Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A trimis Kremlinul un ofițer FSB la centrala Zaporojie pentru întâlnirea cu experții internaționali? Cariera spectaculoasă a lui Renat Karchaa, „primatologul nuclear” al Rusiei

Publicat

in

Renat Karchaa, unul dintre oficialii ruși care a însoțit delegația Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară din Zaporojie, are o istorie interesantă înainte de a deveni „expert nuclear”, traseul său profesional ridicând numeroase semne de întrebare.

Renat Karchaa, primatologul rus devenit „expert nuclear”Foto: Captura YouTube

Jurnaliștii de investigație de la Mediazona, un site rusesc ce, la fel ca mai cunoscutul Meduza, operează în afara țării pentru a eluda cenzura impusă de autoritățile de la Moscova, au reconstituit biografia lui Karchaa după acesta le-a explicat vineri oficialilor de la AIEA că „pe măsură ce cad, obuzele fac o mișcare de rotație de 180 grade” și din acest motiv par să fie lansate de ruși, nu de forțele armate ale Ucrainei.

Înregistrarea video cu bărbatul chel cu ochelari de soare pe ochi și îmbrăcat într-un costum albastru oferind explicații ridicole experților internaționali s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Presa de stat rusă îl numește „expert nuclear” și consilier al șefului Rosatom, deși referințele contradictorii și fragmentare din surse publice oferă la fel de multe motive pentru a-l considera pe Karchaa un primatolog din Suhumi, un consultant politic din Pskov sau un oficial de la Murmansk.

Un primatolog născut la Ufa, devenit politician în Abhazia

Aparent, Renat Karchaa a devenit recent celebru ca „expert nuclear”. În 2014 jurnaliștii ruși îl prezentau drept „expert în Caucazul de Nord și Abhazia”, când a vorbit despre situația politică din regiune la postul de televiziune Dojdi, cunoscut și sub denumirea de TV Rain.

Autoritățile de la Moscova au interzis acest canal TV, considerat ultimul independent din Rusia, pe 1 martie, la o săptămână după declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Informațiile biografice despre Karchaa de pe site-ul Abhazia-Inform afirmă că acesta la Ufa, capitala Republicii Bașcortostan din Rusia, pe 17 iulie 1966, a absolvit școala cu o medalie de aur și a servit în armata sovietică la Tallinn.

Înspre sfârșitul anilor 1980 Karchaa s-a mutat în Abhazia, unde a obținut o diplomă de la Facultatea de Biologie și Geografie a Universității de Stat a acestei regiuni care a intrat în componența Georgiei imediat după destrămarea Uniunii Sovietice.

La vârsta de 25 de ani Karchaa a devenit cel mai tânăr membru al primului parlament abhaz. În această perioadă, pe lângă activitățile de parlamentar, el a deținut și funcția de director al Institutului de Cercetare în Primatologie și Terapie Experimentală care a efectuat cercetări asupra maimuțelor de la o faimoasă crescătorie din Suhumi, cel mai mare oraș și capitala Abhaziei.

FOTO: Dmitry Deshevykh / Alamy / Profimedia Images

Cariera lui Renat Karchaa l-a adus apoi în nordul extrem al Rusiei

Între 1994 și 1995 viitorul strateg politic și „om de știință” a fost acuzat că a deturnat proprietatea institutului, cea mai gravă acuzație fiind că a vândut arhiva științifică a acestuia. Comentând acuzațiile ani mai târziu, Karchaa a spus că „vechea poveste îi aduce un zâmbet”.

În 2004 el a fost implicat într-un dosar penal legat de un accident mortal. La momentul respectiv el ajunsese din Abhazia în orașul Murmansk din zona Arctică a Rusiei unde era șef al biroului de reprezentanță al regiunii pe lângă guvernul federal de la Moscova.

Jurnaliștii ruși de investigație ruși nu au reușit să reconstituie cum acesta a ajuns de la o carieră politică și științifică în Caucaz în nordul extrem al Rusiei.

Însă ziarul Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, relata după accident că oficialul a lovit cu mașina un adolescent de 16 ani care și-a pierdut viața din cauza impactului. Accidentul a avut loc în orașul Pustoșka din regiunea Pskov, unde Karchaa venise să ofere consultanță pentru viitoarele alegeri pentru funcția de guvernator al regiunii.

Potrivit Izvestia, oficialul a fugit de la locul accidentului însă a fost reținut în baza relatărilor martorilor oculari care și-au amintit plăcuța de înmatriculare a mașinii pe care acesta o conducea.

Comentând incidentul, Valeri Ostobaev, șef adjunct al departamentului de investigații al Direcției pentru Afaceri Interne din Regiunea Pskov, a declarat că șoferul a fost eliberat pe cauțiune și că o investigație urmează să stabilească dacă ar fi putut evita coliziunea.

„În acest moment nu a fost încă pus sub acuzare dar totul se îndreaptă spre asta”, afirma Ostobaev, citat de Izvestia. Ziarul rusesc mai scria că oficialul rus risca o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Jurnaliștii de la Mediazona nu au reușit să găsească însă nicio referire la un eventual proces în arhivele juridice ale statului rus.

Sediul FSB din Moscova (FOTO: Dreamstime.com)

Un traseu profesional demn de un ofițer al FSB

Cert este că în 2014 Karchaa se întorsese în Abhazia, unde a fost numit observator al Comisiei Electorale Centrale a Rusiei. El a revenit în atenția presei ruse după ce în luna august a acelui an, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din Abhazia, el a fost agresat în timpul unei încăierări dintre susținătorii diferiților candidați ce a avut loc în apropierea sediului comisiei electorale.

Un ziar local relata că Karchaa, prezentat acum ca „strateg politic” a fost spitalizat cu răni grave.

El a fost ulterior numit consilier al președintelui Abhaziei, motiv pentru care experta în dezinformare Maria Avdeeva îl numea vineri, după ce acesta a însoțit echipa AIEA la Zaporojie, „sociolog”. Presa rusă l-a prezentat drept „expert nuclear”. Între timp Karchaa fusese demis din funcția de consilier prezidențial în luna ianuarie a anului trecut.

Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Karchaa și a altor 700 de persoane fizice și juridice asociate Rosatom, compania de stat a Rusiei în domeniul energiei nucleare, după vizita efectuată de experții internaționali la Zaporojie.

Urmărește ultimele evoluții din a 193-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

NATIONAL

Boston Celtics, liderul Conferinţei Est din NBA, obţinut o nouă victorie, în deplasare cu New York Knicks

Publicat

in

Echipa Boston Celtics, liderul Conferinţei Est în Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA), a obţinut sâmbătă seara o nouă victorie, 116-102, în deplasare cu New York Knicks, conform Agerpres.

Boston Celtics este echipa cu cel mai bun bilanţ actual în NBA, având 44 de victorii şi 12 înfrângeri.

Rezultate de sâmbătă:
Minnesota Timberwolves – Brooklyn Nets 101-86
Detroit Pistons – Orlando Magic 109-112
New York Knicks – Boston Celtics 102-116

În Conferinţa Est, lider este Boston Celtics, urmată de Cleveland Cavaliers şi Milwaukee Bucks, în timp ce în Conferinţa Vest conduce Minnesota Timberwolves, urmată de Oklahoma City Thunder şi Los Angeles Clippers.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mișcare-sirpriză: Fundația Bill Gates renunță la acțiunile Apple, Meta, Google, Amazon și alte companii

Publicat

in

În al patrulea trimestru al anului 2023, Bill & Melinda Gates Foundation Trust s-a debarasat de participațiile pe care le deținea la mai multe companii mari, printre care Apple, Meta, Alphabet, proprietarul Google, Amazon și Nvidia.

Acest lucru a fost dezvăluit în dosarul 13F al Berkshire depus la SEC (Securities and Exchange Commission), care este obligatoriu pentru toți investitorii care gestionează fonduri de peste 100 de milioane de dolari, notează Daily Investor.

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, și fosta sa soție, Melinda Gates, au înființat în anul 2000 Fundația Bill & Melinda Gates.

În 2006, administratorii fundației au stabilit o structură cu două entități care a separat activitatea de program de investiția activelor fundației.

Cele două entități sunt Fundația Bill & Melinda Gates, care distribuie banii către beneficiari, și Fundația Bill & Melinda Gates Trust, care gestionează activele din dotare și finanțează fundația.

Bill and Melinda Gates Foundation Trust deține în prezent acțiuni la 24 de entități.

Berkshire Hathaway, deținută de Warren Buffett, a fost cea mai importantă participație a trustului din 2007, dar a coborât pe locul al doilea în trimestrul 4 din 2022.

Fundația a continuat să își reducă participația în companie pe parcursul anului 2023, iar Berkshire reprezintă acum 16,8% din portofoliul său.

În T4 2023, fundația și-a redus participația la Microsoft și Deere & Co.

De asemenea, fundația a cumpărat 124.333 de acțiuni la Veralto Corp, o companie de tehnologie înființată în 2022.

De asemenea, și-a vândut participația la aproximativ 50 de companii, inclusiv Morgan Stanley, Johnson & Johnson, Unilever, Home Depot, Goldman Sachs și Nvidia.

În ciuda faptului că s-a debarasat de multe companii mari din domeniul tehnologiei, gigantul tehnologic Microsoft rămâne cea mai importantă participație a fundației, reprezentând 33,98% din portofoliu.

Portofoliul Fundației Bill & Melinda Gates

Tabelul de mai jos prezintă portofoliul de acțiuni al Fundației Bill & Melinda Gates la 31 decembrie 2023.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend