ACTUAL
A murit Dragoș Dumitriu, fost deputat de Argeș și candidat la Primăria Câmpulung – DETALII DESPRE LEGĂTURILE ACESTUIA CU ACTUALII LIDERI PSD ARGEȘ
Publicat
acum 3 aniin
De
adminFostul deputat de Argeș și fost candidat la Primăria Câmpulung Muscel, Dragoș Petre Dumitriu, s-a stins din viață la vârsta de 57 de ani. Cauza decesului, din câte se pare, a fost un infarct după Covid. Politicianul a fost membru al grupurilor PRM și PC în legislatura 2004-2008. În Argeș a făcut echipă in PRM cu actualul președinte al CJ Argeș, pesedistul Ion Mînzînă. Ăn 2008 a candidat la funcția de primar al municipiului Câmpulung după ce a inițiat și promovat intens demersul de reînființare a județului Muscel. A lucrat o bună perioadă de timp și ca jurnalist politic la publicația SPUTNIK, cea care a făcut tristul anunț.
Fără a preciza motivul care a provocat decesul, colegii jurnalistului au postat un mesaj plin de durere și cuvinte frumoase. Conform acestora, Dragoș Petre Dumitriu era un om de caracter, devotat meseriei sale și lumii politice. A avut mereu curajul să spună lucrurilor pe nume și nu s-a ascuns niciodată să vorbească deschis despre cei care discreditează România. A fost o figură emblematică atât în politică, cât și în jurnalism, iar vestea morții sale a adus durere în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut.
Ion Mînzînă, actualul președinte al CJ Argeș, omul care l-a exclus pe Dragoș Dumitriu din partid
Despre Dragoş Dumitriu se spun destule, dar nimeni nu-i poate contesta calitatea de original! Relaţia sa de prietenie cu Dan Diaconescu este destul de veche, încă de după lansarea primului OTV, unde a fost director de programe. Acolo a fost remarcat de tribunul Corneliu Vadim Tudor, care l-a atras în PRM şi l-a adus să candideze pe listele sale în 2004. Sângele de inflexibil jurnalist de investigaţii şi simţul său justiţiar, ca şi obiceiul de a spune lucrurilor pe nume, fără a-şi alege cuvintele pentru a le masca în formule diplomatice, i-au atras respingerea de către conducerea peremistă argeşeană a vremii, care-l avea în frunte pe colegul de la Camera Deputaţilor, Ion Mînzînă. Faptul că a denunţat anumite afaceri ale acesteia, dar şi corupţia camarilei tribunului, i-au adus o excludere din rândurile PRM. Dragoş Dumitriu a spus la vremea respectivă că fusese “lucrat pe la spate” tocmai de cei care, în frunte cu Mînzînă, aveau să părăsească partidul după alegerile locale din 2008. Aşa a ajuns deputatul Dumitriu la PC, unde a funcţionat din 2007 până la încheierea primului mandat ca şef al grupului său parlamentar din Camera Deputaţilor.
A înfierat corupția baronilor PSD
Cât a fost deputat, acesta a atacat permanent corupţia prin care se jecmăneau banii publici, ţinta preferată fiind baronii locali ai PSD, care ţin sub talpă judeţul după 1990. Nici în actuala campanie electorală, în care se declară un admirator al comunismului ceauşist, despre care spune că era mult mai drept şi mai corect decât capitalismul de cumetrie instaurat de Iliescu et Comp., dar cu precizarea că nu atacă numai USL, ci şi ARD! “Aş vrea să repun pe tapet în viitorul parlament fosta Lege 18, de control a ave-rilor, care funcţiona în timpul comunismului. Consider că ea ar trebui să-şi facă simţite efectele nu numai asupra politicienilor şi ocupanţilor de funcţii publice de orice nivel, dar şi asupra întregii populaţii, pentru că s-a dovedit că flagelul corupţiei a infectat aproape întreaga societate. Oamenii cinstiţi se zbat în sărăcie şi trăiesc de azi pe mâine, iar ceilalţi se lăfăie în averi nemăsurate şi-i tratează cu dispreţ pe cei care trudesc pentru o biată bucăţică de pâine. E timpul să se facă dreptate, pentru a putea construi o societate mai dreaptă decât cea în care trăim!”, îşi justifică orientările Dragoş Dumitriu.
A candidat la primăria Campulung și a luptat pentru reînființarea județului Muscel
În 2008 a candidat pentru postul de primar al Câmpulungului, bazându-se pe propunerea reînfiinţării fostului judeţ Muscel, pe care o susţinuse cu ardoare. Patriotismul local pe care mizase n-a avut succesul sperat şi candidatul Alianţei PNL-PD de atunci, liberalul Călin Andrei, a câştigat alegerile locale. Scârbit de politică, Dumitriu s-a retras în lumea lui, activând în mediul privat şi revenind în primăvară pe post de consultant al candidatului ecologist la Primăria Azuga, care a şi câştigat! Dan Diaconescu l-a contactat, cerându-i să vină în echipa lui şi l-a convins după ratarea privatizării de la Oltchim, pe care a definit-o drept o mascaradă a guvernării conduse de Victor Ponta. “Dacă un singur om a reuşit să oprească jaful organizat de acest mastodont politic, care după alegerile locale din primăvară a căpătat proporţii mesianice, printr-o propagandă deşănţată, cred că e de datoria noastră să ne unim eforturile pentru a stopa USL din marşul spre o guvernare de lungă durată. De aceea am decis să candidez, deşi aveam propuneri tentante pentru a mă implica în alte proiecte care mă puteau atrage mai mult decât politica. Sunt om al datoriei şi nu puteam dezerta, aşa că am acceptat propunerea lui Dan Diaconescu!”, şi-a explicat po-ziţia Dumitriu, care ţine ca parlamentarul să-şi facă datoria până la capăt, nu numai participând la procesul de legiferare, dar şi urmărind modul cum sunt aplicate legile votate.
Cum a arătat viața profesională a lui Dragoș Petre Dumitriu
- 1988 – 1990 – inginer constructor Trustul Construcții Hidrotehnice;
- 1990 – 1992 – director săptămânal „Strada”;
- 1992 – 1993 – redactor șef adjunct cotidian „Universul român”;
- 1995 – 1997 – publicist comentator, cotidianele Actualitatea, Jurnalul Național, Vocea României;
- 1997 – 2000 – redactor șef „Atac la Persoană”;
- 2000 – 2004 – director săptămânal „Anchetă” și televiziunea OTV.
Poate vrei sa citesti
VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute
Apar noi detalii-bombă despre viclenia Mossadului și operațiunea de umplere a pagerelor cu explozibili / Cum a ‘mușcat’ Hezbollah-ul momeala
Adevărul despre alcool. Ce a dezvăluit un RMN al unui tânăr după ce a băut. Rezultatul este terifiant
Donald Trump, despre imigranți: „Crimele sunt în genele lor. Avem o mulțime de gene proaste în țara noastră, chiar acum”
VIDEO Ciucă, întrebat dacă ar nominaliza un premier PSD: ‘Dacă au majoritate, de ce nu?’
FOTO Tragedie la Raliul Marocului: Un pilot a murit după un accident în prima etapă
ACTUAL
Donald Trump, despre imigranți: „Crimele sunt în genele lor. Avem o mulțime de gene proaste în țara noastră, chiar acum”
Publicat
acum 5 orein
8 octombrie 2024De
adminFostul președinte american Donald Trump recurge la o retorică din ce în ce mai dură pentru a ataca imigranții, sugerând luni, în cadrul unui interviu, că imigranții comit crime îngrozitoare deoarece acest lucru „este în genele lor”, scrie Politico.
„Cum ar fi să permitem oamenilor să vină într-o zonă cu o graniță deschisă, dintre care 13.000 au fost criminali, mulți dintre ei au omorât mult mai mult de o persoană, iar acum trăiesc fericiți în Statele Unite. (…) Aceste crime, cred eu, sunt în genele lor. Și avem o mulțime de gene proaste în țara noastră chiar acum”, i-a spus Trump prezentatorului de radio Hugh Hewitt, jurnalist de orientare conservatoare.
Trump a mai spus că vicepreședinta Kamala Harris „vrea să intre într-un sistem de tip Partid Comunist” pentru a-i „hrăni pe oameni prin intervenția guvernului”.
Sugestia lui Trump că imigranții sunt predispuși la violență reprezintă o escaladare a retoricii sale recente împotriva migranților, pe care a folosit-o în mod constant în campania sa electorală, în cadrul căreia a amenințat chiar cu deportări în masă dacă va câștiga președinția.
Dar declarația de luni reflectă, de asemenea, retorica anterioară a lui Trump împotriva imigranților, inclusiv comentariile de anul trecut că „ei otrăvesc sângele țării noastre”, amintește Politico.
Casa Albă a condamnat declarația lui Trump pentru că „face ecoul retoricii grotești a fasciștilor și a adepților violenți ai supremației albe”.
Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, a afirmat, într-un comunicat, că fostul președinte „s-a referit la criminali, nu la migranți” în interviul acordat lui Hewitt.
„Este destul de dezgustător că mass-media este întotdeauna atât de rapidă în a-i apăra pe criminali, violatori și infractori, dacă asta presupune un titlu negativ despre președintele Trump”, a spus Karoline Leavitt, în comunicat.
Săptămâna trecută, Trump a promis să elimine Statutul de protecție temporară și să-i deporteze pe migranții haitieni din Springfield, Ohio, după mai multe săptămâni în care a răspândit, alături de JD Vance, afirmații potrivit cărora populația haitiană de acolo mănâncă animale de companie. Afirmațiile lui Trump, difuzate la nivel național, au dus la apariția unor amenințări cu bombă la școlile din Springfield.
Într-un interviu din septembrie, Harris a declarat că retorica lui Trump împotriva migranților „trebuie să înceteze”.
Imigrația este o chestiune care îi interesează pe mulți alegători americani și reprezintă o vulnerabilitate pentru Harris. Într-un sondaj The New York Times/Siena realizat în septembrie, în rândul alegătorilor înregistrați din întreaga țară, Trump a devansat-o pe Harris în această privință, cu 53% la 42%. Harris a făcut recent o oprire de campanie în Douglas, Arizona, pentru a cere măsuri de securitate mai stricte la frontieră.
ACTUAL
Jurstiția rusă a ordonat arestarea celor doi jurnaliști italieni de la postul RAI, în urma reportajului lor din regiunea Kursk
Publicat
acum 6 orein
8 octombrie 2024De
adminUn tribunal rus a ordonat luni arestarea în contumacie a doi jurnaliști italieni pentru reportajul lor realizat în regiunea de graniță Kursk, parțial controlată de forțele ucrainene, informează AFP.
Moscova a lansat mai multe proceduri penale împotriva jurnaliștilor occidentali care au relatat din regiunea Kursk, după incursiunea-surpriză a forțelor armate ale Kievului, începută pe 6 august.
Un tribunal din regiunea Kursk a cerut extrădarea în Rusia și arestarea lui Simone Traini și Stefania Battistini, jurnaliști de la televiziunea publică italiană RAI, pentru „trecerea ilegală” a frontierei, dinspre Ucraina.
Instanța a dispus ca cei doi jurnaliști să fie „arestați preventiv” pe teritoriul Rusiei sau „din momentul extrădării” – un eveniment puțin probabil având în vedere starea actuală a relațiilor dintre Moscova și Roma.
Tribunalul a motivat că aceștia au „trecut ilegal frontiera de stat a Federației Ruse” pentru a filma un reportaj despre „invadarea” regiunii Kursk de către forțele Kievului.
Reportajul a fost realizat în orașul Sudja, care a fost ocupat de ucraineni în primele etape ale ofensivei Kievului asupra regiunii.
A calm and relaxed report from liberated #Sudzha by #Italian journalist, TV channel Rai 1.#Kursk #Russia #Russians #RussiaIsCollapsing #KurskIsUkraine #Kurskregion #KurskOperation #SlavaUkraini #HeroyamSlava #Putin #PutinRussiaDickheadsCannotBeTrusted #AlienRomulus pic.twitter.com/4Gom4Nlezc
— WW3 (@KorsasErik) August 16, 2024
Rusia i-a plasat pe acești jurnaliști italieni și pe alți corespondenți occidentali pe lista sa de persoane date în urmărire.
Forțele ucrainene controlează zone întinse din regiunea rusă Kursk, în urma incursiunii lor din 6 august.
Rusia a interzis pe plan intern, prin lege, criticile la adresa ofensivei sale armate din Ucraina.
- Citiți și:
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro
ACTUAL
Ciucă, întrebat dacă va desecretiza cheltuielile Administrației Prezidențiale: „Vă rog să vă adresaţi acolo de unde trebuie să primiţi răspunsul”
Publicat
acum 7 orein
7 octombrie 2024De
adminÎntrebat dacă ar desecretiza cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale, în cazul în care va câștiga cursa pentru Cotroceni, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a evitat luni seară să ofere un răspuns clar, limitându-se să precizeze că „voi prezenta public tot ceea ce nu este clasificat”.
„Aici nu e vorba doar despre cheltuieli. Ştiu care este subiectul, ştiu care sunt prevederile şi solicitările pe baza Legii 544. Eu, de fiecare dată când am avut astfel de solicitări, am răspuns fără niciun fel de problemă”, a afirmat Ciucă, într-o emisiune de televiziune, potrivit News.ro.
„Eu voi prezenta public tot ceea ce nu este clasificat, pentru că trebuie să spunem că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale sunt activităţi şi documente care sunt clasificate şi care au un anumit regim de declasificare după o anumită perioadă de timp şi voi răspunde la toate solicitările pe lege”, a mai spus, la B1 Tv, liderul liberalilor.
Întrebat ce părere are despre secretizarea cheltuielilor Administraţiei Prezidenţiale, Ciucă a spus doar că „răspund pentru ceea ce fac eu”.
„Vă rog să adresaţi această întrebare acolo de unde trebuie să primiţi răspunsul, nu pot să răspund pentru altcineva, răspund pentru ceea ce fac eu”, a fost reacția candidatului PNL la alegerile prezidențiale din acest an.
Anul trecut, președintele Klaus Iohannis a făcut 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro), a dezvăluit Cotroceniul în decembrie 2023, în contextul în care a existat o dezbatere publică pe tema costurilor vizitelor în străinătate ale președintelui, care nu sunt prezentate în detaliu pe motiv că sunt informații secretizate.
Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, au însumat 41.104.103 lei. Acești bani reprezintă aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale pe 2023, stabilit la 135 milioane de lei.
Iohannis a făcut în 2023 mai multe vizite în lume care au reprezentat o premieră în ultimii 20 de ani, şeful statului mergând în Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Chile, Argentina, Kenya, Tanzania, Cabo Verde sau Senegal.
Prezentate de Administraţia Prezidenţială drept succese diplomatice, în ţară au fost intens criticate pentru costuri, care au fost ținute la secret, dar şi pentru că destinaţiile au fost considerate mai degrabă turistice.
Administraţia Prezidenţială a transmis în decembrie 2023, într-un răspuns oficial referitor la costurile turneului oficial făcut de şeful statului în Africa, că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât „această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate”.
ACTUAL
SUA aprobă vânzarea sistemelor radar Sentinel către România. MApN: Vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, în special în detectarea dronelor
Publicat
acum 7 orein
7 octombrie 2024De
adminDepartamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, urmând să fie achiziţionate până la patru astfel de sisteme. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, acest tip de radare vor îmbunătăți supravegherea spațiului aerian, în special împotriva dronelor.
„Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România. Guvernul României a solicitat achiziționarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1. Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări”, a anunțat luni seară Ambasada SUA la București.
Cu o valoare totală inițială de aproximativ 90 de milioane de dolari, primele două sisteme vor fi finanțate în principal prin intermediul granturilor din fondul pentru Finanțare Militară Externă (Foreign Military Financing) al Departamentului de Stat al SUA.
Ministerul Apărării Naționale a spus că programul de achiziție include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicații, asistență tehnică și servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forțelor Terestre Române.
Potrivit MApN, radarele vor contribui la îmbunătățirea supravegherii spațiului aerian, în special împotriva celor mai recente amenințări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare și amprente radar reduse.
„Radarele de ultimă generație de tip Sentinel vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce privește detecția timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare și au amprente radar reduse, amenințări care se manifestă în proximitatea frontierelor naționale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
„Pentru achiziționarea primelor două radare vor putea fi valorificate instrumentele de finanțare oferite de Guvernul SUA prin programul Foreign Military Financing(FMF), ceea ce va permite contractarea în cel mai scurt timp posibil de la semnarea acordului de tip Letter of Offer and Acceptance. Acest Acord urmează a fi oferit Ministerului Apărării Naționale de către Guvernul SUA în următoarele săptămâni”, arată comunicatul MApN.
AN/MPQ-64 F1 Sentinel reprezintă cea mai recentă configurație din familia radarelor Sentinel și este un radar tridimensional – poate măsura distanța, direcția și elevația obiectelor aeriene cu și fără pilot, date pe care le raportează automat către sistemele de comandă și control ale apărării aeriene cu baza la sol (Ground Base Air Defense/GBAD) cu rază scurtă de acțiune.
Acest sistem radar acceptă mai multe interfețe de comandă și control, oferind date consistente de supraveghere aeriană și control al focului pentru sistemele GBAD. Poate detecta, identifica și urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră și aeronave cu aripi fixe și rotative.
ACTUAL
Nicolae Ciucă, scenariu după excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială: „Iacătă ce formulă nouă de guvernare, PSD-AUR”
Publicat
acum 7 orein
7 octombrie 2024De
adminPreședintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că judecătorul constituţional propus de PNL s-a opus deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă la preşedinţia României. „Practic, se întrevăd premisele ca în turul doi să intre liderul PSD împreună cu liderul AUR; iacătă ce formulă nouă de coaliţie politică, iacătă ce formulă nouă de guvernare, PSD-AUR”, a susținut luni seară Ciucă, potrivit News.ro.
„Ca lider al PNL nu pot să comentez decizia Curţii, în schimb, când vine vorba de consecinţele acestei decizii, pot să comentez ca orice cetăţean din această ţară care se bucură de libertatea de a se exprima liber pe o serie de subiecte, iar acesta este unul cât se poate de serios când vine vorba de respectarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale, de respectarea democraţiei în România. Este o decizie care a fost luată de majoritatea judecătorilor din Curtea Constituţională, patru dintre ei fiind numiţi de PSD, iar unu de UDMR. Judecătorul numit de către PNL s-a opus acestei decizii”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o emisiune de la B1 Tv.
El a precizat că în ceea ce priveşte excluderea Dianei Şoşoacă din cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al ţării nu este vorba despre o persoană, ci despre un principiu.
„Aici nu discutăm de persoană, pentru că persoana în sine nu are niciun fel de legătură cu viziunea noastră, cu doctrina noastră, cu ideologia noastră, cu modul în care noi înţelegem democraţia. Aici este vorba de principiu şi atunci când vorbim de principii trebuie să avem foarte clar în vedere, chiar dacă nu ne place, chiar dacă se poziţionează altfel, chiar dacă are declaraţii 180 de grade diferite, uneori poate chiar şi împotriva modului în care noi înţelegem libertatea şi democraţia, totuşi este cetăţean al acestei ţări şi drepturile trebuie să-i fie respectate. Despre asta este vorba”, a susținut Ciucă.
„Iar prin această decizie sigur că există o anumită bucurie în tabăra Partidului Social Democrat pentru că, practic, se întrevăd premisele ca în turul doi să intre liderul PSD împreună cu liderul AUR; iacătă ce formulă nouă de coaliţie politică, iacătă ce formulă nouă de guvernare, PSD-AUR, şi eu cred că românii sunt suficient de vigilenţi, au suficientă înţelepciune să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei, din 1989 încoace când s-au reflectat în activitatea politică o serie întreagă de abuzuri din partea PSD, şi acum, la 35 de ani de la Revoluţie, iacătă avem posibilitatea în decembrie să se întâmple din nou aşa cum s-a întâmplat în 1989, românii să decidă din nou pentru libertate, pentru democraţie”, a adăugat liderul liberalilor.
Întrebat dacă, în opinia sa, PSD se află în spatele decizie de invalidare a candidaturii lui Şoşoacă, Ciucă a răspuns: „Atunci când vorbim de patru judecători numiţi de către PSD este lesne, este la îndemână să putem să interpretăm şi aşa”.
„Nu putem să acuzăm chestiunea asta, pentru că ar fi nedrept şi nu vreau să fiu nedrept şi să-mi bazez o afirmaţie pe dovezi care nu există. Dar ne uităm la demers, ne uităm la consecinţe, vedem care pot fi efectele şi acolo ne îndreptăm atenţia, pentru că noi trebuie să facem în aşa fel încât să nu se ajungă acolo, să nu avem din nou o abordare total autoritară prin care să se pună mâna pe toată puterea în stat, să avem şi preşedinţie, şi Parlament, şi Guvern şi Curtea Constituţională şamd”, a mai afirmat Ciucă.
De asemenea, întrebat de unde ştie cum au votat judecătorii constituţionali, câtă vreme votul judecătorilor CCR este secret, liderul PNL a răspuns: „Atât timp cât s-a vorbit în spaţiul public şi nimeni nu a contestat, daţi-mi voie să fiu un cetăţean care asumă acest mod de a fi votat decizia CCR”.
Anterior în cursul zilei, Curtea Constituţională a respins contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de decizia de neacceptare a înregistrării celei de a doua sale candidaturi la alegerile prezidențiale.
Luni seară, CCR a publicat și motivarea deciziei sale, precizând, printre altele, că „este de notorietate că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.
La şedinţa în care s-a decis respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă au fost prezenţi Marian Enache, preşedintele CCR (propus de PSD) şi judecătorii Mihaela Ciochină, Cristian Deliorga (propus de PSD), Dimitrie-Bogdan Licu (fost prim-adjunct al procurorului general, susținut de PSD), Iuliana Scântei (Propusă de PNL), Gheorghe Stan (fost adjunct al Inspecției Judiciare și fost șef al controversatei Secții Speciale), Varga Attila (propus de UDMR).
De la şedinţă au lipsit Livia Stanciu şi Elena Simina Tănăsescu, ambele propuse de preşedintele Klaus Iohannis. Iulia Scântei a formulat opinie separată.
- Citiți și:
ACTUAL
Un judecător de la CCR a avut altă părere decât cea prin care era respinsă candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Cum explică
Publicat
acum 8 orein
7 octombrie 2024De
adminJudecătoarea CCR Iuliana Scântei, numită la propunerea PNL, susține că hotârârea CCR de eliminare a Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială „nu se întemeiază pe niciuna dintre aceste condiții obiective de fond și de formă, reglementate expres prin Constituție și prin lege organică”.
Iuliana Scâneti a făcut opinie separată, ea find în dezacord cu decizia adoptată cu voturile a cinci judecători, patru dintre ei propuși de PSD: Marian Enache (președintele Curții), Bogdan Licu, Gheorge Stan, Cristian Deliorga și Varga Attila.
„În esență, prin hotărârea majorității se constată că un comportament al unei persoane – candidat la funcția de Președinte al României, evaluat prin prisma unor conduite, opinii și declarații publice, este contrar Constituției, pentru că nu este un comportament constituțional responsabil ci apt să susțină funcția Preçedintelui României de a veghea la respectarea Constituției, iar această constatare se concretizează într- o veritabilă interdicție de a candida pentru candidatul respectiv, fiindu-i astfel eliminat un drept electoral – dreptul de a fi ales.
Or, în ordinea constituțională și legală, inclusiv în jurisprudența Curții, drepturile electorale pot fi interzise doar în situațiile expres si limitativ prevăzute de Constituție (art. 37 coroborat cu art. 16 alin (3) și art. 40 alin.(3) și de lege. Astfel, dispozițiile art. 28 din Legea nr. 370/2004 stabilesc interdicții exprese de a candida la alegerile prezidențiale pentru persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca Preşedinte al României, precum și pentru persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea. Totodată, interzicerea exercitării, pe o perioadă de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre următoarele drepturi (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a alege) este reglementat ca pedeapsă complementară în condițiile art. art. 66 alin. (1) lit. a) şi d) din Codul penal”, scrie judecătoarea Iuliana Scântei.
Ea crede că prin această decizie CCR nu i-a oferit Dianei Șoșoacă dreptul la un proces echitabil.
„Hotărârea majorității a convertit contenciosul electoral obiectiv prevăzut de lege într-un contencios electoral subiectiv prin asumarea verificării comportamentelor, faptelor, declarațiilor unui candidat la funcția de Președinte al României. Această convertire nu fost însoțită și de garanțiile specifice dreptului la un proces echitabil: asigurarea contradictorialității, asigurarea dreptului la apărare al persoanei al cărei comportament neconstituțional este evaluat și asigurarea unei proceduri de administrare și contestare a probelor/soluției”, adaugă aceasta.
Citește și DOCUMENT Cum motivează CCR respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale
VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute
Un medic renumit dezvăluie care este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva
Cât costă anvelopele de iarnă și când trebuie montante: Ce taxă percep vulcanizările pentru manoperă
Cât de puternic este cu adevărat președintele României? Adevărul din spatele funcției supreme
Schimbarea orei este din nou în centrul atenției. De ce este controversată în SUA și cu ce se diferențiază de Europa
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
Un grav accident a avut loc azi noapte pe DJ 702G, in comuna Rătești. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii...
ARGEȘ | Bărbat de 56 ani găsit împușcat
În seara zilei de 2 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au fost sesizați prin Serviciul Național Unic...
Curtea de Argeș
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
ACUM! TIR răsturnat la Ciofrângeni pe DN 73 C
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe DN 73 C, în localitatea Ciofrângeni, unde un...
Femeie din Sălătrucu bătută crunt de concubin – A FOST ARESTAT!
În ziua de 30 septembrie a.c., în jurul orei 15:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au fost...
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Mioveni
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Se înființează o funcție importantă și bine plătită în Primăria Curtea de Argeș – CINE VA FI NOUL ȘEF NUMIT DE PRIMAR?
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum 5 zile
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 3 zile
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Tărăboi la Curtea de Argeș – Tineri bicicliști au vandalizat coșuri de gunoi
- ACTUALacum 2 săptămâni
Curtea de Argeș în haos rutier total! Primăria, Poliția unde sunteți? FESTIVAL DE ÎNJURĂTURI LA ADRESA PSD
- ACTUALacum 2 zile
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- ACTUALacum o săptămână
Condamnare record: un dezvoltător imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia