Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A fost reluat traficul feroviar în județul Vrancea unde joi s-a produs o coliziune între două trenuri de marfă

Publicat

in

​CFR SA informează că, începând cu ora 17.50 a fost reluat traficul feroviar de călători, pe intervalul de stații Gugești – Sihlea, pe firul I. Joi dimineața, între Râmnicu Sărat și Focșani a avut loc o coliziune între două trenuri de marfă și trenurile de pasageri au ocolit pe la Tecuci, făcând cu peste două ore mai mult.

Interventii la GugestiFoto: CFR Infrastructura

Primul tren de călători care tranzitează această zonă este IR 1657, care circulă în relația București Nord – Bacău. Acest tren are 27 de minute întârziere la plecarea din Focșani.

Echipele de intervenție ale SRCF Galați acționează în continuare în această zonă și pentru eliberarea firului II, spune CFR SA.

Traficul feroviar de călători a fost închis începând de ieri, 1 decembrie 2022, între Gugești și Sihlea, din cauza unui incident feroviar în care au fost implicate două trenuri private de marfă.

Pentru asigurarea continuității traficului feroviar de călători în aceste două zile, trenurile au circulat pe ruta deviată Mărășești – Tecuci – Barboși – Făurei – Buzău și retur.

Între Buzău și Mărășești sunt 91 km pe magistrala 500,iar cel mai rapid tren face o oră și 14 minute. Trenurile circulă în general cu maxim 80 km/h pe la Gugești.

Pe varianta ocolitoare Buzău – Făurei – Tecuci – Mărășești sunt 215 km și trenurile fac cam 3 ore și jumătate

CFR Infrastructură explicase că locomotiva trenului privat de marfă, care aparține operatorului TimRail Cargo, s-a defectat, iar mecanicul nu a mai putut controla garnitura, care a patinat și a intrat într-un alt tren privat de marfă, al companiei DB Cargo, care aștepta la sector. În urma impactului, locomotiva și primul vagon, din compunerea trenului de marfă al companiei DB, au deraiat.

Primele informații au venit miercuri dimineața de la ISU Vrancea care a fost sesizat prin apel la 112 că două trenuri de marfă care transportau cereale au intrat în coliziune.

În cursul nopții de joi spre vineri și în timpul zilei de vineri s-a intervenit în zonă, atât pe firul I, unde s-au făcut reparații la suprastructură si la linia de contact, dar și pe firul II, unde se acționează cu utilaje de mare tonaj, pentru repunerea pe șină a locomotivei și a vagoanelor.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Aproape 70 de companii mari consumatoare de energie sunt în risc de relocare / De ce este important un preț mic la energie pentru industria românească

Publicat

in

​Industria românească suferă în competitivitate din cauza prețurilor mari la energie, iar evoluțiile pieței de energie din 2022-2023 a determinat mari producători, în special din industria chimică, să își suspende activitatea, arată datele din ultimul draft al strategiei energetice, obținut și analizat de către HotNews.ro.

FabricăFoto: AGERPRES

Potrivit acestuia, energia ieftină este esențială consumatorilor industriali pentru a fi competitivi în piața globală.

Strategia energetică este elaborată de Ministerul Energiei.

Povara costurilor energiei va crește

În ultimii ani, competitivitatea economiei românești a fost erodată și de creșterea prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se arată în document. Prețul carbonului în cadrul ETS, la nivel european, s-a ridicat la niveluri nepreconizate, atingând în 2023 niveluri record de aproximativ EUR 100/tonă CO2. În aceste condiții, deținătorii instalațiilor cuprinse în schema EU ETS s-au văzut în situații din ce în ce mai dificile în ceea ce privește plata certificatelor.

Având în vedere noul calendar de eliminare a certificatelor de emisii cu titlu gratuit pentru industrie până în 2034, ca parte a Directivei pentru Comercializarea Certificatelor de Emisii, și eliminarea lichidității pe piața primară de certificate din 2039, industria va trebui să achiziționeze certificate de emisii din ce în ce mai costisitoare. Astfel, povara costurilor energiei este de așteptat să crească, se precizează în document.

Potrivit strategiei, se estimează că un număr de aproximativ 70 de companii mari consumatoare de energie, care asigură aproximativ 300.000 locuri de muncă directe și indirecte, ar fi expuse unui risc de relocare în absența unei forme de sprijin în ceea ce privește costurile cu energia.

În condițiile în care ponderea industriei în economia națională este mai mare decât media europeană (20,5% vs. 17,9% în 2021), este necesară sprijinirea marilor consumatori industriali de energie, arată strategia. Există încă regiuni și județe din România care au în continuare un caracter monoindustrial (ex: Galați, Gorj, Hunedoara, etc.).

În acest context, anual în medie 70 de companii beneficiază de schema de ajutor de stat de ajutor de stat destinată sprijinirii întreprinderilor mari, inclusiv industria grea, care sunt afectate de costurile crescute ale energiei, având un buget anual de 75 milioane euro.

Reformarea structurii tarifare – un punct din strategia energetică

Proiectul de strategie energetică vorbește despre necesitatea reformării structurii tarifare pentru energia electrică și gaze naturale.

Astfel, un obiectiv este ca până în 2035, structura tarifară să fie ajustată pentru a oferi prețuri competitive pentru consumatorii industriali, inclusiv evaluarea și ajustarea periodică a taxelor și impozitelor aplicate consumului de energie.

Alte măsuri legate de tarifele pentru consumatorii industriali:

  • Menținerea unei politici de prețuri adaptative până în 2050, care să reflecte schimbările tehnologice și de piață, asigurând costuri optimizate pentru industrie.
  • Introducerea și extinderea măsurilor de compensare a costurilor energetice pentru consumatori industriali
  • Implementarea de scheme de plafonare a prețurilor și mecanisme de compensare pentru a proteja consumatorii industriali împotriva volatilității prețurilor pe piața de energie.
  • Optimizarea gestionării și alocării certificatelor de emisii
  • Până în 2035, optimizarea procesului de alocare și costuri ale certificatelor de emisii pentru sectoarele industriale, asigurând un acces echitabil și reducerea impactului financiar asupra consumatorilor industriali.
  • Asigurarea transparenței și predictibilității legislației în domeniul energetic
  • Clarificarea și simplificarea legislației energetice pentru a elimina incertitudinile și a îmbunătăți predictibilitatea pentru consumatorii industriali.

Din strategia energetică mai citește și:

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum profită Gigi Becali de realegerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei: „Am câștigat și eu vreo câteva zeci de milioane”

Publicat

in

Omul de afaceri l-a reevaluat pe Nicușor Dan după ce acesta a câștigat un nou mandat de primar al Bucureștiului. Și spune că deși a ținut cu fina sa, Gabriela Firea, i-a cerut scuze lui Nicușor Dan după ce a văzut un interviu cu acesta, scrie Digisport.

George BecaliFoto: Hotnews

”Știi de ce a câștigat el Primăria (n.r.- alegerile la Primăria Generală)? Eu tot îl criticam și-l vorbeam de rău, dar l-am văzut la un interviu, împreună cu soția lui și cu copiii. Atunci, la prima intervenție publică, mi-am cerut scuze. Mi-a plăcut familia lui. Am zis că nu ai cum să-l mai critici pe omul ăsta.

Știi cu ce a mai câștigat? Mafie imobiliară (n.r.- a luptat contra mafiei imobiliare), n-a dat voie să se construiască deloc în București și să fie parcuri. Apoi, a doua zi după alegeri…

Bine, țineam cu Gabriela Firea, e fina mea. Dar din punct de vedere economic, am câștigat și eu vreo câteva zeci de milioane. A doua zi (n.r.- după alegeri), au venit vreo 5 să cumpere teren. Patru ani de zile nu mai am treabă”, a spus Gigi Becali, la emisiunea Digi Sport Special.

Citește și cum Gigi Becali a contribuit la suma de 9 milioane de euro cheltuită de PSD-PNL la alegeri, dar nu pierde niciun leu

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend