Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

5 tineri români ne-au spus ce înseamnă banii pentru ei și cum îi gestionează în relații

Publicat

in

Sunt melodii și vorbe populare despre cum banii nu cumpără iubirea. Ce ar ajuta-o ar fi însă discuția despre bani în relație și care sunt așteptările fiecăruia dintre parteneri. Și asta am căutat să aflu: de unde vine blocajul.

Finanțele și sentimentele, luate ca atare, par subiecte diametral opuse. Dar sunt și cele două aspecte majore din viața fiecăruia care alimentează atât de multe dintre acțiunile, experiențele și deciziile noastre. Deși, în general, românilor le vine la îndemână să măsoare succesul în bani și în lucrurile pe care și le pot permite, când e vorba de a discuta despre ei în relație lucrurile intră într-o zonă tabu și generatoare de certuri.

Poți simți când celălalt are mai mulți bani, chiar dacă nu vorbește despre asta, dar disensiunile nu vin doar din numerele mari. Sunt născute, mai ales, din cum sunt gestionați banii.

O cercetare realizată de YNAB și platforma de dating eharmony a arătat că 24% din respondenți au spus că preferă să nu inițieze astfel de discuții, iar 49% din cei care sunt într-o relație sau în perioada de dating au zis că se ceartă cu partenerul din cauza banilor. Cele mai des întâlnite subiecte sunt: obiceiurile de cheltuire (35%), prioritățile financiare (25%) și gestionarea datoriilor (15%).

Relațiile sunt construite pe încredere și transparență. Intimitatea nu e doar emoțională sau fizică, ci și financiară. Și asta mai ales când îți împarți viața cu cineva: de la momente importante în viață și o locuință, până la vacanțe, chirii, rate, întreținere și zile negre.

În familia mea, discuțiile despre bani apăreau doar atunci când aceștia lipseau. Părinții mei m-au îndemnat mai târziu, după ce m-am angajat, să nu spun nimănui câți bani fac, pentru că „nu e treaba nimănui”, decât a mea. Într-adevăr, nu e treaba nimănui, tocmai de aceea este un tabu care ne alimentează „contabilitatea” paralelă. De unde am putea începe să fim mai deschiși?

Banii nu sunt niciodată doar bani

Mulți dintre tinerii adulți de astăzi au crescut în medii în care era alimentată secretomania. Iar educația financiară privește și latura asta, nu doar în ce să investești și ce regulă de economisire să urmezi.

„Tocmai pentru că simbolistica banilor este una extrem de încărcată, discuțiile pe marginea acestui aspect pot aduce multă încărcătură, anxietate, rușine și evitare”, explică Roxana Grigorean, psiholog și psihoterapeut de cuplu și familie. Banii sunt un subiect tabu, explică ea, tocmai pentru că ne măsurăm propria valoare prin prisma lor și am învățat că, dacă vorbim despre asta, ne expunem la riscuri în societate sau în relațiile pe care le avem.

La finalul zilei, banii nu sunt niciodată doar bani, după cum subliniază Roxana. „Având în vedere istoria noastră comună, ca popor, de lipsuri și tabuuri cu privire la bani, problemele din prezent pe care le observăm în relația cu banii reflectă deseori o luptă pentru supraviețuire și sunt marcate de frică, nesiguranță, incertitudine”, explică psihologa.

George (34 de ani, IT Business Specialist) spune despre bani că sunt atât un rău necesar, cât și o formă de confort. „În relația de cuplu avem cheltuieli necesare comune, cum ar fi chirie, facturi, alimente, și apoi, diverse plăceri, cadouri, concedii, ieșiri în oraș, evenimente”, spune el. „Mi se pare esențial și sănătos să se discute clar despre bani în relație. Vrem, nu vrem, depindem de ei, deci ar trebui să știm ce avem disponibil, cum îi distribuim, ce planuri avem cu ei.”

Susține, totodată, că îi e ușor să fie deschis pe acest subiect. „În familia mea și în cercul meu de prieteni nu punem mai mult preț pe ei decât e necesar. Pe lângă asta, cam toți am avut perioade în care nu i-am avut și i-am făcut foarte greu.”

Teodora (35 de ani, client satisfaction manager) se raportează la bani ca la un mijloc prin care poate atinge diverse scopuri materiale. În cazul intimității financiare, ea susține că îi vine ușor să vorbească despre bani cu apropiații. „Astfel de discuții au rostul să clarifice aspecte de bază ale traiului în cuplu, care conferă predictibilitate și stabilitate pe termen lung. Dar te ajută și să înțelegi posibilitățile de dezvoltare și evoluție a cuplului, dincolo de aspectele materiale”, adaugă ea. În ceea ce privește felul în care se schimbă oamenii când află cât câștigi, ea consideră că, din păcate, majoritatea își ajustează nivelul de stimă pe care îl oferă altora în funcție de banii câștigați de respectivele persoane.

Marian (32 de ani, content writer) vede în bani atât calea de-a avea un confort, cât și simbolul celor mai nefericite momente din copilărie. „Pot vorbi ore în șir despre momentele în care n-am avut și-mi ia vreo 3 minute să le menționez pe cele în care am avut. Lipsa banilor a însemnat mai mereu incapacitatea de a îndeplini niște visuri. Am văzut asta mai ales la adulții din jurul meu. Așa că am luat toate acele lecții și le-am transformat într-un comportament”, adaugă el. „Am cheltuit cât am avut și am văzut în credite o soluție pentru orice: vacanțe, telefoane, restul de zile până la salariu. N-am vrut să văd în bani vreun fel de înfrânare.”

Când vine însă vorba de rolul banilor în relație, Marian susține că o lecție importantă i-a rămas tot din copilărie. „N-am vrut niciodată să mă cert de la bani. Dacă pot plăti o vacanță, o voi face, un serviciu, o cină, haine, alte bunuri. Am văzut prea multe certuri pe acest subiect, în familie și nu numai, și oricât n-aș avea, voi prefera să caut cealaltă soluție decât reproșul. Dar am vorbit deschis despre bani, mai ales cheltuieli comune, și dacă am avut mai mult am ales să acopăr anumite costuri: facturi, entertainment sau călătorii. Cred că e și un fel al meu de-a fugi de acele posibile certuri, deși n-a fost cazul niciodată în relațiile de cuplu să ajung la așa ceva.”

Astfel de discuții, despre bani și ce reprezintă pentru fiecare, pot fi productive tocmai pentru că sunt inconfortabile. Odată abordate, ar putea să reducă din rușinea și frica moștenite de la părinți și bunici. „Ar aduce mai multă claritate și ar putea facilita și un proces de educație cu privire la bani”, după cum subliniază Roxana.

Până la urmă, există motive mai mult sau mai puțin conștiente pentru orice decizie, inclusiv pentru cele legate de bani. Odată ce le discuți cu cineva, le conștientizezi altfel și s-ar putea să ajungi să iei decizii ceva mai bune. Roxana le recomandă celor care vor să aibă discuții sănătoase despre bani cu apropiații două elemente importante: să clarifice ce înseamnă banii pentru fiecare și ce au învățat despre asta în familie.

Intimitate, independență și încredere

Mihaela (29 de ani, project manager) spune despre discuțiile financiare în cuplu că pot arăta și modul de operare al partenerilor. „Sunt discuții productive care duc la o organizare eficientă. Stabilim prioritățile, bugetul lunar, economiile și ne observăm obiceiurile nesănătoase din punct de vedere financiar”, detaliază ea. A trecut de la a vedea banii drept doar un mijloc prin care își poate realiza planurile și-și poate îndeplini visurile la a se raporta la ei și ca la o plasă de siguranță pentru momentele în care apar urgențe. „Cred că banii pot face mult bine dacă ești un om chibzuit, implicat și controlat, dar și mult rău dacă nu le percepi puterea.”

Crede, totodată, că nu sunt cheia unei relații fericite, ci ar trebui văzuți ca un mijloc de a reduce îngrijorările pentru ziua de mâine, pentru facturi, reparații. „Nu îmi este greu să vorbesc despre asta. Am trecut prin momente în care am stat foarte prost cu banii și am fost nevoită să devin mai educată din punct de vedere financiar.

Pe subiectul banilor, mi-a rămas în minte ce mi-a povestit un prieten la un moment dat. Ai lui aveau un sertar cu banii din care luau pentru cumpărături, facturi și altele pentru casă și familie. Și cam o dată pe lună apărea discuția între părinți pornită de la întrebarea: „erau mai mulți, ai luat tu din ei?” Oricare ar fi fost răspunsul, nu mai conta, neîncrederea era acolo. Și nici independența pentru anumite decizii nu mai exista.

La ea se adăuga și credința mamei lui că tatăl este iresponsabil cu banii, că nu se uită mai în viitor dincolo de acum și aici. Și poate era adevărat, dar astfel de momente nu pot fi depășite fără discuții în care se caută soluții.

Într-un episod al emisiunii „Life Kit” de la NPR, Amanda Clayman, terapeut financiar, susține că sunt 5 elemente necesare în intimitatea financiară: egalitate, inclusivitate, transparență, sustenabilitate și flexibilitate. „Vulnerabilitatea este o parte foarte importantă a intimității. Dificultățile, lucrurile pe care încă le deslușim, când le putem împărtăși cu o altă persoană? Acolo se întâmplă acea conexiune magică”, subliniază Clayman.

Andrei (33 de ani, multimedia freelancer) nu crede că banii ar trebui să joace un rol principal într-o relație de cuplu. „Sunt multe alte aspecte care aduc valoare unei astfel de relații, multe dintre ele fiind prin natura lor suficient de complicate. Sigur, mai ales când persoanele implicate locuiesc împreună, e bine să existe comunicare și, mai ales, o strategie bună de gestionare a finanțelor.”

El consideră, totodată, că, în cuplu, este foarte ușor ca o relație să fie afectată negativ sau chiar să fie compromisă de subiectul banilor. „Cred, totuși, că, prin maturitate emoțională și discuții sănătoase despre bani, traiectorie profesională și investiții, legătura dintre doi oameni se poate consolida, și poate chiar înflori.” În ceea ce privește raportarea la bani în general, el susține că e important să ai în jur oameni care nu îi privesc pe cei din jur printr-un astfel de filtru, al veniturilor și performanței financiare. „În ciuda tuturor prejudecăților, dialogul și transparența pot influența pozitiv modul în care suntem percepuți de către ceilalți. Și ne pot ajuta să creștem indiferent de partea balanței în care ne aflăm.”

Pe subiectul transparenței, Marian mai adaugă și că problema nu e dacă spui da sau nu, ci cum se așteaptă ceilalți să te porți după ce zici cât câștigi. „În familie și cu câțiva cunoscuți am spus la un moment dat cât câștig. Și era cam 8.000 de lei într-o perioadă în care salariul mediu era undeva pe la 2.800 de lei. Întâi au fost glumele cu «oho, dar o duci bine!», apoi întrebările ca «păi, și ce faci de banii ăștia?», apoi așteptările de tipul «dar nu plătești tu acum, că ai mai mulți bani?». Și din momente de tipul ăsta vine reticența oamenilor de-a spune cât câștigă. Așa că am fost transparent în relații, pentru că dacă ar fi fost aici punctul de rupere, măcar să se întâmple mai devreme decât prea târziu.”

Factori de stres apar constant, iar cei financiari sunt dificil de gestionat. Dar nu imposibil. În cuplu, discuțiile despre bani ar trebui purtate curând, mai ales când relația devine serioasă. Obiceiurile individuale de cheltuire trebuie negociate în doi. Intervalul primelor 6 luni e sănătos pentru așa ceva. Sau, cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Articolul susținut de ING — Pentru intimitatea în cuplu, și nu numai, ING Bank a anunțat în 2024 ING Together, un cont pentru cheltuieli comune. E disponibil exclusiv în Home’Bank și până la trei persoane pot fi mandate direct pe un cont. Fie că ai coleg de apartament, familie deja întemeiată sau locuiești cu partenerul ori partenera, poți gestiona cheltuielile la comun mai ușor în acest fel. Sunt disponibile opțiuni ca vizualizarea tranzacțiilor, retrageri de la ATM, sau emiterea de carduri (unul fizic și unul virtual) pentru gestionarea banilor. Mai multe articole despre gestionarea banilor in cuplu, găsiți și pe site-ul ING

Oriunde ai fi, ai banking și mai și de la ING. Adică mobile banking de folosit în fiecare zi, credite pentru dorințe mai mici sau mai mari, produse de economisire pentru planurile tale minunate ca să le îndeplinești pe toate. Pe scurt, soluții financiare pentru toată familia de la mic la bunic. Hai pe ing.ro să afli mai multe și despre drumul nostru spre un viitor mai sustenabil sau despre oportunitățile pentru antreprenori.

Articol susținut de ING

Loading

NATIONAL

Autoritățile maritime române, în alertă! Nava ucraineană lovită în Marea Neagră a cerut voie să își schimbe ruta către portul Constanța

Publicat

in

În noaptea de miercuri spre joi, o situație neobișnuită a pus în alertă autoritățile maritime române. O navă civilă sub pavilion străin, aflată în drum de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia), a raportat o explozie la bord.

FOTO Atac în Marea Neagră – Navă civilă ucraineană cu grâu lovită de o rachetă rusească. Zelenski solicită reacții internaționale

O navă civilă sub pavilion străin, aflată în marș de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia), a raportat o explozie la bord în timp ce naviga în Zona Economică Exclusivă a României.

Incidentul s-a produs la aproximativ 55 de kilometri de localitatea Sfântu Gheorghe, în afara apelor teritoriale ale României, dar încă în zona de responsabilitate a țării noastre. Comandantul navei a transmis un mesaj radio de urgență, solicitând permisiunea de a-și schimba ruta către portul Constanța pentru o evaluare a daunelor.

Nava maritimă de supraveghere MAI 0201 a Poliției de Frontieră, aflată deja în misiune de patrulare în zonă, a fost imediat redirecționată către locația incidentului. Operațiunea s-a desfășurat în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, pregătită să ofere asistență în caz de necesitate.

În scurt timp, nava Poliției de Frontieră a ajuns în apropierea vasului afectat. În urma comunicării directe cu comandantul navei civile, acesta nu a mai solicitat asistență imediată. Până în prezent, nu a fost necesară nicio intervenție pentru salvarea de vieți omenești în legătură cu acest incident.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Numerele norocoase au fost extrase. Rezultatele LOTO din 12 septembrie sunt aici

Publicat

in

Joi, 12 septembrie 2024, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 8 septembrie, Loteria Română a acordat peste 23.500 de câștiguri în valoare totală de peste 1,75 milioane de lei.

Numerele câștigătoare de joi, 12 septembrie 2024

Loto 6/49: 20, 46, 6, 42, 32, 35

Noroc: 3 6 7 7 1 7 9

Joker: 28, 31, 33, 12, 4 + 5

Noroc Plus: 1 3 4 0 4 3

Loto 5/40: 8, 18, 6, 16, 1, 37

Super Noroc: 8 3 8 4 2 1

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de aproximativ 28 milioane de lei (peste 5,63 milioane de euro).

La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 9,89 milioane de lei (peste 1,99 milioane de euro).

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 11,40 milioane de lei (peste 2,29 milioane de euro), la categoria a II-a este în joc un report în valoare de peste 439.400 de lei (peste 88.300 de euro), iar la categoria a III-a un report în valoare de peste 55.400 de lei (peste 11.000 de euro).

La Noroc Plus se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 124.200 de lei (peste 24.900 de euro).

La Loto 5/40, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 703.500 de lei (peste 141.400 de euro).

La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 151.000 de lei (peste 30.300 de euro).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Lovitură pentru premierul italian Giorgia Meloni! Nepoata lui Mussolini părăsește partidul: ‘Este timpul să întorc pagina’

Publicat

in

Nepoata dictatorului italian din timpul războiului, Benito Mussolini, a declarat joi că părăsește partidul Fratelli d’Italia al prim-ministrului Giorgia Meloni, deoarece acesta este prea de dreapta, după ce a exprimat recent nemulțumiri față de atitudinea sa privind drepturile minorităților.

Rachele Mussolini, consilier municipal la Roma, care a obținut cele mai multe voturi dintre toți candidații la ultimele alegeri pentru consiliul municipal din 2021, a anunțat că se va alătura grupului Forza Italia, considerat mai centrist, în cadrul primăriei, informează Reuters, conform Mediafax.

„Este timpul să întorc pagina și să mă alătur unui partid pe care îl simt mai apropiat de sensibilitățile mele moderate și centriste”, a declarat Mussolini, în vârstă de 50 de ani, pentru agenția de presă italiană ANSA, confirmând informații anterioare din presa națională.

Fratelli d’Italia își are rădăcinile în Mișcarea Socială Italiană (MSI), un moștenitor al fasciștilor lui Benito Mussolini, înființat după al Doilea Război Mondial. De la preluarea mandatului în 2022, Meloni a încercat să prezinte partidul ca un grup conservator tradițional.

Ce spun critici

Criticii susțin că această încercare este în principal de fațadă, subliniind pozițiile dure ale partidului cu privire la imigrație, avort și părinți de același sex, precum și măsurile sale de înăsprire a pedepselor pentru maternitatea surogat.

Forza Italia, parte a coaliției de guvernare a lui Meloni, se prezintă ca un partid care apără valorile creștine tradiționale, dar este considerat mai liberal în ceea ce privește drepturile civile. O sursă politică a declarat pentru Reuters că problemele legate de drepturi au jucat un rol-cheie în decizia lui Mussolini de a schimba partidul.

Luna trecută, aceasta s-a opus lui Meloni într-o dispută privind sexul lui Imane Khelif, o pugilistă algeriană care a luptat împotriva italiencei Angela Carini la Jocurile Olimpice. După ce Carini a abandonat în timpul meciului împotriva lui Khelif, care a câștigat ulterior medalia de aur, Meloni a declarat că nu a fost un meci echidistant, deoarece algeriana nu a trecut un test de eligibilitate de gen la Campionatele Mondiale de anul trecut.

„Până la proba contrarie, Imane Khelif este o femeie. Și ea a suferit o vânătoare de vrăjitoare nedemnă”, a spus Mussolini.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

McLaren îl va favoriza pe Norris în faţa lui Piastri în cursa pentru titlu

Publicat

in

Britanicul Lando Norris, aflat acum pe locul 2 în Campionatul Mondial de Formula 1 în spatele lui Max Verstappen, va fi favorizat de McLaren în detrimentul coechipierului său Oscar Piastri în cursa pentru titlul piloţilor, decizie pe care australianul a asigurat joi că o susţine, informează AFP.

“În mod egoist, trebuie să recunosc că instrucţiunile echipei nu sunt amuzante. Dar îmi dau seama că nu este vorba doar despre mine şi sunt fericit să joc un rol de susţinere în această etapă a sezonului”, a declarat, înaintea Marelui Premiu al Azerbaidjanului, Piastri, care este pe locul 4 în clasamentul piloţilor.

“Mai devreme în acest an, ar fi fost probabil excesiv, dar cred că a venit momentul să încercăm să ajutăm echipa să câştige ambele campionate”, al piloţilor şi al constructorilor, a mai spus el.

Într-un interviu pentru BBC publicat joi, responsabilul echipei, Andrea Stella, a explicat că McLaren “îl va susţine pe Lando, dar (vrea) să facă acest lucru fără a-şi compromite prea mult principiile”.

“Principiile noastre sunt că interesul echipei este întotdeauna pe primul loc (…) Vrem să fim corecţi cu ambii piloţi”, a mai afirmat el.

Stella nu a explicat în mod concret cum se vor aplica instrucţiunile echipei, dar, potrivit lui Norris, această decizie nu-l va obliga pe Piastri să renunţe la victorie.

“Asta se va aplica probabil pentru poziţii inferioare. Însă dacă el a luptat pentru victorie, atunci merită să câştige”, a spus britanicul, care este în căutarea primului său titlu în elită. “Nu vreau să mi se dea un campionat”, a adăugat el.

Până acum, McLaren le-a permis piloţilor săi să lupte pe pistă, fără a-l favoriza pe vreunul dintre ei. Concurenţa a beneficiat uneori de această decizie, cum s-a întâmplat la MP al Italiei de la începutul lunii septembrie.

Plecat din pole position în faţa lui Piastri, care a fost al doilea pe grilă, Norris a fost surprins de coechipierul său în primul tur, situaţie care i-a permis lui Charles Leclerc (Ferrari) să se intercaleze între cele două maşini McLaren. Leclerc s-a impus în cele din urmă în faţa lui Piastri şi Norris, care a încheiat pe locul 3.

Cu o zi înainte de primele sesiuni de antrenamente libere înaintea MP al Azerbaidjanului, a 17-a din cele 24 de etape ale sezonului, Norris este la 62 de puncte în spatele olandezului Max Verstappen (Red Bull), câştigătorul ultimelor trei ediţii ale Campionatului Mondial. Diferenţa dintre Verstappen şi Piastri este de 106 puncte.

Norris nu îl va depăşi pe Verstappen în acest weekend, duminică neputând fi recuperate mai mult de 26 de puncte. În schimb, McLaren poate trece pe primul loc în clasamentul constructorilor, marca britanică fiind doar la 8 puncte în spatele Red Bull.

McLaren nu a mai câştigat titlul din 2008, când Lewis Hamilton a devenit prima oară campion mondial.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nadia Comăneci, după scandalul de la sol, de la JO: Sper să se găsească o soluţie astfel încât cele trei gimnaste să primească o medalie

Publicat

in

Nadia Comăneci, prezentă joi la Adunarea Generală a COSR, a declarat că speră să se găsească o soluţie astfel încât cele trei gimnaste, Sabrina Voinea, Ana Maria Bărbosu şi Jordan Chiles, să primească o medalie după concursul de la sol, de la Jocurile Olimpice.

“Nu pot să spun prea multe pentru că este un proces în derulare la Tribunalul suprem vizavi de Sabrina Voinea şi călcatul- ‘necălcatul’ din covorul din finala de la sol. Nu ştim dacă încă americanii au depus sau probabil vor depune până la sfârşitul zilei de 13 septembrie. Nu vreau să dau multe declaraţii, să nu stric ceva. Sunt anumite erori făcute care au surprins pe toată lumea acolo la arbitraj. Noi suntem sportivi, însă şi lumea mai greşeşte. Eu văd această întâmplare care trebuie să devină constructivă, să vedem ce putem face ca să putem evita astfel de lucruri la viitoarele Jocuri Olimpice. Nu este normal ca toate cele trei gimnaste să sufere. Nu sunt un oficial în această situaţie să spun ce trebuie să se facă. Dar dacă aş fi fost, aş fi găsit o metodologie în care sănătătate mentală primează. Lucrurile s-au întâmplat într-un haos, sper să se găsească o soluţie astfel încât fiecare dintre cele trei gimnaste să primească câte o medalie. Sper ca până la urmă se va găsi o soluţie, astfel încât cele trei gimnaste să primească câte o medalie”, a declarat Comăneci

Comăneci a precizat că discută cu Ana Maria Bărbosu şi Sabrina Voinea. “Suntem amice, ne trimitem mesaje. Eu încerc să fiu corectă vizavi de sport şi faţă de aceste fete care au lucrat foarte mult şi care trebuie să se înţeleagă că trebuie să fie respectate pentru munca pe care au făcut-o. Rămânem în jurul gimnasticii, pentru că asta ştim. Mă bucur că am putut să fiu alături de fete, să le motivez şi să le inspir la această ediţie a Jocurilor Olimpice şi sper că rezultatele lor şi munca pe care au avut-o şi au dăruit-o în aceşti ani să motiveze generaţiile care vin”, a mai spus Nadia Comâneci.

La 26 august, Federaţia Română de Gimnastică (FRG) anunţă că Tribunalul Suprem Elveţian (TSE) a confirmat primirea recursului formulat de către FRG şi Sabrina Maneca Voinea împotriva hotărârii pronunţate de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne privind concursul de sol de la Jocurile Olimpice

Sabrina Voinea solicită acordarea a trei medalii de bronz pentru finala de la sol, pentru ea, Ana Bărbosu şi Jordan Chiles.

La 10 august, FR Gimnastică a anunţat că TAS a decis că Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice, iar Sabrina Maneca Voinea încheie competiţia pe locul 4. TAS a admis doar contestaţia gimnastei Ana Maria Bărbosu, nu şi a Sabrinei Voinea. Ambele contestaţii au fost depus de FRG împotriva FIG şi a Donatellei Sacchi, preşedintele Comitetului tehnic feminin şi preşedintele Superior Jury, care a judecat toate contestaţiile depuse în timpul concursului.

Decizia TAS din 10 august, după audieri maraton de peste 8 ore în care partea română a propus inclusiv ca toate cele trei sportive să primească medalia de bronz, a fost ratificată de forul internaţional de gimnastică (FIG), cu informarea Comitetului Olimpic Internaţional (CIO)

Conform deciziei TAS, clasamentul primelor 5 locuri este următorul: 1. Rebeca Andrade (Brazilia) – nota 14.166, 2. Simone Biles (SUA) – 14.133, 3. Ana Maria Bărbosu (România) – 13.700, 4. Sabrina Voinea (România) – 13.700 şi 5. Jordan Chiles (SUA) – 13.666 (nota dinaintea contestaţiei admise de arbitre).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Festival cu acces gratuit în Constanța: prima ediție a Orizont Sonor aduce podcast, radio şi creaţie sonoră

Publicat

in

Prima ediţie a Orizont Sonor, festival de podcast, radio şi creaţie sonoră, va avea loc la Constanţa, în perioada 19-21 septembrie, în organizarea Institutului Francez din România, evenimentul fiind un proiect inovator, fără precedent în ţara noastră, conform Agerpres. Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.

“În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează între 19-21 septembrie, la Constanţa, Orizont Sonor – un proiect interdisciplinar inovator, fără precedent în România, organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franţa) – unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, şi SEMI SILENT (România) – platformă de podcast dedicată creaţiei sonore, creaţiei radiofonice şi înregistrărilor audio”, se arată într-un comunicat al Institutului Francez din România transmis joi.

Partenerii festivalului, Longueur d’Ondes (Franţa), unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, şi-au exprimat entuziasmul de a împărtăşi experienţa într-un astfel de proiect.

“Fondat în 2002, Longueur d’ondes continuă să promoveze, să educe şi să formeze, contribuind în acelaşi timp la structurarea ecosistemului radio şi de podcast, aflat în schimbare rapidă. Ne propunem să împărtăşim experienţa noastră dobândită de-a lungul celor două decenii şi să cooperăm cu partenerii din Franţa şi din străinătate care doresc să sprijine creaţia de sunet emergentă şi să dezvolte proiecte provocatoare, cum este cazul Orizont Sonor. Orizont Sonor este o iniţiativă fără precedent care ar putea dezvolta noi reţele pentru autorii de creaţii sonore şi podcasturi din România şi din jurul Mării Negre, iar Longueur d’ondes este încântat să ia parte la ea”, au declarat partenerii Festivalului, citaţi în comunicatul de presă.

Programul festivalului

Prima zi a festivalului, 19 septembrie, va fi dedicată industriei, temelor şi mizei din zona de radio şi creaţie sonoră.

“Un prim panel despre podcastul documentar din jurul Mării Negre va avea loc în colaborare cu One World România şi Balkan Documentary Center (în cadrul programului media Balkan Watchers) alături de Sophio Chkheidze, producător de podcast şi film din Georgia şi Arnaud Contreras, jurnalist de radio francez care a relatat din Georgia. Un focus pe Atelierele Orizont Sonor va fi susţinut de co-organizatorii lor: Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Ilinca Stihi (Radio România – Grand Prix Nova) şi Cosmin Bârzan (Radio Comunitaria), în prezenţa participanţilor, ocazie cu care vor fi ascultate podcasturile şi creaţiile produse de participanţi în cadrul acestor ateliere. Ziua va fi încheiată de o discuţie asupra perspectivelor europene în creaţia de sunet şi producţiilor radio în era podcastului digital cu profesioniştii Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Justine Perez (producător francez de podcast şi film), Alexandre Plank (regizor de radio şi fondator Making Waves) şi Hanna Klimpe (din Germania, profesor la HAW, specialist în reţelele sociale)”, se menţionează în comunicatul Institutului Francez din România.

De-a lungul celorlalte două zile de festival, 20 şi 21 septembrie, vor avea loc o serie de evenimente şi activităţi diverse.

Sunt programate sesiuni de ascultare imersivă a unor documentare franceze, în prezenţa realizatorilor şi producătorilor lor, iar discuţiile încrucişate împreună cu ascultarea de fragmente din creaţii sonore şi radio vor aborda diverse subiecte.

“Un focus pe aspiraţiile tinerei generaţii din Georgia cu Salome Asatiani (jurnalist radio şi producător de podcast), Arnaud Contreras şi Hanna Klimpe. Un alt focus va aduce în lumină asupra naraţiunilor ucrainene prin arte sonore şi documentare radio în timp de conflict, alături de Anna Kravets (artist sonor), Alexandre Plank şi Ioana Pelehatăi (editor şi manager cultural la Scena 9). Un alt moment se va concentra asupra provocărilor de mediu asupra Mării Neagre în prezenţa lui Marine Leduc (jurnalist francez, corespondent în România), Marian Paiu (ONG Mare Nostrum) şi Alexandru Berbecariu (cercetător la Bucureşti şi Universitatea Aix-Marseille)”, arată sursa citată.

De la festival nu va lipsi nici sportul, Anamaria Pravicencu urmând să prezinte producţiile din proiectul său “Sonic Sports” alături de Stephane Marin, artist sonor francez.

Emisiuni radio speciale vor fi transmise în direct de la faţa locului, din locaţiile festivalului, cu acces gratuit pentru public.

“RFI România îi va întâmpina pe oaspeţii francezi ai festivalului pentru o emisiune specială Zebra, Radio Constanţa va găzdui o emisiune cu tinerii studenţi constănţeni, iar Black Rhino Radio va găzdui o emisiune despre emisia muzicală de radio în România din epoca post 1989 cu jurnalistul Paul Breazu şi invitaţii săi”, se mai menţionează în comunicat.

Pe parcursul festivalului, alte instalaţii sonore imersive vor fi amenajate în aer liber, iar în timpul sesiunilor de ascultare, podcasturile şi creaţiile sonore vor fi subtitrate în română şi engleză.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend