Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

350 de cartuşe din al Doilea Război Mondial, găsite de un bărbat în timp ce renova o şură

Publicat

in

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a fost alertat, marţi, după ce un bărbat care renova o şură a găsit mai multe cartuşe de infanterie, potrivit Agerpres.

Potrivit Biroului de Presă al ISU Harghita, specialiştii pirotehnişti au ridicat 350 de cartuşe, calibrul 7,92, care provin din al Doilea Război Mondial şi le-au depozitat în condiţii de siguranţă, urmând să fie distruse.

Specialiştii ISU atrag atenţia cetăţenilor ca atunci când descoperă elemente de muniţie să nu le atingă, să nu le mişte, să nu le lovească şi să sune imediat la numărul de urgenţă 112.

În Harghita, se descoperă în mod frecvent elemente de muniţie din timpul conflagraţiilor mondiale, cele mai multe atunci când se efectuează lucrări agricole sau de construcţii, dar sunt şi cazuri când sunt găsite accidental de către detectorişti autorizaţi.

Loading

NATIONAL

Meciul cu Lituania va fi de care pe care – Ce le răspunde celor care au criticat selecţia

Publicat

in

Selecţionerul Mircea Lucescu a declarat, luni seară, într-o conferinţă de presă, că meciul cu Lituania va fi unul greu, deoarece balticii formează o echipă puternică din punct de vedere fizic. Lucescu le-a răspuns şi celor care au i-au criticat selecţia, afirmând că a venit la naţională să câştige, nu să facă experimente, potrivit news.ro

„Mă aştept la un meci greu, ştiţi că sunt puternici ca echipă, poate nu prea tehnici, dar puternici fizic. Va fi un meci greu. Echipa adversă este cel mai complicat element. Şi ei joacă la cel mai înalt nivel, deci va fi un meci care pe care. Ei cu mijloacele lor mai fizice, noi cu alte noastre mai tehnice şi sperăm să câştigăm noi. În fotbal nu poţi anticipa, trebuie să dai totul pentru a reuşi ce îţi propui. Jocul greşeala aşteptă, e de ajuns o greşeală minoră şi poate compromite jocul. Jucătorii mai au multe lucruri de învăţat, nu totul e doar instinct, inspiraţie şi talent. Eu sunt aici să câştig, nu să fac experimente. Când vom avea rezultatele dorite, vom putea face şi promovări şi experimente. Aştept câţtiva jucători şi de la tineret şi dacă avem posibiltatea vom vedea care sunt cei mai buni din fotbalul românesc să fie la naţională. Nu aducem jucători doar pentru ca unii preşedinţi de club să-i poată vinde în străinătate. Presiune de genul ăsta au existat pe vremea lui Răzvan (n.r.- Răzvan Lucescu) şi ştiţi din partea cui”, a declarat Lucescu, într-o conferinţă de presă.

Meciul Lituania – România are loc, marţi, de la ora 21:45, şi va fi transmis de Antena 1

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, este acuzată de UE că destabilizează Moldova şi a fost pusă pe lista sancţiunilor împreună cu alte cinci persoane

Publicat

in

Uniunea Europeană a anunţat luni că a impus măsuri restrictive în cazul a cinci persoane, între care Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, şi a unei entităţi pentru acţiuni pe care le consideră destabilizatoare pentru Moldova, parte a eforturilor blocului european de a contracara influenţa Rusiei în această ţară. Decizia a fost anunţată cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale care au loc concomitent cu un referendum pro-UE considerat crucial pentru viitorul ţării, relatează stiripesurse.md

Noile sancţiuni includ îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie şi se concentrează asupra unor figuri-cheie din Găgăuzia, regiunea semiautonomă a Moldovei cu influenţe proruse.

În afară de Evghenia Guţul, printre cei incluşi pe listă se numără mai mulţi oficiali legaţi de activităţi separatiste. Evrazia, un ONG cu sediul în Rusia care promovează interesele ruseşti, şi fondatorul său, Nelli Parutenco, au fost, de asemenea, sancţionaţi.

Evghenia Guţul este acuzată de promovarea separatismului în regiune şi de încercări de subminare a ordinii constituţionale a Republicii Moldova. Alte persoane de pe listă sunt Mihail Vlah, consilier al Evgheniei Guţul, Iurii Cuzneţov, adjunct în Departamentul pentru Afaceri Externe al Găgăuziei, şi Illia Uzun, vicepreşedinte al Comitetului Executiv.

Cei sancţionaţi vor avea activele îngheţate, iar accesul la fonduri sau resurse economice din spaţiul UE le va fi interzis. În plus, le sunt interzise călătoriile în ţările membre ale Uniunii Europene.

Potrivit NewsMaker, şefa diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a subliniat, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, că este crucial ca Republica Moldova să-şi întărească rezilienţa în faţa ameninţărilor hibride şi a propagandei ruseşti, care s-au intensificat pe măsură ce se apropie alegerile şi referendumul pentru integrarea europeană.

Odobescu a susţinut adoptarea acestui nou pachet de sancţiuni şi a subliniat necesitatea unui mesaj politic clar de sprijin din partea Uniunii Europene, evidenţiind vizita recentă a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chişinău, şi adoptarea Planului de creştere pentru Republica Moldova.

„Pe măsură ce atacurile Rusiei cresc, inclusiv înaintea sezonului de iarnă, sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue, la fel şi pentru Republica Moldova, mai ales în sectorul energetic”, a adăugat ministrul român de externe. Ea a punctat că stabilitatea Moldovei este vitală pentru securitatea regiunii şi pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Guvernul Republicii Moldova a salutat noile sancţiuni ale UE. „Acesta este un pas important în consolidarea rezilienţei şi combaterea influenţei maligne în Moldova”, a declarat ministrul de externe Mihai Popşoi pe X.

În total, pe lista de sancţiuni a UE sunt acum 16 persoane şi două entităţi din Republica Moldova.

Chişinăul a acuzat Rusia că încearcă să intervină în alegerile sale prezidenţiale din 20 octombrie, care vor avea loc în paralel cu un referendum privind transformarea aderării la Uniunea Europeană într-un obiectiv strategic înscris în Constituţie. În schimb, Rusia o acuză pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi pe echipa sa proeuropeană de alimentarea „rusofobiei”.

Potrivit sondajelor, Maia Sandu pare să câştige un nou mandat prezidenţiale în alegeri.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Armata ucraineană contraatacă în Kursk: De cinci zile ruşii încearcă să ne străpungă defensiva

Publicat

in

Armata rusă îşi continuă contraofensiva lansată săptămâna trecută în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a pătruns la începutul lunii august într-o incursiune surpriză şi menţine poziţii pe acest nou front cu evoluţii dinamice pe care nu este clar ce teritoriu controlează deplin fiecare tabără, relatează luni agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Noua contraofensivă rusă în Kursk, ce urmează alteia desfăşurate la jumătatea lunii septembrie, a fost declanşată joia trecută printr-un atac al armatei ruse în apropierea localităţii Lubimovka, la circa 20 de kilometri nord-vest de micul oraş Sudja, cea mai importantă localitate căzută sub controlul trupelor ucrainene în Kursk şi unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.

În pofida progreselor iniţiale reuşite de trupele ruse, cele ucrainene au limitat apoi înaintarea inamicului şi au recuperat mai multe poziţii pierdute până sâmbătă, potrivit bloggerilor militari ucraineni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând la rândul său că trupele sale rezistă în faţa contraofensivei ruse în Kursk.

“Deja de cinci zile, ruşii încearcă să ne străpungă defensiva în regiunea Kursk. Băieţii noştri rezistă şi contraatacă”, a susţinut Zelenski într-o postare pe reţeaua socială X, fără alte detalii, potrivit Reuters. În schimb, referindu-se la luptele în desfăşurare pe frontul din estul Ucrainei în zona oraşelor Pokrovsk şi Kurakove, spre care trupele ruse înaintează constat, el le-a descris drept “deosebit de feroce”.

Situaţia pe frontul din Kursk continuă să fie foarte dinamică. “Nu sunt doar poziţii mici, ci şi zone relativ mari trec dintr-o tabără în alta de mai multe ori în aceeaşi zi”, explică un blogger militar ucrainean.

Potrivit armatei ucrainene, 31 din cele 122 de bombe aeriene ghidate folosite de armata rusă duminică au fost lansate asupra trupelor ucrainene în Kursk, în aceeaşi zi Ministerul rus al Apărării susţinând că a lovit acolo cu astfel de bombe o concentrare de trupe ucrainene.

Totuşi, avantajul de care dispune armata rusă în materie de aviaţie şi artilerie, care a ajutat-o să înainteze în estul Ucrainei în provincia Doneţk anihilând poziţiile defensive ucrainene, se estompează în Kursk, întrucât pe acest front armata ucraineană acţionează în principal cu unităţi mobile care-şi pot schimba rapid poziţiile.

Spre deosebire de frontul din estul Ucrainei, unde cele două tabere luptă de-a lungul unei linii de contact clar definite, luptele pe frontul din Kursk continuă să fie caracterizate de lipsa unor poziţii fixe în tranşee şi de schimbările rapide ale liniei de contact. Pe de altă parte, înrăutăţirea vremii face ca terenurile să devină mai noroioase odată cu ploile de toamnă, ceea ce poate pune probleme logisticii şi deplasării rapide a blindatelor pe roţi folosite de unităţile mecanizate ucrainene.

În urma ofensivei surpriză lansate pe 6 august în regiunea rusă de graniţă Kursk, armata ucraineană a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat circa o sută de aşezări, din care armata rusă a susţinut că a recuperat până miercurea trecută 14, aşadar în ultimele zile nu pare să mai fi obţinut progrese notabile pe acest front unde a mobilizat circa 50.000 de soldaţi, potrivit estimării armatei ucrainene. Aceasta a sperat că prin pătrunderea în Kursk va forţa Rusia să mute suficient de multe trupe de pe frontul din Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse acolo. Totuşi, trupele ruse au continuat să avanseze pe frontul din estul Ucrainei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

USR deputy accuses Liberal head of standing by grand business corruption

Publicat

in

Save Romania Union (USR) deputy Emanuel Ungureanu warned his colleagues on Monday, during plenary debates to strip ex Health Minister Nelu Tataru of parliamentary immunity, that Liberal leader Nicolae Ciuca is actually standing by the side of people entrenched in a grand business corruption entanglement while “throwing Tataru under the bus” for some petty offenses.

“Mr. Ciuca, Iohannis’s strawman, sits unbothered next to two people tarnished with heavy shady business of millions of euros, and throws Nelu Tataru to the dogs for some chickens found in his refrigerator that he cannot justify. Meanwhile, DNA chief prosecutor Marius Voineag is also a crook who got into that position by covering up Mr. Ciuca’s plagiarism affair,” Ungureanu declared during the plenary debate on the Law Committee’s report approving the request for the IT and home search conducted in the case of deputy Nelu Tataru’s bribe-taking case.

“I’m not defending Mr. Tataru, but I assure you that the Husi hospital is not the fraud champion. There are many other hospitals controlled by a mafia, and where no control body sets foot because the prosecutors, in order to be able to get into a hospital in this system built by Rafila, Iohannis and Ciuca, need to make a phone call to catch a certain doctor red-handed, while the real harassment cases, the big shady affairs in the health system go unnoticed for years,” Ungureanu said.

AUR deputy Sorin Muncaciu said that Nelu Tataru has the right to defend himself in court, and that the lifting of immunity helps him prove his innocence.

“I think that Mr. Tataru should be punished for his activity during the pandemic. (…) During his term as a minister, Mr. Tataru contracted and bought millions of vials of vaccine, but what he didn’t tell you is the small print in the contract for the purchase of these vaccines – which states very clearly that these vaccines cannot be tested and cannot be analyzed. They are exclusively for direct injection. How is it possible for a Romanian minister to accept this?,” said Muncaciu.

The plenary session of the Chamber of Deputies approved on Monday the request of the National Anti-corruption Directorate (DNA) to carry out computer and house searches in the case of former Liberal minister Nelu Tataru, who is accused of taking bribes.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Military exercise on Sfantu Gheorghe stretch of Danube

Publicat

in

Military ships belonging to the River Navy Fleet are participating, starting from Monday, on the Sfantu Gheorghe stretch of the Danube, in training activities in which they use weapons and live ammunition, reads a piece of news made public on the Facebook account of the Sfantu Gheorghe commune.

Ten military ships are participating in the exercise that will end on October 19, the military activities having a permit issued by the Administration of the Danube Delta Biosphere Reserve.

“The participating personnel were trained to take all measures during the activity to comply with the environmental protection legislation with special emphasis on the importance of the area where the specific activities are carried out from the point of view of the protection of habitats, species of flora and fauna”, reads the information signed by the commander of the River Navy Fleet, rear admiral Nicu Chirea.

According to the source, the ships will be anchored at kilometer 6 of the Danube.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Gov’t borrows RON 604 million on Monday off commercial banks

Publicat

in

The Ministry of Finance (MF) on Monday borrowed RON 604.1 off commercial banks in an issue of benchmark bonds of a residual maturity of 31 months and an average yield of 6.22% per annum, according to data published by the National Bank of Romania (BNR).

The nominal value of Monday’s issue was RON 700 million, and the banks offered RON 624.1 million.

An additional auction is scheduled for Tuesday to borrow another RON 105 million at the yield set on Monday for the bonds.

MF has planned for September 2024 to borrow RON 5.7 billion off commercial banks, to which RON 705 million can be added in additional sessions of non-competitive offers related to bond auctions.

The total amount of RON 6.405 billion is RON 730 million higher than the one scheduled for September 2024 of RON 5.675 billion, and it is intended for public debt refunding and government deficit financing.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend