NATIONAL
VIDEO Cum arată acum Podul peste Dunăre de la Brăila și drumurile de legătură, după ce în 2022 s-a ratat inaugurarea promisă

Publicat
acum 11 luniin
De
adminPodul peste Dunăre de la Brăila – celebrul „Golden Gate de România” – a ratat inaugurarea în 2022, promisă în repetate rânduri atât de Ministerul Transporturilor, cât și de constructor. Acum, primăvara-vara 2023 pare un termen realist pentru o eventuală deschidere a traficului pe acest obiectiv.

Podul de la Braila la inceput de 2023Foto: Captura YouTube
Poate cel mai mare eșec din 2022 la capitolul infrastructură a fost nu doar că Podul peste Dunăre de la Brăila nu a fost inaugurat, ci că nici măcar nu a fost finalizată structura podului propriu-zis…
Vorbim de cel mai complex proiect al CNAIR și unul dintre cele mai scumpe în execuție în acest moment. Aici lucrările la pod aveau toate șansele să fie finalizate de japonezii de la IHI, însă lucrările ce țin de infrastructura rutieră au acumulat întârzieri mari, iar italienii de la WeBuild (ex-Astaldi) nu au forțat pentru o inaugurare, profitând și de neînțelegeri cu Ministerul Transporturilor și beneficiind de extensii ale termenului contractual câștigate în instanță. .
Ministerul Transporturilor a dat vina pe constructor, deși mare parte din responsabilitatea întârzierilor este în cârca autorităților de la drumuri. De-a lungul timpului, atât autoritățile de la Transporturi, cele de la Drumuri, dar și constructorul au promis că podul și o parte din drumurile de legătură vor fi gata la final de 2022…
Când ar putea fi deschis Podul de la Brăila? Noul termen înaintat de Grindeanu: Aprilie sau mai pentru varianta scurtă / Acuze către constructor
Ultimul termen înaintat de către autorități arată că podul peste Dunăre de la Brăila s-ar putea deschide în primăvara anului viitor, în aprilie sau mai pe varianta Măcin și în august-septembrie pentru varianta Jijila din județul Tulcea, a anunțat în luna decembrie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, citat de Economedia.
Grindeanu a acuzat constructorul că insistă cu soluții tehnice care nu existau în proiectul scos la licitație.
- „Niciodată, eu și colegii de la CNAIR nu vom accepta soluții mai scurte care nu se regăsesc în proiectul tehnic licitat. Unele soluții au fost acceptate de CNAIR, altele nu, pentru că schimbau soluțiile de proiectare și parametrii licitați în defavoarea proiectului. I-am încurajat pe cei de la CNAIR să nu accepte. Există claim-uri (n.r acțiuni pentru acordarea de despăgubiri), instanța poate să decidă într-o formă sau alta. Faptul că nu se țin de termene înseamnă penalități. Bineînțeles că vor certificate negative, nu mai e loc de nuanțe. Ați văzut angajamentele (n.r Astaldi). Nu accept chestiuni care să pară că trebuie să deschidem Podul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR unele soluții. Așa ceva nu e legal, în primul rând. Nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru. Pe Pod, efectiv, multe nu mai sunt de făcut. În schimb pe descărcări mai e de lucru”.
Un eșec cu premeditare: Lucrările la Podul de la Brăila, întârziate nepermis de mult și din vina autorităților
HotNews.ro a scris încă din cotombrie 2022 că erau șanse mici ca italienii de la WeBuild (ex-Astaldi) să termine minimul necesar la timp pentru o inaugurare. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a început încă de atunci să-și pregătească terenul să poată da vina pe constructor, deși mare parte din responsabilitatea întârzierilor este în cârca autorităților de la drumuri.
Contractul pentru Podul de la Brăila, inclusiv cei 22 de kilometri de drum de legătură a fost semnat în ianuarie 2018 și prevedea 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.
Dar în buna tradiție a statului român de a-și băga singur bețe-n roate, o componentă esențială a fost tărăgănată nepermis de mult:
- Licitațiile pentru lucrările de relocare a utilităților au fost lansate practic după semnarea contractului, ba au și fost anulate și reluate unele dintre ele și, efectiv, au împins intrarea în șantier a constructorului cu mai bine de doi ani de zile, o decalare a termenelor care a dat peste cap orice organizare.
Drumurile de legătură, vitale pentru deschiderea traficului, au primit „undă verde” abia în 2021
Când a preluat mandatul la Transporturi, Cătălin Drulă recunoștea că Podul de la Brăila va rămâne „un muzeu”, dar că încearcă remedierea problemelor și accelerarea lucrărilor. În martie, respectiv mai 2021, CNAIR elibera autorizațiile de construire pentru 21 de kilometri (cea mai mare parte) din drumuri, moment de la care ar trebui să curgă un termen de circa 24 de luni pentru realizarea drumurilor.
Pe de altă parte, lucrările de drumuri necesare pentru o deschidere în decembrie 2022 nu erau atât de complicate încât un constructor de anvergura WeBuild să nu le fi putut termina la timp. Cu o mobilizare mai bună în teren, poate și cu un dialog mai constructiv cu autorități încât să nu se blocheze totul în negocieri și solicitări, am fi putut discuta azi despre o deschidere garantată a traficului în 2022.
Chiar și-așa însă, întârzierile provocate de statul român cu relocările de utilități, predarea amplasamentului și eliberarea autorizațiilor au fost decisive pentru scenariul „muzeului” de peste Dunăre.
Podul de la Brăila – „Golden Gate-ul” de peste Dunăre
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.
Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene).
Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.
- Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
- Drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.
Click pe planuri pentru a le deschide mai mare, într-o fereastră separată:
–-
Podul peste Dunăre de la Brăila
Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)
Valoare: 1,99 mld lei (fără TVA)
Constructor: We Build (fost Astaldi – Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia)
Contract semnat: 15.01.2018 (termene:12 luni proiectare și 36 de luni execuție)
Lucrări începute: decembrie 2018 (autorizațiile de construire drumuri de legătură au venit abia în martie/mai 2021)
Stadiu fizic – întreg proiectul (decembrie 2023): pod – 83% / drumuri – 40%
–
VEZI și:
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Poate vrei sa citesti
Plătești pentru 1, beneficiază 2 – abonamentele medicale inovatoare lansate de Clinica Medikali la un an de la inaugurare
Prins ca un borfaș, primarul din Baia Mare, a fost capturat in Germania
Bivolaru si 40 de membri ai sectei sale au fost arestati
DOCUMENT! Vasilica PSD-ului, interimara de nota 5 a Spitalului Curtea de Argeș, trece la amenințări – SĂTUI DE EA, MEMBRII C.A. DE LA SPITAL AU RECLAMAT-O PRIMARULUI SI CONSILIULUI LOCAL
Mâine, ședință mare la târla regală – 14 proiecte pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local – SE INSISTĂ CU BANII PENTRU TRANSPORTUL DEFECTUOS
La ce case de pariuri joacă românii plecați în străinătate în 2023?
NATIONAL
Care sunt cele mai scumpe orașe din lume: New York a fost detronat de un oraș din Europa

Publicat
acum 16 minutein
30 noiembrie 2023De
admin

Care sunt cele mai scumpe orașe din lume: New York a fost detronat de un oraș din Europa
Zurich şi Singapore sunt cele mai scumpe oraşe din lume, chiar înaintea New York-ului, într-un context de creşteri încă puternice ale preţurilor, potrivit unui clasament publicat joi de săptămânalul The Economist, informează AFP.
Revista britanică estimează că preţurile au crescut în medie cu 7,4% pe parcursul anului în cele 173 de oraşe studiate, o uşoară încetinire faţă de inflaţia record de 8,1% înregistrată în 2022, informează Agerpres.
„Criza costului vieţii este departe de a se fi încheiat, iar nivelul preţurilor rămâne cu mult peste tendinţele istorice”, notează Upasana Dutt, care a coordonat acest studiu care a luat în calcul preţul a 200 de produse şi servicii.
„Ne aşteptăm ca inflaţia să continue să scadă în 2024”, a adăugat ea, ca urmare a efectului majorării dobânzilor decise de băncile centrale pentru a combate creşterile de preţuri.
Zurich detronează New York-ul
Patru oraşe europene se clasează printre primele zece, din cauza inflaţiei care continuă să fie ridicată în cazul alimentelor şi a îmbrăcăminţii, precum şi a aprecierii euro faţă de dolar. Această clasificare se realizează în dolari şi, prin urmare, după conversia monedelor diferitelor ţări în dolari. O creştere a euro faţă de dolar se traduce automat în preţuri mai mari în zona euro, ceea ce favorizează oraşele din regiune.
Geneva se află pe locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul ocupă locul şapte înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se află pe locul opt, la egalitate cu Tel Aviv, care era în fruntea clasamentului în 2021.
Pe de altă parte, oraşele americane au căzut în clasament: Los Angeles (locul al şaselea) şi San Francisco (locul zece).
Cea mai mare scădere în clasament priveşte oraşele Moscova (locul 142) şi Sankt Petersburg (locul 147), din cauza slăbirii rublei, rezultat al sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.
Cel mai ieftin oraş din lume este Damasc, precedat de Teheran.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
NATIONAL
Mobilizare suplimentară: zilnic, peste 24.000 de forțe de ordine vor supraveghea siguranța publică în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie

Publicat
acum 23 de minutein
30 noiembrie 2023De
admin

Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri vor fi de serviciu zilnic, în minivacanţa 30 noiembrie – 3 decembrie, suplimentar faţă de efectivele obişnuite ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit Agerpres.
În atenţie vor fi locurile unde se preconizează prezenţa unui număr mare de persoane, precum staţiuni montane, târguri, pieţe, baruri, cluburi şi spaţii de organizare a unor evenimente publice.
„În această minivacanţă, vor fi organizate 316 evenimente publice de amploare, cele mai semnificative fiind deschiderea Târgului de Crăciun din municipiul Bucureşti, unde se aşteaptă aproximativ 60.000 de persoane, şi paradele organizate de Ziua Naţională în Capitală şi în municipiul Alba Iulia, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni”, a declarat Dajbog.
Pe 1 decembrie vor fi organizate parade în aproximativ 80 de oraşe, cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanţi, în afară de cele din Bucureşti şi Alba Iulia, fiind cele din Cluj-Napoca, Galaţi şi Timişoara.
La parada din Capitală vor participa aproximativ 400 de studenţi ai Academiei de Poliţie şi angajaţi ai MAI, cu 40 de mijloace tehnice, precum autospeciale, motociclete, maşini de pompieri şi aeronave.
„Având în vedere că, în mod, tradiţional, mulţi cetăţeni aleg să petreacă minivacanţa departe de domiciliu, Poliţia a suplimentat echipajele rutiere pe cele mai solicitate drumuri pentru a asigura fluenţa traficului şi pentru a preveni producerea unor accidente grave de circulaţie. Atât pe timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţii, poliţiştii rutieri vor organiza acţiuni în trafic pentru depistarea şoferilor care nu respectă viteza legală sau se urcă la volan după ce au consumat alcool ori substanţe interzise”, a mai transmis Monica Dajbog.
Echipajele de la sol pot solicita sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie pentru monitorizarea drumurilor şi identificarea situaţiilor de risc astfel încât poliţiştii să poată interveni rapid.
În zonele de munte, cei care întâmpină probleme pot apela la cei aproximativ 200 de jandarmi montani care vor fi zilnic de serviciu.
„Recomandăm turiştilor să aleagă doar trasee marcate şi potrivite cu nivelul lor de experienţă. Nu vă aventuraţi pe munte fără echipament corespunzător sau când condiţiile meteo sunt nefavorabile ori există risc de avalanşă”, a afirmat Dajbog.
Vor fi pregătite să sprijine misiunile de intervenţie 12 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie.
Deoarece în această perioadă valorile de trafic în punctele de trecere a graniţei sunt crescute, se recomandă consultarea aplicaţiei traficonline.ro înainte de a pleca la drum, pentru a putea configura un traseu printr-un punct de frontieră mai puţin aglomerat.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Care sunt cele mai scumpe orașe din lume: New York a fost detronat de un oraș din Europa

Mobilizare suplimentară: zilnic, peste 24.000 de forțe de ordine vor supraveghea siguranța publică în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie

Care sunt principalele grupuri militante armate din Gaza – Hamas nu este singura organizație care deține ostatici

Horoscopul zilei de 30 noiembrie 2023

Sărbătorile zilei de 30 noiembrie – Sf. Ap. Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României/ Sf. Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie

VIDEO | Moment istoric la Curtea de Argeș: Confarg, fabrica emblemă a orașului, demolată pentru a face loc unui mall

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Îi rog pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii să aibă încredere

Olguța Vasilescu anunță o nouă lovitură financiară, dată în urma Târgului de Crăciun din Craiova

ANAF avertizează românii, după ce instituția a fost acuzată: Cum te poți trezi cu poprire pe conturi fără să știi că ai datorii

VIDEO | Mascații au descins la balastierele din Argeș – DOI AFACERIȘTI SĂLTAȚI ȘI DUȘI LA AUDIERI

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE
PITEȘTI


ATENȚIE! Lucrări pe drumul spre Cepari și alte 5 drumuri din județul Argeș
Consiliul Județean Argeș informează participanții la traficul rutier că, în perioada 27.11 – 29.11.2023, va efectua, prin Regia Autonomă Județeană...


ARGEȘ – VIDEO | Incendiu la Poșta din Trivale
Pompierii piteșteni au intervenit in aceasta dimineata pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în clădirea oficiului poștal din cartierul Trivale. Incendiul...


Misiune reușită de salvare de aproape 12 ore a Salvamont Argeș! 4 turiști salvați din propria neghiobie
Aseară, în jurul orei 23.00, s-a dat alarma! Salvamont Argeș a primit un apel de urgență, după ce patru turiști...


VIDEO | Mascații au spart un chef de chef în Argeș – Zeci de petrecăreți percheziționați, amenzi și testări antidrog
În noaptea de 18 spre 19 noiembrie a.c., în intervalul orar 23:30-03:30, polițiștii Secției 4 Poliție Pitești, împreună cu polițiști...
Curtea de Argeș


DOCUMENT! Vasilica PSD-ului, interimara de nota 5 a Spitalului Curtea de Argeș, trece la amenințări – SĂTUI DE EA, MEMBRII C.A. DE LA SPITAL AU RECLAMAT-O PRIMARULUI SI CONSILIULUI LOCAL
Scene(te)le incredibile din interiorul Spitalului Municipal Curtea de Argeș continuă și după ce managerul interimar Vasilica Andreea Gheordunescu a picat...


Mâine, ședință mare la târla regală – 14 proiecte pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local – SE INSISTĂ CU BANII PENTRU TRANSPORTUL DEFECTUOS
Târla regală se reunește mâine, miercuri, 29 noiembrie 2023, de la ora 15.00, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local....


ACCIDENT GRAV LA MUȘĂTEȘTI -2 Mașini implicate, 4 persoane asistate medical
Un grav accident rutier s-a produs pe DN 73C, comuna Mușătești, în care sunt implicate două vehicule. Paramedicii SMURD au...


CHICAGO de ARGEȘ! Tînăr din Cicănești prins fără permis pe ulițele satului
În ziua de 26 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au depistat un tânăr de 23...


ARGEȘ | Tânăr de 19 ani prins drogat la volan
În ziua de 26 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung și Secției de Poliție Rurală Stâlpeni au depistat...
Mioveni


A murit generalul Constantin Năstase, cel mai longeviv militar al județului Argeș
S-a stins din viață cel mai longeviv senior al județului, cetățean de onoare al orașului Mioveni, generalul veteran Constantin Năstase....


Vrei să devii pompier? Acum ai ocazia – VEZI CONDIȚII
Dacă dorești să faci parte din echipa salvatorilor, te poți înscrie pentru ocuparea unuia dintre cele * alocate Şcolii de...


I.P.J. ARGEȘ RECRUTEAZĂ TINERI! DE MÂINE ÎNCEP ÎNSCRIERILE PENTR VIITORII POLIȚIȘTI
În perioada 18 octombrie – 05 noiembrie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș va primi cereri de înscriere pentru trei...


Lovitură primită de primarul din Mioveni! Ion Georgescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, reţinut pentru trafic de influenţă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Primarul Ion...
Câmpulung


Mesajul care răstoarnă tot! Fiica Elenei Lasconi regretă felul în care a făcut declaraţia în care o condamna pe mama sa: Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte
Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte, a transmis fiica Elenei Lasconi pe o rețea de socializare,...


După două decese în doar o săptămână, ITM ARGEȘ, AVERTISMENT DUR PENTRU PATRONII FIRMELOR DE CONSTRUCȚII
Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări...


VIDEO | PERCHEZIȚII ÎN ARGEȘ LA PERSOANE ACUZATE DE TRAFIC DE MINORI
La data de 25 octombrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Traficului...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Moment istoric la Curtea de Argeș: Confarg, fabrica emblemă a orașului, demolată pentru a face loc unui mall
- ACTUALacum o săptămână
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Îi rog pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii să aibă încredere
- ACTUALacum o săptămână
Olguța Vasilescu anunță o nouă lovitură financiară, dată în urma Târgului de Crăciun din Craiova
- NATIONALacum 3 săptămâni
ANAF avertizează românii, după ce instituția a fost acuzată: Cum te poți trezi cu poprire pe conturi fără să știi că ai datorii
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Mascații au descins la balastierele din Argeș – DOI AFACERIȘTI SĂLTAȚI ȘI DUȘI LA AUDIERI
- ACTUALacum 2 săptămâni
RUȘINOS! MANAGER DE SPITAL DE NOTA 5! Candidata PSD la șefia spitalului Curtea de Argeș a picat rușinos proba scrisă a concursului
- NATIONALacum o săptămână
Surpriză: Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI / Austria tocmai a transmis din nou că își menține veto-ul
- ACTUALacum 4 săptămâni
Bărbat din Albești prins de jandarmi în timp ce golea vidanja în râul Argeș – Dosar penal și vidanja confiscată
You must be logged in to post a comment Login