Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

​10 plafoane fiscale din 2023

Publicat

in

F. Barbuta • HotNews.ro

Noutățile fiscale ale anului 2023, cel puțin principalele, le-am tot prezentat de la finalul anului trecut și chiar am intrat în detalii la unele dintre ele și în 2023. Cristian Rapcencu, lector universitar ASE și antreprenor, expert în fiscalitate a făcut un top cu 10 plafoane din 2023, pe care l-a prezentat pe Facebook.

Plafoane fiscale in 2023Foto: Mauriceyom98 | Dreamstime.com

1. Salariul minim pe economie: 3.000 lei brut

În cazul salariaților cu normă întreagă la funcția de bază nu se datorează impozt pe venit, CAS și CASS pentru suma de 200 lei/lună, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

• nivelul salariului de bază brut este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară de 3.000 de lei

• venitul brut realizat nu depășește suma de 4.000 lei inclusiv

2. Salariul minim în construcții: 4.000 lei

3. Microîntreprinderi: 500.000 euro

Cursul comunicat de BNR pe 30 decembrie 2022 este de 4,9474 lei/euro

Plafon lei: 2.473.700 lei

ATENȚIE: Pentru anul 2022 trebuie să verificați încadrarea entității în plafonul de 4.948.100 lei.

4. Perioada fiscală TVA (lună sau trimestru): 100.000 euro (la același curs menționat mai sus).

Plafonul trebuie vereificat și pentru trecerea de la lună la trimestru și invesrs de la trimestru la lună.

5. Trecere de la neplătitor la plătitor TVA: 88.500 euro

Cursul: 3,3817 lei/euro (se utilizează cursul BNR de la data aderării și se rotunjește la următoarea mie)

6. Sistem TVA la încasare: 4.500.000 lei

7. Plafon achiziții intracomunitare de bunuri pentru neplătitorii de TVA: 10.000 euro (34.000 lei)

Curs: 3,3817 lei/euro

Se utilizează cursul BNR de la data aderării și se rotunjește la următoarea mie.

Până la depășirea plafonului, înregistrarea specială în scoputi de TVA este opțională, însă odată depășit acest plafon, entitățile au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal.

8. Plafon vânzări la distanță: 10.000 euro (46.337 lei)

Curs: 4,6337 lei/euro

Se utilizează cursul BCE de la data adoptării Directivei 2017/2.455. După depășirea plafonului, entitatea poate opta:

• Să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru

• Să se înregistreze în sistemul OSS, să factureze cu cota de TVA din fiecare stat și să depună decontul special de TVA trimestrual 398.

9. Plafon activități independente – norme de venit: 25.000 euro

Se utilizează cursul de schimb mediu anual BNR al sfârșitul anului 2023.

Dacă în anul 2023 venitul brut anual este mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul 2024 venitul net se determină în sistem real.

10. Utilizarea POS-urilor: 50.000 lei

Persoanele fizice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul precum și cele care desfășoară activități de prestări servicii și realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, credit sau preplătite printr-un terminal POS și/sau a altor soluții moderne de acceptare.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și:

Toate măsurile care intră în vigoare la 1 ianuarie și îți afectează finanțele personale în 2023

Ești PFA? Ce s-a schimbat în privința taxării din 2023

Ai venituri din chirii? Ce trebuie să faci și să știi în 2023

Taxarea dividendelor în 2023: ce trebuie să știi dacă ai o firmă. Noi praguri pentru plata CASS

Loading

NATIONAL

Scandal în MAI. Unul dintre cei mai importanți directori, limbaj de mahala: ‘Vreţi să vă rup picioarele?’

Publicat

in

Directorul Direcţiei de Evidenţa Persoanelor din MAI este acuzat că ar fi dat afară două persoane din sediul instituţiei, sub ameninţarea „ Vreţi să vă rup picioarele?”.  Una dintre persoanele vizate a făcut totul public.

Directorul general al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, este acuzat public că a dat afară din sediul instituţiei două persoane care solicitaseră urgentarea unei vize de flotant, ameninţând: „Vreţi să vă rup picioarele?”. Nici chestorul Giulescu, nici alţi oficiali ai instituţiei nu au răspuns solicitărilor News.ro de a avea o poziţie publică în ceea ce priveşte acuzaţiile.

Într-o înregistrare listată pe Youtube de o persoană care postează sub pseudonimul „John Doe” aparent, şeful unei Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din Ministerul de Interne ameninţă doi cetăţeni.

„Cătălin Giulescu sunt, directorul general al acestei instituţii, doar cu mine vorbiţi din acest moment. Ce probleme aveţi dumneavoastră?”, se aude, la începutul înregistrării audio listată cu titlul „Chestorul de politie Cătălin Aurel Giulescu ameninta o femeie cu ruptul picioarelor”.

În momentul în care interlocutorul încearcă să explice că a solicitat o viză de flotant, persoana care s-a recomandat folosind numele şi funcţia chestorului începe să explice care sunt condiţiile legale pentru eliberarea vizei.

„Nu vă ascult nimic! Aţi avut 90 de zile la dispoziţie, vă rog să părăsiţi instituţia! Eu sunt directorul general, puteţi să anunţaţi pe cine doriţi! Acum părăsiţi instituţia! Vă rog! Sunt chestor de politie, vă invit să părăsiţi instituţia! Stimate domn, vă invit să părăsiţi instituţia!”, îi spune aceasta bărbatului.

La insistenţele celui care dorea viza, persoana care s-a recomandat drept chestorul Giulescu ameninţă.

„Dragul meu, nu mai am timp! Oameni buni, sunt poliţist, la dracu, vă bateţi joc de mine? Vreţi să vă rup picioarele? Ieşiţi afară! Acum! Ce-i aicea? Ieşiţi afară!”, continuă acesta.

La protestele persoanei vizate, se aude o altă voce care îl invită pe bărbat afară: „Dacă te mai răsteşti la mine, te rog frumos, te invit afară! Hai!”.

Cele două persoane ar fi fost date afară din instituție

Urmează, pe înregistrarea audio, un moment în care pare că bărbatul şi femeia care au realizat înregistrarea au fost daţi afară, cu recomandarea de a depune plângere la Secţia 21 Poliţie. Pe înregistrare se mai aude cum alte persoane sunt chemate în sprijinul celor care îi dau afară pe bărbatul şi femeia care solicitaseră viza de flotant.

Femeia care îşi asumă că a realizat înregistrarea şi care distribuie înregistrarea şi pe Facebook, a publicat un mesaj: „Nu e nevoie sa castige extremistii ca sa te ameninte un “domn” politist ca-ti “rupe picioarele” chiar în secţia de politie daca pui niste intrebari normale. Azi (duminică – n.r.), chiar în Bucureşti. Venisem la ora 18 conform indicatiilor sa-mi ridic cartea de identitate cu viza de flotant pe ea (cerere de urgenta depusa la ora 13), iar Directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI, chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, ne-a primit si direct dat afara cu amenintari in fata subordonatilor lui, si bineinteles fara viza de flotant. Am ramas total socata de o asemenea atitudine si postura in care am fost pusa. Sunt dezamagita de toate institutiile statului si mai ales, de cine le reprezinta”.

News.ro a încercat, luni, să ia legătura cu oficialii Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din MAI. Până la ora transmiterii acestei ştiri, nici chestorul Giulescu, nici purtătoarea de cuvânt a instituţiei nu au fost disponibili pentru a confirma autenticitatea înregistrării şi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile aduse.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

PresidentialElection2024/Lasconi proposes government of national union to include PSD, PNL, USR and UDMR

Publicat

in

Save Romania Union (USR) president Elena Lasconi proposed on Monday a pro-European national union government to include Social democratic Party (PSD), National Liberal Party (PNL), Hungarian democratic Union of Romania (UDMR) and USR.

„For me, Romania is important and Romanians are important. At this moment we are no longer talking about parties, we are no longer talking about politicians and we are no longer talking about candidates. At this moment it is only about Romania. Without pride, we respect our partners. And because I respect them, I will talk to each of them, because they represent the voice of the Romanians (…) I think it would be good to have a pro-European national union government,” said Lasconi in a press statement held at the USR headquarters, inform agerpres.ro.

Asked if the PSD should also be part of the future government, Lasconi replied that the best option for Romania at the moment is a pro-European national union government to include PSD, PNL, USR and UDMR.

„The people decided on Sunday. PSD must be part, PNL must be part, USR and UDMR must be part also,” she said.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Plăţile finale în Campania 2024 sunt acum autorizate de APIA

Publicat

in

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, luni, autorizarea plăţilor finale, ca diferenţă între cuantumul calculat şi cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2024, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, până la acest moment s-au autorizat la plată un număr de 15.737 fermieri cu suma totală de 3,17 milioane euro (15,79 milioane lei), din care 2,66 milioane euro (13,25 milioane lei) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 433.904 euro (2,16 milioane lei) din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 76.583 euro (381.059 lei) cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1).

În Campania 2024, plăţile din (FEADR) şi (BN1) pentru intervenţiile DR (dezvoltare rurală) se efectuează de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Autorul cererii de anulare a turului I la prezidențiale, după decizia CCR: ‘Ca suveranist apăr și respect supremaţia Constituţiei’

Publicat

in

Preşedintele Partidului Naţional Conservator Român (PNCR), Cristian Terheş, autorul cererii de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, afirmă luni seară, într-un comunicat de presă, după decizia CCR de validare a scrutinului, că se simte obligat să respecte decizia judecătorilor constituționali pentru că în calitate de „suveranist” are datoria de a apăra supremația Constituției.

„Curtea Constituţională (CCR) a respins ca neîntemeiată contestaţia pe care am introdus-o cu privire la rezultatul turului 1 la alegerile prezidenţiale, urmând ca turul 2 să aibă loc pe data de 8 septembrie. Aştept cu interes motivarea Curţii. Ca suveranist am spus că respect şi apăr supremaţia Constituţiei în Romania, astfel că respect decizia CCR, care este autoritatea ce garantează supremaţia Constituţiei în România”, afirmă Terheş, într-un comunicat citat de Agerpres.

Liderul PNCR arată însă că fiind credincios naţiunii romane şi Constituţiei, a fost firesc ca, atunci când aceasta a fost pusă în pericol prin fraude electorale de natură a vicia corectitudinea alegerilor, să îşi exercite dreptul de a contesta rezultatul turului 1.

„Ce au făcut alţii şi autorităţile acum, este răspunderea acestora. Mi-au scris unii că, chiar dacă era adevărat ce am sesizat, nu era oportun. România este în halul în care este pentru că mereu se găsesc oportunităţi pentru a justifica încălcarea Constituţiei. Aşa a fost cu amestecul serviciilor în justiţie, aşa a fost cu încălcarea drepturilor constituţionale în pandemie. Ca suveranist, eu nu sunt de acord cu o asemenea premisă şi spun că, pentru a prezerva suveranitatea naţională, Constituţia trebuia să primeze. Aşa au dăinuit marile naţiuni în istorie. Statul care îşi subminează propria Constituţie nu va rămâne unit. Până în 2035…”, a mai transmis Cristian Terheş.

Curtea Constituţională a României a respins, luni, solicitarea lui Cristian Terheş de anulare a primului tur și a decis că turul doi va avea loc pe 8 decembrie între Elena Lasconi și Călin Georgescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

AFP: Franța se pregătește de o criză politică majoră. Guvernul este la un pas de a pica

Publicat

in

Premierul Michel Barnier a angajat luni răspunderea Guvernului cu privire la proiectul Legii finanţării Securităţii Sociale, un prim 49.3, care urmează să conducă la căderea sa săptămâna aceasta, în contextul în care Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) a anunţat că va vota în favoarea unei moţiuni de cenzură împreună cu stânga, relatează AFP.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură va fi o premieră de la căderea Guvernului lui Georges Pompidou în 1962. Guvernul Barnier va deveni astfel cel mai scurt din istoria celei de a V-a Republici, conform Mediafax.

”Am ajuns de-acum la un moment al adevărului care îl pune pe fiecare în faţa responsabilităţilor pe care le are. Acum dumneavoastră vă revine (…) să decideţi dacă ţara noastră se dotează cu texte financiare responsabile, indispensabile şi utile concetăţenilor noştri. Sau dacă intrăm într-un teritoriu necunoscut”, a declarat premierul în Adunarea Naţională, cerâd să se privilegieze ”viitorul naţiunii” faţă de ”interese particulare”.

Preşedinta gupului LFI Mathilde Panot a anunţat imediat în faţa presei depunerea unei moţiuni de cenzură – care poate fi examinată cel mai devreme miercuri.

”Miercuri va fi dezonoare şi cenzură”, a denunţat ea, arătând cu degetul consecii ale Guvernului faţă de extrema dreaptă RN.

Grupul RN a anunţat pe X că va vota în favoarea acestei moţiuni.

”Domnul Barnier nu a dorit să răspundă cererii a 11 milioane de alegători ai RN”. ”el a spus ca fiecare să-şi asume responsabilităţile, noi ni le vom asuma deci pe ale noastre”, a declarat presei şefa grupului Marine Le Pen.

Guvernul şi-a multiplicat în cursul ultimei săptămâni concesiile faţă de partidul de extremă dreapta, atât în privinţa taxelor impuse electricităţii, cât şi în privinţa ajutorului medical de stat.

Luni dimineaţa, Michel Barnier a discutat la telefon cu Marine Le Pen, iar apoi a anunţat într-un comunicat un nou gest adresat acesteia, angajându-se ”să nu existe o rambursare a medicamentelor” în 2025, în contextul în care Guvernul a preconizat o scădere cu 5% a nivelului rambursărilor.

Însă Le Pen consideră că este insuficient. La sosirea la Adunarea Naţională, luni după-amiaza, înaintea unei şedinţe cruciale, ea a reafirmat că-i cere şefului Guvernului să renunţe la dezindexarea parţială a pensiilor, dacă vrea să scape cenzurii.

”TENTAŢIA A CEEA CE ESTE MAI RĂU”

Premierul a închis uşa unor noi concesii în discursuş său. ”Am ajuns la capărul dialogului cu toate grupurile politice”, a declarat el în Adunare, precizând că va accepta doar amendamente ”de redactare” în proiectul final al Guvernului.

Deputaţii au fost chemaţi să se pronunţe prin vot asupra textului rezultat săptămâna trecută din lucrările Comisiei Mixte Paritare (CMP), care prevede un deficit de 18,3 miliarde de euro în 2025 – cu 2,3 miliarde de euro mai mult decât obiectivul de 18 miliarde de euro stabilit la începutul toamnei.

”Ne-am angajat să apărăm acest compromis (din CMP). Este ceea ce face el acum”, a declarat ministrul Relaţiei cu Parlamentul Nathalie Delattre.

În cazul în care Guvernul barnier cade, Franţa se va cufunda şi mai mult în criza politică creată de dizolvarea Adunării Naţionale de către Emmanuel Macron în iunie, şi există în plus riscul unei crize financiare legate de capacitatea Franţei de a se împrumuta pe pieţe cu dobânzi mici.

”Fără proiectul Legii finanţării Securităţii Sociale pe care-l excaminăm azi, deficitul conturilor sociale ar atinge aproape 30 de miliarde de euro anul viitor”, a avertizat în hemiciclu ministrul Bugetului Laurent Saint-Martin.

Preşedintele grupului macronist în Adunare, Gabriel Attal a îndemnat anterior opoziţia ”să nu cedeze tentaţiei a ceea ce este mai rău şi să nu voteze (în favoarea moţiunii de) cenzură a Guvernmului” – însă zadarnic.

”Dacă (moţiunea de) cenzură este adoptată săptămâna aceasta, francezii au să-şi amintească această alianţă care a făcut-o posibilă. Această alianţă a întregii stângi, inclusiv a unui Partid Socialist (PS) pentru care interesul general nu mai este decât o amintire îndepărtată, cu RN”, a avertizat fostul premier.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Anunț de la BEC după decizia CCR: Cum vor arăta buletinele de vot pentru turul 2 la prezidențiale

Publicat

in

Biroul Electoral Central a stabilit, luni seară, machetele buletinelor de vot pentru al doilea tur de scrutin. Primul pe buletin va fi independentul Călin Georgescu, clasat pe prima poziţie după alegerile din 24 noiembrie, urmat de Elena Lasconi, candidatul USR.

„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, la data de 2 decembrie a.c., au fost stabilite machetele buletinelor de vot care vor fi utilizate în secţiile de votare din ţarăşi din străinătate la al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024”, a transmis, luni seară, BEC, într-un comunicat de presă.

Totodată, BEC a constatat că semnele electorale, denumirea formaţiunii politice care susţine unul dintre candidaţi, precum şi prenumele şi numele candidaţilor sunt corect imprimate şi vizibile, iar ordinea de înscriere a candidaţilor este cea rezultată în urma ierarhizării acestora în funcţie de numărul voturilor valabil exprimate obţinute la primul tur de scrutin.

Pe buletinul de vot se vor afla, în urma deciziei de luni a CCR, independentul Călin Georgescu şi candidatul USR, Elena Lasconi.

Curtea Constituţională a validat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar al doilea tur de scrutin va avea loc în 8 decembrie. Pe buletinul de vot se vor afla Călin Georgescu şi Elena Lasconi.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend