Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zeci de ONG-uri solicită Guvernului ‘înlăturarea efectelor distructive’ ale OUG 114/2018 în domeniul social

Publicat

in

Zeci de organizaţii neguvernamentale cer Guvernului Orban, printr-o scrisoare deschisă să înlăture „efectele distructive ale OUG 114/2018 în privința reutilizării sociale a sumelor confiscate din infracțiuni”.

„Având în vedere declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban și ale ministrului finanțelor publice Florin Cîţu privind decizia de eliminare a elementelor nocive ale Ordonanţei de urgență nr. 114/2018, organizațiile semnatare solicită Guvernului să includă în proiectul de lege pe care intenționează să își angajeze răspunderea în fața Camerei Deputaţilor şi a Senatului abrogarea art. 60 din OUG nr. 114/2018. Prin art. 60 din OUG nr. 114/2018 a fost abrogat articolul 37 din Legea nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Articolul 37 din Legea nr. 318/2015 stabilea, în acord cu Directiva 2014/42/UE, ca sumele confiscate de la infractori să fie reutilizate social, adică folosite în scopul educaţiei juridice, al prevenirii criminalităţii şi al asistenţei victimelor infracţiunilor, precum şi al altor proiecte de interes public. Considerăm că reîntregirea mandatului ANABI este un act de dreptate în sprijinul persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile și a victimelor infracţiunilor.

Reutilizarea socială a sumelor confiscate din infracțiuni a fost cerută insistent în 2014-2015 de către societatea civilă, iar aceste prevederi legale au fost adoptate în toamna anului 2015 de către Parlamentul Romîniei pe fondul conștientizării pericolului criminalității în contextul tragediei din clubul Colectiv. Din păcate, în ultimele zile ale anului 2018, fără niciun fel de justificare economică, bugetară sau morală, fostul Guvern a ales să sfideze victimele infracțiunilor prin abrogarea acestor prevederi legale. Vă solicităm să vă țineți promisiunile și să faceți dreptate în toate aspectele ce țin de OUG nr. 114/2018. Solicităm Ministerului Justiției și ANABI să susțină aceste puncte de vedere în cadrul ședinței de Guvern în care se aprobă proiectul de lege.

Reutilizarea socială este o bună practică în Uniunea Europeană (Spania, Italia, Franța) și este reglementată prin art. 10, alin. 3 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană”, se arată în scrisoarea deschisă.

Organizațiile semnatare (în ordinea cronologică a semnării):

 1. Fundația Centrul de Resurse Juridice
 2. Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit
 3. Asociația Cultural Socială Economică Christiana
 4. Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
 5. Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
 6. Fundația Ușa Deschisă
 7. WorldTeach
 8. Associazione Donne Romene in Italia
 9. Freedom House România
 10. JRS România
 11. Reaching Out
 12. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
 13. Liga Apărării Drepturilor Omului, filiala Timiș
 14. People to People Oradea
 15. Opportunity Associates Romania
 16. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
 17. Academia de Advocacy
 18. Generație Tânară România
 19. Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi
 20. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
 21. Fundația Romanian Angel Appeal
 22. Asociația Carusel
 23. Fundația Roma Education Fund România
 24. Asociația Funky Citizens
 25. Asociația Centrul pentru Inovare Publică
 26. Fundaţia Alături de Voi
 27. Asociația Pro Democrația
 28. Fundaţia “Pentru Voi”
 29. Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Cluj Napoca
 30. TERRA Mileniul III
 31. Fundația Agenția Împreună
 32. Centrul Român de Politici Europene
 33. Fundația Civitas pentru Societatea Civilă
 34. Romanian Youth Movement for Democracy
 35. Asociația Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului

Lista rămâne deschisă organizațiilor neguvernamentale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ilie Bolojan exultă după decizia Guvernului Orban: ‘Va genera un val de schimbări a primarilor, indiferent de culoarea lor politică’

Publicat

in

De

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, consideră că alegerea primarilor în două tururi conferă mai multă legitimitate şi dă posibilitatea schimbării primarilor care nu performează. Bolojan spune că alegerile în două tururi vor duce la schimbarea multora dintre primarii în funcţie, indiferent de culoarea lor politică.

”Alegerile în 2 tururi reprezintă un vot care conferă mai multă legitimitate. Votul din turul 2 favorizează mai mulţi candidaţi şi în general generează schimbări mai frecvente, mai ales în cazul primarilor care nu performează. Acesta va genera un val de schimbări a primarilor, care sunt astăzi în funcţie, indiferent de culoarea lor politică”, arată Ilie Bolojan, într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a PNL.

Dacian Cioloș explică de ce a fost lansat Vlad Voiculescu în avans: atac VIRULENT la adresa PNL

Bolojan consideră că, de multe ori, un primar în funcţie poate să ia 35% în primul tur – ceea ce în sistemul actual ar însemna câştigarea unui nou mandat – dar în turul 2, voturile negative care însumate sunt mai multe de 35% se întorc împotriva lui.

”În plus, cred că este recomandat să fie alegeri anticipate, pentru că astfel se tranşează lucrurile cât mai repede ceea ce ar permite viitorului Guvern, cu o majoritate parlamentară stabilă, să ia măsurile corecte pentru a pune România pe roate în direcţia corectă”, a mai afirmat primarul din Oradea.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bancul zilei: Dis-de-dimineață, la Poliție sună telefonul:

Publicat

in

De

Dis-de-dimineață, la Poliție sună telefonul:

– Ajutor, trimiteți de urgență mașina de intervenții! Pisica a intrat in camera.

Ofițerul de serviciu se enervează:

– Ce-i cu gluma asta proastă? Cine-i la telefon?

– Eu, răspunse papagalul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend