Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zece lucruri pe care nu le știați despre minte. Mituri desființate

Publicat

in

Cu toate ca am avansat tehnologic foarte mult în ultimele decenii, încă ştim foarte puţine lucruri despre mintea noastră, despre cum o putem folosi la parametri mai înalţi şi despre cum acest “super-computer” are nevoie de comenzi şi antrenament zilnic pentru a pune viaţa în mişcare.

Psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Minţii”, consideră că mintea noastră este cel mai avansat element care ne defineşte, iar cu cât vom înţelege mai multe despre ea, cu atât viaţa noastră va deveni mai clară, mai simplă, vom căpăta mai multă încredere în noi şi vom îndrăzni să facem lucruri pe care, altminteri, nu le-am fi făcut. Specialistul și trainerul în programare neuro-lingvistică (NLP) afirmă că sunt 10 lucruri pe care nu le ştim despre cum funcţionează mintea noastră, iar înţelegerea lor ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim percepţia despre lume, viaţă și mai ales noi înșine.

Acestea sunt:

1. Mintea noastră este mai puternică prin simboluri

„Mintea noastră percepe mai degrabă tabloul general şi lucrează cu simboluri, de aceea ne este foarte greu să memorăm, spre exemplu, poezii cuvânt cu cuvânt, dar ne este mult mai accesibil să „înregistrăm” mental un film. Mintea subconştientă poate înregistra cu uşurinţă fiecare amintire posibilă prin serii de simboluri şi prin imagini pentru memoria vizuală”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

2. Mintea noastră nu poate procesa gânduri formulate negativ

„Mintea noastră subconştientă este incapabilă să audă negaţiile sau gândurile negative, iar puţină lume ştie acest lucru. Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum „eu vreau asta”. Mai simplu spus, dacă eu aş spune „nu vreau să se întâmple asta”, mintea mea subconştientă va elimina negaţia şi va percepe situaţia în felul „vreau să se întâmple asta”, consideră specialistul.

3. Mintea noastră menţine percepţiile de la o vârstă tânără până la o vârstă adultă

Toate valorile pe care le înmagazinăm în subconştient, atunci când suntem tineri, va construi un sistem foarte solid în funcţie de care ne vom ghida viaţa la o vârstă adultă. „Modul în care privim lucrurile acum și sistemul nostru de credințe sunt bazate pe sentimentele noastre din tinerețe. Scopul nostru este să ne deschidem orizonturile minții și să nu permitem experiențelor noastre negative din trecut să ne convingă să rămânem negativi”, consideră Alexandru Pleşea.

4. Mintea noastră ne ajută, dar are nevoie de direcţii

„În viaţa noastră există două tipuri de situaţii în care mintea noastră funcţionează: situaţiile în care construim şi situaţiile în care se activează instinctul de autoconservare. În ultimul caz, atunci când un pericol devine iminent, mintea noastră creează un software care ne ajută să luăm decizii automate în fiecare zi. Aşa se întâmplă când ne frigem din greşeală, iar mintea noastră a comandat automat corpului să evite pericolul”, spune specialistul. În acelaşi timp, adaugă psihologul, acel „progrămel” ne dezvoltă comportamentul şi ne creează dexterităţi. „Când învăţăm pentru prima dată un lucru, cum ar fi mersul pe bicicletă, ne este greu la început. Prin practică şi exerciţiu, am devenit din ce în ce mai pricepuţi pentru că mintea noastră se dezvoltă şi a creat un tipar standard pentru acele acţiuni. Problema apare atunci când nu este stabilită o direcţie clară, iar viaţa noastră curge în derivă. Dacă îi dăm minţii noastre o direcţie, urmărim în orice acţiune a vieţii noastre fericirea sau starea de bine, atunci subconştientul nostru nu ne va dezamăgi”, susţine Alexandru Pleşea.

5. Informaţia circulă foarte rapid în mintea noastră

Nu multă lume ştie că mintea noastră generează mai mult de 60.000 de gânduri în fiecare zi, iar informaţia circulă în mintea noastră cu o viteză ameţitoare: aproximativ 400 de kilometri pe oră. „Nu trebuie niciodată să ne facem griji că nu avem gânduri, că ne-a părăsit inspiraţia. Tot ceea ce trebuie să facem este să pescuim unul dintre zecile de mii de gânduri care ne traversează mintea în fiecare zi şi să-l punem în aplicare în viaţa noastră. Secretul este că atunci când mintea noastră este invadată numai de gânduri pozitive, atunci avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi le putem pune în aplicare în vieţile noastre”, afirmă psihoterapeutul Alexandru Pleşea.

6. Regula de 10% folosit de creierul nostru este un mit

Psihoterapeutul Pleşea crede că regula de 10% folosit din creierul nostru este un mit şi apare doar la ElectroEncefalogramă (EEG). În opinia specialistului, situaţia este diferită, iar o persoană normală îşi foloseşte mai mult de 10% din creier. „Desigur, o persoană normală nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil deoarece ne-am scurt-circuita creierul. Este ca atunci când folosim un aparat la capacităţile lui maxime şi acesta se încinge până în punctul în care se defectează. În schimb, mintea umană are posibilitatea de a accesa anumite funcţii în alte zile, când acestea sunt necesare, dar în decursul vieţii noastre nu rămân funcţii ale creierului care să nu fie accesate niciodată”, declară psihoterapeutul.

7. Mintea şi creierul nostru procesează Non-Stop

Creierul nostru funcţionează în fiecare secundă a vieţii noastre şi nu există momente când acesta să ia pauză. „Gândiţi-vă o secundă ce s-ar întâmpla dacă am avea creierul în repaus, la un moment dat. Am uita să respirăm, inima noastră ar uita să mai bată, toate funcţiile noastre vitale s-ar prăbuşi instant. Creierul nostru este activ şi în timpul somnului şi pe parcursul unei zile. De aceea, sfatul meu pentru voi este să ne culcăm cu gânduri pozitive deoarece în vis acestea vor construi o lume aşa cum ne-am dori noi. Când ne trezim, ne vom simţi inspiraţi de tot ceea ce a creat subconştientul în timpul visului şi vom încerca să aduce şi în viaţa reală acele trăiri”, consideră Alexandru Pleşea.

8. Mintea noastră vrea să utilizeze cât mai puţine cunoştinţe şi resurse posibile

Mintea noastră va încerca mereu să facă economie de resurse pentru a administra eficient funcţiile corpului şi orice informaţie, pe lângă toate activităţile pe care le desfăşurăm zilnic. Cu cât face mai puțin efort, cu atât are la dispoziție mai multă capacitate pentru orice procesare urgentă am avea în acea zi.

9. Toate cele 5 simţuri sunt importante

Cele 5 simţuri ale noastre – vederea, mirosul, auzul, gustul şi atingerea – au o putere extraordinară de a crea o amintire a ceea ce au experimentat. Toate aceste amintiri create de cele 5 simţuri vor ajunge în subconştientul nostru şi rămân stocate pentru a le putea accesa oricând vom trăi experienţe asemănătoare. Prin acest mecanism, crede psihoterapeutul, ne putem aminti lucruri în funcţie de ceea ce simţim, auzim, atingem, mirosim etc.

10. Mintea vrea să înveţe tot timpul

„Mintea vrea, dar de cele mai multe ori, obiceiurile nu ne lasă să învățăm pe cât am vrea. Dacă totuși, avem impresia că mintea umană poate înmagazina un număr finit de lucruri, atunci suntem în eroare. Mintea noastră are puterea de a procesa miliarde de lucruri şi poate învăţa, în permanenţă, lucruri noi, fără să avem procesorul încărcat. Această abilitate a creierului ne ajută să ne dezvoltăm încontinuu şi ne dă o putere creatoare. În funcţie de informaţiile şi gândurile pe care le înmagazinăm mereu, avem puterea de a le transpune în viaţa noastră şi să-i stabilim o direcţie. Cu cât mintea noastră este umplută mai mult cu gânduri constructive, şi mai puţin distructive, cu atât avem posibilitatea de a ne construi viaţa aşa cum ne dorim noi”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Source Article from http://www.dcnews.ro/zece-lucruri-pe-care-nu-le-tia-i-despre-minte-mituri-desfiin-ate_502553.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Pachet cu surpriză! Bunurile vor fi returnate la expeditor

Publicat

in

De

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, în urma unor activităţi informative desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Serviciul Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere, a fost identificată o societate comercială din Bucureşti care efectua activităţi de import ilegal. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nereale la autoritatea vamală, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

Astfel, pe data de 20 februarie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea şi Direcţia de Sănătate Publică Constanţa au efectuat controlul fizic la 16 containere descărcate de pe o navă, pavilion Olanda, sosită din direcţia Marea Britanie, în Portul Constanţa Sud Agigea.

“Astfel, s-a constatat că, deşi în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deşeuri inutilizabile. Totodată, au fost desfăşurate activităţi specifice de către poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră în colaborare cu lucrători din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti la sediul şi trei puncte de lucru ale societăţii comerciale aflate pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov”, se arată în comunicat.

În cauză, sunt cercetaţi doi cetăţeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani şi un cetăţean britanic, în vârstă de 34 de ani, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, pentru comiterea infracţiunilor de exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nereale la autoritatea vamală, iar bunurile vor fi returnate la expeditor, anunță news.ro.

Vezi și:EXCLUSIV Se încinge cazanul cu smoală în MAI! ‘Băieții Veseli’ ai lui Vela ar pregăti execuția unui șef din Poliție

Cine taie și spânzură în justiție? Miza pentru noii procurori șefi

EXCLUSIV Structurile informative din subordinea lui Vela pregătesc noi execuții publice! Val de polițiști, audiați la DNA!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ULTIMĂ ORĂ: Iohannis e CĂLCAT în picioare de magistrați: Asociaţia ‘Iniţiativa pentru Justiţie’ contestă la instanţă noii șefi ai DNA, DIICOT și PG

Publicat

in

De

Lovitură pentru Klaus Iohannis. Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” anunță că va contesta la instanţa de contencios administrativ decretele de numire a Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Giorgianei |Hosu procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, deşi CSM a emis aviz negativ în aceste cazuril, conform News.ro.

Citește și: El este românul care a fost UCIS în atacul din Germania: Familia nu are bani să îl aducă în țară, iar MAE nu a luat legătura cu ea

”Fidelă principiilor care ghidează activitatea magistraţilor şi susţinând obligativitatea respectării de către Statul Român a recomandărilor MCV, Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” a hotărât să promoveze acţiune la instanţa de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii”, transmite asociaţia.

Referitor la decretele de numire în cele mai înalte funcţii din ierarhia Ministerului Public, semnate de către Preşedintele României la data de 20.02.2020, cu ignorarea recomandărilor repetate ale Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” reafirmă atât principiul fundamental al independenţei magistraţilor, ca premisă a statului de drept, cât şi rolul primordial al Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei.

Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” subliniază că aceste numiri sunt rezultatul unei proceduri constant criticate de către organismele internaţionale menţionate şi reprezintă un atac la adresa statului de drept.

De asemenea, ”având în vedere informaţiile false apărute în spaţiul public referitoare la pretinsa participare a doamnei procuror Gabriela Scutea la întâlniri cu înalţi oficiali europeni, cu ocazia protestelor magistraţilor români de la Bruxelles din 4 aprilie 2019, proteste generate de modificările aduse legilor justiţiei, Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” precizează că la întâlnirea cu dl Frans Timmermans, comisar european, dna procuror Gabriela Scutea nu a participat, iar pretinsa întâlnire cu dl Antonio Tajani, parlamentar european, nu a avut loc”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT, în condiţiile în care candidaţii nominalizaţi la PG şi la DIICOT aveau avizul negativ al CSM. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că propunerile ministrului Justiţiei i s-au părut corecte, în timp ce avizul CSM i s-a părut parţial superficial, precizând însă că a ţinut cont de acesta.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu afirmă în documentul transmis preşedintelui Klaus Iohannis după ce şeful statului a primit avizele CSM privind candidaţii nominalizaţi la conducerile Parchetului ICCJ (Gabriela Scutea), DNA (Nicu Bologa) şi DIICOT (Giorgiana Hosu), că argumentaţia CSM pentru avizul negativ dat lui Scutea se transformă pe alocuri ”într-un proces de intenţie nemeritat”, iar în cazul avizului negativ dat Giorgianei Hosu, nu a fost evaluat concret proiectul de management al acesteia, decizia CSM conţinând şi unele exprimări ”maliţioase”. Predoiu elogiază activitatea celor trei propcurori nominalizaţi, despre Gabriela Scutea afirmând că ”a demonstrat cunoaştere, forţă, viziune şi substanţă profesională”, despre Nicu Bologa că a avut o prestaţie impresionantă la interviu, iar despre Giorgiana Hosu că ”denotă o cunoaştere panoramică a problemelor şi activităţii DIICOT”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend