Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Washingtonul va finanța proiecte energetice pentru a reduce dependența Europei centrale și de est față de gazul din Rusia

Publicat

in

Statele Unite vor finanța proiectele energetice până la valoarea de un miliard de dolari în țările din centrul și estul Europei pentru a întări independența energetică față de Rusia, a anunțat sâmbătă secretarul american al SUA, Mike Pompeo, relatează AFP.

”Ca semn de susținere a suveranității, prosperității și independenței energetice a prietenilor noștri europeni (…) Statele Unite au intenția de a acorda până la un miliard de dolari finanțare țărilor din centrul și estul Europei membre a Inițiativei celor Trei Mări”, care aduce laolaltă 12 state membre ale Uniunii Europene, a spus el la conferința de securitate de la München.

”Vrem să galvanizăm investițiile din sectorul privat din sectoare energetice pentru a proteja libertatea și democrația din lume”, a adăugat el.

Inițiativa celor Trei Mări aduce laolaltă 12 țări din Uniunea Europeană cuprinse între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

Obiectivul Inițiativei este de a întări cooperarea dintre membrii săi în domeniile energetic, infrastructură și securitate, în special vis-a-vis de Rusia, pe care mulți dintre membri o consideră o amenințare directă.

Contestă, în special, la fel ca Statele Unite, proiectul gazoductului Nord Stream 2 care vizează dublarea livărilor directe de gaz natural rus spre Europa de vest pe sub Marea Baltică pentru a ajunge în Germania.

Statele Unite a adoptat sancțiuni împotriva companiilor asociate cu construcția Nord Stream 2, crezând că acest gazoduct va crește dependența europenilor de gazul rus și ca atare va crește influența Rusiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

E alertă în sudul României – Cum arată traseul italianului bolnav de coronavirus? Bărbatul a intrat în contact cu zeci de oameni

Publicat

in

De

Autoritățile au stabilit traseul italianului bolnav de coronavirus în România. Bărbatul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia.

Acestora li se adaugă pasagerii care care au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. Numai în aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

Italianul a stat în România în zile şi s-a plimbat prin mai multe localităţi din Oltenia. Din datele obţinute de autorităţi, traseul bărbatului arată astfel:

– 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna
– de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj
– 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii
– 19 februarie, italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine
– 20 februarie, bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale
– 20-21 februarie, bărbatul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu
– 22 februarie, italianul se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional.

Comisia Națională de Prognoza anunță DEZASTRU pentru economia României, din cauza coronavirusului: exporturile vor SCĂDEA

În jurul orei 14 pleacă spre Bologna într-un avion plin de oameni.

În Italia medicii îl consideră suspect de coronavirus.

-25 februarie, medicii din Italia confirmă că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici.

În Dolj, marţi seara, autorităţile au făcut o celulă de criză.

„Am constituit o celulă de criză și până acum am reușit să identificăm mașina care a fost închiriată de cetățeanul italian. Am reușit să identificăm persoanele care au stat lângă acesta, în avion, atât la sosire, cât și la plecare. (…) Este vorba de 22 de persoane la sosire și alte 22 de persoane la plecare. Plus personalul aeronavei. Aceștia, împreună cu cei 44 de pasageri și cei doi angajați ai companiei de închirieri vor fi supuși unor analize. De asemenea, noi am încercat să luăm legătura cu soția acestuia, dar nu am reușit. Vizionăm toate înregistrările video din aeroport pentru a vedea dacă a mai intrat în contact și cu alte persoane”, a declarat Narcis Purcărescu, prefect de Dolj.

Compania aeriană care face curse Craiova-Bologna a stabilit şi aeronava care l-a dus înapoi în Italia pe bărbatul bolnav. Marţi seara, avionul trebuia să plece din Bologna spre Craiova cu pasageri. Cursa a fost anulată, oamenii au rămas în Italia, iar avionul a venit gol la Craiova pentru a fi dezinfectat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tranzacție-gigant! Lanț de farmacii ar urma să-și schimbe proprietarul

Publicat

in

De

Tranzacție-gigant pe piața locală! Consiliul Concurenței analizează o tranzacție privitoare la un lanț de farmacii.

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Help Net Farma SA intenţionează să preia 63 farmacii aparținând Farmaceutica Remedia SA.

Help Net Farma SA face parte din grupul german Phoenix şi operează, la nivelul întregii ţări, lanţul farmaceutic ce activează sub brandul „Help Net’’.

Farmaciile Remedia pe care intenţionează să le preia Help Net unt localizate în Bucureşti şi în 11 județe din zonele de Vest, Sud şi Est ale României.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune reprezintă o concentrare economică ce trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurență va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Vezi și

‘Gheișele’ din Poliție, unse în funcții în timpul mandatului lui Marcel Vela! Ministrul e neputincios

Un doctor a răbufnit pe tema coronavirusului: Mă ofer voluntar să mă infectez. Astfel de virusuri nu prezintă pericol decât pentru categoriile cu risc maxim

Mega-veste! Se acordă noi tipuri de concedii

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend