Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viorica Dăncilă, apel către Parlament să trateze cu maximă responsabilitate inițiativa lui Teodorovici: ‘E o măsură justă, de echitate socială’

Publicat

in

Viorica Dăncilă a declarat că Parlamentul trebuie să trateze cu maximă responsabilitate inițiativa legislativă a lui Eugen Teodorovici privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. Premierul a precizat că este o măsură justă, iar aceste pensii nu înseamnă „privilegii speciale”.

Viorica Dăncilă a declarat, joi, în debutul ședinței de Guvern, că „salută” inițiativa ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, depusă în Parlament, care vizează impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. Premierul a subliniat că această măsură nu are scopul de a a duce bani la bugetul de stat.

„Salut inițiativa domnului ministru Eugen Teodorovici, depusă în calitate de senator, prin care propune Parlamentului impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. E o măsură justă, de echitate socială, promovată deloc întâmplător în același timp cu majorarea drepturilor tuturor pensionarilor. Pensiile speciale reprezintă recunoașterea unor condiții de muncă sau unor restricții, nu s înseamnă privilegii speciale”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi, în debutul ședinței de joi a Guvernului, conform Mediafax.

Premierul a precizat că acest proiect nu are scopul de a aduce bani la bugetul de stat și a făcut apel la parlamentari să analizeze și să trateze cu responsabilitate inițiativa ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici.

„În această cheie trebuie analizat proiectul de lege, care sub nicio formă nu are scopul de a aduce bani mai mulți bani la bugetul de stat. De altfel, impactul bugetar dovedește acest lucru. Fac apel la membrii Parlamentului României să analizeze și să trateze cu maximă responsabilitate această inițiativă a domnului Teodorovici”, a conchis Dăncilă.

Victor Ponta, despre statul paralel: ’Mai legal, mai ilegal, mai cu judecătorii…, dar erau la închisoare’

Eugen Teodorovici a depus la Senat, în calitate de senator PSD, un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, inițiativa prevede şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Măsura făcea parte iniţial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august.

Impozitare vizează persoanele care realizează venituri din „pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă”, conform proiectului depus la Senat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Comemorarea Holocaustului – cum, 75 de ani mai târziu, un vânător de nazişti îi urmăreşte încă pe criminalii de război

Publicat

in

De

În iunie 2013, fostul ofiţer de poliţie Laszlo Csatary a fost acuzat că a contribuit la moartea a 15.000 de evrei, care au fost trimişi în 1944 în lagărul de exterminare de la Auschwitz. După cel de-al Doilea Război Mondial, Laszlo Csatary, ajuns la 98 de ani, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în Canada, unde a activat ca vânzător de obiecte de artă. Laszlo Csatary nu s-a confruntat niciodată cu un proces pentru crimele comise, potrivit Euronews, citat de Rador.

Pe 12 august, în 2013, Laszlo Csatary a murit de pneumonie într-un spital din Budapesta, în Ungaria. Cheia pentru localizarea şi punerea sub acuzare a lui Laszlo Csatary a fost Centrul Simon Wiesenthal şi vânătorul-şef de nazişti al acestuia, Efraim Zuroff. Într-un interviu acordat Euronews înaintea Zilei de Comemorare a Holocaustului, Efraim Zuroff a vorbit despre cazul Csatary ca fiind una din frustrările activităţii sale.

„Au fost doar câteva zeci împotriva cărora s-a acţionat legal. Să fiu cinstit, de fapt au fost pedepsiţi extrem de puţini, dar mă gândesc că expunerea acestora este cu mult mai dureroasă decât dacă i-am băga la închisoare”, a declarat Efraim Zuroff. În ultimele patru decenii, Efraim Zuroff a urmărit personal şi a adus în faţa justiţiei zeci de foşti nazişti şi colaboratori ai naziştilor, de la ofiţeri de rang superior şi gardieni de lagăr până la comandanţi de lagăr, care au început o viaţă nouă după 1945.

Mulţi dintre aceştia au minţit autorităţile din Statele Unite şi Canada pentru a se stabili în America de Nord, în timp ce alţii au rămas în Europa. În cazul unora, guvernele ţărilor au sprijinit acţiunile de localizare şi condamnare a foştilor nazişti şi criminali de război, dar în alte cazuri autorităţile nu au acţionat suficient de rapid. În ianuarie 2020, americanul Michael Karkoc a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, în timp ce se afla sub investigaţii pentru implicare în masacrul evreilor din Chlanlow, în Polonia, în 1944.

În acest caz, autorităţile americane şi poloneze au acţionat „cu lentoare”, subliniază Efraim Zuroff. Dar, în timp ce bătrâneţea multor făptaşi ai Holocaustului împiedică dreptatea care ar trebui să se facă victimelor Holocaustului, speranţa de viaţă mai mare a făcut posibilă şi găsirea şi aducerea în faţa justiţiei a celor care au luat parte la uciderea evreilor în urmă cu şapte decenii. „Când am început să investighez nazişti criminali de război, am crezut că va fi un efort de scurtă durată.

Cum e posibil să fiu născut în 1948 şi încă să vânez nazişti? E absolut năucitor, dintr-un anumit punct de vedere. Creşterea speranţei de viaţă ne-a oferit ocazia de a localiza persoane la începutul anilor 1990, persoane care au o stare bună de sănătate şi care pot să fie trimişi în judecată”, a declarat pentru Euronews Efraim Zuroff. Printre aceste cazuri se numără şi cel al lui Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, fost gardian SS în lagărul de concentrare Stutthof, lângă Danzig, care a fost acuzat de sprijinire şi participare la masacrul a 5.230 de persoane. Bruno Dey avea 17 şi 18 ani când a comis crimele pentru care este acuzat şi judecat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cercetătorii confirmă că emisiunile de gătit au un impact pozitiv asupra alimentației celor mici

Publicat

in

De

Un nou studiu confirmă faptul că emisiunile de gătit pot avea un impact pozitiv asupra alimentației celor mici, conform CNN.

Studiul în cauză a fost publicat în Jurnalul de Comportament și Educație Nutrițională și arată faptul cei mici care urmăresc emisiuni de gătit sănătos sunt de două ori mai predispuși să aleagă mâncare sănătoasă decât cei care urmăresc emisiuni cu mâncare nesănătoasă.

Cercetătorii au analizat comportamentul a 125 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani. Jumătate dintre copii au urmărit o emisiune olandeză de gătit sănătos timp de 10 minute, în timp ce ceilalți au urmărit o emisiune cu mâncare nesănătoasă. Cei mici au completat și o scală cu privire la cât de sănătoase/nesănătoase li s-au părut mâncărurile din video. În timp ce 41% dintre cei mici au ales mâncare sănătoasă după vizionarea emisiunii de gătit sănătos, doar 20% dintre copii au ales același lucru în condițiile în care s-au uitat la emisiunea cu mâncare nesănătoasă.

Un alt mod prin care cei mici pot fi stimulați să aibă o alimentație sănătoasă este prin intermediul implicării celui mic în acțiuni de gătit. Studiile au arătat cei mici tind să mănânce mult mai sănătos dacă sunt implicați în gătirea mâncărurilor sănătoase.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend