Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Veneția sub ape – Cele mai mari inundații din ultimii 150 de ani

Publicat

in

Veneţia a fost inundată în proporţie de circa 70%, duminică, după o maree înaltă de 150 de centimetri, a anunţat primarul oraşului italian, Luigi Brugnaro, citat de DPA şi Reuters potrivit Agerpres.

Piaţa San Marco, aflată la cel mai mic nivel din Veneţia, a fost din nou inundată duminică, iar accesul turiştilor a fost restricţionat în timp ce oraşul-lagună, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost afectat pentru a treia oară în această săptămână de o „acqua alta”.

Brugnaro a declarat că situaţia se află sub control şi a precizat că oamenii nu trebuie să se dea bătuţi. „Veneţienii cad în genunchi doar ca să se roage”, a afirmat edilul.

În noaptea de marţi spre miercuri, Veneţia a înregistrat cea mai gravă maree înaltă din ultimii 53 de ani, de 1,87 metri, al doilea record istoric în urma celui de la 4 noiembrie 1966 (1,94 metri). Apa a invadat bisericile, magazinele, muzeele şi hotelurile acestei bijuterii din Patrimoniul Mondial, inundând-o în proporţie de 80%. O altă maree înaltă a inundat oraşul vineri.

Ultimul dictator al Europei se distanțează de Putin: ’Pentru ce avem nevoie de această uniune?’

Noul episod de inundaţii de duminică vine în contextul în care Italia a fost afectată în ultimele zile de furtuni, vânt puternic şi ninsori abundente, notează DPA.

Circa 900 de persoane din Martello, localitate din regiunea nordică a Italiei, au rămas izolate în urma unei avalanşe. În urma acestui eveniment nu au fost înregistrate victime, deşi unele zone au fost evacuate, iar mai multe clădiri au fost distruse.

Spre sud, o furtună s-a abătut în cursul nopţii asupra Romei unde a doborând numeroşi copaci, iar nivelul râului Arno a crescut dramatic în Florenţa şi Pisa din cauza ploilor torenţiale.

Pentru Veneţia, afectată de inundaţii repetate în ultimele zile, aceasta a fost cea mai gravă săptămână de la înregistrarea datelor privind mareele, în 1872, notează Reuters.

„Veneţia este devastată, cu pagube de un miliard (de euro)”, a declarat săptămâna aceasta primarul Luigi Brugnaro, citat de AFP.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, sosit vineri în oraş pentru a constata la faţa locului pagubele, a estimat că lucrările de reparaţie vor fi considerabile. Oficialul a notat că peste 50 de biserici au fost deteriorate.

Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, primeşte anual 36 de milioane de turişti pe an, dintre care 90% sunt străini.

Hotelurile, printre care se numără Locanda Al Leon, se confruntă în prezent cu anulări ale rezervărilor pentru sărbătorile de sfârşit de an.

Edilul oraşului a anunţat vineri deschiderea unui cont bancar pentru toate persoanele, din Italia şi din străinătate, care doresc să contribuie la reparaţii.

Locuitorii ale căror case au fost deteriorate pot solicita asistenţă guvernamentală imediată de 5.000 de euro, iar comercianţii pot primi până la 20.000 de euro.

Joi seara, cabinetul premierului Giuseppe Conte a aprobat instituirea stării de urgenţă la Veneţia şi a anunţat eliberarea a 20 de milioane de euro „pentru cele mai urgente intervenţii”.

Ministrul Mediului, Sergio Costa, a declarat că fragilitatea Veneţiei s-a accentuat din cauza „tropicalizării” vremii, cu precipitaţii intense şi rafale puternice de vânt, asociate încălzirii globale.

De asemenea, ecologiştii dau vina pentru această situaţie pe extinderea marelui port industrial Marghera şi pe trecerea vaselor de croazieră uriaşe.

„Acqua alta” de marţi a inundat 80% din oraş, a provocat decesul unui septuagenar şi a răsturnat gondole şi vaporetti (bărci de transport public).

Numeroşi oficiali, inclusiv primarul, au solicitat începerea lucrărilor la proiectul de diguri Moise „cât mai curând posibil”. Lansat în 2003 şi întârziat printre altele de investigaţii de corupţie, Moise constă în 78 de diguri plutitoare care se ridică şi blochează accesul la lagună al apelor Adriaticii, în cazul unor maree de până la trei metri de înălţime. Potrivit lui Conte, proiectul este „gata în proporţie de 93%” şi va fi „finalizată în primăvara anului 2021”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cel mai bun prieten al omului e chiar mai asemănător cu el decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor din Ungaria

Publicat

in

Câinii sunt capabili să înțeleagă că unele cuvinte se referă la obiecte într-o manieră asemănătoare cu oamenii, a descoperit un mic studiu asupra undelor cerebrale ale celui mai bun prieten al omului, relatează Reuters.

Pui de caini HuskyFoto: Kostya Pazyuk / Alamy / Profimedia Images

Faptul că patrupedele noastre de companie pot recunoaște cuvinte precum „șezi” sau „aport” nu reprezintă nicio surpriză pentru stăpânii de câini. Însă noul studiu, care a analizat activitatea cerebrală a 18 câini, oferă dovezi că aceștia nu recunosc doar cuvinte asociate unor acțiuni, ci că pot „activa” o memorie cu un obiect când îi aud numele.

Studiul a fost efectuat la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta și publicat în revista Current Biology.

„Există de mult timp o dezbatere cu privire la abilitatea unui animal non-uman de a înțelege cuvintele în mod referențial”, afirmă Marianna Boros, unul dintre autorii studiului.

„Deși au existat relatări privind astfel de comportamente, ele au fost întotdeauna cazuri excepționale. Studiul nostru este primul care afirmă că aceasta este o capacitate la nivel de specie”, a adăugat ea.

În timpul studiului stăpânii câinilor au spus cuvintele pentru obiecte pe care animalele le cunoșteau. Apoi, în unele cazuri, ei au prezentat câinelui un obiect care s-a potrivit cu cuvântul, iar în altele un obiect diferit.

Cercetătorii maghiari au constatat că undele cerebrale ale câinilor arată diferit în cele două situații, un lucru care poate fi observat și la creierul uman.

„Câinii pot înțelege că cuvintele sunt pentru anumite lucruri (…) așa că ei activează reprezentări mentale și ei leagă înțelesul cuvântului de reprezentarea mentală și nu doar context”, explică Boros.

Cercetătorii intenționează ca în continuare să studieze dacă această capacitate de referință mentală este specifică doar câinilor sau este prezentă și la alte mamifere.

Citeste mai mult

NATIONAL

Țara NATO care nu mai are armament pentru Ucraina: ‘Am golit cămara!’

Publicat

in

Canada nu mai are obuze de artilerie și rachete antiaeriene pentru a fi transferate în Ucraina, a spus ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, informează Nexta.

Potrivit acestuia, țara a „golit cămara” din cauza proviziilor militare către Kiev.

Precizările acestuia vin în situația în care Canada a donat 800 de drone Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei în această ţară, a declarat la 20 martie ministrul Apărării Naţionale, Bill Blair, potrivit CNN, relatează News.ro.

„Dronele au apărut ca o capacitate critică în lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti. Cu ajutorul acestor drone, trupele ucrainene vor putea să adune mai multe informaţii şi cunoştinţe despre situaţie, astfel încât să poată evalua ţintele mai rapid şi cu mai multă precizie”, se arată într-un comunicat al secretariatului de presă al galeriei.

„Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a doua aniversare a invaziei ilegale a Rusiei, Canada este ferm alături de Ucraina în apărarea libertăţii şi democraţiei”, a declarat Blair.

Context

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, declanşând un război în curs de desfăşurare care l-a propulsat pe preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe scena internaţională, multe ţări, inclusiv SUA, oferindu-şi ajutorul. Presiunea este acum tot mai mare pentru a oferi mai mult ajutor, deoarece Rusia avansează în unele părţi ale Ucrainei, iar muniţia este redusă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend