Acest continut nu poate fi copiat !
spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

VIDEO INTERVIU ! Centenar emoţionant în Argeş: Azi, Paraschiv Simăn împlineşte 100 ani !

Facebook Twitter Google+
VIDEO INTERVIU ! Centenar emoţionant în Argeş: Azi, Paraschiv Simăn împlineşte 100 ani !

Moment unic astăzi, 5 octombrie, la Lereşti, în Argeş. Căpitanul în rezervă Paraschiv Simăn, veteran de război, împlineşte 100 ani şi poate spune că este de-o vărstă cu Romania. In 2018, Paraschiv Siman se numără printre puţinii veterani de război in viaţă din Rpmânia care îşi aniverseaza centenarul odată cu România.  Leresteanul Paraschiv Simăn a fost mecanic, șofer și a făcut șapte ani de război. A fost încorporat în anul 1939 și a mai ajuns acasă în anul 1946. „Am avut doar 14 zile de concediu, la începutul armatei”, a povestit veteranul într-o înregistrare făcută de locuitorii din Lerești. Înainte să fie încorporat, a fost mecanic la Atelierele „Leonida”, celebrul Service Auto, din Bucureşti, situate, acum, lângă clădirea Guvernului, din Piața Victoriei. A lucrat acolo din 1932 şi până în 1939. „Era un atelier serios. Lucram pentru Chevrolet, Opel, firme serioase… Atunci se făcea treabă”, spune bătrânul veteran. Despre perioada petrecută în București spune: „Am fost băiat de Capitală. Erau fete frumoase acolo, dar nu ieşeam eu…. Veneau clienții la reparaţii auto şi ne luau pe preferinţe. Eu aveam foarte mulţi clienţi. Nu aveam timp să stau degeaba. Am muncit foarte mult în acea perioadă”, a povestit Paraschiv Simăn.

Bătrânul lereștean își amintește că a l-a cunoscut pe Regele Mihai. Pe fostul suveran al României spune că l-a întâlnit mai mult în București, dar și „în regiunea Prahova”, la Sinaia, după ce a fost încorporat. A fost și partenerul de fotbal al regelui. „Era foarte apropiat de oameni, cald, stătea de vorbă cu toți care eram acolo”, mărturisește Paraschiv Simăn.

A plecat în armată chiar în anul în care a izbucnit cel de Al Doilea Război Mondial, 1939. A fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană. Norocul lui a fost că era șofer și bun mecanic, fapt care l-a salvat de și nu fost trimis în focul luptelor de pe front.

După război, s-a întors acasă. Ar fi vrut să se întoarcă la Atelierele Leonida, însă mama lui, bătrână, l-a convins să rămână în Lerești, „că nu mai avea pe nimeni”. „Mi-a spus să mă angajez la fabrica din Câmpulung, care abia se deschisese și așa am făcut”, a adăugat Paraschiv Simăn. Așa a ajuns la Uzina ARO.  „Uzina avea vreo opt mașini, când m-am angajat, pentru aprovizionare și transport. Am lucrat ca șofer și am muncit ca și înainte”, a precizat bătrânul. De acolo a ieşit la pensie în anul 1978. Între timp, s-a căsătorit „cu o fată bătrână, de 23 de ani, cea mai mare dintre cei 14 frați”. Din păcate, soția lui s-a stins în anul 1957. I-a rămas alături o fiică care îl îngrijește și în ziua de astăzi.

 

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....