Acest continut nu poate fi copiat !
spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

VIDEO ! În şcolile din Argeş jocuri periculoase şi… tutun sub ochii profesorilor ! CINE MAI SUPRAVEGHEAZA COPIII ?

Facebook Twitter Google+
VIDEO ! În şcolile din Argeş jocuri periculoase şi… tutun sub ochii profesorilor ! CINE MAI SUPRAVEGHEAZA COPIII ?

 – La o şcoală din Curtea de Argeş un elev a leşinat în timpul orelor iar la alta elevii fumează în pauze

Nici nu a început bine noul an şcolar că au şi început să apară problemele. Sunt aceleaşi care persistă de ani buni încoace dar care, în loc să fie remediate, ele se acutizează. La doar cîteva zile după ce mai mulţi părinți ne-au sesizat că în școlile din Argeş  există o „delăsare inadmisibilă” față de siguranța elevilor, precizând că nu se iau măsuri la nivelul unităților școlare, administrației locale sau centrale, un incident care putea deveni o noua tragedie s-a produs la Şcoala Armand Călinescu din Curtea de Argeş. Fără o minimă supraveghere, un copil a leşinat  după un joc extrem de periculos. Elevul s-a prăbuşit pe podeaua clasei şi a intrat în convulsii imediat după joc. Din imagini  se poate observa cum doi elevi se pregătesc pentru jocul periculos, în timp ce un altul filmează, iar restul colegilor urmăresc atenţi incidentul. Din cauza lipsei oxigenului, copilul leşină şi se prăbuşeşte pe podea, în timp ce colegii lui încep să râdă. După câteva secunde, elevul începe să aibă convulsii şi, din fericire, îşi revine. Unde era profesorul de serviciu, dacă aşa ceva există în şcoala respectivă ?

Aşa cum spuneam la începutul materialului, foarte mulţi părinţi ne-au sesizat faptul ca siguranţa elevilor din şcolile din Argeş a dispărut cu desăvîrşire.

„La Şcoala de la Valea Iasului profesorii de serviciu sunt ca si inexistenti, copiii se cearta si se bat in pauze si m-am saturat de discutii inutile. Eu pot ierta un copil care are probleme de comportament dar nu pot ierta lipsa de profesionalism si nepasarea celor ce nu isi fac datoria. Asta se intampla cand directorii si profesorii sunt angajati pe baza relatiilor politice… În trecut singura replica a directorului scolii a fost ca … asa sunt copiii, deci responsabilitatea lor e zero”, ne-a declarat un părinte, cititor al ziarului nostru din comuna Valea Iaşului.

 „În școala unde învaţă fiica mea, Basarab I din Curtea de Argeş,  sunt multe lucruri care nu se respectă și nu se acționează. Copiii surorii mele invata la o alta scoală din Piteşti unde sunt aceleasi probleme. În unitățile școlare există o stare de delăsare inadmisibilă. Sunt profesori care trec pe holurile școlilor și văd elevii, care se înjură și se îmbrâncesc, și nu au niciun fel de reacție, să îi întrebe pe copii cine sunt, de la ce clasă, cine este dirigintele. În general, directorii de școli au obiceiul să nu sesizeze violențele din școli astfel încât să nu se constituie o problemă la nivelul unității școlare pentru că ei sunt obligați să ia niște măsuri. Există o comisie, la nivelul fiecărei unități școlare, care nu prea funcționează, din păcate”, spune un alt părinte, direcctor de companie cunoscuta in judeţ.

Sunt şcoli unde elevii de clasa a VIII-a fumeaza în şcoală

Un alt părinte spune ca băiatul sau, elev in clasa a VIII-a la Scoala Mircea cel Batran, datorita anturajului , s-a apucat de fumat. ” Mi-au spus colegele lui ca fumează la şcoala. Unde sunt profesorii, unde este ordinea si disciplina? Chiar nu are niciun dascal nas sa sesizeze fumul de ţigară?”, intreabă un alt părinte intrigat de faptul ca a aflat de la alţi copii ca fiul sau fumează, in loc să afle de la diriginte sau alt profesor.

Dar nu numai profesorii sunt văzuţi drept vinovaţi ci si autoritățile locale. Părinții susţin că cea mai bună soluție pentru diminunarea cazurilor de violență şi cele care genereaă incidente ce nu au nicio legătura cu actul de învăţământ în școli,  ar fi ca Ministerul Educației să deblocheze posturile de paznici, menționând că fiecare unitate şcolară ar avea nevoie de cel puţin doi paznici sau supraveghetori.

Ce spune legea, cine trebuie sa asigure un climat de siguranţă în şcoli

Conform legii actuale, paza ar trebui să revină consiliilor locale, numai că domnii primari nu vor să bugeteze posturile de paznici din motive neştiute. Primarul trebuie sa slujească comunitatea, nu propriile lui interese sau ale directorilor de şcoli numiţi politic. Lipsa implicării consiliilor locale în ceea ce privește paza şi ordinea corespunzătoare în școli este menționată și de reprezentanții ministerului dar… doar la nivel declarativ, atât şi nimic mai mult.

IATA CE SPUNE LEGEA 35/2007 – cresterea sigurantei in unitatile de invatamant

Art. 1

Siguranta in unitatile de invatamant se realizeaza sub coordonarea prefectului si este in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a inspectoratelor judetene de politie, a Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori a inspectoratelor judetene de jandarmerie si a unitatilor scolare.

Art. 2
La nivelul municipiului Bucuresti si al fiecarui judet, sub coordonarea prefectului, se elaboreaza sistemul-cadru de asigurare a protectiei unitatilor scolare, a sigurantei elevilor si a personalului didactic de catre reprezentantii inspectoratului scolar, ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau ai inspectoratului de politie judetean, ai Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori ai inspectoratului de jandarmi judetean si ai autoritatii administratiei publice locale, care se aproba de prefect.

Art. 3
In fiecare unitate scolara, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al parintilor, emite un regulament de ordine interioara, cu precizarea conditiilor de acces in scoala al profesorilor, elevilor si al vizitatorilor, regulament care este pus si la dispozitia Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a inspectoratului de politie judetean si a Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori a inspectoratului de jandarmi judetean.

Art. 4
(1)Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale aloca, in limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea imprejmuirilor, securizarea cladirilor unitatilor de invatamant, pentru iluminat si pentru alte masuri prin care creste siguranta unitatilor scolare, la solicitarea consiliului de administratie al unitatilor scolare, cu sprijinul de specialitate acordat de politie, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2)Cheltuielile privind cresterea sigurantei unitatilor scolare nu pot fi puse pe seama acestora.

Art. 5
(1)Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de invatamant respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea.
(2)Semnele distinctive prevazute la alin. (1) vor fi comunicate Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau inspectoratului de politie judetean si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori inspectoratului de jandarmi judetean.
(la data 07-mar-2010 Art. 5 completat de Art. 1, punctul 5. din Legea 29/2010 )
Art. 6
Prefectii, impreuna cu reprezentanti ai inspectoratului scolar, ai Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti ori ai inspectoratului de politie judetean, ai Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti sau ai inspectoratului de jandarmi judetean si ai autoritatii administratiei publice locale, analizeaza trimestrial modul in care este asigurata protectia unitatilor de invatamant, elaborand si deruland programe sau proiecte de prevenire a violentei in mediul scolar.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....