Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Victor Costache: Salutăm gestul companiilor private de a ni se alătura!

Publicat

in

Ca urmare a faptului că marii retaileri Kaufland România și Lidl România donează 100 000 bucăți recoltoare pentru exudat nazal și faringian/ mediu transport viral necesare pentru realizarea testelor de diagnostic molecular (Real Time PCR), Victor Costache a mulțumit acestora.

„Salutăm gestul companiilor private de a ni se alătura în această perioadă când este nevoie de toate resursele materiale și umane pentru limitarea răspândirii noului coronavirus”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Marii retaileri Kaufland România și Lidl România donează 100 000 bucăți recoltoare pentru exudat nazal și faringian/ mediu transport viral necesare pentru realizarea testelor de diagnostic molecular (Real Time PCR), o primă tranșă fiind deja livrată.

Primele 30 000 de recoltoare se află în prezent în depozitele SC Unifarm SA și urmează să fie distribuite direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și București.

„Conform dispozițiilor ministrului Sănătății, un număr de 25 000 dintre exudatele primite vor fi distribuite la direcțiile de sănătate publică pentru utilizarea in anchetele epidemiologice demarate, alte 5000 vor rămâne la Unifarm SA ca stoc strategic”, a declarat Adrian Ionel, director UNIFARM SA, informează dcnews.ro.

Vezi și:EXCLUSIV Cine finanțează partenerul ‘pro-bono’ al Guvernului Orban 2

Un medic român trage semnalul de alarmă: Vor veni pacienți infectați care nu vor putea fi testați! Vor muri fără diagnostic

În plină isterie de coronavirus, Protecția Consumatorului cere 3 măsuri urgente: Amânarea plății facturilor la utilități și a ratelor bancare, precum și amânarea executărilor silite

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Clinici din Serbia LOVITE de coronavirus – S-au depistat focare de COVID-19 în câteva unităţi medicale

Publicat

in

De

În câteva instituţii medicale din Serbia au fost raportate în ultimele zile focare de COVID-19, fiind infectat inclusiv personal medical, potrivit Agerpres.

În clinica de boli cardiovasculare din Dedinje, un cartier din zona bogată a capitalei Belgrad, 81 de medici, asistente şi pacienţi au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, informează DPA.

„A început cu patru pacienţi asimptomatici”, a declarat Milovan Bojic, directorul clinicii, la postul TV Prva.

Pacienţii au dezvoltat febră după ce au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, iar aceasta ne-a dat alarma, a precizat Bojic.

Citește și: VIDEO Cum să îţi faci acasă o mască de protecţie împotriva COVID-19

Testările ulterioare au arătat că 67 de membri ai personalului şi 14 pacienţi au fost infectaţi cu noul coronavirus. Clinica a evacuat pacienţii contaminaţi în spitale destinate tratării pacienţilor diagnosticaţi cu coronavirus, a completat el.

Autorităţile sârbe nominalizaseră clinica din Dedinje pentru realizarea intervenţiilor cardiovasculare de urgenţă pe perioada epidemiei.

Tot în Belgrad clinica de ginecologie Narodni Front a raportat în weekend 46 de membri ai personalului său medical contaminaţi cu noul coronavirus. În weekend s-a aflat că într-un spital din Cuprija – oraş aflat la 150 de kilometri sud de Belgrad – a fost identificat un focar de COVID-19, cel puţin nouă doctori fiind infectaţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA spun că se pregătesc pentru un moment ‘ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie’: ‘Nu va fi localizat, va fi în toată ţara’

Publicat

in

De

Americanii se pregătesc să trăiască una dintre ”cele mai triste săptămâni din viaţa lor”, au avertizat autorităţile din Statele Unite, unde noul coronavirus continuă să semene moartea, mai ales în statul New York, relatează AFP.

”Săptămâna viitoare va fi un moment ca Pearl Harbor, ca 11 septembrie, numai că nu va fi localizat, va fi în toată ţara”, a avertizat duminică, la postul NBC, administratorul federal al serviciilor de sănătate publică Jerome Adams.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

”Va fi o săptămână rea”, cu o ”escaladare” a bilanţurilor macabre, a subliniat epidemiologul Anthony Fauci, care consiliază Casa Albă în reacţia faţă de criză. ”Întâmpinăm dificultăţi în a controla” epidemia, a recunoscut el.

În pofida unor măsuri stricte de izolare, Statele Unite, care numără 337.000 de cazuri de covid-19 şi îşi actualizează bilanţul în aceeaşi zi, au înregistrat duminică 1.200 de morţi într-o singură zi, una dintre cele mai mari creşteri zilnice, la 10.000 de decese.

Citește și: Victor Ponta a atacat dur Guvernul: Acceptăm să fim mințiți și propagam minciuni

”Începem să vedem luminiţe” de speranţă, a apreciat însă duminică seara vicepreşedintele Mike Pence, care a evocat într-o conferinţă de presă o aparentă stabilizare a noilor infectări.

Donald Trump nu vede nicio contradicţie. ”Ştim că trebuie să atingem un anumit prag, care va fi oribil ca morţi, pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe”, a spus el.

Citește și: Klaus Iohannis aduce vești bune: Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forţe de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație

Există un decalaj de ”două până la două săptămâni şi jumătate” între o încetinire a numărului cazurilor noi şi cel al deceselor, a adpugat dr. Fauci, îndemnând să nu se dominueze vigilenţa.

”TENSIUNE”

Epicentrul pandemiei – statul New York – a înregistrat numai el aproape 600 de morţi într-o zi, un pic sub cele 630 de decese din ajun, însă ”este încă prea devreme” pentru a se trage concluzii, a declarat guvernatorul democrat Andrew Cuomo.

Citește și: Medicii trag semnalul de alarmă! A fost raportată încă o complicație gravă asociată cu COVID-19

Statul New York este, poate, ”foarte aproape de vârful” contaminărilor sau ”poate că acest vârf este un platou şi suntem pe el”, a comentat el prudent.

Sistemul sănătăţii din acest stat este ”sub tensiune” din lipsă ”de echipamente şi profesionişti” într-un număr suficient, a subliniat el.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

Donald Trump a anunţat sâmbătă că trimite 1.000 de medici şi infirmieri militari la New York, pentru a ajuta în afluxul de pacienţi.

Primii 325 de sosiţi, duminică, au fost alocaţi spitalelor publice din oraşul New York, unde situaţia este cea mai critică, a precizat Cuomo.

Citește și: Victor Ponta a atacat dur Guvernul: Acceptăm să fim mințiți și propagam minciuni

Ceilalţi urmau să fie trimişi într-un centru de conferinţe din Manhattan transformat de armată într-un uriaş spital cu 2.500 de paturi, a precizat dumincă secretarul Apărării Marke Esper.

Nava-spital militar USS Comfort, care se află la chei în portul New York, la fel ca USS Mercy la Los Angeles, urma să poată în sfârşit ”să fie deschisă bolnavilor de covid-19, dacă acest lucru devine necesar”, a adăugat el.

Citește și: Klaus Iohannis aduce vești bune: Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forţe de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație

”PATCHWORK”

În afară de New York, mai multe state sunt dur afectate – precum Louisiana, Illinois sau Michigan -, ai căror guvernatori democraţi au reclamat duminică un plan federal în vederea armonizării măsurilor de prevenţie.

”Să nu ai o strategie naţională în întreaga ţară, ci un patchwork care depinde de guvernatori, creează în opinia mea o situaţie poroasă pentru covid-19”, a apreciat guvernatoarea Michiganului Gretchen Whitmer, în contextul în care nouă state – din centru şi până în sud – nu au adoptat măsuri de izolare a populaţiei lor.

Citește și: Medicii trag semnalul de alarmă! A fost raportată încă o complicație gravă asociată cu COVID-19

”Virusul nu cunoaşte frontiere”, a subliniat guvernatorul din Illinois, Jay Pritzker. ”Guvernului federal îi revine să le spună tuturor guvernatorilor să ia măsuri de izolare”, a adăugat el, reproşându-i lui Donald trump faptul că este ”reticent” faţă de acste măsuri care costă din punct de vedere economic.

Aceste nouă state – inclusiv Iowa, Arkansas sau cele două Dakota – sunt mari producători de mărfuri alimentare ”iar ele întârzie să găsească mijloacele în vederea continuării hrănirii ţării cu o populaţie închisă acasă”, a apreciat medicul-şef Jerome Adams.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

”Însă aş vrea să le spun, daţi-ne o lună, o săptămână, cât puteţi”, a pledat el. ”Există o lumină la capătul tunelului, însă toată lumea trebuie să intre în joc”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend