Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

USR vrea eliminarea condiţiei de minim 90 de zile în cazul vizei de flotant pentru a vota

Publicat

in

USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul intenţionează să-şi angajeze răspunderea miercuri în Parlament. Printre propunerile făcute de USR este și eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

Potrivit propunerii PNL, „persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile”. În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.

Partidul lui Barna susține că o astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul turismului electoral, în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar „principalul efect va fi acela că un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale”.

O altă propunere a USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, faţă de minimum 1% cum este în prezent. „Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaţilor independenţi şi a partidelor”, explică USR.

Alte amendamente:

  • La toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare pot asista – în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator şi a persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii – candidaţii, persoanele acreditate, definite conform art.89 alin.(2) din Legea nr.208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi membrii birourilor electorale ierarhic superioare. Nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Acreditarea observatorilor interni şi internaţionali se face conform art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Pot fi desemnaţi ca observatori interni reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care au ca scop apărarea drepturilor omului şi sunt legal constituite cu cel puţin şase luni înaintea datei alegerilor. Persoanele desemnate de aceste organizaţii trebuie să fie cetăţeni cu drept de vot şi nu pot fi membri ai vreunui partid politic”, conform amendamentelor depuse de USR.
  • Revenirea la organizarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte a consiliului judeţean în 2 tururi de scrutin. În cel de-al doilea tur s-ar califica candidaţii care au ocupat primele două poziţii în primul tur, cu excepţia situaţiei în care unul dintre aceştia a obţinut deja 50% plus unu dintre voturi.

Termenul pentru depunerea amendamentelor pe proiectul de lege asupra căruia Guvernul îşi va angaja răspunderea expiră luni, ora 16,30. Executivul va decide în ședință marți care propuneri vor fi acceptate urmând să-și angajaze răspunderea în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, miercuri la ora 14.00.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dictatorul Kim Jong Un se laudă cu descoperirea măştii anti-coronavirus. Coreea de Nord nu a raportat cazuri de îmbolnăvire

Publicat

in

De

Coreea de Nord, cea mai închisă ţară a lumii, declară că are zero îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus. Asupra regimului comunist de la Pyongyang planează, însă, mari suspiciuni Acum, nord-coreenii, susţin că au inventat un nou tip de măsţi, transmite Mediafax.

Agenţia nord-coreeană de ştiri (KCNA) a afirmat miercuri că cercetătorii din această ţară au reuşit să creeze un nou tip de măşti. Acestea sunt numite „măşti nano-antibiotice”.

„Pe timpul stării de urgenţă provocate pandemia de COVID-19 răsp’ndită în celelalte ţări, Institutul de Medicină condus de Ministerul Sănătăţii a dezvoltat măştile nano-antibiotice cu materiale proprii”, au notat nord-coreenii.

„Noile măşti au fost dezvoltate cu specificaţii tehnologice recunoscute şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a spus Ri Jae Dok, un reprezentant nord-coreean, potrivit KCNA.

CNN scrie că nord coreenii mai susţin că măştile sunt tratate cu o soluţie bazată pe un antibiotic, care ajută la sterilizarea lor şi filtrează particulele.

Totuşi, asupra regimului de la Pyongyang, cel mai închis din lume, planează mari suspiciuni. La începutul lunii, aceeaşi KCNA a publicat o serie de fotografii dorind să arate că nord-coreenii poartă măşti de protecţie, însă acestea erau modificate într-un mod amator.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO PRECIZĂRILE Poliției Capitalei după ce un polițist a bătut un bărbat surprins pe stradă, după ora 22

Publicat

in

De

Poliția Capitalei a venit, miercuri seara, cu precizări după ce, în spațiul public, au apărut imagini cu polițiști de la Secția 9 care lovesc doi bărbați surprinși pe stradă după ora 22 și care au refuzat să se legitimeze.

„Cu privire la imaginile apărute în spațiul public , vă facem cunoscut faptul în noaptea de 7/8 aprilie, doi bărbați au fost opriți de către un echipaj al Secției 9 Poliție, în vederea legitimării și verificării documentelor prevazute de Ordonanțele Militare. Bărbați au refuzat legitimarea și au fost conduși la subunitatea de poliție, unde au fost sancționați contravențional, fiecare, cu suma de 200 lei, conform prevederilor Legii nr 61/1991, precum și cu suma de 10.000 lei având în vedere că nu dețineau documentele prevazute de Ordonanțele Militare.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

Cu privire la modul în care a acțiunat polițistul, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București s-a sesizat din oficiu și a demarat cercetări prin structura de control intern, urmând a fi dispuse măsuri legale”, se precizează în comunicatul Poliției Capitalei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend