spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Unde se afla „clona” manastirii Curtea de Arges ? – Detalii mai putin stiute

Facebook Twitter Google+
Unde se afla „clona” manastirii Curtea de Arges ? – Detalii mai putin stiute

Un cititor al ziarului nostru, mare amator de calatorii, ne-a lansat ieri o frumoasa provocare: sa descoperim cateva diferente dintre doua fotografii care, la prima vedere, pareau identice. Argeseni fiind ne-am garbit sa tragem concluzii, mai ales ca era vorba (si) despre celebra manastire din Curtea de Arges. Provocarea cititorului nostru ne-a facut sa ne documentam si, la randul nostru sa lansam provocarea si cititorilor, pe pagna de facebook a ziarului. Firesc, patriotismul local si-a spus cuvantul dar, mai ales, siluetele celor trei turnuri inconfundabile ale manastirii Mesterului Manole.

Asadar, pentru cmulti argeseni nu stiu, va spunem ca in Romania exista ceea ce putem numi o clona a celebrei manastiri de la Curtea de Arges. Ea se afla in judetul Teleorman, mai exact in orasul Turnu Magurele. Constructia monumentalei biserici a inceput in anul 1900. Modelul pentru constructia catedralei a fost biserica manastirii Curtea de Arges, ctitoria lui Neagoe Basarab. Constructia  a fost terminata destul de repede, in anul1905. Marele istoric roman,Nicolae Iorga, o considera a 3-a din tara prin valoarea si frumusetea ei, dupa cea de la Curtea de Arges si Manastirea Trei Ierarhi din Iasi. Dupa cum arata pisania de la intrarea in catedrala arhitectul a fost D. Maimarol, iar constructor Nicolae B. Cernat. Pictura catedralei a fost realizata de pictorii Eugeniu Voinescu, profesor la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti,si Romeo Girolamo, in stil bizantin, avand ca model biserica San-Marco din Venetia. Patronul bisericii a ramas Sf. Haralambie, care este si patron al orasului Turnu Magurele. Ziua Sf. Haralambie este 10 februarie, ziua in care in anul 1829, vechea cetate Turnu a fost eliberata de armatele ruso-romane in timpul razboiului Crimeii, care a opus Imperiul Tarist fortelor Imperiului Otoman. Dupa acest razboi, prin tratatul de la Adrianopol din 1829, raiaua Turnu revine Tarii

Copia Manastirii de la curtea de Arges, biserica ortodoxa „Sf. Haralambie” a fost ridicata pe locul unei vechi bisericuţe, in jurul căreia se afla si un cimitir, fapt dovedit de găsirea de oseminte cu ocazia construirii noii clădiri. Cu excepţia turlei mari, care s-a prabusit, restul bisericii a rezistat foarte bine cutremurului de la 4 martie 1977. Intre anii 1985-1991, turla mare a catedralei a fost refăcută complet si întreaga construcţie a trecut printr-un amplu proces de consolidare. De menţionat ca, încă de la construcţie, biserica a avut instalaţii de calorifer in sistem roman, cu aer cald, cu energie termica obţinuta prin sobe încălzite cu lemne.

 

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....