Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un psiholog dezminte informațiile despre moartea tinerilor de la Colectiv

Publicat

in

Psihologul Iuliana Fűlaș consideră că întreg curentul de opinie conform căruia tragedia de la Colectiv s-a întâmplat din cauza muzicii rock, a Halloween-ului, a numărului 666, a titlului piesei sau a numelui trupei este fals.

În același timp, psihologul afirmă că, pe fond de vulnerabilitate, cauzată de o dramă, creierul nostru nu mai funcționează la parametri normali, emoțiile negative blochează buna lui funcționare, iar în acest context, oamenii au tendința să facă unele legături, de multe ori paranormale pe care, în condiții normale, nu le fac.

„S-a propagat foarte puternic, în Social Media sau chiar în mass-media, ideea conform căreia Dumnezeu i-a pedepsit pe cei din Club Colectiv, din cauză că ascultau muzică, pe care unii o numesc macabră sau diavolească. Din punct de vedere psihologic, o tragedie reconfigurează mecanismele de funcționare ale creierului, care nu mai functioneaza normal și nu reușește să proceseze trauma, suntem afectați cognitiv, emoțional, comportamental, relațional sau fizic. Mânați de emoții negative, căutăm vinovați sau construim legături false între fapte, obiecte, comportamente sau oameni. Tragedia se putea întâmpla și la un concert de muzică simfonică sau în timpul unei slujbe în biserică. Să ne aducem aminte de incendiul de la Biserica „Sfântul Dumitru”, chiar în ziua de Paște, în acest an”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Mai mult decât atât, specialistul spune că o tragedie de o asemenea magnitudine naște sentimente puternice, iar durerea excesivă poate cauza leziuni la nivelul creierului, deoarece mintea umană nu se poate adapta la valul puternic de emoție negativă. În cazul de față, nu doar cei implicați direct și cei implicați indirect (părinții, rudele, prietenii acestora etc.) sunt traumatizați, ci și publicul larg care urmărește informații despre tragedie, de la fața locului sau prin intermediul televizorului și a Social Media.

[citeste si]

„Imaginile cu un puternic impact emoțional ne pot afecta profund, deoarece natura umană este una empatică, își identifică emoțiile cu ale celor direct sau indirect implicați. Trăiesc împreună cu victimele sau familiile victimelor durerea puternică. Rețeaua Facebook a abundat, în aceste zile, de imagini marcante, neblurate, chiar foarte explicite. Fiecare dintre noi am avut, la un moment dat, o pierdere subită a unei persoane dragi de la care nu ne-am luat la revedere sau nu i-am spus cât o iubim. Orice știre sau imagine traumantizantă, puternic mediatizată, nu face altceva decât să ne aducă aminte de acel eveniment trist din viața noastră și să fim empatici„, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Un bărbat a fost ucis în noaptea de marți spre miercuri în timpul protestelor de la Beirut

Publicat

in

De

Un bărbat a murit în noaptea de marți spre miercuri, după ce a fost împușcat de forțele de ordine în timpul unui protest desfășurat în sudul capitalei Libanului, Beirut, a informat agenția națională de știri a Libanului, citată de Le Figaro, scrie Mediafax.

Potrivit aceleiași surse, Armata a deschis focul asupra protestatarilor, pentru a-i dispersa pe aceștia. Bărbatul împușcat de forțele de ordine a decedat la spital. Acesta este cel de-al doilea protestatar ucis în timpul manifestațiilor antiguvernamentale care au izbucnit pe 17 octombrie în această țară.

Proteste violente au loc în Liban în ultimele trei săptămâni, manifestanții solicitând schimbarea întregii clase politice, considerată coruptă și incapabilă de a adopta reforme care să pună capăt crizei economice cu care se confruntă.

Citeste mai mult

NATIONAL

​HARTĂ INTERACTIVĂ Cum au votat românii în fiecare oraș și comună din țară. Unde au căștigat Iohannis și Dăncilă și unde au învins Diaconu, Paleologu, Kelemen sau Cumpănașu

Publicat

in

De

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au căștigat bătălia electorală de la primul tur al prezidențialelor în majoritatea din cele peste 3.100 de unități administrative – comune și orașe – din țară. Chiar și-așa, în câteva locuri învingători au fost Mircea Diaconu și Theodor Paleologu, în timp ce Alexandru Cumpănașu a strâns cele mai multe voturi într-una dintre localități. În schimb, candidatul de pe locul trei la general, Dan Barna, nu s-a clasat pe primul loc în niciun UAT, dar a adunat multe voturi în special în orașele mari. HotNews.ro a centralizat rezultatele de la AEP pentru fiecare dintre cei 14 candidați și le-a transpus peste o hartă în detaliu, cu fiecare UAT din România.
HARTĂ – Rezultate alegeri prezidențiale 2019 pe UAT – orașe și comune>> Click pe comune/orașe pentru a afla câte voturi și ce procentaj a obținut fiecare dintre candidați.


>> Click pe butonul „>>” din colțul stânga-sus al hărții pentru legendă.

>> Folosește butoanele + și – pentru a schimba nivelul zoom-ului pe hartă (mouse-ul este dezactivat).

>> Folosește câmpul de căutare pentru a identifica rapid o localitate sau un oraș.
NOTĂ: Harta se poate încărca uneori mai greu din cauza numărului foarte mare de informații.

Vrei să vezi rezultatele alegerilor prezidențiale pe județe?

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend