Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un controversat fost șef al CNAS anunță DEZASTRUL: ‘Sistemul public de sănătate este la un pas să fie desființat’

Publicat

in

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, atrage atenția că sistemul public de sănătate este la un pas să fie desființat, făcând referire la OUG din aprilie privind coplata.

„M-am gândit mult dacă are sens să vorbesc despre ceea ce se întâmplă în mod real în sistemul sanitar românesc! Ceva totuși îmi spune că în calitate de medic am o datorie față de pacienți! Și anume, să încerc să le apăr dreptul la viață pe care unii ticăloși se pregătesc să-l confiște! Doar din lăcomie, doar pentru că acești așa-ziși investitori cred că viața celor mulți nu contează! (…)Puteți citi ordonanța de urgență dată de guvernul Dăncilă în luna aprilie! Nu o sa intru în detalii (cum și pentru cine a fost dată, cine profită etc.) dar vă voi spune pe scurt despre ce e vorba! Serviciile paraclinice (adică analizele de laborator) sunt plătite de CNAS astfel încât pacienții să poată avea acces în mod gratuit la investigațiile necesare diagnosticării afecțiunilor medicale! Este o condiție esențială în stabilirea conduitei ulterioare în ceea ce privește actul medical propriu-zis!”, scrie Lucian Duță, fost președinte al CNAS, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Decizia majoră ÎCCJ! Iese Dragnea din închisoare?

Acesta arată că nicio boală nu poate fi tratată dacă nu este, mai întâi, diagnosticată, iar atunci când este vorba de un diagnostic complex, medicul de familie are nevoie de consulturi interdisciplinare, adică de părerea unor medici specialiști care își desfășoară activitatea în ambulatorii de specialitate.

„Aceste consulturi de asemenea sunt decontate de CNAS și pacienții au acces gratuit! Cele expuse mai sus sunt făcute cu un anumit scop: este vorba de garantarea accesului gratuit la servicii medicale a cetățenilor care plătesc contribuțiile la sistemul public de sănătate! Și acum să revenim la ordonanța Pintea – Dăncilă care dacă va intra în vigoare, va limita în mod brutal accesul la servicii medicale gratuite exact a contribuabililor mai defavorizați, cei cu venituri mici și chiar medii!”, atrage atenția Duță.

Citește și: Veste BOMBĂ cu privire la modificarea contractelor individuale de muncă !

Lucian Duță spune că dacă această ordonanță își va produce efectele, nimeni nu mai are acces gratuit la servicii medicale de bază!

„Adică, dacă nu plătești în plus poți să stai acasă! Și să suferi în liniște! Oricum, degeaba ți-ai plătit contribuțiile la sănătate! Ne văităm că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauze perfect tratabile dar pe de altă parte suntem la un pas să interzicem prin lege accesul la serviciile medicale, culmea garantate teoretic de Constituție! Și nimeni nu vorbește! Știu și de ce…! Dar promit că voi vorbi eu! Pentru că nimeni nu merită să moară doar pentru ca nu are bani! Și mai ales pentru că așa vor unii băieți deștepți din piața privată a serviciilor de sănătate!”, mai spune fostul președinte al CNAS.

Citește și: Corina Crețu – declarații incredibile despre bugetul României: 2021-2027!

Acesta a publicat un extras din OUG 24/2019. Potrivit acesteia: „Asigurații care beneficiază de unele servicii medicale acordate de furnizori privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. precedent este afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește în mod direct de către asigurați cu acordul prealabil în scris al acestora. Prin contractul-cadru, aprobat prin Hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asigurații plătesc contribuția personală (…), modalitatea și condițiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale”.

Citește și: Dacian Cioloș : “Ne propunem să organizăm un prim congres al diasporei – PLUS”! .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Coronavirusul pune economia Chinei pe BUTUCI: scăderi pe LINIE, pe bursele asiatice

Publicat

in

De

Cotaţia aurului a atins luni cea mai ridicată valoare din ultimele două săptămâni iar bursele asiatice au înregistrat scăderi pe linie, pe fondul creşterii îngrijorărilor că extinderea epidemiei de coronavirus ar putea afecta economia chineză, ceea ce i-a făcut pe investitorii să renunţe la activele mai riscante şi să caute valori de refugiu, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Pe piaţa spot, cotaţia aurului a crescut cu 0,6%, până la 1.579,11 dolari uncia în jurul orei 4:33 GMT după ce anterior a atins o valoare de 1.586,42 dolari, cea mai ridicată înregistrată după data de 8 ianuarie. Pe piaţa din SUA, cotaţia aurului pe piaţa futures a crescut cu 0,4% până la 1.578,30 dolari.

Citește și: ALERTĂ pe Aeroportul Otopeni: un proiectil a fost găsit pe o pistă

În paralel, bursele asiatice au înregistrat scăderi după publicarea unor informaţii potrivit cărora epidemia de coronavirus a provocat 80 de victime şi a infectat peste 2.000 de persoane în China iar locuitorilor din provincia Hubei, de unde provine virusul, li se interzice accesul în Hong Kong, pe fondul eforturilor globale destinate opririi răspândirii.

Investitorii „se aşteaptă pentru noi riscuri la adresa pieţelor de pe urma coronavirusului şi de aceea se grăbesc să iasă de pe pieţele bursiere, acesta este motivul pentru care cotaţia aurului este în creştere”, susţine Stephen Innes, analist la AxiCorp. Acesta a adăugat că epidemia va avea un anumit impact asupra economiei chineze.

Autorităţile de la Beijing au anunţat luni că au decis să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile, până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală.

„Continuarea aprecierii aurului va depinde de modul cum evoluează situaţia la Wuhan. Următorul prag de rezistenţă care trebuie urmărit pentru aur este cel de 1.600 de dolari pentru o uncie”, apreciază Jeffrey Halley, analist la OANDA.

Aurul este considerat o investiţie sigură în perioade de incertitudine politică sau economică.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Începe să prindă contur tabloul sferturilor de finală de la Australian Open

Publicat

in

De

Stan Wawrinka (Elveția; 15 ATP) s-a calificat, luni dimineață, în sferturile de finală ale turneului Australian Open. A trecut de unul dintre principalii favoriți ai turneului, Daniil Medvedev (Rusia; 4 ATP), în 5 seturi și trei ore și 29 de minute de joc. Scorul a fost 6-2; 2-6; 4-6; 7-6(2); 6-2.

În sferturile de finală s-a mai calificat, luni, și Dominic Thiem (Austria; 5 ATP), care l-a învins în 3 seturi pe Gael Monfils (Franța; 10 ATP), 6-2, 6-4; 6-4.

Wawrinka a stat mai bine din punct de vedere fizic, datorită faptului că în turul precedent a beneficiat de retragerea americanului John Isner, după nici două seturi. Acest lucru s-a simțit în decisiv, când rusul nu a pus prea multe probleme pe serviciul adversarului și a avut dificultăți pe propriul serviciu, cedând de două ori.

În sferturi, Wawrinka va juca împotriva învingătorului din meciul Daniil Medvedev (Rusia; 16 ATP) – Alexander Zverev (Germania; 7 ATP).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend