spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Ucraina vrea despăgubiri pentru agresiune și invadarea teritoriului ucrainean din partea Rusiei: Suma cerută este de 350 de miliarde de lei

Facebook Twitter Google+
Rusia are de plătit Ucrainei despăgubiri în valoare de 350 de miliarde de dolari, potrivit Kievului, care acuză Moscova de agresiune şi invadarea teritoriului ucrainean. Ruşii resping acuzațiile, relatează The Moscow Times, citat de Mediafax.

 „La un moment dat Rusia va plăti. Este necesar să calculăm, este necesar să fim pregătiţi să facem lobby oricând putem, şi să spunem «uitaţi, asta trebuie să plătiţi»”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei Aleksandr Borovik pentru postul Kanal 5.

Oficialul ucrainean a precizat că suma a fost calculată în baza precedentului invaziei Kuwaitului de către Saddam Hussein, în 1991.

„S-au cerut 350 de miliarde de dolari după ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis că datorau 320 de miliarde de dolari. Având în vedere cât a durat acea agresiune şi de când durează agresiunea Rusiei împotriva noastră, acestea sunt comparabile”, a apreciat Borovik.

Consiliul de Securitate al ONU a impus Irakului să plătească despăgubiri pentru pagubele pe care le-a creat prin invadarea Kuwaitului.

Separat, Kievul reclamă Rusiei despăgubiri în legătură cu un contract pentru gaze naturale între cele două ţări. Guvernul Iaţeniuk denunţă contractul ca „inechitabil”, afirmând că a produs Ucrainei pagube în valoare de 16 miliarde de dolari din cauza disproporţiei dintre preţurile prea mari şi tarifele de tranzit prea mici.

Economia ucraineană a avut de suferit în urma protestelor violente şi conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării.

Parlamentul ucrainean a adoptat o declaraţie prin care denunţă Rusia ca „stat agresor”. În prezent, deputaţii ucraineni analizează cel puţin două proiecte de lege prin care negarea „agresiunii ruseşti” urmează să devină o infracţiune de natură penală care să fie pedepsită cu închisoarea, potrivit sursei citate.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments