Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Transmiterea coronavirusului în timpul sarcinii: rară, dar posibilă. Testarea gravidelor, crucială (studiu)

Publicat

in

Transmiterea noului coronavirus la fetus în timpul sarcinii este posibilă, deși rară, arată un studiu al cercetătorilor chinezi publicat joi și citat de AFP.

Cercetătorii chinezi, care și-au publicat concluziile în Journal of the American Medical Association Pediatrics, a urmărit 33 de femei însărcinat în orașul Wuhan, unde virusul a fost identificat pentru prima oară, și au descoperit că doar trei bebeluși erau infectați la naștere, respectiv o rată de 9%.

„În condițiile în care au fost adoptate proceduri stricte de control și de prevenție a infecțiilor în timpul nașterii, este probabil ca tulpinile de SARS-CoV-2 din aparatul respirator superior și din anusul nou-născutului să fie de origine maternă”, spun cercetătorii chinezi.

SARS-CoV-2 este numele științific al coronavirusului, care declanșează boala identificată sub numele Covid-19.

Cei trei bebeluși infectați erau toți băieți, născuți prin cezariană, deoarece mamele lor sufereau de pneumonie provocată de coronavirus.

Unul dintre ei era prematuri, născut după 31 de săptămâni de sarcină, și a fost reanimat.

Ceilalți doi aveau febră și erau letargici, iar unul dintre ei avea pneumonie. Ambii au fost internați la terapie intensivă și au fost testați negativ la virus în ziua a 6-a.

Bebelușul născut prematur a fost cel mai grav afectat, cu pneumonie, dificultăți respiratorii și septicemie. A fost vindecat grație îngrijirilor primite la terapie intensivă, în special prin folosirea unui ventilator, antibiotice și cafeină. A fost testat negativ la coronavirus în ziua a 7-a.

Toți trei au supraviețuit.

Experții chinezi invocaseră deja un caz de transmisie „verticală”, de la mamă la fetus, atunci când un bebeluș a fost testat pozitiv la 30 de ore după naștere.

Transmisia se poate produce prin placentă sau în timpul nașterii.

„Este deci crucială testarea tuturor femeilor însărcinate și aplicarea de măsuri stricte de control a infecțiilor, de carantinarea mamelor infectate și de supravegherea atentă a nou-născuților”, concluzionează studiul chinez.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Plângere penală după publicarea unui document al CJSU despre obligativitatea purtării măştii

Publicat

in

De

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a anunţat, duminică seara, că formulează o plângere penală împotriva celor care au distribuit online draftul unui document al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), cu privire la posibilitatea introducerii obligativităţii purtării măştii în spaţiul public.

„Sunt inacceptabile asemenea practici şi îi descalifică pe cel (cei) care a(u) făcut-o. Acest document a fost transmis către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sub forma unui proiect de hotărâre, în vederea dezbaterii, fiecare membru având iniţiative cu privire la conţinutul şi forma acestuia. Forma finală a documentului va intra în vigoare abia după adoptarea sa de către toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi publicarea pe site-ul Instituţiei Prefectului – judeţul Mureş. Până atunci este doar o ştire falsă, diseminată cu încălcarea legii. De asemenea, vă comunic că se redactează plângerea penală cu privire la distribuirea în spaţiul public a informaţiilor care nu aveau caracter public, plângere care va fi înaintată organului de cercetare penală competent”, a precizat prefectul judeţului Mureş, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Un fost șef SIE a făcut totul public! Atac devastator la un deputat USR, pe tema pensiilor speciale: Egali eram în comunismul acela după care tânjiți dvs

Prefectul de Mureş a mai menţionat că documentul nu are un caracter oficial în acest moment, forma lui finală urmând să fie adoptată luni.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Apare o supermajoritate în jurul PSD în starea de urgență: UDMR, Pro România și ALDE au acceptat oferta lui Marcel Ciolacu

Publicat

in

De

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, a trimis duminică o scrisoare tuturor partidelor parlamentare, în care le cere un pact național care să fie susținut de toată clasa politică pentru combaterea efectelor crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Liderii ALDE și Pro România, Călin Popescu Tăriceanu, respectiv Victor Ponta, au anunțat duminică seară, la România TV, că sunt de acord cu propunerea lui Ciolacu.

De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, citat de Agerpres, că este binevenită propunerea liderului PSD.

„Sunt perioade când este bine să pui la o parte toate disputele politice, ideologice şi de altă natură şi pentru moment să cauţi soluţii împreună cu toate partidele politice, cu toţi actorii politici, fiindcă până la urmă este vorba de fiecare om, de fiecare cetăţean, de economia ţării. De aceea, eu cred că în astfel de situaţii, cum este şi această perioadă a pandemiei, e bine să existe un dialog mai larg şi un consens mai larg pentru câteva chestiuni, în primul rând legat de sănătate, după aceea de economie şi de investiţii pe termen scurt şi mediu, ca să putem salva ce se mai poate salva în economie, în societate. Eu cred că un dialog de această natură este binevenit oricând şi noi, prin specialiştii noştri, suntem dispuşi să purtăm acest dialog cu toate forţele parlamentare şi nu numai. (…) Trebuie să încercăm să găsim acele câteva teme, puncte unde se poate colabora”, a spus Kelemen Hunor.

Citește și: Un fost șef SIE a făcut totul public! Atac devastator la un deputat USR, pe tema pensiilor speciale: Egali eram în comunismul acela după care tânjiți dvs

El a adăugat că este de acord într-o oarecare măsură cu afirmaţia din propunerea liderului PSD potrivit căruia nu există dialog între Parlament şi Guvern.

„Afirmaţia că nu există dialog între Guvern şi Parlament, da, într-o oarecare măsură este adevărată, ar fi nevoie de mai mult dialog şi între Guvern şi Parlament. (…) Noi aflăm din presă ce vrea să facă Guvernul în zona fiscală, economică, socială şi nu cred că este cea mai bună idee, fiindcă e greu să susţii ceva despre care n-ai ştiut, nu ai nicio idee”, a explicat preşedintele UDMR.

Citește și: Marcel Vela a fost în inspecție! Unde s-a dus în control șeful Internelor

Referitor la eventualele propuneri ale UDMR în cadrul dialogului care s-ar realiza între partidele politice, Kelemen Hunor a spus că încă n-a discutat cu colegii săi de partid şi că, oricum, deocamdată aşteaptă reacţia celorlalte partide, în special a PNL.

„Nu am discutat cu colegii mei. Noi, din punct de vedere economic, politic, social am avut nişte propuneri către premierul Ludovic Orban acum două săptămâni. (…) Dar să vedem cum vor reacţiona şi alţii, cum reuşim să instituţionalizăm în acest moment un astfel de dialog, fiindcă Parlamentul lucrează online, mai mult în comisii, şi trebuie să vedem şi celelalte reacţii, mai ales reacţia Guvernului, a PNL, fiindcă ei guvernează, ei conduc în acest moment România”, a mai menţionat Kelemen Hunor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend