spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

TRAI, NENICĂ! Uite ce pensii speciale vor primi primarii și viceprimarii – Minim o mie de euro in plus la pensia de drept

Facebook Twitter Google+
TRAI, NENICĂ! Uite ce pensii speciale vor primi primarii și viceprimarii – Minim o mie de euro in plus la pensia de drept

– 2000 euro pensie speciala va primi orice primar de municipiu iar un primar de comuna circa 1000 euro 

Manevra politică de proporţii prin care primarii și viceprimarii, alături de președinții și vicepreședinții de consiliu județean, vor primi indemnizații speciale după ce vor ieși la pensie, a primit seară votul decisiv al Camerei Deputaților. Practic, acești bani se vor da în plus față de pensiile la care aleșii locali oricum vor avea dreptul. Practic, toţi cei care au fost aleși primari, viceprimari, președinți sau vicepreședinți de consiliu județean vor primi o indemnizație specială după ce vor ieși la pensie, în plus față de pensie. Concret, proiectul vizează persoanele alese începând cu anul 1992, în condițiile în care această indemnizație nu există în prezent.„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetățeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect și liber exprimat, care au exercitat funcții de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene (…), au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă, scrie în propunerea legislativă.

Indemnizația specială se va acorda aleșilor locali de la data la care li se acordă pensia pentru limită de vârstă, însă nu înainte să le înceteze mandatul aflat în derulare. În esență, indemnizația se va cumula cu orice pensie acordată în sistemul public sau în alte sisteme de pensii (de exemplu, cel al pensiilor militare).

Ce pensie suplimentară va primi primarul sau viceprimarul tau 

Reamintim ca la acest moment pensii speciale de serviciu au, în România, militarii, polițiștii, aviatorii, diplomații, angajații din Justiție, cei din Parlament și de la Curtea de Conturi. Ce le face „speciale” e tocmai faptul că sunt plătite din două surse – o parte vine din contribuții, deci din bugetul de pensii – , iar diferența de la bugetul de stat, adică din impozitele tuturor. Or, cumulate, pensia obișnuită a oricărui primar – de la Casa de Pensii – și această indemnizație – plătită direct de la bugetul de stat – duc exact la formula oricărei pensii speciale. Demn de reşinut este faptul ca dacaă actualele pensii rămân fixe, indexate anual doar cu rata inflației, aleșilor locali ar urma să le crească indemnizația ori de câte ori se mărește salariul minim pe economie în România.

Redactorii ziarului nostru au calculat, pe baza noii legi adoptate aseara de parlamentari,  cât ar urma să ia orice fost primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județan după ce face 65 de ani.

  • Astfel, dacă va sta in funcţie trei mandate, primarul celei mai mici comune din România va primi 4377 de lei doar ca bonificație. Suma se adaugă la pensia calculată oricum în funcție de indemnizația mărită succesiv și anul trecut și anul acesta.
  • Un primar de municipiu poate ajunge la 8208 lei suplimentar, iar un președinte de Consiliu Județean la 9849 de lei. Reamintim ca aceste sume ar putea creste, ele fiind indexate permanant cu functie de salariul minim pe economie.

 

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....