Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Totul despre cum s-a intervenit la remedierea avariei apărute la conducta de aducţiune apă zona Voineşti în data de 05.03.2015

Publicat

in

Conducerea SC Edilul CGA SA şi Consiliul de Administraţie al societăţii au transmis un comunicat de presă în care este redată pas cu pas întreaga poveste a avariei ce a lăsat municipiul Câmpulung şi alte cinci localităţi fără apă potabilă pe o perioadă de două zile.

„Conducta de aducţiune Dn 800 mm în lungime de 2×4,2 km alimentează cu apă brută Staţia de Tratare şi Filtrare Calea Pietroasă. Punctul de racord este la UHE Voineşti.
Aducţiunea este formată din tuburi PREMO Dn 800 mm şi ţeavă oţel – la schimbări de direcţie şi supratraversări. Aceasta are o vechime de 30 de ani.
În noaptea de 4 spre 5 martie 2015, la ora 01.14, operatorul de serviciu din Staţia de Tratare Calea Pietroasă a observat că debitul de apă brută care intra în staţie este foarte mic şi în continuă scădere. Conform procedurii dinainte stabilită, operatorul de serviciu a anunţat telefonic şeful Staţiei de Tratare. Acesta a anunţat imediat conducerea societăţii şi pe şeful echipei de intervenţii, în vederea depistării avariei.
S-a procedat apoi la deplasarea la căminul Voineşti pentru a închide vanele principale ale aducţiunii şi anunţarea UHE Voineşti de efectuarea manevrei, operaţiune care a fost realizată după circa 20 de minute de la anunţare. Apoi s-a pornit la recunoaşterea terenului, stabilirea zonei avariate şi a identificării căilor de acces pentru a ajunge la locul intervenţiei.
În jurul orei 02.30, s-a întrunit primul comandament de conducere al societăţii, în vederea stabilirii manevrelor ce urmau a fi făcute precum şi planul de remediere, astfel:
depistarea şi localizarea avariei, conform procedurii; executarea manevrelor de izolare; executarea manevrelor la Staţia de Tratare şi la rezervoarele de apă.
Şeful Staţiei de Tratare s-a deplasat la punctele indicate, iar directorul tehnic împreună cu inginerul şef au făcut o deplasare în zonă pentru o primă recunoaştere. Informaţiile din teren indicau o scurgere masivă de apă în zona atelierului de teracotă. Conducta de aducţiune trece pe la partea superioară (de terasă) a Lereşti-ului, prin grădinile locuitorilor din zonă.
Fiind noapte, în jurul orei 03.00, cu greu s-a depistat zona avariei, grădinile fiind împrejmuite cu garduri, iar zona cunoscută ca fiind mlăştinoasă (care ţine apa din topirea zăpezii şi din ploi), operaţiune care a durat circa 1,5 ore.
Între timp au fost mobilizaţi membrii formaţiei de intervenţie, precum şi personalul auxiliar, conform procedurilor stabilite, fiind pregătite materialele şi utilajele ce urmau a fi transportate.
La ora 07.00, împreună cu conducerea Primăriei municipiului Câmpulung s-au identificat posibilităţile de acces la zona avariei. Cea mai apropiată cale de acces comună (uliţa comunală dinspre Răceni), fiind la peste 400 m de avarie, s-a apelat la bunăvoinţa unui locuitor din zonă pentru a permite accesul personalului şi al utilajelor prin curtea casei şi a grădinilor învecinate.
La ora 08.00, a sosit la faţa locului reprezentantul Primăriei Lereşti (viceprimarul), în vederea stabilirii zonei de acces şi a încălcării proprietăţilor aferente.
În paralel, o echipă a S.C. EDILUL CGA S.A. a început efectuarea manevrelor de separare a tronsonului defect, operaţiune care a durat circa 3 ore, datorită mărimii armăturilor şi vitezei cu care trebuiau manevrate.
Pe firul cel bun, apa a ajuns astfel în Staţia de Tratare Calea Pietroasă. La puţin timp, printr-o vană de by-pass care a cedat, apa s-a întors pe firul defect, inundând săpătura, unde cealaltă echipă pregătea remedierea, precum şi proprietăţile din aval. S-a procedat imediat la deschiderea armăturilor de golire. Pentru a evita inundarea şi prăbuşirea malurilor săpăturii.
Datorită faptului că accesul în zonă a fost îngreunat simţitor din cauza zonei mlăşnitoase, a solului friabil, a existenţei în zonă a unui vâlcel care cu greu putea fi trecut de utilaje, precum şi a timpului nefavorabil, aceste operaţiuni au fost îngreunate, mărind durata desfăşurării operaţiunilor în cauză.teava apa 4
Odată cu permiterea accesului în zonă prin curtea şi grădinile locuitorilor, o a doua echipă de intervenţie a început operaţiunile de remediere, şi anume: săpături cu buldoexcavatorul – executate cu mare dificultate având în vedere starea terenului, precum şi cu atenţie şi grijă sporită pentru a nu avaria în plus şi celelalte tuburi PREMO, operaţiune care s-a oprit atunci când a cedat vana de by-pass.
Au fost refăcute manevrele, în funcţie de noua situaţie apărută, după care s-a aşteptat golirea conductei (circa 3 – 4 ore) pentru continuarea lucrărilor. În paralel, s-a instalat şi pus în funcţiune motopompele de epuisment şi a fost adus şi un al doilea buldoexcavator. Apa a fost evacuată doar cu două pompe pentru a nu mai produce inundaţii, alte avarii colaterale şi a fost drenată pe vâlcelul din imediata apropiere, prin execuţia unei săpături.
Între timp, au fost aduse piesele special pregătite de intervenţie de la magazia societăţii, şi anume: o mufă specială din oţel Dn 800mm; un cep Dn 800mm; un tronson de ţeavă oţel Dn 800 mm.
Remedierea unei avarii la un tub PREMO se face prin extragerea celui avariat şi montarea pieselor speciale din oţel, sudarea tronsoanelor, etanşarea făcându-se prin intermediul unor inele de cauciuc.
În noaptea de 5 spre 6 martie 2015, ora 03.00 dimineaţa, lucrările au continuat cu mare atenţie, din cauza nopţii, frigului şi ninsorii, pentru a nu afecta zona de racordare a tuburilor PREMO din amonte şi aval, evacuarea apei rămase şi pregătirea pieselor speciale în vederea montării.
Lucrarea de extragere a tubului avariat s-a încheiat în ziua de 6 martie, jurul orei 08.00. S-a trecut la montarea pieselor speciale, mufă, cep şi ţeavă în jurul orelor 10.00.
Terenul argilos plin de nămol nu a prezentat stabilitatea corespunzătoare în vederea centrări racordului, fapt pentru care operaţiunea s-a repetat de patru ori.
Sudura efectuată a acestora s-a desfăşurat cu greutate datorită condiţiilor de lucru dificile – temperaturilor scăzute şi lapoviţă. În jurul orei 22.00, s-a terminat operaţiunea de sudură şi etanşare şi s-a trecut la efectuarea manevrelor de repunere în funcţiune a aducţiunii. Această operaţiune de umplere se face, de regulă, în 24 de ore, cuprinzând inclusiv operaţiile de aerisire.
La ora 04.00, s-a încheiat operaţiunea de umplere a conductelor, apa ajungând la Stteava apa 3aţia de Tratare cu o turbiditate de circa 1000 grade, care nu putea fi tratată.
După limpezirea acesteia, finalizată în circa 30 de minute, s-a procedat la umplerea decantoarelor şi reînceperea procesului de tratare-filtrare.
În jurul orei 04.00, s-a început operaţiunea de alimentare cu apă a celor două rezervoare de acumulare ale oraşului din Calea Pietroasă şi Măgură, după care, treptat, s-a reluat alimentarea cu apă a mun. Câmpulung şi a localităţilor limitrofe. Mai întâi zonele joase (Schitu Goleşti, partea sudică a oraşului) şi apoi celelalte zone (zona nordică a municipiului şi cartier Grui) a localităţilor Bughea de Sus, Bughea de Jos, Voineşti.
S-au executat manevre de aerisire a reţelelor de distribuţie, precum şi analiza fizico-chimică a calităţii apei potabile la ieşirea din rezervoarele de acumulare, precum şi la capete de reţea, conform procedurilor legal stabilite.
S-a constatat cu această ocazie că apa livrată populaţiei şi societăţilor comerciale corespunde din punct de vedere calitativ şi cantitativ conform Legii calităţii apei potabile nr. 458/2002.
De asemenea, menţionăm că, în perioada 2000-2004, au mai avut loc încă patru avarii de acest gen. Urmare acestora, în perioada 2004-2015, s-au făcut demersuri către Primăria municipiului Câmpulung şi a Consiliului Local în scopul executării urgente a unei alimentări de rezervă, fapt exemplificat cu următoarele adrese: 10708/26.10.2005; adresă nr. 7153/28.09.2006, Minută nr. 14559/04.07.2006, nr. 1105/15.02.2007, PV din 29.05.2007, adresa nr. 6781/27.08.2007, adresa nr. 7044/04.09.2007, adresa nr. 6354/07.10.2010, adresa nr. 8051/07.11.2012, Informare către C.L. şi primăria Câmpulung nr. 1381/25.02.2015
întocmirea, în anul 2002, a Studiului de Fezabilitate pentru reabilitarea unui fir de aducţiune prin metoda Relining;
adrese către Primăria Mun. Câmpulung şi Consiliul Local pentru punerea în practică a acestui studiu, care, până la această dată, a rămas doar în faza de proiect;
o altă solicitare stringentă a fost făcută în repetate rânduri către Primăria municipiului Câmpulung referitoare la înlocuirea tuturor conductelor de azbociment aferente reţelei de distribuţie din oraş pe străzile: Fraţii Goleşti, Eremia Grigorescu, Lascăr Catargiu şi Matei Basarab.
Alături de acestea, întregul sistem de alimentare cu apă al municipiului Câmpulung este tributar sistemului hidroenergetic Lereşti-Voineşti, în sensul că, orice avarie apărută şi la acesta, conduce în general la oprirea apei în oraş;
Pe această cale, Consiliul de Administraţie şi Conducerea S.C. EDILUL CGA S.A. mulţumesc autorităţilor locale, SC Hidroeletrica, SC Pet Electric, SC Hidroserv, RAJA Constanţa, ADP, ISU, SC Summer Trading, A.N.Apele Române, precum şi tuturor celor care ne-au ajutat şi înţeles, iar locuitorilor de bună credinţă din municipiul Câmpulung şi comunelor limitrofe, pentru înţelegerea acordată în situaţia apărută în mod accidental.
Consiliul de Administraţie şi Conducerea SC EDILUL CGA SA

Fotografiile de la faţa locului au fost realizate de câmpulungeanul ing. Mihail Oprescu.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Traian Băsescu:`Poporul român nu-și va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică!`

Publicat

in

De

Foarte mulți vorbesc degeaba despre Moldova pentru că nu înțeleg nimic și lucrul acesta puteți să-l vedeți în abordarea politică din România. Lipsa de înțelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare, încât subiectul reunificării țării este un subiect care mai mult plictisește dacă îl aducem în discuție. (…) Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important, rezoluția Parlamentului European cu privire la Pactul Ribbentrop – Molotov și pe care eu am considerat că trebuie tratată că o continuare a declarației Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova.

Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea țării. Dacă privim la realitățile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaștem că singura țară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop – Molotov suntem noi”, a afirmat Băsescu la Convenția Românilor de Pretutindeni.

El a explicat că „poporul român nu-și va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică”.

„Adică, atât timp cât stăm pasivi și ne uităm că trăim după regulă lui Stalin și a lui Hitler, scuzați-mă, dar avem problema de conștiința, de responsabilitate națională. Eu nu vreau să dau lecții nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnității unui popor. (…) Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democrației: 50 la sută plus unu dintre cetățenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Așa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot și democratic”, a mai spus europarlamentarul Băsescu.

Fostul președinte a apreciat că rezoluția Parlamentului European invită România să-și restabilească demnitatea.

„Eu cred că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea. Unii spun că ne costă bani. Da, ne costă bani, dar cu cât întârziem, cu atât va fi mai scumpă reunificarea. Alții spun ce ne aduce nouă reunificarea cu Republica Moldova. Dincolo de reîntregirea țării, care este un obiectiv fundamental și de revitalizare a națiunii, reunificarea ne aduce foarte multe din punct de vedere economic.

Imaginați-va potențialul agricol al României pus lângă potențialul agricol al Republicii Moldova. România ar deveni o adevărată putere agricolă (…). Este și o creștere a populației României cu 3,5 – 4 milioane, asta înseamnă creșterea puterii de vot în UE. Rămân un susțînător fără rezerve al reunificării că o datorie patriotică, nu o să mă convingă nimeni că după intrarea în UE și în NATO, al treilea obiectiv mare de țară nu ar fi reunificarea țării. Nu există un alt obiectiv care să se compare cu acesta și facem prea puțin pentru că acest lucru să se întâmple și ceea ce mai facem mai facem și prost”, a mai spus Băsescu, arată ziare.

Vezi și

Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Munca până la epuizare: `Am simţit că lucrez ca o sclavă`!

Publicat

in

De

După un deceniu de lucru la o fermă de fructe, Jose Evandro da Silva spune că nu a mai putut continua. Bărbatul a petrecut 10 ani stropind cu pesticide plantaţiile de pepeni din nord-estul Braziliei, până când a renunţat la începutul anului trecut. El spune că nu i s-a oferit niciodată îmbrăcăminte de protecţie adecvată şi că, în consecinţă, sănătatea sa a avut de suferit. „La sfârşitul zilei aveam întotdeauna dureri de cap din cauza contactului cu produsele. Nici nu mă puteam spăla pe mâini înainte de masă. Nu aveam apă sau săpun”, adaugă el, citat de BBC.

Povestiri de genul acesta nu sunt neobişnuite în rândul numărului mare de fermieri brazilieni care ajută la plantarea, creşterea şi recoltarea fructelor – cum ar fi mango, pepeni, struguri şi portocale – care ajung adesea pe rafturile supermarketurilor din Europa şi America de Nord.

Brazilia este cel de-al treilea producător mondial de fructe, după China şi India, urmată fiind de SUA. La producţia de portocale este pe primul loc, aproape una din patru portocale consumate în întreaga lume provenind din Brazilia.

În total, 4,8 milioane de brazilieni sunt muncitori agricoli plătiţi, potrivit sindicatului Confederaţiei Naţionale a Muncitorilor Rurali. Iar producţia de fructe din Brazilia este în plină expansiune.

Sectorul generează vânzări de 40 de miliarde de reali brazilieni (10 miliarde de dolari) pe an, potrivit ministerului economiei din Brazilia. Problema, conform unui raport al organizaţiei de caritate Oxfam Brazilia, este că aceşti bani nu ajung nici pe departe la muncitori.

Studiul „Sweet and Sour- O investigaţie a condiţiilor la fermele de fructe tropicale din nord-estul Braziliei” a constatat că lucrătorii din domeniu erau printre cei mai săraci 20% dintre brazilieni. De asemenea, a evidenţiat în detaliu condiţiile precare de muncă, cum ar fi cele pe care le-a avut da Silva. În sezonul de vârf pentru mango brazilian, în septembrie şi octombrie, jumătate din toate fructele mango vândute în Marea Britanie provin din Brazilia. La capătul lanţului de aprovizionare se află culegătorii, care sunt preponderent femei.

Carmen Priscila Souza, 25 de ani, este una dintre ele. Din statul Rio Grande do Norte, face asta de când era adolescentă. „Am simţit că lucrez ca o sclavă”, povesteşte tânăra.  Ea poate găsi de lucru doar în cele cinci luni ale anului, când se culeg fructele. Aşa că câştigă doar 1.175 de dolari pe durata întregului an. „Pentru orice muncitor, această valoare este foarte mică”, spune ea. „Dar este mai bine decât să stai degeaba”.

Gustavo Ferroni, un cercetător din Sao Paulo, care a fost coautor al raportului pentru Oxfam, spune că problema a fost exacerbată de faptul că sectorul agricol brazilian este dominat de companii gigant, în detrimentul producătorilor mai mici, locali, arată businessmagazin.

Vezi și

Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend