Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Tot ceea ce voiai să ştii despre dinţi şi nimeni nu ţi-a explicat

Publicat

in

„Mă doare măseaua!” „Care?” „Cum care? Una dintre ele, mai din spate, prima după aia mai ascuţită…” Vă sună cunoscut? Nu e nicio ruşine că nu ştiţi să-i denumiţi, din acest motiv există medic stomatolog! Tocmai de aici trebuie să pornească o educaţie în medicina dentară, si anume cunoaşterea şi înţelegerea aparatului stomatognat.

Începutul: în mod normal, la vârsta adultă avem între 28 şi 32 de dinţi, molarii de minte apărând sau nu pe arcadă în general, după vârsta de 18 ani. Ei sunt dispuşi astfel:

În termenii populari, “măselele” sunt dinţii laterali pe care nu îi vedem adesea în zâmbet. ”Măselele” sunt trei la număr şi sunt:

– Molarul 1, care apare în jurul vârstei de 5- 6 ani în spatele ultimului dinte temporar aproape o dată cu incisivii centrali şi este, de obicei, primul dinte care creează probleme. Trebuie să ştim că pentru a erupe molarul de 6 ani, nu trebuie sa cadă nici un dinte temporar.

– Molarul 2 care apare pe arcadă în jurul vârstei de 12 ani completează şi, de obicei, închide dentiţia definitivă până aproape de 18 ani, când îşi face apariţia Moalrul 3.

– Molarul 3 sau molarul de minte (denumit astfel, probabil, datorită apariţiei lui la maturitate) de cele mai multe ori fiind nefuncţional, apariţia pe arcadă în anumite poziţii incorecte creând probleme ocluziei şi ţesutului moale din jur.

În afară de molari, “măsele” mai pot fi şi Premolarii care sunt situaţi înaintea Molarului 1,  sunt 4 la număr şi au acelaşi rol de mărunţire a hranei, ca şi molarii.

Grupul frontal şi totodată dinţii care alcătuiesc zâmbetul, sunt câte 6 pe maxilar şi 6 pe mandibulă şi sunt reprezentaţi de doi incisivi centrali, doi incisivi laterali şi doi canini. Toţi incisivii sunt laţi, în formă de lopată, având o muchie subţire pentru sfâşierea alimentelor în bucăţi.

Caninii sunt cei mai lungi şi “longevivi” dinţi din cavitatea bucală. Ei sunt ascuţiţi, groşi şi spre bază se subţiază, fiind ideali pentru hrana mai greu de consumat.

Acum, că ştim numărul şi ordinea dinţilor, ar trebui să ştim şi cum arată un dinte pe interior, care sunt straturile ce îl compun:

Dintele este format din două zone, coroana şi rădăcina. Coroana are ca strat de înveliş smalţul, un strat protector foarte eficient în apărarea împotriva factorilor fizici şi mecanici. Este de culoare albă, alb gălbuie sau alb gri atunci când este sănătos, igiena corectă păstrându-l apt pentru masticaţie.

Stratul subiacent, Dentina – care se găseşte şi în partea radiculară a dintelui, este mult mai gălbuie, mai poroasă, nefiind concepută pentru rezistenţă mecanică, reprezentând un strat de înveliş al camerei pulpare ce împiedică transmiterea şocurilor fizice. Camera pulpară se găseşte profund în dinte, sub cele două straturi. Aici se găsesc nervi şi vase de sânge care pătrund în dinte printr-un canal apical al rădăcinii.

Pulpa este adesea denumită şi “nervul dintelui”, iar afectarea acestuia duce la durerea pe care o resimţim atât de puternic atunci când avem o carie.

Rădăcina este formată din cement şi dentină, este sub nivelul gingiei, bine integrată în os şi reprezintă fundaţia dintelui, ce permite masticaţia.

Cementul este conectat printr-un ligament cu alveola din os, ligamentul având rolul unui amortizor.
Indiferent că vorbim despre un incisiv, canin, premolar sau molar, ei toţi au aceeaşi structură, diferind doar ca formă, fiecare având un rol diferit pe arcada – de la tăierea şi mărunţirea alimentelor, pâna la zdrobitul, măcinatul şi mestecatul alimentelor.

Igiena este cea care păstrează integritatea structurii dentare, pentru ca dinţii să rămână intacţi, multă vreme în cavitatea bucală. Aşadar, un periaj corect efectuat minim 3 minute, de două ori pe zi, completat de folosirea aţei dentare Essential Floss de la Oral B şi a apei de gură Oral-B Pro-Expert Multiprotection, cu aromă de mentă ar trebui să ţină sub control placa bacteriană şi acizii ce atacă smalţul dentar car altfel pot pătrunde în dentină, dând startul procesului carios.

În plus, folosirea unei paste de dinţi care să protejeze complet dinţii, Blend-a-Med Pro-Expert All in 1,prin prevenirea formării cariilor, distrugerea bacteriilor şi prevenirea respiraşiei neplacute, întregind tabloul unui ritual complet de curăţare a cavităţii bucale.

ACTUAL

Doliu în lumea muzicii bune: A murit Leo Iorga

Publicat

in

De

Muzicianul Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact B, în vârstă de 54 de ani, a murit!   Vestea tristă a fost confirmată de colegul său de trupă, Adrian Ordean.
”Acum 5 minute, colegul meu de trupa LEO IORGA a plecat spre o lume mai buna…DUMNEZEU SA-L IERTE. Va ramane in inimile noastre pentru totdeauna.”, a scris Adrian Ordean.

În ultima perioadă, după o luptă de opt ani cu cancerul,  starea de sănătate a lui Leo Iorga se agravase, iar artistul a ajuns la spital recent, în urma unor complicații aduse de o pneumonie care a recidivat. Ultimul său concert, unul ce va rămâne în istoria muzicală românească,  a fost pe 20 septembrie a.c., când, sfindând greutatea bolii, din scaunul cu rotile în care l-a condamnat ultima operație, solistul a făcut audiența prezentă la spectacolul de la Arenele Romane să împietrească de emoție, la auzul refrenului pe care vocea sa l-a făcut nemuritor: „După ani și ani mă voi întoarce/După ani și ani sigur voi veni/ După ani și ani vom fi împreună din nou/ Primul nostru gând ne va regăsi plângând”.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Cele mai frecvente boli în sezonul rece. Cum le tratăm responsabil

Publicat

in

Sezonul rece este o adevărată provocare pentru sistemul nostru imunitar, deoarece acesta devine mult mai vulnerabil în faţa răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece şi chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecţiunilor respiratorii. Creşte şi riscul de a ne îmbolnăvi pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Bineînţeles, tratarea acasă poate fi posibilă, câtă vreme simptomele nu ne pun viaţa în pericol.

„Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul. Acesta vă poate recomanda cele mai potrivite produse pentru dumneavoastră, pe baza informaţiilor pe care i le oferiţi despre afecţiunea cu care vă confruntaţi, indiferent că este vorba despre o viroză respiratorie, des întâlnită în sezonul rece, sau altă afecţiune comună pentru care nu este necesar să consultaţi un medic. Totodată, trebuie să ne asigurăm că citim întotdeauna prospectul şi eticheta produselor cu eliberare fără reţetă pe care le utilizăm, indiferent dacă le-am folosit şi cu alte ocazii,” declară Farm. Nicoleta Radu, Vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Cele mai frecvente boli din sezonul rece

Adulţii pot avea în cursul unui an de la 2 până la 4 episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an. În sezonul rece, cele mai frecvente boli cu care ne putem molipsi sunt gripa şi răceala, afecţiuni care prezintă simptome asemănătoare, dar care sunt total diferite. De exemplu, o răceală obişnuită este cauzată de o infecţie virală care afectează căile respiratorii superioare, sinusurile, gâtul şi nasul, în timp ce gripa reprezintă cea mai periculoasă viroză respiratorie, dată de virusul gripal de tip A, B sau C. Răceala debutează la aproximativ 3 zile de la infecţie şi se manifestă prin stări de rău, strănut, dureri în gât, tuse şi secreţii nazale. e regulă, simptomele se ameliorează în aproximativ o săptămână, dar pot dura şi mai mult. Gripa are un debut brusc şi violent, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri puternice de cap şi ochi, dureri musculare şi oboseală. Simptomele specifice gripei pot persista şi până la câteva săptămâni.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Se recomandă evitarea zonelor aglomerate şi contactul direct cu persoanele contaminate, spălarea pe mâini cu apă şi săpun cât mai des sau folosirea unei soluţii dezinfectante. În cazul gripei, cea mai bună metodă de prevenţie rămâne vaccinarea.

„Nu există un tratament care să vindece răceala, dar medicamentele fără reţetă dedicate pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Spre exemplu, în funcţie de simptome, se pot utiliza medicamente precum cele decongestionante, antitermice, antalgice, siropuri de tuse. Cel mai bine este să vă adresaţi farmacistului, pentru a putea alege cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră. În cazul gripei, este indicat să consultaţi un medic,” a adăugat Farm. Nicoleta Radu.

În 2018, 8,5 miliarde de pachete de medicamente fără reţetă şi 1,2 miliarde de cutii de minerale şi vitamine au fost achiziţionate de europeni, cu scopul de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi pentru a-şi menţine bunăstarea.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit şi cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanţele din compoziţia acestora, care sunt indicaţiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacţii adverse ale acestora”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend