Conecteaza-te cu noi

Reteta Saptamanii

Tocăniță de soia cu cartofi, ceapă și sos de roșii – rețeta de post

Publicat

in

Tocăniță de soia cu cartofi, ceapă și sos de roșii – rețeta de post. Mâncare de cartofi cu ceapă și cuburi de soia. Cum se face papricaș din soia cu legume? O rețetă de post (vegană) simplă și rapidă. Tocană de soia cu cartofi. Rețete cu soia texturată. Rețete de post. Rețete de mâncare cu sos.

Soia texturată se găsește sub formă de granule, cuburi sau șnițele (felii). Sunt și variante BIO de soia, nemodificate genetic.

retete cu soia uscata granule cuburi sau snitele de post

Pentru rețeta de tocăniță de soia cu cartofi am folosit cubulețele care apar în partea de sus a pozei. Prin hidratare și fierbere ele se umflă și cresc mult în volum.

cum se face tocanita din soia cu ceapa cartofi sos de rosii

În cazul în care doriți o tocăniță clasică de cartofi (de post) vă recomand rețeta aceasta.

Mancare de cartofi reteta de tocanita de post savori urbane

Din aceste cantități rezultă 2-3 porții de tocăniță de soia cu cartofi, ceapă și sos de roșii.

Tocăniță de soia cu cartofi, ceapă și sos de roșii – rețeta de post
Timp de preparare
15 minute
Timp de gatire
40 minute
Timp Total
55 minute
Autor: Savori Urbane
Portii: 2 porții de tocăniță de soia
Ingrediente – savoriurbane.com
  • 60 g soia cubulețe
  • ½ ceapă albă medie
  • ½ ceapă roșie medie
  • 5 liguri de ulei
  • 6 cartofi de mărime medie
  • Sare
  • Piper măcinat
  • Paprica
  • Chimen măcinat și semințe
  • 1-2 căței de usturoi
  • ¼ ardei
  • 1 morcov
  • Pătrunjel verde
  • 50 ml pasata de roșii
  • 1 foaie de dafin

Cum se face tocăniță de soia cu cartofi, ceapă și sos de roșii – rețeta de post?

Cum se hidratează (înmoaie) soia texturată?

Cubulețele de soia, ca și granulele și șnițelele de soia, nu au în principiu nici un gust. Nu au decât o textură asemănătoare cu carnea uscată… și atât.

cubulete de soia texturata pentru tocanita mancare papricas

De aceea eu obișnuiesc să înmoi cubulețele direct într-un amestec de condimente. Nu mă iau după ce scrie pe pachet și nu le înmoi în apă chioară sau în lapte, mai ales că vorbim despre rețete de post.

Pregătesc condimentele într-un castron, apoi adaug și 1-2 linguri de ulei și apă fierbinte. Pentru acest preparat am adăugat sare, piper negru măcinat, paprică (boia dulce) și chimen măcinat. Toate acestea se dozează după gust.

În acest amestec aromat cufund cubulețele de soia. Le las pe masă pentru 30-40 de minute sau până se înmoaie și amestec ocazional.

Astfel cubulețele de soia vor absorbi din start amestecul de condimente, se vor impregna cu aromele lor și vor avea un gust deosebit.

cum se hidrateaza inmoaie soia cubulete texturata pentru tocanita (3)

Într-o tigaie am încins 1-2 linguri de ulei (la foc mediu) și am adăugat chimenul pentru a-i ieși aroma, apoi am călit cepele tocate mărunt. Nu le-am rumenit! Am adăugat si ardeii cubulețe și morcovii feliați. Am sărat și piperat după gust.

După ce s-au călit ușor am adăugat și 600 ml apă, am adăugat și cartofii tăiați cubulețe și am pus totul la fiert.

În momentul în care apa a început să fiarbă am adăugat și cubulețele înmuiate de soia, pasata de roșii, usturoiul pisat și foaia de dafin.

cat si cum se fierbe tocanita de soia cu cartofi ceapa si sos de rosii

Am lăsat totul la fiert până a scăzut apa. Am gustat de condimente, am mai adăugat chimen și sare și un pic de pătrunjel tocat. Am pus totul înapoi la fiert, la foc mediu, adăugând și un pic de apă. Când s-au fiert cartofii, teoretic trebuie să fie fierte și cubulețele de soia și tocănița este gata.

cea mai buna tocanita de soia paprica mancare cu ceapa si legume cartofi

Servire mâncare de soia cu cartofi, sos și legume

Este o tocăniță simplă și bună. Am presărat niște pătrunjel verde tocat deasupra și am pus mâncarea de soia cu cartofi pe masă. Ce arome faine are! Sosul este foarte gustos iar cartofii și cuburile de soia sunt bine fierte.

reteta mancare de soia cu cartofi ceapa si sos de rosii

Tot din soia (granulată) și dovlecei se potprepara și chiftele la cuptor – vezi aici.

Chiftele-cu-soia-si-dovlecei-dieta-Rina

Merită să încerci și tu această rețetă de tocăniță de soia cu cartofi, ceapă și sos de roșii!

Comenteaza cu profilul de FB

Reteta Saptamanii

Ce poti gati cand vrei ceva traditional?

Publicat

in

In timp ce Romania este bine cunoscuta la nivel international pentru Dracula, Transilvania si Nadia Comaneci, bucataria ei mai putin cunoscuta este ceva demn de explorat. Retetele traditionale romanesti reunesc un amestec de ingrediente si sunt puternic influentate de bucataria balcanica, turca, sarba, germana si maghiara. Datorita acestei experiente imbogatite, mancarea romaneasca este variata si foarte savuroasa. Pe langa clasicele sarmale cu pui sunt si alte preparate demne de incercat

Sarmale cu pui

Sunt preparate traditionale utilizate cu precadere de Craciun si Revelion. Se prepara din carne tocata (de obicei carne de porc sau pasare), amestecata cu condimente, orez si ceapa, apoi rulata in frunze acre de varza si fiarta ore intregi intr-un sos special format din suc de varza, suc de rosii , si alte ingrediente secrete. Cei care vor ceva mai light sau sunt la dieta vor alege sarmale cu pui.

In unele regiuni romanesti se folosesc frunze de vita de vie in loc de varza. Pentru post sau pentru o alegere vegana, carnea tocata poate fi inlocuita cu mult succes cu un amestec de nuci macinate, morcovi razuiti si ciuperci tocate.

Mamaliga

De obicei, mamaliga merge cu o farfurie de sarmale sau servita simplu cu smantana si branza. Mamaliga se prepara din faina de porumb fiarta in apa cu un varf de sare si cateva picaturi de ulei de floarea soarelui. Este foarte sanatoasa si, de asemenea, se combina bine cu ciulamaua si tocanitele. Ciobanilor le place sa o amestece cu branza de oaie sarata si sa faca acea specialitate savuroasa numita „bulz”.

Mici

Micii sunt cu adevarat deliciosi si foarte populari la gratare, street food, weekend-uri in natura si petreceri in aer liber. Sunt alimente care pot fi mirosite de la kilometri distanta si sunt usor de facut.

Ciorba de burta

In timp ce numele poate sa nu para prea atragator, este o adevarata delicatesa si este cunoscuta chiar si de straini. Considerata ultimul remediu de mahmureala, ciorba de burta este facuta din burta de vita, legume si oase, aromata cu mult usturoi si cu otet. Ardeii iuti sunt perfecti in aceasta combinatie, dar sunt si persoane care opteaza pentru gogosari murati.

Pomana Porcului

Acest fel de mancare provine dintr-o veche traditie rurala. Traditia are loc in aerul rece al lunii decembrie, cand porcii sunt jertfiti pentru cina de Craciun. Carnea proaspat taiata de la un porc recent sacrificat este prajita in grasimea proprie intr-o tigaie adanca. Aceasta mancare savuroasa se combina bine cu muraturi autentice.

Jumari

In urma taierii porcului, prin prajirea bucatilor de slanina si grasimii de porc, rezulta jumarile. Acestea se servesc calde si intotdeauna insotite de ceapa cruda si un paharel de tuica traditionala de prune, ca digestiv. Oricat de delicioasa ar fi, se recomanda consumarea jumarilor cu moderatie.

Acestea sunt cele mai importante mancaruri traditionale pentru sarbatorile de iarna, iar pentru alte sezoane se poate opta pentru alte variante mai light, asa cum sunt tocanitele cu pui, supa de pui perfecta in raceli si salatele aperitiv interesante care decoreaza mesele de sarbatoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Reteta Saptamanii

Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval

Publicat

in

Ingrediente

Mod de preparare

Se maruntesc ciupercile si se pun la calit in putin ulei de masline alaturi de carnea tocata.
Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Se toaca ceapa verde si usturoiul foarte marunt si se adauga peste carne si ciuperci.

Se condimenteaza toata compozitia cu sare, piper si boia dulce afumata.

Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Se cresteaza ardeii kapia pe lungime si se scot semintele. Se taie cascavalul sub forma unor bastonase.

Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Se umplu ardeii kapia cu compozitia preparata mai sus si se pune in fiecare cate un bastonas de cascaval.

Se pun ardeii kapia intr-un vas de copt, se acopera cu folie de aluminiu si se dau la timp de 15 minute.

Se indeparteaza folia si se mai lasa la cuptor pe functia grill inca 5-10 minute pana se rumenesc.
Portofele de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval - imagine 1 mare

Pofta buna !

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend