spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Superstiții în Săptămâna Mare

Facebook Twitter Google+
Superstiții în Săptămâna Mare

Săptămâna Mare este o perioadă în jurul căreia au luat naștere multe superstiții, notează Revista Teo.  Mulți credincioși cred în ele și încearcă să țină cont de acestea. Dacă te numeri printre aceste persoane, atunci este bine să cunoști superstițiile din această perioadă a anului.

Superstiții de Săptămâna Mare

În Joia Mare, fetele îl vor visa pe bărbatul cu care se vor căsători. În Oltenia există acest obicei. În partea de sud a României fetele nemăritate trebuie să facă 12 noduri pe o sfoară. Se face câte unul după ce se citește fiecare Evanghelie.

De fiecare dată când se face un nod, se pune și o dorință. Șnurul acela se va pune sub pernă. În timpul nopții, fetele necăsătorite îl vor visa pe bărbatul cu care se vor căsători.

Când li se îndeplinește câte o dorință dintre cele 12, ele vor desface câte un nod.

În Joia mare, în unele zone ale țării se vopsesc și se încondeiază ouăle. În alte regiuni ale țării, acest lucru se face în Sâmbăta Mare.

Se crede că ouăle vopsite în Joia Mare pot fi sfințite, după care pot fi îngropate în grădină sau pe o moșie. Astfel acel loc va fi ferit de grindină.

Se crede că cei care dorm în Joia Patimilor vor fi leneși. De asemenea, se crede că cei care au murit vor vizita locuința pe care au avut-o în timpul vieții. Vor rămâne acolo până în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.

Se spune că ouăle vopsite sau încondeiate în Joia Mare nu se vor strica tot anul, sau chiar mai mult timp.

În zonele de sud ale României, sunt credincioși care duc la biserică un cocoș. Acesta vestește miezul nopții, adică Învierea Domnului. După aceea, păsările vor fi date oamenilor săraci.

Când se termină Slujba de Înviere, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormântul celor dragi. Le vor da vestea că Hristos a înviat.

Facebook Twitter Google+

Redactor colaborator

Facebook Comments

Mai poti citi si....