Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Subiectele zilei: Cum va fi reformat Ministerul de Interne; Pe ce se duc banii culturii când se duc: Mirel Taloş, şeful interimar al ICR, a fost în peste 11 deplasări în străinătate în 2019; Scandal în USR Cluj după ce procesul intern de desemnare a candidaților pentru alegerile locale ar fi fost fraudat

Publicat

in

Sustragerea unei revoluţii furate. E posibil să se sustragă o revoluţie în prealabil furată? Cine i-au fost hoţii? Şi în buzunarul cui a ajuns oare, până la urmă, de mai multe ori, controversata şi confiscata revoluţie română? Spunea înţeleptul bunic bucovinean al unei prietene că, „dacă doi oameni aflaţi într-o relaţie strânsă nu se ceartă niciodată, cel puţin unul din doi e un idiot”. Chestia se numeşte în germană „Streitkultur”. Pentru democraţie, cultura disputei e esenţială, dar uşor suspectă în rândul neamurilor care apreciază colectivismul. Mai simplu e la evrei. Unde se ştie: doi evrei, cinci păreri. Sau două sinagogi, un enoriaş care le-a construit pe ambele ca să aibă una pe care s-o deteste şi să nu-i calce niciodată pragul. Principiul se aplică uşor modificat la alegerile româneşti, unde s-au văzut comune gorjene sau doljene cu o participare la vot de 200%, scrie DW.
Pe ce se duc banii culturii când se duc: Mirel Taloş, şeful interimar al ICR, a fost în peste 11 deplasări în străinătate în 2019. Institutul Cultural Român susţine că informaţiile publicate de Libertatea, potrivit cărora cheltuie sume importante pe deplasările angajaţilor în ţară şi în străinătate „sunt greșite și au scopul de a induce în eroare publicul”. ICR insistă că ia bilete de avion pentru artişti, nu „pentru proprii angajaţi „ Din postările pe Facebook ale ICR, rezultă că personalul Institutului călătoreşte cot la cot cu artiştii Preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, a efectuat cel puţin 11 deplasări în străinătate anul trecut Într-un drept la replică trimis Libertatea, conducerea ICR acuză că articolul Pe ce se duc banii culturii, când se duc: voiaje cu avionul, şters frunze de praf şi „diviziuni de tufe” nu îndeplineşte „reguli minime de documentare jurnalistică”. Institutul cere, nici mai mult, nici mai puţin decât „retragerea informaţiilor calomnioase despre ICR din spaţiul public”, conform Libertatea.
Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, viceversa. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pregăteşte o reformare de proporţii a instituţiei pe care o conduce. Procesul, caracterizat într-un draft ca fiind „examenul de capacitate al Românei”, va merge, conform documentului consultat de „Adevărul”, pe două linii principale. În primul rând se are în vedere „comasarea efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei, pentru a crea o structură unică de poliţie, compactă şi eficientă după modelul reformelor realizate de tările mai sus-menţionate (Austria, Belgia, Luxemburg şi Grecia-n.red.), reforme care au avut ca principal beneficiar cetăţeanul, care trebuie să primească un serviciu poliţienesc la standarde mai înalte. (…) Acest concept poliţienesc unic este prezent în 19 state ale Uniunii Europene şi cu mici diferenţe în alte 4”, se arată în document, arată Adevărul.ro.
Cum s-au ”lecuit” comunele să mai viseze la statutul de oraș. ”E o chestiune de prestigiu”. În judeţul Iaşi sunt comune care ar putea fi oricând oraşe. Și totuşi, primarii lor nici nu vor să audă. De ce preferă ca localităţile pe care le administrează să nu îşi schimbe statutul? Miroslava, Holboca sau Tomeşti ar fi în prima jumătate a clasamentului cu cele 319 oraşe din România. Mai bine comună fruntaşă la dezvoltare decât oraş codaş! Asta spun primarii comunelor Holboca, Miroslava şi Tomeşti, care, deşi se încadrează perfect în legislaţia ce le-ar permite să facă trecerea de la statutul de comună la cel de oraş, nici nu vor să audă de aşa ceva. „Important este să ai condiţii de viaţă ca la oraş şi să trăieşti la ţară“, spune unul dintre primari. Cele trei localităţi din judeţul Iaşi ar putea deveni oraşe „cu acte în regulă“ chiar şi mâine, numai să îşi dorească autorităţile locale şi cetăţenii. Fiecare dintre cele trei comune depăşesc cu mult numărul minim de locuitori solicitat în lege, mai exact 10.000. Comuna Miroslava avea anul trecut 20.704 locuitori, fiind urmată de comuna Holboca – cu 15.432 de locuitori şi comuna Tomeşti – cu 14.226 de locuitori, potrivit Ziarul de Iași.
Studiile arată că românii mănâncă sănătos, dar numărul bolnavilor crește. Care este motivul. Românii mănâncă, în medie, echilibrat, cel puțin în privința conținutului de factori nutritivi, adică proteine, lipide și glucide. Un studiu al Institutului Național de Statistică, arată că proporțiile alimentare sunt doar ușor mai mici la zahăr, și puţin mai mari la grăsimi, față de recomandările studiilor de specialitate. Vorbim însă, de o medie națională, așa că nu este de mirare că mulți fac și excese. Așa se explică și numărul tot mai mare de îmbolnăviri, cu creșterea afecțiunilor digestive sau circulatorii, cauzate de regimul alimentar deficitar, sau de obiceiurile alimentare nesănătoase, susțin nutriționiștii. Ca să fie sănătos, un adult are nevoie de un echilibru în consumul de factori nutritivi, arată Știrile Pro Tv.
Scandal în USR Cluj după ce procesul intern de desemnare a candidaților pentru alegerile locale ar fi fost fraudat. USR Cluj a invalidat procedura de desemnare a candidaţilor înscrişi în competiţia internă pentru Consiliul Judeţean Cluj în urma unor suspiciuni de fraudă. În acest caz a fost declanşată, luni, o anchetă internă, pentru identificarea celor vinovaţi Potrivit unui comunicat al USR Cluj transmis, luni, membrii comisiei electorale au observat că pe mai multe buletine de vot pentru Consiliul Judeţean Cluj apar semne distincte, având altă grafie şi culoare decât celelalte. În acel moment s-a sistat numărătoarea voturilor fiind numărate peste 40 de buletine. Pentru a evita apariţia oricăror urme de îndoială asupra alegerilor, comisia electorală a decis să invalideze alegerile pentru Consiliul Judeţean şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean pe motiv că ambele erau tipărite pe acelaşi buletin de vot”, se arată în comunicat, conform Digi24.
Câți bani alocă România pentru dezvoltarea Republicii Moldova? Premierul Moldovei Ion Chicu a declarat că nu-l „privește” părerea președintelui român Klaus Iohannis despre activitatea guvernului său, după ce domnul Iohannis a spus recent că România va relua „cooperarea deplină” cu Chișinăul doar atunci când va „vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european”. După demiterea guvernului pro-european în frunte cu Maia Sandu, în luna noiembrie, România a spus că-și schimbă politica ajutoarelor pentru Chișinău. Vor continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică, a spus pe 16 ianuarie președintele României la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, notează Europa Liberă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Coronavirus: Macron, von der Leyen, Trump şi alţi lideri au transmis mesaje de susţinere premierului britanic

Publicat

in

De

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a urat premierului britanic Boris Johnson, internat ca urmare a infectării cu noul coronavirus şi transferat în cursul după-amiezii de luni la terapie intensivă, „să depăşească rapid această încercare”, informează AFP preluat de agerpres.

„‘Tot sprijinul meu lui Boris Johnson, familiei sale şi poporului britanic în acest moment dificil. Îi urez să depăşească această încercare rapid”, a scris luni seara pe Twitter preşedintele francez.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis premierului britanic „însănătoşire grabnică”. „Gândurile mele se îndreaptă către premierului Boris Johnson şi familia sa în această seară. Îi doresc o însănătoşire grabnică şi deplină”, a postat liderul european pe Twitter.

Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a exprimat solidaritatea şi i-a urat „recuperare rapidă” premierului britanic.”Solidaritatea şi dorinţele mele pentru o recuperare rapidă premierului @ Boris Johnson. Sunt zile dificile pentru ţările noastre, dar cu forţă şi unitate vom reuşi să câştigăm această bătălie”. De asemenea, în mesajul postat pe Twitter, premierul spaniol a trimis „o îmbrăţişare întregului popor britanic”, potrivit EFE.

Preşedintele american Donald Trump i-a urat însănătoşire grabnică „prietenului” său Boris Johnson.”Am fost foarte trişti când am aflat că a fost transferat la terapie intensivă cu puţin timp în urmă.Toţi americanii se roagă pentru însănătoşirea sa”, a declarat Trump la Casa Albă. „Când ajungi la terapie intensivă, este foarte, foarte grav în această boală”, a adăugat Trump, precizând că la Casa Albă se menţine contactul cu medicii. „Vom vedea dacă putem să ajutăm” a adăugat liderul american, fără alte precizări.

Ivanka Trump, consiliera tatălui său, a transmis următorul mesaj:”Gândurile şi rugăciunile mele merg spre Boris Johnson şi familia sa. Dumnezeu să vă ajute, domnule prim-ministru!”

Premierul canadian Justin Trudeau a transmis următoarele gânduri: „Trimit cele mai bune dorinţe premierului Boris Johnson pentru o însănătoşire rapidă şi deplină. În acest moment, gândurile mele sunt cu tine şi familia ta. Sper să te văd în curând înapoi la Numărul 10” .

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit i-a urat lui Boris Johnson: „Toate cele bune şi o recuperare rapidă. Gândurile mele sunt cu tine şi familia ta”.

În plan intern, Palatul Buckingham a informat că regina Elisabeta este ţinută la curent de Downing Street.

Conform Reuters, Keir Starmer, ales recent lider al Partidului Laburist, a transmis următorul mesaj: „Veşti teribil de triste. Toate gândurile ţării sunt cu primul ministru şi familia sa în această perioadă incredibil de dificilă”, în timp ce fostul premier Theresa May a dat asigurări că rugăciunile şi gândurile sale se îndreaptă către Boris Johnson şi familia sa în perioada în care acesta continuă să primească îngrijiri în spital.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Indemnizația de creștere a copilului se va prelungi automat în a doua etapă a stării de urgență (ministru)

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, la începutul săptămânii viitoare, va prelungi cu o lună starea de urgenţă, urmând a emite un nou decret. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că s-au luat măsuri pentru prelungirea automată a plăţii indemnizaţiei de creştere copil care expiră pe durata strării de urgenţă, iar părinţii nu trebuie să depună niciun document.

”Părinţii care au acasă copii mici merită să fie liniştiţi. M-am gândit mai ales la aceia care ar putea să fie stresaţi pentru că le va înceta plata indemnizaţiei de creştere copil în perioada stării de urgenţă. În acest sens, am făcut toate demersurile ca aceştia să beneficieze de o prelungire automată a plăţii, până la finalul decretului prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă. Fără stres şi fără griji suplimentare. Mă interesează ca fiecare părinte să primească în această perioadă semnalul că este văzut de Guvern”, a scris, luni, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, prelungirea are loc automat, prin efectul legii, iar părinţii nu trebuie să depună niciun document şi nu trebuie să facă niciun demers.

Vezi și: Scandal MONSTRU la ROMATSA. Un politruc a fost numit peste noapte șef în locul unui controlor de trafic cu experiență de peste 30 de ani (DOCUMENT) .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend