spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

ŞOC ! Argeşenii s-au trezit peste noapte cu regimul terenurilor schimbat ! Din extravilan în intravilan ! 

Facebook Twitter Google+
ŞOC ! Argeşenii s-au trezit peste noapte cu regimul terenurilor schimbat ! Din extravilan în intravilan ! 

– „Vom face plangeri la Parchet”, ameninţă oamenii

E agitaţie mare printre argeşenii de la periferiile orasului Curtea de Argeş. Aceştia au constatat cu stupoare că terenurilor lor le-a fost schimbat regimul fără ca cineva din Primărie să îi întrebe. Astfel, în ultimul PUZ actualizat al municipiului Curtea de Argeş hectare întregi de teren nu mai sunt extravilane, ci intravilane. Curios , sau nu, multe dintre acestea erau situate in zona Noapteş, adică exact pe unde trece autostrada dar si in zona in care marii oameni de vază ai orasului – politicieni, sefi de institutii, fosti sau actuali alesi locali- au fost improprietăriţi cu terenuri, mai mult sau mai puţin pe merit.
Ce se află în spatele acestei afaceri ? ” Se va face puşcărie pentru manevra asta”, spun oamenii
Potrivit mai multor argeşeni, transformarea pe tăcute a unor suprafete semnificative din extravilan in intravilan, ar avantaja unii proprietari din zona, acei oameni de vază de care vorbeam mai sus, dar ar dezavantaja altii care nu au niciun interes acolo, adică oamenii simpli. Curios este ca aceasta modificare a terenurilor vine inainte de Ordonanta de Urgenta care va da startul exproprierilor pentru autostrada Pitesti – Sibiu. Mai exact, statul ofera un pret mai mare pe un teren intravilan, decat pe unul extravilan.Iar cum sunt unii care au ajuns proprietari de terenuri acolo mai pe gratis, e normal sa castige acum cat mai mult. Pe de altă parte, probleme au oamenii simpli care de acum vor trebui sa plateasca alte taxe la primărie pentru aceleasi teren, taxe mai mari, de intravilan. ” Ceea ce a făcut primăria este un grav abuz şi , alaturi de alţi cetăţeni, vom sesiza organele abilitate ale statului, procurorii. Vor intra unii în puşcărie pentru asta!” , ameninţă M.G, proprietar de teren extravilan in zona dar, mai nou, de intravilan .

Care este diferenţa între extravilan şi intravilan ?

Există multe diferențe între un teren intravilan și unul extravilan, pe care mulți argeşeni nu le au la cunoștință. De obicei, un teren intravilan este mai scump decât un teren extravilan și, de obicei, se află într-o poziție mai bună în oraș. De cealaltă parte, un teren extravilan este situat la marginea orașului și nu se poate construi pe el, doar să se cultive cereale sau pomi fructiferi. Totuși, față de un teren intravilan, cel extravilan poate fi chiar de 10 ori mai ieftin. Trecerea unui teren extravilan în teren intravilan de către un cetăţen, de obicei, presupune achitarea unei taxe ce poate fi chiar de câteva ori mai mare decât prețul de achiziție. Diferența de preț este calculată în funcție de calitatea solului unde se află terenul respectiv. De regulă, pentru un teren mai mare va fi nevoie de un plan urbanistic aprobat de Consiliul local, în care să se specifice viitoarea destinaţie a construcţiilor. Prin planul de urbanism zonal (PUZ) se extinde intravilanul localităţii prin cuprinderea terenului respectiv. De asemenea, pe un teren extravilan nu se poate construi. Pentru construcția pe un teren intravilan vei avea nevoie de autorizație de construcție și de un proiect cu termen de finalizare, semnat de un diriginte de șantier. In fine, o diferenţă de care oricine ţine seama este simţită din plin la achitarea taxelor si impozitelor, acestea fiind cu mult mai mari in cazul terenului intravilan.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....