Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Slujbă de Hram la Biserica Sfântul Gheorghe Câmpulung

Publicat

in

Astăzi, 23 aprilie 2015, toţi creştinii ortodocşi l-au prăzmuit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă. biserica sf gheorghe (6)
La Câmpulung, într-unul dintre cele mai vechi cartiere, ce a fost ridicat de olari, există vechea biserică ortodoxă „Olari” ce poartă hramul Sfântului Gheorghe.
Zeci de creştini din Câmpulung s-au adunat la slujba religioasă oficiată de preotul paroh Vasile Ciobotea, care a avut alături mai mulţi preoţi câmpulungeni. Apa Sfinţită cu prilejul evenimentului s-a terminat în numai câteva minute, însă credincioşii au rămas până la final la slujbă pentru a putea lua parte şi la masa oferită de preoţi. De asemenea Parohia „Sfântul Gheorghe – Olari” a împărţit şi câteva zeci de pachete, aşa cum cere obiceiul creştin.
Mica biserică a fost ctitorită în secolul al XV-lea, pentru ca în a doua jumătate a secolului al XVII-lea să fie mărită, devenind unicul lăcaş de cult creştin ortodox din Câmpulung ce poartă hramul Sfântului Gheorghe.
Preotul paroh al Bisericii Sf. Gheorghe – Olari, Vasile Ciobotea, ne-a menţionat că are o parohie mică, cu circa 80 de familii de enoriaşi, majoritatea oameni în vârstă. Din acest motiv posibilităţile financiare ale parohiei sunt extrem de reduse, fapt ce face imposibilă restaurarea din fonduri proprii a bisericii monument istoric. biserica sf gheorghe (3)
Este de subliniat că, biserica din Cartierul Olari, situată chiar pe strada Sfântul Gheorghe, nu a văzut aproape niciodată mână de restaurator, fapt pentru care picturile de pe pereţii interiori de abia mai sunt vizibile, fiind aproape şterse de trecerea anilor.
Potrivit celor povestite de preotul paroh, hramul bisericii a fost pus de breasla olarilor câmpulungeni, tot ei fiind cei care au contribuit cu bani pentru a fi ridicat lăcaşul de cult creştin ortodox.
Singurele lucrări au fost făcute în 1989 doar la acoperiş. Pictura existentă este din 1727, iar vechea uşă cioplită în piatră este o reală operă de artă neevidenţiată şi conservată doar de timp, în ciuda faptului că nu puţini sunt cei care susţin că piesa este unică în zona Muscelului.
În fiecare an, preotul paroh a tot sperat să poată obţine fonduri pentru restaurarea bisericii, fonduri ce nu au apărut nici până în prezent, monumentul istoric ajungând în pericolul de a dispărea, uşor uşor, măcinat de trecerea timpului. biserica sf gheorghe campulung (4)
Un alt element unic al Bisericii Sf. Gheorghe – Olari este un vechi mormânt, ce se găseşte în curtea din faţă a lăcaşului de cult creştin, pe care este ridicată o cruce din piatră cioplită cu multă migală de un sculptor necunoscut. Din cele scrise pe cruce, în mormânt odihneşte o femeie, a cărei legendă reală nu este cunoscută nici preotului, dar nici enoriaşilor. Legenda autohtonă din jurul crucii sculptate într-un bloc de piatră, spun că Sultana Langada, văduva unul colonel, decedată în anul 1883 şi-ar fi donat întreaga avere oamenilor nevoiaşi şi bisericii în curtea căreia este doarme pentru eternitate.

ACTUAL

Omul Olguței Vasilescu ‘amenință’ dezbaterea lui Klaus Iohannis: ‘Rareș, venim peste voi’

Publicat

in

De

Fost consilier al Olguței Vasilescu în perioada în care aceasta a condus Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu iese la atac pe pagina de socializare.

Vasilcoiu îi transmite lui Rareș Bogdan că PSD va merge peste Klaus Iohannis, la dezbaterea electorală pe care președintele în funcție o organizează marți.

„Rares, venim peste voi, Penibilule, la așa-zisa dezbatere a voastră cu voi insiva!
Ba, intram peste voi înăuntru!
Sa văd cât va poate apăra SPP, Lașilor!
Evident, intram sa dezbatem!
Cotcodaaaaacccc!”, anunță Vasilcoiu.

Vezi și

Solicitare urgentă către Guvernul Orban! Se cere modificarea proiectului care urcă vârsta de pensionare la 75 de ani

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Greșeala comisă de Ludovic Orban

Dumitru Coarnă a bătut palma cu Marcel Vela! Promisiunea ministrului de Interne: Se aplică de la 1 ianuarie 2020

Citeste mai mult

ACTUAL

LOTO 6 din 49, 17 noiembrie 2019. Nebunie la loto! Numere imposibil de ghicit

Publicat

in

De

Duminică, 17 noiembrie 2019, au avut loc noi trageri organizate de Loteria Română. Astăzi au avut loc ultimele trageri din seria TRAGERILOR SPECIALE LOTO ALE LUNII NOIEMBRIE, dupa ce la tragerile loto de joi, 14 noiembrie 2019, s-au inregistrat 19.641 de castiguri, in valoare totala de 1.292.065,16 lei.

La Loto 6/49, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 15,31 milioane lei (peste 3,2 milioane euro). Fondul de castiguri al categoriei I se suplimenteaza cu 100.000 de lei.

Numerele extrase duminică, 17 noiembrie 2019, sunt:

Loto 6/49: 11  17  15  49  33  6

Joker: 38  12  25  28  41 + 4

Loto 5/40: 19  29  2  8  38  39

Noroc: 0  0  8  8  7  4  2

Super noroc: 5  2  9  5  5  1

Noroc plus: 4  0  3  8  5  1

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend