Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Senatorii refuză recunoașterea diplomelor absolvenţilor de la Universitatea Spiru Haret

Publicat

in

Diplomele obţinute de către absolvenţii de studii neautorizate până în 2011 ar putea să nu mai fie recunoscute de către Ministerul Educaţiei, potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi a sedinţei de astazi a senatorilor. Practic, noul document stabileşte că vor beneficia de acte de studii recunoscute doar absolvenţii care, anterior începerii anului universitar 2011-2012, au absolvit programe de studii autorizate şi acreditate sau programe de studii organizate într-o limbă de circulaţie internaţională. La sfârşitul lunii august, Guvernul hotărâse că şi absolvenţii de studii neautorizate vor beneficia de diplome recunoscute, măsură luată ca urmare a numărului mare de procese pe care Ministerul Educaţiei le-a pierdut pe această speţă. În total, aproximativ 70.000 de persoane cărora ar trebui să li se recunoască studiile, majoritatea dintre aceştia absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret.

La începutul lunii septembrie, au intrat în vigoare prevederile OG nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare, un act normativ potrivit căruia absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.

Concret, documentul publicat pe 31 august în Monitorul Oficial vizează recunoaşterea studiilor pe care absolvenţii le-au urmat la programe reconsiderate ca neacreditate ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a educaţiei. Este vorba, în special, de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, în total aproximativ 70.000 de diplome care urmau să fie recunoscute de stat şi Ministerul Educaţiei.

Recent însă, a fost înregistrat la Senat, în conformitate cu prevederile legislaţiei româneşti, un Proiect de lege pentru aprobarea OG nr.42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare, document care a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Senatului, prima Cameră sesizată în acest caz.

În forma trimisă spre dezbatere şi adoptare Plenului Senatului, comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a admis o serie de amendamente, care schimbă radical prevederile cuprinse în OG nr. 44/2015.

Astfel, proiectul de lege aflat pe ordinea de zi a senatorilor ar elimina dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, la finalizarea studiilor, absolvenţilor înmatriculaţi, până în 2011, la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate într-o limbă de predare neautorizată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării.

“Au dreptul de a beneficia de acte de studii, prin care se atestă finalizarea studiilor, absolvenţii care au fost înmatriculaţi anterior aplicării prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi care au absolvit: programe de studii autorizate sau acreditate; programe de studii organizate într-o limbă de predare de circulaţie internaţională, care au pentru limba română autorizare/acreditare“, scrie în documentul ce va fi supus mâine votului senatorilor.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, de acte de studii recunoscute ar urma să beneficieze şi studenţii înmatriculaţi la programe de studii organizate de universităţi care au depăşit cifra de şcolarizare prevăzută anual prin HG şi care fac dovada că au raportul studenţi/cadre didactice titulare egal sau mai mic cu 40.

Universităţile care încalcă dispoziţiile referitoare la şcolarizarea studenţilor riscă lichidarea

Una dintre puţinele reglementări prevăzute în cuprinsul OG nr. 44/2015, păstrată şi de proiectul de act normativ amintit, este cea care stabileşte sancţiuni drastice pentru universităţile care încalcă dispoziţiile legale referitoare la capacitatea de şcolarizare şi înmatricularea studenţilor.

Concret, instituţiile de învăţământ superior care nu vor respecta legea vor fi sancţionate, astfel:

  • programul de studii respectiv intră în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;
  • universitatea intră în lichidare şi se efectuează demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare sau dacă încălcarea prevederilor legale are loc pe parcursul a cel puţin doi ani universitari consecutiv.

Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

“Gospodarul” Ionuț Moșteanu, omul cu digitalizarea, face de râs USR Argeș – Site-ul partidului este neactualizat de 4 ani

Publicat

in

De

Deși peste tot pe unde se preumblă fără folos se laudă că militeaza să accelereze procesul de digitalizare a administrației publice, am descoperit zilele acestea site-ul USR Arges (https://arges.usr.ro) este neactualizat de 4 ani, mai exact din 6 decembrie 2020. Culmea este că nici măcar sigla partidului nu a fost modificată. Păi, și-atunci, îl întrebăm noi pe marele “gospodar” și promoter al digitalizării, cu ce tupeu vine să candideze la Pitești? Pentru o astfel de situație penibilă care face de râs nu doar pe turistul la Pitești Ionuț Moșteanu ci întreaga organizașie județeană, nu ar trebui, mai bine, să-și dea demisia?

CLICK AICI sa vezi hal de site al unui partid condus de deputat care promovează digitalizarea.

Citeste mai mult

ACTUAL

Viceprimarul Evlampie de la Brăduleț și-a pierdut actele la un mall din Pitești – ACUM S-A AFLAT CE STUDII ARE LIBERALUL

Publicat

in

De

Fostul primar PSD al comunei Brăduleț, actual viceprimar PNL al aceleiași comune s-a emotionat așa de tare ieri, după o discuție aprinsă cu noii săi șefi de partid, că și-a uitat actele intr-un centru comercial din Pitești. Un tanar le-a gasit si le-a postat pe facebook pentru ca uitucul liberal sa știe unde le gaseste. Printre multe documente care erau intr-un plic A4, se afla si diploma de licență a viceprimarului care atesta că omul s-a școlit la aproape de 50 de ani la o facultate privată. Este vorba Universitatea Bioterra, acolo unde unde o diplomă se CUMPĂRA cu 1.000 de euro exact in perioada in care Alecu Evlampie studia… la bătânețe.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend