Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Se pregătește ‘nucleara’ pentru fosta șefă DNA – Kovesi ar putea fi acuzată de abuz în serviciu și favorizarea infractorului

Publicat

in

Un nou dosar împotriva fostei șefe a DNA? Potrivit unor informații intrate în posesia Q Magazine, Inspecția Judiciară analizează autosesizarea într-un nou caz care o vizează pe Laura Codruța Kovesi.  Aceasta s-ar face vinovată de abuz în serviciu și de favorizarea infractorului în cazul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu. Dezvăluirea vine în contextul în care Secţia pentru procurori a CSM a decis, luni, suspendarea din funcţie a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, după ce Parchetul General i-a plasat sub control judiciar pentru infracţiunile de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef al DNA, trebuia, potrivit articolului 7 literele a și b din Regulamentul de funcționare al DNA, să ceară imediat Secției de procurori a CSM avizul pentru revocarea de la DNA Ploiești a lui Lucian Onea și implicit revenirea acestuia la Parchetul Câmpina.

Articolul arată că „ Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții:

 1. a) conduce și coordonează întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, luând măsuri pentru buna organizare și funcționare a acesteia;
 2. b) urmărește repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze, în raport cu criterii obiective, precum: specializarea și pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea și operativitatea soluționării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitățile în exercitarea funcției”.Laura Coduța Kovesi a ignorat propriul Regulament și, potrivit informațiilor Q Magazine, Inspecția Judiciară dezbate posibilitatea autosesizării, Laura Codruța Kovesi făcându-se vinovată atât de abuz în serviciu, cât și de favorizarea infractorului.

  De altfel, vinovăția fostei șefe a DNA este subliniată inclusiv în Ordonanța Parchetului:

  „Mai mult decât atât, este regretabil că în toată această perioadă-22.05.2018-26.07.2018, deși calitatea de suspect a procurorului Onea Lucian pentru infracțiunea despre care am făcut vorbire în pasajele de mai sus a fost făcută publică prin mijloacele de informare în masă, factorii de decizie de la nivelul conducerii centrale a Direcției Naționale Anticorupție și din cadrul Serviciului teritorial Ploiești(procuror șef delegat) NU au luat nicio măsură în vederea respectării dispozițiilor prevăzute în Regulamentul de ordine interioară al DNA-art.7, litere a și b, având în vedere incompatibilitatea dovedită în care s-a aflat procurorul Onea Lucian în tot acest interval de timp, iar acesta nu a formulat declarație de abținere până la data de 26.07.2018.”

  Potrivit unor surse din DNA, Kovesi i-a acoperit pe cei doi procurori și a nu a dispus nicio măsură împotriva lor, comițând ea însăși un abuz în serviciu, pentru că era direct implicată în dosarele pe care le coordona DNA Ploiești, iar Lucian Onea o informa frecvent- el însuși declarând într-o conferință de presă că vorbește zilnic cu Laura Codruța Kovesi-despre probele fabricate.

  Vina este, în egală măsură, și a Procurorului General, Augustin Lazăr care, în calitatea sa de coordonator al activității tuturor procurorilor din subordinea sa-implicit și a celor din DNA-putea cere el însuși acest aviz Secției de procurori a CSM, ceea ce nu s-a întâmplat.

  Lazăr poate fi acuzat de complicitate la favorizarea infractorului.

  Q Magazine a cerut un punct de vedere oficial atât Laurei Coduța Kovesi, cât și Procurorului general, Augustin Lazră, însă până la momentul transmiterii acestei știri jurnaliștii nu au primit niciun răspuns.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

SUA condamnă expulzarea de către China a trei jurnalişti ai publicaţiei Wall Street Journal

Publicat

in

De

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat miercuri expulzarea de către China a trei jurnalişti ai publicaţiei Wall Street Journal, cerând ţării să respecte libertatea presei, relatează AFP preluat de agerpres.

”Ţările raţionale şi responsabile înţeleg că presa liberă raportează fapte şi exprimă opinii. Răspunsul adecvat este să prezinţi argumente contrare, nu să restricţionezi libertatea de expresie”, a declarat Pompeo într-un comunicat.
Anterior, China a anunţat că se opune cu fermitate noilor reguli impuse de SUA împotriva a cinci entităţi mediatice controlate de guvernul şi Partidul Comunist chinez şi a atenţionat că îşi rezervă dreptul de a replica la acţiunile Washingtonului, notează Reuters şi AFP.

„SUA s-au lăudat întotdeauna cu a lor libertate a presei. Însă ei se amestecă în buna funcţionare a mass-media chineze din SUA şi le perturbă activitatea”, a denunţat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. „Ne rezervăm dreptul de a da replica (SUA) în cadrul acestui caz”, a spus el.

Geng Shuang a anunţat că Beijingul a revocat în acest context acreditările de presă pentru trei jurnalişti ai Wall Street Journal după ce cotidianul a refuzat să-şi ceară scuze pentru un editorial în care China este calificată drept „omul cu adevărat bolnav al Asiei”.

Administraţia lui Donald Trump a anunţat marţi că va asimila de acum încolo mass-media statului chinez cu misiuni diplomatice, în faţa a ceea ce responsabilii americani au calificat drept propagandă crescândă a Beijingului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Florin Cîţu pune documentele pe masă și se războiește cu PSD pe deficit: ‘Acceptăm Comisie de anchetă în Parlament’

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri seara că acceptă Comisie de anchetă în Parlament în care va prezenta toate documentele şi notele fostului Guvern în care se spunea că există riscul major de a depăşi deficitul de 3%, anunță AGERPRES.

„Acceptăm Comisie de anchetă în Parlament. Mergem acolo toţi cu cărţile pe faţă şi venim cu toate documentele şi notele prezentate în Guvern de Viorica Dăncilă şi domnul ministru în care spuneau că există risc major de a depăşi deficitul. Avem şi documentele care arată că s-au întâlnit cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional să vorbească despre pericolul de a depăşi deficitul 3% şi au promis măsuri. Au promis măsuri pe care nu le-au luat. Erau creşteri de accize, câteva măsuri pe partea de cheltuieli…Au fost documente care au circulat în Guvernul României că va fi depăşit de 3%. Spuneau că ţinta de deficit de 3% este în pericol şi se recomandă o reeşalonare a pensiilor”, a spus Cîţu la Realitatea Plus.

Citește și: ANAF a făcut anunțul! Proiectul va fi finalizat la sfarșitul lunii- Ce modificări se aduc

El a subliniat că aceste documente sunt, unele dintre ele, clasificate, unele sunt doar note informative.

„O Comisie de anchetă în Parlament sigur va putea să desecretizeze aceste lucruri. Facem o Comisie de anchetă, vedem şi notele de la începutul anului din minister unde au fost avertizaţi că deficitul poate să fie de 4% şi trebuie să ia măsuri, să vedem rectificarea şi cum ai făcut o rectificare bugetară pozitivă. Şi domnul Ghizdeanu (Ion Ghizdeanu, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză n.r.) are aici un rol foarte important când a supraestimat creşterea economică, venituri supraestimate”, a explicat ministrul.

El a reiterat că, la momentul în care a preluat mandatul veniturile la buget erau mai mici cu 19 miliarde lei faţă de cele estimate în buget, iar pentru a reduce deficitul trebuiau tăiate 10 miliarde lei de la cheltuieli.

Citește și: Vești bune! Cresc salariile pentru anumiți români

„Ce să mai salvezi în momentul acela? Ca să reduci deficitul trebuia să tai cheltuieli de 10 miliarde lei. Vă daţi seama ce înseamnă asta, în două luni să tai 10 miliarde lei? Aruncai economia în cap. Am vorbit cu Comisia Europeană, am prezentat situaţia şi mai ales cea mai bună soluţie pentru români. Pentru mine nu este cea mai bună soluţie. Mie îmi convine ca liberal să ajung acolo şi să nu pot să implementez un program de guvernare liberal? Credeţi că eu sunt un ministru care vrea să fie asociat cu un deficit excesiv? Nu, dar asta este situaţia azi şi încerc să o repar. Aceste idei că puteai să reduci deficitul imediat, peste noapte, când aveai o gaură de 19 miliarde lei arată clar lipsa de experienţă a celor care vorbesc pe subiect”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend