spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

SCANDALOS ! La Spitalul unde a murit copilul de 8 ani, există medici fantomă ! 

Facebook Twitter Google+
SCANDALOS ! La Spitalul unde a murit copilul de 8 ani, există medici fantomă ! 

 

– Organigrama spitalului ocupată cu medici plecaţi la muncă în străinătate

– Consilierii locali au aprobat noua organigramă în cunoştinţă de cauză cu 3 săptămâni înainte de tragedie

 

Sistemul medical românesc este bolnav. Aşa susţine ultimul raport al Alianţei pentru Sănătate din România, care are în vedere percepţia a peste 70% dintre români. Analiza modului de finanţare a sistemului medical şi al structurilor de asigurări de sănătate arată că la baza nemulţumirilor populaţiei stau o serie de probleme structurale: sănătatea este scumpă, iar veniturile din contribuţii insuficiente. Acest sistem bolnav alături de indiferenţa celor care îl compun, au omorât săptămâna trecută un copil. Un băiat de 8 ani care a căzut victima ignoranţei, nepăsării şi dezinteresului.

Cazul lui Andrei a impresionat o ţară întreagă – Doar atât?

Andrei avea 8 ani când a ajuns la Spitalul Municipal Curtea de Argeş. A fost diagnosticat greşit nu de unul, ci de doi medici pediatri, doi oameni care au jurat la început de carieră că îşi vor pune viaţa în slujba pacienţilor. Sătui probabil şi ei de problemele din sistem, de faptul că niciodată nu au avut condiţii pe măsura aşteptărilor, au căzut la rândul lor, în delăsare. Aşa au ajuns să trateze cu superficialitate cazul unui copil care la numai o zi de la internare a murit, spre surprinderea medicilor şi a asistenţilor care, teoretic, ar fi trebuit să îl salveze.

Povestea acestui copil a ajuns să impresioneze o ţară întreagă, să adune mii, zeci de mii de comentarii şi, pentru deliciul presei să se lase cu câteva sancţiuni minore.

O amendă plătită de bolnavi, poate chiar cu viaţa

O sancţiune administrativă, venită din partea DSP Argeş pentru nerespectarea procedurilor. 10.000 de lei pe care Spitalul Municipal Curtea de Argeş va trebui să îi plătească. De unde? Din banii de medicamente şi material sanitare. Din banii cu care, de ce nu, s-ar putea încheia un contract cu un medic care să vină de acasă să facă analize şi ecografii atunci când e cazul, cu o clinică particulară

Doi medici suspendaţi. Nu amendaţi, nu cercetaţi deocamdată pentru omor. Suspendări făcute oarecum de dragul presei care a mediatizat excesiv acest caz în speranţa că va exista o rezolvare, că nu va mai muri cu zile alt copil. Suspendări făcute pentru că oamenii au ieşit în stradă şi au cerut dreptate.

Domnilor consilieri locali, nu aveţi mustrări de conştiinţă?

Disperarea familiei, a rudelor şi prietenilor, setea de răzbunare şi de dreptate s-a canalizat zilele trecute pe medicii pediatrii şi managerul unităţii spitaliceşti. Ceea ce nu s-a spus însă este faptul că în urmă cu numai trei săptămâni de zile, consilierii locali ai municipiului Curtea de Argeş au aprobat organigrama spitalului. Au fost de acord cu zeci de posturi vacante printre care şi de medic radiolog, unul de care ar fi avut nevoie Andrei, au fost de acord cu posturi ocupate doar pe hârtie de medici şi asistenţi plecaţi de luni de zile la muncă în străinătate.  Printr-o simplă ridicare de mână şi fără alte întrebări, pentru că oricum nu ar fi avut cui să le adreseze, având în vedere că nici un reprezentant al spitalului nu a fost prezent în sală, au aprobat încă un an de zile cu probleme la un spital de municipiu european. Un spital fără medici radiologi, oncologi, cardiologi sau ORL-işti.

„Am fost singurul care nu am aprobat acea organigramă pentru că ştiam de multe din problemele de la spital şi aş fi vrut nişte răspunsuri. Poate dacă venea cineva să ne spună cu ce se confruntă, să ne aducă la cunoştinţă care sunt lipsurile, s-ar mai fi găsit soluţii. În această săptămână voi ridica problema în cadrul şedinţei de consiliu, deşi… e prea târziu”, a declarat redactorilor PROFIT, consilierul local Ion Şerban.

Un procuror şi un medic legist au spus lucrurilor pe nume, iar asta a deranjat

Puţini au fost cei care au putut să spună lucrurilor pe nume, să pună degetul pe rană în cazul lui Andrei. Pentru copil nu se mai putea face nimic dar pentru ca alte suflete să fie salvate, procurorul Cosmin Puiulescu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, a fost cel care a decis trimiterea cadavrului pentru autopsiere la Piteşti. Erau semne de întrebare privind legătura unuia dintre medicii acuzaţi, Tomiţă Perju şi rezultatul autopsiei care ar fi trebuit făcut chiar de soţia acestuia, medic legist la Curtea de Argeş. Erau strigătele disperate ale unor părinţi care în ciuda durerii de nedescris au avut puterea de a se adresa procurorilor pentru ca alţi copii să nu păţească ce a păţit copilul lor.

A urmat declraţia scurtă şi la obiect e medicului legist Dan Manu care a punctat clar că a fost vorba de malpraxis, de culpă medicală, de faptul că o banală radiografie ar fi dat şanse de supravieţuire unui copil care avea infecţie pulmonară şi a fost tratat de enterocolită cu pastile pe care tot părinţii le-au cumpărat din farmacii.

Protestele se fac în stradă, nu pe Facebook

Ca un ultim strigăt de ajutor, de această dată împotriva întregului sistem sanitar a fost marşul de protest organizat în faţa spitalului Curtea de Argeş. Aici ar fi trebuit să ajungă toţi cei care au dezbătut subiectul pe poratlurile de ştiri, pe paginile de socializare sau pe la colţ de stradă. Mulţi dintre ei nu au făcut-o. De frică. De frica faptului că, într-o zi, vor avea nevoie de medici, vor avea nevoie de spitalul din Curtea de Argeş, cu tot cu lispurile lui. Problemele însă nu se rezolvă în acest mod şi, cu siguranţă, dacă la marş ar fi participat miile de oameni care au suţinut cauza numai din faţa calculatoarelor, situaţia ar fi fost alta. De ruşine, de frică sau chiar din cauza mustrărilor de conştiinţă, o parte din medici sau din conducere ar fi demisionat. Şi-ar fi asumat greşeala şi nu ar fi aşteptat să fie judecaţi de membrii aceluiaşi sistem care de cele mai multe, ori, la astfel de cazuri au concluzionat că o penalizare salarială este suficientă pentru cei care au luat vieţile unor oameni.

 

PNL-ul cere demisiile de onoare vionvaţilor

Membrii Organizaţiei PNL Curtea de Argeş au luat la cunoştinţă cu adâncă durere de trecerea în nefiinţă a unui înger de copil, Andrei Eugen Turcu, din cauza unei grave culpe medicale produsă în Spitalul din Curtea de Argeş.

Prezentăm pe această cale condoleanţe familiei îndoliate, dar şi un avertisment public celor care încalcă jurământul lui Hipocrate, din neprofesionalism, neatenţie, supersuficienţă, ignoranţă sau pur şi simplu din criza de competenţă. Este de neconceput ca în sec. XXl, în Europa, într-o unitate spitalicească dintr-un minicipiu, cu medici angajaţi pe specialităţi, cu dotări medicale la nivelul spitalului să moară un copil internat, în braţele mamei, implorând ajutor!

          Organizarea sistemului de sănătate publică, pe verticală cu Ministerul Sănătăţii, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, pe orizontală cu Primăria Curtea de Argeş cu atribuţii în domeniul sănătăţii, conducerea  executivă a spitalului şi Consiliul de Administraţie, nu au reuşit de mai multă vreme să pună la punct şi să respecte legislaţia în domeniu şi drepturile pacientului, într-o societate care declarativ respectă dreptul la sănătate.

          Toţi aceştia trebuie să-şi prezinte demisiile dacă mai au puţină onoare.

          Atragem atenţia celor cu FUNCTII VREMELNICE în instituţiile publice, că nu au numai dreptul de a le ocupa, ci şi îndatorirea de a le respecta, fie că sunt funcţii profesionale, administrative sau politice şi  să-şi asume cele întâmplate.

          Sfătuim cetăţenii care apelează la serviciile medicale de sănătate publică să nu permită nimănui să le încalce dreptul la sănătate, consfinţit în Constituţia României şi stabilit în actele normative specifice, ignorate de potentaţii zilei.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....