Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

SCANDALOS ! La Spitalul unde a murit copilul de 8 ani, există medici fantomă ! 

Publicat

in

 

– Organigrama spitalului ocupată cu medici plecaţi la muncă în străinătate

– Consilierii locali au aprobat noua organigramă în cunoştinţă de cauză cu 3 săptămâni înainte de tragedie

 

Sistemul medical românesc este bolnav. Aşa susţine ultimul raport al Alianţei pentru Sănătate din România, care are în vedere percepţia a peste 70% dintre români. Analiza modului de finanţare a sistemului medical şi al structurilor de asigurări de sănătate arată că la baza nemulţumirilor populaţiei stau o serie de probleme structurale: sănătatea este scumpă, iar veniturile din contribuţii insuficiente. Acest sistem bolnav alături de indiferenţa celor care îl compun, au omorât săptămâna trecută un copil. Un băiat de 8 ani care a căzut victima ignoranţei, nepăsării şi dezinteresului.

Cazul lui Andrei a impresionat o ţară întreagă – Doar atât?

Andrei avea 8 ani când a ajuns la Spitalul Municipal Curtea de Argeş. A fost diagnosticat greşit nu de unul, ci de doi medici pediatri, doi oameni care au jurat la început de carieră că îşi vor pune viaţa în slujba pacienţilor. Sătui probabil şi ei de problemele din sistem, de faptul că niciodată nu au avut condiţii pe măsura aşteptărilor, au căzut la rândul lor, în delăsare. Aşa au ajuns să trateze cu superficialitate cazul unui copil care la numai o zi de la internare a murit, spre surprinderea medicilor şi a asistenţilor care, teoretic, ar fi trebuit să îl salveze.

Povestea acestui copil a ajuns să impresioneze o ţară întreagă, să adune mii, zeci de mii de comentarii şi, pentru deliciul presei să se lase cu câteva sancţiuni minore.

O amendă plătită de bolnavi, poate chiar cu viaţa

O sancţiune administrativă, venită din partea DSP Argeş pentru nerespectarea procedurilor. 10.000 de lei pe care Spitalul Municipal Curtea de Argeş va trebui să îi plătească. De unde? Din banii de medicamente şi material sanitare. Din banii cu care, de ce nu, s-ar putea încheia un contract cu un medic care să vină de acasă să facă analize şi ecografii atunci când e cazul, cu o clinică particulară

Doi medici suspendaţi. Nu amendaţi, nu cercetaţi deocamdată pentru omor. Suspendări făcute oarecum de dragul presei care a mediatizat excesiv acest caz în speranţa că va exista o rezolvare, că nu va mai muri cu zile alt copil. Suspendări făcute pentru că oamenii au ieşit în stradă şi au cerut dreptate.

Domnilor consilieri locali, nu aveţi mustrări de conştiinţă?

Disperarea familiei, a rudelor şi prietenilor, setea de răzbunare şi de dreptate s-a canalizat zilele trecute pe medicii pediatrii şi managerul unităţii spitaliceşti. Ceea ce nu s-a spus însă este faptul că în urmă cu numai trei săptămâni de zile, consilierii locali ai municipiului Curtea de Argeş au aprobat organigrama spitalului. Au fost de acord cu zeci de posturi vacante printre care şi de medic radiolog, unul de care ar fi avut nevoie Andrei, au fost de acord cu posturi ocupate doar pe hârtie de medici şi asistenţi plecaţi de luni de zile la muncă în străinătate.  Printr-o simplă ridicare de mână şi fără alte întrebări, pentru că oricum nu ar fi avut cui să le adreseze, având în vedere că nici un reprezentant al spitalului nu a fost prezent în sală, au aprobat încă un an de zile cu probleme la un spital de municipiu european. Un spital fără medici radiologi, oncologi, cardiologi sau ORL-işti.

„Am fost singurul care nu am aprobat acea organigramă pentru că ştiam de multe din problemele de la spital şi aş fi vrut nişte răspunsuri. Poate dacă venea cineva să ne spună cu ce se confruntă, să ne aducă la cunoştinţă care sunt lipsurile, s-ar mai fi găsit soluţii. În această săptămână voi ridica problema în cadrul şedinţei de consiliu, deşi… e prea târziu”, a declarat redactorilor PROFIT, consilierul local Ion Şerban.

Un procuror şi un medic legist au spus lucrurilor pe nume, iar asta a deranjat

Puţini au fost cei care au putut să spună lucrurilor pe nume, să pună degetul pe rană în cazul lui Andrei. Pentru copil nu se mai putea face nimic dar pentru ca alte suflete să fie salvate, procurorul Cosmin Puiulescu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, a fost cel care a decis trimiterea cadavrului pentru autopsiere la Piteşti. Erau semne de întrebare privind legătura unuia dintre medicii acuzaţi, Tomiţă Perju şi rezultatul autopsiei care ar fi trebuit făcut chiar de soţia acestuia, medic legist la Curtea de Argeş. Erau strigătele disperate ale unor părinţi care în ciuda durerii de nedescris au avut puterea de a se adresa procurorilor pentru ca alţi copii să nu păţească ce a păţit copilul lor.

A urmat declraţia scurtă şi la obiect e medicului legist Dan Manu care a punctat clar că a fost vorba de malpraxis, de culpă medicală, de faptul că o banală radiografie ar fi dat şanse de supravieţuire unui copil care avea infecţie pulmonară şi a fost tratat de enterocolită cu pastile pe care tot părinţii le-au cumpărat din farmacii.

Protestele se fac în stradă, nu pe Facebook

Ca un ultim strigăt de ajutor, de această dată împotriva întregului sistem sanitar a fost marşul de protest organizat în faţa spitalului Curtea de Argeş. Aici ar fi trebuit să ajungă toţi cei care au dezbătut subiectul pe poratlurile de ştiri, pe paginile de socializare sau pe la colţ de stradă. Mulţi dintre ei nu au făcut-o. De frică. De frica faptului că, într-o zi, vor avea nevoie de medici, vor avea nevoie de spitalul din Curtea de Argeş, cu tot cu lispurile lui. Problemele însă nu se rezolvă în acest mod şi, cu siguranţă, dacă la marş ar fi participat miile de oameni care au suţinut cauza numai din faţa calculatoarelor, situaţia ar fi fost alta. De ruşine, de frică sau chiar din cauza mustrărilor de conştiinţă, o parte din medici sau din conducere ar fi demisionat. Şi-ar fi asumat greşeala şi nu ar fi aşteptat să fie judecaţi de membrii aceluiaşi sistem care de cele mai multe, ori, la astfel de cazuri au concluzionat că o penalizare salarială este suficientă pentru cei care au luat vieţile unor oameni.

 

PNL-ul cere demisiile de onoare vionvaţilor

Membrii Organizaţiei PNL Curtea de Argeş au luat la cunoştinţă cu adâncă durere de trecerea în nefiinţă a unui înger de copil, Andrei Eugen Turcu, din cauza unei grave culpe medicale produsă în Spitalul din Curtea de Argeş.

Prezentăm pe această cale condoleanţe familiei îndoliate, dar şi un avertisment public celor care încalcă jurământul lui Hipocrate, din neprofesionalism, neatenţie, supersuficienţă, ignoranţă sau pur şi simplu din criza de competenţă. Este de neconceput ca în sec. XXl, în Europa, într-o unitate spitalicească dintr-un minicipiu, cu medici angajaţi pe specialităţi, cu dotări medicale la nivelul spitalului să moară un copil internat, în braţele mamei, implorând ajutor!

          Organizarea sistemului de sănătate publică, pe verticală cu Ministerul Sănătăţii, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, pe orizontală cu Primăria Curtea de Argeş cu atribuţii în domeniul sănătăţii, conducerea  executivă a spitalului şi Consiliul de Administraţie, nu au reuşit de mai multă vreme să pună la punct şi să respecte legislaţia în domeniu şi drepturile pacientului, într-o societate care declarativ respectă dreptul la sănătate.

          Toţi aceştia trebuie să-şi prezinte demisiile dacă mai au puţină onoare.

          Atragem atenţia celor cu FUNCTII VREMELNICE în instituţiile publice, că nu au numai dreptul de a le ocupa, ci şi îndatorirea de a le respecta, fie că sunt funcţii profesionale, administrative sau politice şi  să-şi asume cele întâmplate.

          Sfătuim cetăţenii care apelează la serviciile medicale de sănătate publică să nu permită nimănui să le încalce dreptul la sănătate, consfinţit în Constituţia României şi stabilit în actele normative specifice, ignorate de potentaţii zilei.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult
Publicitate
2 Comentarii

2 Comments

 1. Codin

  28 aprilie 2015 la 13:44

  Socheaza comentariile facute de PNL Curtea de Arges si sunt pur politice !
  Cine a gestionat ani de zile sistemul de sanatate din Romania ? Ministri liberali ( 2 legislaturi ) ,guverne liberale si PDL ( care acum sunt la sanul PNL ) !
  Asa ca , d-lor politicieni ( indiferent de ce culoare sunteti ) , ar trebui sa va asumati toate nerealizarile din sistem . Faceti ceva constructiv , nu doar atacati ,,colegii” de breasla !

 2. andrei calina

  28 aprilie 2015 la 16:17

  Cum adica organigrama este ocupata cu medici plecati la munca in strainatate? Primesc salariu si in tara sau doar ocupa postul pe hartie? Ce lege e asta care le permite unora sa-si pastreze posturile atunci cand si daca vor avea chef sa mai revina in tara? Cat despre consiliul local, primarul cu gurita lui a afirmat la B1tv ca primaria plateste spitalului achizitiile, salariile, cheltuielile cu utilitatile, asa ca ne dam seama ce interese sunt, de ambele parti, cand se lucreaza cu banii statului. Nu trebuie sa spuna PNL sa-si dea demisia incapabilii aceia, care au diploma de medici de pomana. Sunt niste nesimtiti tinuti in brate de un sistem putred, iar daca ar trebui sa-si dea demisia toti incompetentii din spitalul Curtea de Arges, ar mai ramane o mana de oameni. Ii suspenzi pe vinovati dar nu-i pui sa aduca bani de-acasa sa platesca amenda. Sa plateasca Danet ca ea e managerul de rahat care, prin ignoranta si complicitate a dat denumirea de ”spitalul groazei.

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Dana Budeanu l-a luat în vizor: El e independent, dar nu de bani!

Publicat

in

De

Dana Budeanu nu este surprinsă de ceea ce se întâmplă în politică, și spune că nu este de mirare că un candidat independent trădează și se alătură unui partid puternic pentru bani. „Omul şi-a văzut de caşcavalete şi de interese. El e independent, dar nu de bani”, spune Dana Budeanu.

Aceasta a vorbit despre desemnarea lui Nicuşor Dan drept candidat al PNL la Primăria Capitalei, care a supărat mare parte din tabăra „hashtag”, dar şi despre alte subiecte, cum ar fi reacţia lui Klaus Iohannis la decizia CCR de luni.

„Ieri nu s-a întâmplat nimic. Pur şi simplu Nicuşor Plicuşor a plecat din rândul vostru şi s-a dus şi a candidat. Păi ce voiaţi să facă, să stea şi să ce? Să-i cânte Moise la ureche? Omul şi-a văzut de caşcavalete şi de interese. El e independent, dar nu de bani”, afirmă Dana Budeanu.

„Hohanis, aka popou de vădană, a ieşit cu un mesaj extrem de periculos. Pur şi simplu Hoha şi aceşti pensaţi iritaţi de la epilat fac pipi pe Constituţie. Măi, nenorociţilor, nimeni, nici dansatoarele lui Hoha, Stanciu şi Tănăsescu, nu a votat împotrivă”, mai spune Dana Budeanu, despre reacţiile la decizia CCR.

Vezi și

E scandal mare în Ministerul de Interne! Marcel Vela, în fața procurorilor!

Dreapta-împrejur! Marea plecare din sistem

EXCLUSIV O mare mascaradă?! S-a confirmat dezvăluirea lui Coarnă. ‘Vela încearcă să-și facă imagine publică și pe coronavirus’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Lia Olguța Vasilescu l-a demarat: Este cel mai mare proiect de acest gen din Europa

Publicat

in

De

Fostul ministru PSD,Lia Olguța Vasilescu, anunță că un proiect demarat  în urma cu 6 ani, a fost aprobat pentru finanțare. Lia Olguța Vasilescu informează că Elisa Ferreira, comisar european, va semna, in data de 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene, de la Bruxelles, un proiect important pentru dezvoltarea a infractructurii.

Potrivit fostului ministru PSD, comisarul european pentru politica regionala si urbana, Elisa Ferreira, va semna, in data de 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene, de la Bruxelles, proiectul regional de dezvoltare a infractructurii de apa si apa uzata din Dolj.

„Comisarul european pentru politica regionala si urbana, Elisa Ferreira, va semna, in data de 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene, de la Bruxelles, proiectul regional de dezvoltare a infractructurii de apa si apa uzata din Dolj. Este vorba de aprobarea unei sume de peste 450 milioane de euro reprezentand constructia conductelor de apa si canalizare pentru Craiova si alte 22 de localitati din Dolj si a firului 2 de aductiune Izvarna-Craiova, prin care urmeaza ca cetatenii orasului sa beneficieze de apa plata la robinet. Este un proiect pe care l-am demarat in urma cu 6 ani, in calitate de primar al Craiovei, si care, in sfarsit, primeste finantarea. Compania de Apa Oltenia a demarat deja licitatiile pentru tronsoanele firului 2 Izvarna si lucrarile de canalizare, astfel ca, anul acesta, lucrarile vor putea fi executate.
De mentionat ca este cel mai mare proiect de acest gen din Europa si e obtinut de Craiova si judetul Dolj!” a scris Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de facebook.

Vezi și

E scandal mare în Ministerul de Interne! Marcel Vela, în fața procurorilor!

Dreapta-împrejur! Marea plecare din sistem

EXCLUSIV O mare mascaradă?! S-a confirmat dezvăluirea lui Coarnă. ‘Vela încearcă să-și facă imagine publică și pe coronavirus’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend