spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

S-a decis azi! Măsuri de ultimă oră anunțate de Carmen Dan

Facebook Twitter Google+
S-a decis azi! Măsuri de ultimă oră anunțate de Carmen Dan

Decizie importantă luată azi! Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a fost cea care a făcut totul public.

Reprezentanţii Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene şi cei ai Parlamentului European au ajuns, marţi, la un acord informal privind o propunere de directivă care stabileşte norme de facilitare a accesului autorităţilor de aplicare a legii la informaţii financiare, în scopul prevenirii, descoperirii şi investigării anumitor infracţiuni.

Potrivit Biroului de presă al MAI, acordul informal va fi prezentat în cel mai scurt timp ambasadorilor UE, pentru confirmare în numele Consiliului.

Șefa MAI a evidenţiat că infractorii sunt în măsură să efectueze foarte repede transferuri prin intermediul conturilor bancare din mai multe ţări şi că este vorba atât de fonduri folosite pentru finanţarea anumitor infracţiuni, cât de cele obţinute în mod ilegal.

„Trebuie să ne asigurăm că autorităţile de aplicare a legii pot acţiona şi mai rapid în aceste cazuri. Noile norme convenite provizoriu astăzi vor oferi autorităţilor de aplicare a legii un cadru clar în care să poată accesa şi să facă schimb de informaţii financiare”, a spus ea.

Directiva privind prevenirea spălării banilor, aflată în prezent în vigoare, impune statelor membre să înfiinţeze registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de recuperare a datelor, pentru a permite identificarea în timp oportun a persoanelor care deţin conturi bancare şi de plată, precum şi cutii de valori.

De asemenea, oferă unităţilor de informaţii financiare acces direct la informaţiile din aceste registre.

„Noile norme impun statelor membre să-şi desemneze anumite autorităţi competente (incluzând cel puţin birourile de recuperare a activelor) care pot accesa direct informaţiile financiare şi pot solicita informaţii sau analize deja obţinute de unităţile de informaţii financiare, urmând ca autorităţile desemnate să fie notificate Comisiei”, informează sursa citată.

Conform sursei citate, statele membre trebuie să aibă în vedere ca aceste autorităţi competente să poată, de asemenea, accesa şi căuta direct şi imediat informaţii privind contul bancar pentru a facilita prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni.

Autorităţile statelor membre trebuie să se mai asigure că unităţilor de informaţii financiare li se solicită să coopereze cu autorităţile competente şi că sunt în măsură să răspundă în timp util solicitărilor de informaţii financiare sau de analiză din partea autorităţilor respective, dacă acestea consideră oportun.

În plus, autorităţile competente desemnate trebuie să răspundă în timp util la solicitările de informaţii din partea unităţii naţionale de informaţii financiare, iar unităţile de informaţii financiare din diferite state membre vor avea dreptul să facă schimb de informaţii în cazuri excepţionale şi urgente privitoare la fapte de terorism sau de crimă organizată asociată cu terorismul.

Vezi și Atenție, șoferi! Riscați o amendă usturătoare dacă faceți acest lucru în trafic

Se pun la punct ultimele detalii! Schimbarea uriașă pe care o pregătește Armata Română

Lovitură pentru acești angajați! Vârsta de pensionare va crește

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments