Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Românii cu vechime mică în muncă vor fi considerați asistați social, nu pensionari

Publicat

in

Pe viitoarea lege a pensiilor, programată să se aplice din 2021 și aprobată recent de Senat, se face o delimitare clară între cine va fi considerat pensionar și cine va primi un ajutor social în loc de pensie. Mai exact, cei fără cel puțin 15 ani de cotizare vor primi o indemnizație ce va fi tratată în altă lege, despre care nu știm încă nimic. O situație particulară va fi în cazul celor care, în toamna lui 2021, vor fi deja pensionați, dar cu stagii de sub 15 ani.

În viitoarea lege scrie că pensionar va fi considerat doar cel care dovedește stagiul minim de cotizare de 15 aniÎncepând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi”, se explică în nota de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor.

Inițiatorii proiectului spun că cei care se vor pensiona după ce intră în vigoare noua lege și care nu au cei 15 ani de cotizare nu vor primi pensie, ci o indemnizație socială(un ajutor social). Nu știm însă ce va însemna acest ajutor social în cifre, pentru că el nu face obiectul proiectului de care vorbim aici. Inițiatorii indică faptul că va exista o lege specială pentru această indemnizație.

Situația celor care sunt deja pensionați cu stagii sub 15 ani

Ce se va întâmpla însă cu cei care, până în toamna lui 2021, au obținut dreptul de pensie, dar au mai puțin de 15 ani de cotizare? În dispozițiile finale ale proiectului noii legi găsim răspunsul la această întrebare.

„Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 – n.red.) și care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art.159 alin.(1) (adică în urma recalculărilor care se vor face pe noua lege – n.red.) și dreptul la indemnizația socială, stabilită potrivit legii„, scrie în proiect.

În același proiect se atrage atenția că prevederea de mai sus nu se va aplica pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul minim de cotizare cuprins între 10 ani şi 15 ani prevăzut de legislaţia actuală. Prin urmare, doar cei cu mai puțin de 10 ani de cotizare vor fi vizați de opțiunea de trecere la indemnizația socială.

Așa cum punctam într-un alt material, pensiile aflate în plată se vor recalcula pe noua lege. În urma recalculării, s-ar putea ca pentru unii dintre pensionari să devină incidentă chestiunea indemnizației sociale. Dar, potrivit prevederii de mai sus, pensionarii cu stagii mici (cu drepturile de pensie deschise deja la 1 septembrie 2021) nu vor fi trecuți automat la indemnizația socială.

În proiectul de lege se menționează însă că ei vor avea la dispoziție trei luni (până la 1 decembrie 2021) să aleagă între dreptul de pensie rezultat în urma recalculării și acea indemnizație socială. Cei care nu vor opta vor primi pensia recalculată conform noii legi. Tot în proiect mai scrie că toate casele de pensii vor anunța pensionarii de posibilitatea de a opta între pensia minimă și indemnizația socială.

Pentru că nu știm momentan care va fi structura acestei indemnizații și cum se va acorda, nu putem face o analiză între aceasta și pensie. Dar indiciul că pensionarii vor putea să opteze între pensia recalculată (care, posibil, va fi cea minimă prevăzută de lege) și ajutorul social ne duce cu gândul că va putea exista un avantaj pentru cei care vor opta pentru această din urmă sumă de bani, nu pentru pensia recalculată. Rămâne de văzut cum va fi acordată indemnizația socială.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Caroline Wozniacki și anunțul surprinzător: Se va retrage după Australian Open

Publicat

in

De

Jucătoarea daneză de tenis Caroline Wozniacki, fost lider WTA, a anunţat, vineri, că se va retrage din activitatea competiţională după ediţia de anul viitor a turneului Australian Open, transmite News.ro.

“Am jucat la nivel profesionist de la vârsta de 15 ani. Am trăit un prim capitol incredibil al vieţii mele. Cu 30 de trofee WTA la simplu, locul 1 WTA timp de 71 de săptămâni, un triumf la Turneul Campioanelor, trei Jocuri Olimpice, inclusiv ca portdrapel pentru Danemarca, şi câştigarea Australian Open în 2018, am reuşit tot ce aş fi visat vreodată să realizez pe teren”, a notat sportiva în vârstă de 29 de ani pe Instagram.

Ea a menţionat că decizia de retragere nu are nicio legătură cu sănătatea sa.

“Mi-am spus mereu că atunci când va veni momentul sunt lucruri din afara tenisului pe care vreau să le fac mai mult. Şi este momentul să le fac. În ultimele luni, mi-am dat seama că viaţa înseamnă mai mult decât mi-ar plăcea să reuşesc pe teren. Faptul că m-am căsătorit cu David a fost un astfel de obiectiv şi să întemeiez o familie cu el în timp ce călătoresc în continuare în întreaga lume şi atrag atenţia asupra problemei artritei reumatoide (proiect care urmează) sunt pasiuni ale mele mergând mai departe.

Astfel, astăzi anunţ că mă voi retrage din tenisul profesionist după Australian Open. Această decizie nu are nicio legătură cu sănătatea mea. Nu este o despărţire, abia aştept să îmi împărtăşesc cu voi toţi călătoria mea emoţionantă. În final, vreau să le mulţumesc din toată inima fanilor, prietenilor, sponsorilor, echipei mele, în special tatălui meu ca antrenor, soţului meu şi familiei mele pentru că m-au susţinut de-a lungul anilor. Fără voi toţi nu aş fi reuşit asta niciodată!”.

Caroline Wozniacki a fost pentru prima dată lider în clasamentul mondial la 11 octombrie 2010 şi a fost ultima oară lider în februarie 2018, după ce a câştigat Australian Open.

În prezent, daneza se află pe locul 37 în ierarhia WTA.

Postarea de pe Instagram a jucătoarei Caroline Wozniacki:

View this post on Instagram

I’ve played professionally since I was 15 years old. In that time I’ve experienced an amazing first chapter of my life. With 30 WTA singles titles, a world #1 ranking for 71 weeks, a WTA Finals victory, 3 Olympics, including carrying the flag for my native Denmark, and winning the 2018 Australian Open Grand slam championship, I’ve accomplished everything I could ever dream of on the court. I’ve always told myself, when the time comes, that there are things away from tennis that I want to do more, then it’s time to be done. In recent months, I’ve realized that there is a lot more in life that I’d like to accomplish off the court. Getting married to David was one of those goals and starting a family with him while continuing to travel the world and helping raise awareness about rheumatoid arthritis (project upcoming) are all passions of mine moving forward. So with that, today I am announcing that I will be retiring from professional tennis after the Australian Open in January. This has nothing to do with my health and this isn’t a goodbye, I look forward to sharing my exciting journey ahead with all of you! Finally, I want to thank with all my heart, the fans, my friends, my sponsors, my team, especially my father as my coach, my husband, and my family for decades of support! Without all of you I could have never have done this!

A post shared by Caroline Wozniacki (@carowozniacki) on

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

[P] De 6 decembrie Fortech îi dăruiește Clujului 7 defibrilatoare automate

Publicat

in

De

​La 16 ani de la înființare, Fortech îi dăruiește comunității clujene 7 defibrilatoare automate, care urmează să fie achiziționate și amplasate în locurile publice. Inițiativa face parte dintr-un parteneriat încheiat cu SMURD Cluj. 20% din suma necesară achiziționării defibrilatoarelor a fost donată de angajații și colaboratorii Fortech, într-o campanie internă de strângere de fonduri.

Din 6 decembrie, Clujul va dispune de 7 defibrilatoare automate, dăruite de Fortech, una din companiile de IT de top din Transilvania, cu peste 750 de angajați și colaboratori. Acestea urmează să fie achiziționate și amplasate în locurile publice pe parcursul anului viitor, pentru a veni în ajutorul celor care suferă un episod cardio-respirator. Inițiativa este posibilă prin colaborarea cu SMURD Cluj, cu care Fortech se află într-o structură de parteneriat de 3 ani de zile și reprezintă primul proiect de acest fel desfășurat de o companie privată.

Darul pentru oraș este unul colectiv, al companiei și angajaților acesteia, cu ocazia aniversării a 16 ani de activitate. Timp de o lună angajații și colaboratorii Fortech și-au unit forțele și creativitatea într-o campanie internă de strângere de fonduri, derulată sub sloganul “Nothing Breaks Like a Heart. Restart One. / Nimic nu se frânge precum o inimă. Resetează una”. Organizată sub forma unui joc 20/80, campania a încurajat angajații să acumuleze 20% din contravaloarea a 6 defibrilatoare, urmând ca diferența de 80% să fie completată de companie, și astfel împreună să deblocheze darul pentru oraș. Colegii, entuziasmați de campanie, și-au depășit targetul, reușind să colecteze parțial banii pentru un al șaptelea defibrilator automat.

“Comunitatea locală e ecosistemul în care noi ne-am dezvoltat activitatea, și creștem zi de zi. Ne bucurăm să revenim anual cu câte un proiect de implicare în semn de recunoștință pentru tot ce ne oferă ca și platformă de progres. Dincolo de a face o sponsorizare, dorința noastră e de fiecare dată să încurajăm implicarea colectivă. Colegii noștri au răspuns peste așteptări la fiecare invitație de participare și le mulțumesc pentru că suntem o echipă solidă indiferent de sfera de intervenție, proiecte din comunitățile noastre locale sau proiecte pentru clienți internaționali. În cauza acestui an, ne sunt alături paramedicii de la SMURD Cluj. Prețuim parteneriatul cu ei și le mulțumim.” – Călin Văduva, CEO Fortech

Ideea proiectului e rezultatul colaborării cu paramedii SMURD Cluj, care sunt o fereastră înspre nevoile comunității când vine vorba de serviciile de sănătate. Campania de achiziționare a celor 7 defibrilatoare vine în completarea altor proiecte desfăsurate de companie pe segmentul de sănătate în anii precedenți. În 2018, Fortech a derulat prima acțiune internă colectivă de strângere de fonduri pentru campania Asociației Beard Brothers, în urma căreia cu ajutorul întregii comunități s-au achiziționat ambulanțe pentru SMURD. Din 2017, Fortech este un susținător constant al Taberei Naționale de Medicină de Urgentă, dedicată studenților de la Medicină. Anual peste 30 de studenți din România și Republica Moldova participă la una dintre cele mai neconvenționale tabere, în care sunt implicați în posibilie situații reale de urgență.

La nivel intern, compania organizează de 3 ani cursuri interne de prim ajutor, cu ajutorul paramedicilor de la SMURD. Anual mai mult de un sfert dintre angajații și colaboratorii Fortech din Cluj, Iași, Oradea și Brașov, au fost pregătiți pentru a face față unei situații medicale critice. Sesiunile practice derulate de paramedici i-au învățat cum să ofere prim ajutor, cum să facă masajul cardiac sau cum să utilize un defibrilator automat.

Aduse împreună, aceste acțiuni construiesc o direcție de CSR coerentă în ariile conexe sănătății, pe care compania îşi dorește să o dezvolte în continuare.

Alte proiecte

Fortech susține proiectele educaționale pentru tinerii pasionați de tehnologie. Anul acesta Fortech a contribuit la deschiderea primului laborator de IoT din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, respectiv dotarea unui laborator pentru studenţii informaticieni din Oradea. În mod constant compania organizează cursuri de pre-angajare, care propun o pregătire accelerată, pe o tehnologie.

Pe lângă, colaborările de durată cu universitățile din Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Brașov, Fortech se implică în proiectele adresate învățământului pre-universitar. Unul dintre acestea este Academia DPIT, program dezvoltat și implementat de Asociația DPIT, pe care Fortech l-a susținut încă de la prima ediție. Rezultatele din prezent sunt semnificative: 5 ediții și peste 700 de liceenii care au deprins abilități practice în IT. Două echipe mentorate de Fortech au urcat pe podiumul concursului de proiecte “Descoperă-ți pasiunea în IT” 2019, dezvoltând aplicaţii care uşurează procesul birocratic din instituțiile publice, respectiv eficientizează cumpărăturile, prin evitarea statului la cozile de la casele de marcat.

Despre Fortech

Fortech este o companie românească de servicii software, cu sediul în Cluj-Napoca și birouri regionale în Iași, Oradea și Brașov. În 2019, Fortech și-a deschis un birou de consultanță și vânzări în Chicago, pentru a fi mai aproape de nevoile clienților din S.U.A. Cu un număr de peste 750 de angajați și colaboratori, Fortech este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii software din regiune, recunoscută recent de EY, Forbes și în mod repetat în topul Deloitte ce clasează companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Din 2003, două sute de clienți au ales Fortech ca partenerul lor de dezvoltare software, printre care T-Systems, Swisscom, Symantec, Pfizer și Renault.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend