Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România nu poate evita o recesiune, dar economia nu se va prăbuşi, apreciază Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal

Publicat

in

România nu are cum să evite o recesiune în acest an, însă important este ca scăderea să nu ajungă la 10-15% din PIB, a declarat joi Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

România nu are cum să evite o recesiune în acest an, însă important este ca scăderea să nu ajungă la 10-15% din PIB, a declarat joi Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la Digi24.

El a adăugat că există calcule la CF care arată că şomajul tehnic poate fi susţinut luni de zile şi a propus o taxă pe solidaritate.

„Şomajul tehnic este obligatoriu şi se poate susţine prin redistribuire de resurse. Ar fi imoral să lăsăm aceste persoane de izbelişte. Avem şi la Consiliul Fiscal unele calcule, luni de zile se pot acoperi asemenea cheltuieli dedicate şomajului tehnic. Avem o situatie de mare vitregie cu bugetul public, am văzut cum s-a terminat bugetul anul trecut cu deficit (de peste 4%), România nu are monedă de rezervă (deci) noi nu ne permitem un pachet de asistenţă cum e configurat peste Ocean sau în Germania, dar putem avea o creştere a deficitului bugetar de 2-3% din PIB, dar cheltuială raţională care este dedicată luptei împotriva coronavirusului şi acoperirii cheltuielilor de şomaj pentru că nu putem lăsa oamenii de izbelişte”, a spus Daniel Dăianu, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: ‘ERAM FERICIŢI ŞI NU ŞTIAM’ – Editorial viral online, scris de un jurnalist spaniol

Preşedintele Consiliului Fiscal a arătat că România nu poate evita o recesiune economică şi a adăugat că important este ca scăderea să nu fie prea abruptă.

„Nu avem cum să evităm o recesiune, însă economia nu se va prăbuşi, avem servicii de bază care vor continua, întreprinderi care continuă să lucreze, agricultura va continua să se practice. (…) Trăim vremuri cu mari incertitudini. Toate cifrele pe care le avansăm trebuie privite cu mare circumspecţie. Nu vom putea avea creştere economică, vom avea o scădere a activităţii, dar este important să nu se ajungă la 10-15% (din PIB) scădere”, a precizat Dăianu.

În condiţiile lipsei de resurse din buget, el a mai propus aplicarea temporară a unei taxe de solidaritate în aceste vremuri vitrege, bani care să se adune într-un fond.

„Am făcut o propunere de pildă ca să se aplice, cel puţin temporar o taxă de solidaritate. Am avut o taxă pentru a achiziţiona ceea ce face parte din patrimoniul românesc, când a fost vorba despre Brâncuşi. De ce să nu facem cu atât mai mult acum, când este vorba de patrimoniul uman al României, să salvăm vieţi omeneşti, o taxă? De fapt aici am testa sentimentul de solidaritate. O taxă de solidaritate care să fie acceptată de societatea românească, de la un anumit nivel al veniturilor. Nu mă refer numai la salarii. Să se aplice această taxă temporar care să suplimenteze resursele alocate pentru primul front de luptă (cel medical – n.red.). Ar avea şi o încărcătură simbolică mare. Am putea să creăm un fond de solidaritate”, a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Miniştrii europeni de Finanţe încearcă, din nou, să ajungă la un acord cu privire la un plan de relansare

Publicat

in

De

Miniştrii europeni de Finanţe vor face joi o nouă încercare pentru a ajunge la un punct de vedere comun cu privire la un set de măsuri fiscale necesare pentru a combate pandemia de coronavirus, după ce la prima reuniune care a avut loc marţi nu au putut depăşi divergenţele de opinie, transmite DPA.

Miza acestor discuţii îndelungate este un pachet de aproximativ 500 miliarde de euro compus din împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), un fond de garanţii pentru companii de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi sprijin pentru schemele naţionale de şomaj parţial, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

„După 16 ore de discuţii, ne-am apropiat de un acord, dar nu am ajuns încă acolo. Am decis să suspend întîlnirea Eurogrupului care va continua joi”, a scris preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno pe contul său de Twitter.

Potrivit unor surse diplomatice, un subiect dificil în cadrul discuţiilor au fost eventualele condiţii care ar urma să fie ataşate împrumuturilor oferite de MES. Majoritatea miniştrilor europeni de Finanţe doresc să fie inclusă doar menţiunea că banii trebuie utilizaţi pentru a combate pandemia de coronavirus iar beneficiarii trebuie să adopte o politică fiscală responsabilă. În schimb, Olanda a dorit să se meargă mai departe, ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra solicitând să fie impuse anumite condiţii economice concepute pentru fiecare ţară în parte, au precizat sursele, însă această solicitare a fost respinsă de alte state membre, în special Italia.

Citește și: Comisia Europeană știe când se termină criza: Propune INTERZICEREA deplasărilor neesenţiale către UE până la 15 mai

Un alt subiect controversat îl reprezintă cererea venită de la ţările cele mai afectate de pandemie, în special Italia, privind crearea unui instrument comun de datorie, sub forma unor euro-obligaţiuni denumite deseori corona-bonduri, destinat relansării economiei după încheierea crizei. Statele din nordul Europei, în special Germania şi Olanda, s-au opus Italiei, susţinută de Spania, ceea ce a determinant eşecul summitului european din 26 martie.

Dacă se va ajunge joi la un acord, propunerile miniştrilor de finanţe urmează să fie aprobate de şefii de stat şi de guvern din statele membre UE.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Episcopia Alexandriei: Donații către spitale și Jandarmerie, alimente pentru vârstnici

Publicat

in

De

În Teleorman, Biserica s-a implicat în lupta cu răspândirea noului coronavirus pe mai multe planuri, potrivit basilica.ro.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, Protopopiatul Roșiorii de Vede a oferit luni, 06 aprilie 2020, o donație de 15.000 de lei către Spitalul Municipal „Caritas”, pentru achiziționarea de echipamente medicale. Spitalul „Caritas” este spital suport pentru bolnavii de Covid-19 din județul Teleorman.

La sfârșitul săptămânii trecute, Sectorul social-filantropic al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului a donat un număr de 3.000 măști de protecție către Jandarmeria Teleorman și Spitalul orășenesc Videle.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

În același timp, Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca a continuat acțiunea social-filantropică începută odată cu declararea stării de urgență distribuind produse alimentare persoanelor vârstnice sau fără posibilități materiale din satele Comoara și Văceni.

Produsele, în valoare de 10.000 de lei, au fost distribuite cu ajutorul asistenților sociali și voluntarilor de la Primăria Drăgănesti Vlașca, cu respectarea tuturor normelor igienico-sanitare, informează Episcopia Alexandriei și Teleormanului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend