Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România a devenit lider în Europa Centrală şi de Est la înarmare

Publicat

in

România este lider la înarmare în Europa Centrală şi de Est, potrivit datelor Institutului Internaţional de Studii pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.  Mai exact, raportul arată că între 2016 şi 2017, cheltuielile militare ale ţărilor din regiune au crescut într-un ritm de 12%, fiind de şapte ori mai ridicate decât creşterea cheltuielilor militare în rândul ţărilor occidentale ale NATO.

Este vorba despre cea mai mare creştere regională la nivel mondial, iar în frunte se află România (50%), urmată de Lituania (27%) şi de Letonia (26%).  Cu toate că există diferenţe semnificative între ţări, cheltuielile militare în regiune nu au încetat să crească din 2013, după şase ani consecutivi de scădere.

„Suntem la doi paşi de Rusia, în faţa ei practic, aşa că aceste cheltuieli trebuie accelerate. De exemplu, acest an a fost unul pierdut pentru achiziţia de corvete care sunt atât de necesare Forţelor Navale pentru a-şi putea îndeplini misiunea de apărare la  Marea Neagră. Sper că cel târziu în primul trimestru al anului viitor să fie semnat contractul pentru construcţia acestor nave în România cu un partener străin”, explică expertul militar Aurel Cazacu.

Schimbarea strategiei

Aurel Cazacu spune că, pentru evitarea unor situaţii precum cea ratată a achiziţiei de corvete, cel puţin pentru o perioadă limitată de timp, ar trebui schimbată şi strategia de achiziţie. „Având în vedere că bani sunt, cea mai bună şi rapidă soluţie ar fi întocmirea unui plan clar de achiziţii pentru zece ani. Cu tot ce ne este necesar. Adică corvete, elicoptere de atac, blindate, camioane, submarine, restul de avioane de luptă F-16, baterii de rachete de coastă, sateliţi şi altele. Achiziţionarea acestora trebuie să se facă prin acorduri de tip Guvern – Guvern, şi nu prin licitaţii care întotdeauna trenează. Astfel, contractele vor fi rapid semnate şi puse în practică în parteneriat cu producători din ţări aliate NATO. Este vorba de tranzacţii de tipul celei pentru rachetele Patriot”, spune expertul.

Acesta arată şi care ar trebui să fie criteriul principal de achiziţie al Ministerului Apărării Naţionale. „Noi nu trebuie să cumpărăm neapărat ce este mai scump, dar trebuie să cumpărăm ce este mai bun. Numai aşa putem face faţă într-o nedorită situaţie de conflict. Nu trebuie să ne axăm pe producători dintr-o anumită ţară. Căutăm ce e mai bun. De exemplu, luăm o navă de la italieni, francezi sau olandezi, dar o echipăm cu armament american care este cel mai bun”, a mai afirmat expertul.

Putem deveni şi furnizori de armament

Acest tip de contracte poate fi avantajos din punct de vedere financiar, este de părere Cazacu. „Există companii care sunt dispuse ca, după fabricarea în România a echipamentelor militare pentru MApN, să continue producţia în entităţile din România. Astfel, fabricile noastre de armament vor fi partenere în contractele pe care respectivii producători le-ar avea cu terţe ţări”, a conchis analistul militar Aurel Cazacu. ;

Rusia a speriat pe toată lumea

Aude Fleurant, director de program la SIPRI privind cheltuielile militare şi armamentul, a explicat pentru agenţia EFE că ţările din Europa Centrală şi de Est resimt o necesitate sporită în a-şi moderniza sistemele de apărare. Conflictul din Ucraina, unde forţele separatiste susţinute de Rusia luptă împotriva guvernului central, a creat un sentiment de ameninţare în aceste ţări care, în calitate de membre ale NATO, participă la obiectivul comun de a spori cheltuielile cu apărarea cu până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2024.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Dan Petrescu, nemulțumit de formatul Ligii 1: „Noi ieșim din Europa”

Publicat

in

De

​Dan Petrescu, antrenorul echipei CFR Cluj, a declarat, în cadrul unei conferinței de presă, că ar dori ca regula U21 să fie scoasă din regulamentul Ligii 1. De asemenea, antrenorul lui CFR Cluj ar scoate sistemul cu play-off şi play-out.

Petrescu este deranjat de regula U21 despre care spune că scade nivelul echipei.

„Eu aş face 18 echipe, 34 de etape şi e foarte bine. De ce să îmi iei puncte? Fără U21, campionat normal. Domnilor, hai să intrăm şi noi în Europa. Noi ieşim din Europa. 18 echipe ar fi fantastic, 16 cu 30 de meciuri ar fi prea puţine. Cu echipe adevărate, să vină Timişoara, Aradul, Ploieştiul. Nu înţeleg de ce vrem să complicăm cu play off şi cu play out”, a spus Dan Petrescu.

CFR Cluj va evolua duminică, începând cu ora 20:00, cu Universitatea Craiova, scrie Mediafax.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Își recuperează coroana! Simona Halep, cap de afiș în presa internațională!

Publicat

in

De

Simona Halep este din nou în centrul atenției, după victoria spectaculoasă obținută sâmbătă, în fața kazahei Elena Rybakina.

Presa internațională o laudă pe jucătoarea noastră, după ce „a trebuit să-și folosească toate resursele” pentru a se impune la Dubai.

Jurnaliștii de la Adevărul au prezentat ce scrie presa internațională, după succesul Simonei:

*L’Equipe: Pusă la treabă de talentata Elena Rybakina, Simona Halep a trebuit să-şi folosească toate resursele pentru a câştiga în trei seturi. A fost primul titlu al anului pentru numărul doi mondial.

*BBC: A doua în lume, Simona Halep a câştigat al 20-lea trofeu WTA. Românca, semifinalistă la Australian Open în ianuarie, s-a chinuit în primul set, dar a luptat şi a revenit să ia trofeul.

*Eurosport: Simona Halep a câştigat primul titlu de după cel de la Wimbledon. Halep a avut mult de muncit ca să o învingă pe mult mai tânăra Elena Rybakina.

*AS: Românca Simona Halep a câştigat pentru a doua oară titlul la turneul de la Dubai, după ce a învins-o pe kazaha Elena Rybakina. E primul ei titlul anul acesta.

*WTA: Simona câştigă al 20-lea său titlu din carieră. A fost o finală intensă cu starul în ascensiune Elena Rybakina. Cap de serie numărul 1, Simona s-a luptat din greu pentru a câştiga la Dubai, după aproape două ore şi jumătate.

Vezi și

EXCLUSIV Susținere totală pentru un cunoscut șef de la ANPC: Gabriela Firea, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu își dau mâna

EXCLUSIV Guvernul Orban instalează un personaj controversat într-o funcție-cheie: Pagubă de 1 milion de euro

Predoiu aproape ‘călcat în picioare’ de către procurori

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend