spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

România 100 – Expoziție De Grafică și Pictură În Ulei – Ion Aurel Gârjoabă

Facebook Twitter Google+
România 100 – Expoziție De Grafică și Pictură În Ulei – Ion Aurel Gârjoabă

Centrul de Cultură și Arte ,,George Topârceanu,, a găzduit azi o expoziție de pictură a artistului plastic local Aurel Gârjoabă (foto). Evenimentul a fost deschis de Andrei Marcu care a cântat la chitară două melodii patriotice: Singur în țara mea (poemul profesorului George Baciu) și Trece-ți Batalioane. După acest moment muzical a luat cuvântul Ruxandra Socaciu  (artist plastic), o fostă elevă a maestrului Aurel Gârjoabă care a continuat colaborarea cu dânsul după ce acesta nu i-a mai fost profesor.

Ruxandra a spus despre artist că nu a învățat să facă un lucru și a rămas la el făcându-l tot timpul la nesfârșit intrând în rutină, ci, s-a reinventat mereu. ,,În lucrările domnului profesor, vedem elemente pe care le cunoaștem (copaci, flori, portrete) însă ele sunt reinterpretate și gândite prin mintea unui artist. A făcut azi o expoziție, ca și culoarea rece să fie caldă, toate tablourile sunt luminoase, chiar și cele care conțin culori reci, sunt astfel îmbinate culorile încât oferă o strălucire. De ce simțim acest lucru? Pentru că domnul profesor are o inimă caldă și tânără, chiar și la vârsta dumnealui. Arta este astăzi altceva, s-a schimbat datorită apariției fotografiei și filmului, este sub toate formele”.

După discursul artistului plastic Ruxandra Socaciu, a luat cuvântul autorul picturilor, Aurel Gârjoabă, acesta a precizat că arta se adresează sufletului, aceasta este un har pe care divinitatea îl dă artistului prin care prezintă realitatea obiectivă din jurul nostru ,,Arta ca și alte domenii, are un limbaj, în care deosebim ca elemente de limbaj, punctul plastic care reprezintă urma lăsată de un instrument grafic, creion, cărbune, bucată de cretă sau oricare alt instrument. Linia exprimă o serie întreagă de stări sufletești, fenomene ale naturii, tot ceea ce se petrece în jurul artistului poate fi reflectat în opera de artă. Cel mai expresiv element de limbaj este culoarea, care prin energia pe care o degajă, poate să exprime, așa cum ar fi roșu, ce are efect psiho-fiziologic, are menirea să accelereze pulsațiile inimii, nu întâmplător este numită culoarea dragostei, atunci când vezi pe cineva pe care îl îndrăgești, sigur că bătăile inimii accelerează, nu întâmplător oferim o floare de culoare roșie unei fete. Galbenul este o culoare a bucuriei, speranță și prospețime. Albastrul este meditativ, predispune la judecată. Verdele este culoarea opusă roșului, atenuează pulsațiile inimii, de aceea atunci când ieșim la iarbă verde avem senzația aceea de relaxare, de liniște. Violetul este o culoare pesimistă”.

La final a cântat la chitară două melodii, Alina Stan ( Îndemn La Unire și Doamne ocrotește-i pe români)

 

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....