Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reuters: Trump ar putea folosi abordarea dură faţă de China în campania electorală din 2020

Publicat

in

Administraţia de la Beijing consideră că disputa comercială cu Washingtonul poate fi depăşită prin respect reciproc, dar echipa preşedintelui SUA, Donald Trump, ar putea opta pentru abordarea dură faţă de China ca element de campanie electorală în scrutinul prezidenţial din 2020, scrie Mediafax, citând Reuters.

Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul chinez, Xi Jinping, au stabilit în iunie, la summitul G20 din Japonia, să amâne impunerea de noi sancţiuni reciproce şi să continue dialogul pentru ajungerea la un acord comercial, dar, deocamdată, nu s-a stabilit exact când vor fi reluate negocierile şi nici cât se vor mai prelungi.

„Conform acordului la care s-a ajuns la Osaka de către liderii ambelor ţări, echipele de negociere vor relua discuţiile pe teme economice şi comerciale pe baza egalităţii şi respectului reciproc. China consideră că ambele părţi pot găsi o modalitate de a rezolva problemele dacă se ţine cont de preocupările fiecărei părţi printr-un dialog al egalilor”, a transmis joi Ministerul Comerţului de la Beijing, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Există posibilitatea ca negocierile pentru depăşirea crizei comerciale cu Beijingul să se prelungească până în anul 2020, când în Statele Unite sunt programate alegeri prezidenţiale.

„Cred că ajungem în 2020 înainte de a fi găsită o soluţie la această criză. Cred că acest lucru l-ar ajuta politic (pe Donald Trump -n.red.), deoarece aceasta este realitatea lumii în care trăim”, afirmă Steve Bannon, fost consilier pentru Strategii politice al lui Donald Trump. Steve Bannon a pledat pentru o abordare dură faţă de China.

„Donald Trump este primul preşedinte al SUA care a adoptat o abordare dură faţă de China, din cauza acţiunilor comerciale negative ale acestei ţări de-a lungul multor decenii, o poziţie de forţă care va avea ecouri în rândurile alegătorilor preocupaţi de locurile de muncă americane”, a declarat Erin Perrine, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.

„Dacă oamenii cred că lucrurile merg în direcţia cea bună, dacă observă continuarea exporturilor agricole – soia şi alte produse din state-cheie în scrutin -, atunci preşedintele va putea spune pe bună dreptate că lucrurile progresează”, argumentează Sean Spicer, un fost membru al echipei lui Donald Trump.

Însă opoziţia democrată crede că abordarea lui Donald Trump, un politician republican, ar putea genera vulnerabilităţi în scrutinul prezidenţial.

„De la fermierii din Iowa la locurile de muncă din zona centru-vest, numeroase state l-au susţinut pe Trump cu promisiunea că va câştiga războiul comercial cu Administraţia din China şi va genera locuri de muncă. Până acum, nu a realizat nimic”, afirmă analistul Scott Mulhauser, fost consilier al fostului vicepreşedinte Joseph Biden, care ar putea fi adversarul lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial din 2020.

Stephen Moore, unul dintre consilierii pe probleme economice ai lui Donald Trump, crede că un acord rapid în disputa cu Beijingul ar fi util înaintea alegerilor. „Poate că acest lucru ne-ar ajuta să trecem de alegeri. Sfatul meu personal pentru Donald Trump ar fi să ajungă acum la un acord şi să adopte o abordare mai dură faţă de China după ce va fi reales”, propune Moore.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

DigiSport: Imaginea care a uimit lumea fotbalului vine din Olanda! Cine este „gigantul” care joacă la Ajax U15

Publicat

in

De

Un jucător de la Ajax face furori pe internet – nu pentru vreun gol antologic sau un dribling de senzaţie. David Easmon este numele celui care a captat toată atenţia din cauza unei imagini care a provocat controverse.

David Easmon a fost titular în partida pe care echipa Under 15 a lăncierilor a câştigat-o cu 6-2 în faţa omologilor de la Sparta Rotterdam în acest weekend. Fundaşul de 14 ani a fost surprins într-un duel cu un adversar net inferior din punct de vedere al gabaritului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ion Cristoiu, despre dezbaterea organizată de Klaus Iohannis: Jurnaliștii care participă se descalifică

Publicat

in

De

Ion Cristoiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că președintele Iohannis a transformat dezbaterea electorală de marți într-un party al persoanei fizice Klaus Iohannis, dând dovadă de o aroganță uriașă față de opinia publică și consideră că ziariștii care participă se descalifică în postura de jurnaliști.

Citește și: SURSE – Iohannis și Dăncilă mută liniile frontului: șeful de campanie al PNL vine cu informații din tabăra PSD

Ion Cristoiu a afirmat că dezbaterea electorală a președintelui Iohannis, despre care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan afirma că se va desfășura după model american, este mai degrabă demnă de o fostă republică sovietică.

“Cred că dl. Rareș Bogdan a greșit. Cred că de fapt e o confuzie de cuvinte. Nu e vorba despre un model american sau occidental, este vorba despre un model din Turkmenistan sau hai, cu bunăvoință, din Belarus. Pentru că în aceste foste republici sovietice avem o democrație sau avem o serie de momente democratice de ochii lumii. Adică avem alegeri în care președintele câștigă cu 90%, referendumuri, e și parlament, e și presă și sunt și dezbateri între candidați. Și sigur că acolo președintele, care de regulă, e de vreo 30 de ani în funcție, își permite să invite pe cine vrea el”, a susținut analistul politic.

Ion Cristoiu este de părere că modul în care a procedat președintele Iohannis este unic în istoria posdecembristă, rolurile fiind inversate pentru ca șeful statului să aibă „dezbaterea Lui”: candidatul PNL a luat locul presei care ar fi trebuit să adreseze invitații și să pună condiții pentru participarea la dezbaterea electorală.

“Își permite această chestiune unică, repet, unică, nu numai în istoria posdecembristă, dar și în istoria democrației, și anume, un candidat, pentru că dl. Klaus Iohannis este candidat, își permite să organizeze dezbaterea Lui, cu mare. În această perioadă în care o parte a presei este emoționată de faptul că a primit invitație și alta e supărată că nu a primit invitație la această dezbatere, nu s-a lămurit un lucru foarte important. În campania electorală, fie înainte, fie între cele două tururi, un candidat, că e președinte, șef de partid, oricum, care a intrat în turul al doilea, este obligat să vină în fața poporului și să dea seamă de ceea ce a făcut până acum și apoi de programul lui. Această dare de seamă în fața poporului român, în cazul lui Klaus Iohannis, nu are alt cadru decât cel în care presa în numele opiniei publice, în numele poporului cheamă, organizează dezbaterea și invitatul vine și acceptă condițiile presei. Acum avem de-a face cu o chestie unică”, a explicat jurnalistul.

În opinia sa, președintele Iohannis a tratat această dezbatere ca pe propriul botez, party sau nuntă, la care invită pe cine vrea.

“Dl. Klaus Iohannis, dacă ar fi avut un botez sau s-ar fi recăsătorit și ar fi făcut nuntă sau dacă ar fi dat un party, acasă, la el, la Sibiu, sunt de acord că putea să invite pe cine vrea el. Dar ca tu, candidat, și președinte în exercițiu și mai mult ca sigur președinte pentru încă cinci ani, să-ți permiți aroganța de a invita numai pe cine vrei tu și să motivezi cum motivează echipa lui de campanie că cei invitați să pună întrebări sunt oameni care cunosc activitatea președintelui și activitatea PNL și a urmărit-o, adică stabilești tu cine vine, mie, repet, mi se pare o uriașă aroganță, un dispreț, nu față de presă în primul rând, ci față de opinia publică, opinie publică stăpână a oricărui demnitar”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu a acuzat SNSPA, instituția care găzduiește dezbaterea electorală de marți seara, că este complice la manipulare.

“În cazul de față era normal, ca o instituție neutră, Academie, Universitate, TVR sau SNSPA să organizeze o dezbatere. Nu vin cei doi, atunci organizăm pe rând. Marți, unul, miercuri, celălalt. O dezbatere, care sigur negociind cu echipele de campanie, stabilea același cadru, invitațiile erau adresate de instituția respectivă, iar cei doi candidați care ar fi venit marți și miercuri, erau obligați să se conformeze regulilor impuse de organizatori. În cazul de față, repet, SNSPA-ul, și aici avem o foarte mare problemă a conducerii acestei instituții, este complice la o manipulare. Ea, de fapt, pune la dispoziția lui Klaus Iohannis, o sală, deși nu am înțeles de ce aula Bibliotecii universitare este a SNSPA, și aplaudaci din rândul profesorilor și studenților. Ea nu organizează, dar neprecizând, PSD necerând, presa necerând explicații acestei instituții… ea este o instituție bugetară, e plătită din banii noștri, ea nu este o instituție privată… SNSPA era datoare să spună ”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că era corect ca invitațiile să fie adresate instituțiilor de presă care, la rândul lor, să-și desemeze participanții la debatere și nu să le trimită nominal, anumitor jurnaliști.

“Bun, în al doilea rând. Hai să admitem că un candidat poate să prefere o anumită formulă. formulă…normal era, democratic, de bun simț, cum vreți, corect, să se adreseze fiecărei instituții de presă o invitație oficială, care instituție stabilea ea cine vine. Este inadmisibil ca președintele României, sau indiferent cine-o fi el, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, să stabilească ce jurnaliști să vină și să aibă onoarea să-i pună întrebări. Aici se ascunde aroganța. Adică cei care vin se împart în două, dacă ați observat: unii vor aplauda și alții vor pune întrebări. Cum adică? A ajuns un politician în România post-decembristă, Klaus Iohannis este un politician chiar dacă este el președintele României și candidatul PNL, să stabilească el cine să-i pună întrebări ?! Următorul pas, și atrag atenția cu toată seriozitatea, va fi acesta, Klaus Iohannis să stabilească să vină la vot numai anumiți cetățeni, acei cetățeni să-l voteze pe el, adică să vină numai cei care-l votează, și restul cetățenilor să stea în secțiile de votare și să-i aplaude pe cei care-l votează pe el. Așa ceva nu există! Dar aceasta este esența acestei farse care se joacă mâine seară în România, zisă și normală”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu spune că nu a primit invitație la dezbatere și s-ar mai fi gândit dacă o acceptă doar dacă îl suna președintele Iohannis în persoană, așa cum ar fi trebuit să procedeze cu toți jurnaliștii invitați.

“În primul rând că nu am primit, și fac această precizare: am văzut în justificare faptul că ăia care au dreptul să pună întrebări, au onoarea, au privilegiul, au … nu înțelegeți? Îi pun întrebări lui Zeus! Este o chestie unică în lume, e o sărbătoare în viața lor, trebuie să scrie în jurnal, vor scrie în CV-ul lor : . Și s-a invocat că sunt oameni care au urmărit …. păi dacă nu există în România jurnalist care să fi scris despre președintele României timp de cinci ani cel puțin o sută de editoriale! Din punctul acesta de vedere chiar l-am urmărit, chiar dacă l-am urmărit critic. Doi: dacă aș fi avut anumite șovăieli, dacă mă suna el personal, normal era, între noi fie vorba, și pe ceilalți jurnaliști să-i sune el personal. Nici măcar asta nu a făcut. Le-a trimis invitație Rareș Bogdan. Dar cine e Rareș Bogdan? E vizitiul lui? Birjarul lui? Nu înțeleg. Normal era, politicos, candidatul suna: . Sigur, aș fi stat pe gânduri ,dar nici într-un caz nu m-aș fi dus dintr-un simplu motiv”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a explicat că nu ar fi acceptat invitația din solidaritate cu ceilalți jurnaliști care nu au fost invitați și pentru a nu participa la “o farsă care-i descalifică” în ipostaza de ziariști și îi umilește.

“Orice jurnalist care a acceptat și se va duce și va juca în această farsă, o va legitima, și, prin aceasta, în ochii mei se descalifică din ipostaza de jurnalist. Eu nu m-aș fi dus tocmai din solidaritate cu ceilalți jurnaliști care nu au fost invitați. Repet, eu spun, și sunt și unii cu care am lucrat și lucrez, cine se duce și admite umilința de a fi invitat, de a avea privilegiul să-i pună o întrebare candidatului Klaus Iohannis se descalifică în ochii mei, poate și în ochii altora, ca jurnaliști. Aici, nu pot să nu constat cu mare amărăciune, jubilația, emoția, jurnaliștilor care au fost invitați, repet, personal, nu stabilit de către conducerile trusturilor, de a merge, de a avea privilegiul acesta. Și cred că aici se manifestă un lucru extraordinar: se manifestă complexul trusturilor respective care au admis această insultă adusă lor, pentru că oameni de-ai lor au primit…de la Antena 3, de la Realitatea, de la România TV, nu au primit ele invitație, a primit o anumită persoană de acolo, faptul că au admis asta vine din faptul că au complexe PSD-iste. Dacă ați observat, e interesant că presa mai tefelistă, ca să spun așa, este mult mai aspră, nu vrea să joace în această comedie, în timp de presa suspectată că e a mogulilor PSD-iști, pro PSD, este bucuroasă că are onoarea să fie invitați la party-ul, botezul, ce vreți dumneavoastră, nunta dată de Klaus Iohannis, nu în calitate de persoană particulară, ci în calitate de președinte al României”, a conchis analistul politic.

Discuția anunțată cu politologi, jurnaliști și formatori de opinie, de către candidatul PNL la președinție Klaus Iohannis, va avea loc marți de la ora 19.00 și va permite întrebări doar din partea a 8 sau 9 persoane. Ceilalți jurnaliști pot participa ca public la dezbaterea de la BCU, conform senatorului PNL, Alina Gorghiu.

Întrebată de ce invitațiile au fost trimise nominal și nu au fost lăsate trusturile de presă să-și desemneze reprezentantul, Alina Gorghiu a afirmat: „Pentru că este, din punctul nostru de vedere, firesc să participe cei care au fost acreditați la Cotroceni cinci ani de zile. Cred că e normal ca în sală să poată fi cei care au participat activ la mandatul președintelui și cunosc ce au făcut”.

Dintre cei nouă oameni, cinci sunt jurnaliști, respectiv Radu Tudor – Antena 3, Cristina Șincai – România Tv, Cristian Leonte – Pro TV, Moise Guran – Europa FM și Ion M. Ioniță – Adevărul, iar Cristian Pîrvulescu este politolog.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

COMENTARII FACEBOOK

În Trend