spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

REPORTAJELE PROFIT – Nu e de Bruxelles dar e…VARZĂ !  Precum turismul, agricultura Argesului si-a aratat calitatea

Facebook Twitter Google+
REPORTAJELE PROFIT – Nu e de Bruxelles dar e…VARZĂ !  Precum turismul, agricultura Argesului si-a aratat calitatea

– La Indagra 2017, cel mai mare Targ Agricol, Argesul a lipsit aproape cu desavarsire, la fel cum lipseste si de la marile targuri de turism
– Doar doua companii din Arges au fost prezente iar o alta a preyentat produse fabricate in Arges

Agitatie mare in capitala tarii  week-end-ul abia incheiat, acolo unde zeci de mii de oameni au participat la târgul internațional de agricultură Indagra organizat la Romexpo, unde producători din domeniu au prezentat mașinării și echipamente folosite în agricultură, viticultură și zootehnie, mâncăruri tradiționale, mici, langoși, vin roșu și țuică, dar și capre, oi și vaci, toate din rase alese. Ca in fiecare an si echipa ziarului nostru a fost prezenta acolo in speranta ca vom gasi cat mai multe firme si/sau ferme din Arges care sa arate potenta agriculturii judetului. Din pacate, pentru a nu stiu cata oara in ultimul deceniu, constatam ca nici macar la nivel de participari de Targuri Internationale Argesulş nu este prezent si nu isi arata forta in acest domeniu, asa cum se intampla su cu turismul. Judecand dupa cum arata sutele de hectare de terenuri parloaga din judet, dupa felul in care au ajuns fostele fabrici de prelucrare a legumelor si fructelor sau dupa halul in care arata fostele CAP-uri din sudul judetului am putea spune ca nici nu prea aveam cu ce ne prezenta, ca judet, la acest Targ International. In aceste conditii multi dintre argesenii care au particpat la INDAGRA 2017 au tras aceeasi concluyie ca si noi: agricultura judetului e varza !

Standul IPEE asaltat de vizitatori

Ne-am fi dorit sa va przentam aici noutatile aduse de companiile argesene la INDAGRA, insa, am gasit in pavilioanele Romexpo doar 2 firme locale care cred cu tarie in rolul agriculturii, una din Curtea de Arges, cealalta din Topoloveni. Este drept ca, in fata pavilionului central, am desoperit si un generos stand unde erau prezentate alte echipamente produse in Arges, tot la Curtea de Arges. Vorbim de nemtii de la Karcher care inteleg importanta acestor Targuri si participa frecvent la ele. De departe, prezenta cea mai de succes a Argesului la acest Targ International, a fost cea a IPEE Amiral Trading Impex din Curtea de Arges, liderul national in productia de echipamente si utilaje agricole pentru micii fermieri. Ne-am bucurat ca la ora sosirii echipei noastre sa gasim standul IPEE aglomerat, asaltat chiar de mici fermieri din toata tara care doreau sa afle informatii despre produsele fabricate la Curtea de Arges sau chiar sa cumpere. Potrivit directorului comercial al fabricii, inginerul Liviu Nicolae, editia din acest an a adus la Targ mai multi expozanti dar si mai multi vizitatori. ” Standul nostru este aproape permanent aglomerat si ne bucuram ca oamenuu prezinta interes pentru produsele noastre. Ne-au vizitat si oameni de afaceri din tara si din strainatate si am pus la cale viitoare colaborari. Si eu aunt oarecum trist vazand ca din Arges doar noi si cei de la Topoloveni suntem prezenti la INDAGRA. Ma feresc sa comentez, ii las e altii sa faca asta !”, ne-a declarat Liviu Nicolae. In fata pavilionului ventral am descoperit, cu bucurie, o alta serie de produse fabricate in Arges. Este vorba de compania Karcher care a prezentat o gama larga din echipamentele produse la fabricile din Curtea de Arges. Cam asa a fost Argesul agricol reprezentat la INDAGRA 2017 si, nu ne ferim sa o spunem, cam cum este reprezentat in ultimii ani si turismul argesean la targurile de profil, adica slab ! Asta nu ne opreste sa felicitam cele doua firme din Arges care au tinut, totusi, stindardul sus !

Un targ cu de toate iar cine nu a fost are ce regreta !

În pavilionul central al Romexpo, cine nu a fost încântat de brânzeturile și friptura la proțap de-afară, s-a putut bucura de cartofi prăjiți și hamburgeri. Deși de-o parte și de alta a aleii centrale se află corturi cu animale care nu emană cel mai plăcut miros, însă asta nu i-a împiedicat pe vizitatori să formeze cozi în fața standurilor cu mâncare. Sfârâitul micilor, fumul de la proțapul pe care erau purceluși și mirosul de clătite au contribuit la atmosfera parcă de petrecere din zona Romexpo. Cei mai mulți oameni prezenți la târg au spus că nu au venit pentru ceva în mod special, dar dacă vor vedea ceva ce le va atrage atenția, vor cumpăra. Copiii au fost, însă, cei mai încântați. S-au putut urca în tractoare, au călărit ponei și au mângâiat toate animalele la care au avut acces.

Plantele si animalele, una dintre atractiile principale alaturi de politicienii de marca ai tarii

În curtea târgului au putut fi găsite și plante, care mai de care mai colorate, puieți de pomi fructiferi, răsaduri și semințe. Pomicultorii le-au explicat fiecărui vizitator care s-a oprit în fața standurilor lor despre fiecare specie în parte, perioada potrivită de plantare și de ce au nevoie plantele să crească – nici prea multă apă, nici prea mult soare, nici prea multă căldură. În pavilionul central al Romexpo, bucătarii au făcut demonstrații de gătit, întrecându-se în priceperea de a face mămăligă sau a prăji cârnați. Vinul s-a servit și el mai ceva ca pâinea caldă, care, de altfel, adusă tocmai din Ardeal, a atras privirile vizitatorilor prin mărimea ei. Joi, la Indagra au fost și președintele Klaus Iohannis și ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, precum și liderul PSD, Liviu Dragnea. Cel din urmă s-a plimbat printre standuri, a probat căciuli din blană de oaie, a gustat din produsele expuse, de la slănină și brânză, până la berbecuț și zacuscă și a mângâiat oi. Ministrul Agriculturii a primit, la rândul său, o lână plină de ciulini de la un cioban, cu mesajul că degeaba este lână dacă nu poate fi prelucrată. Vineri a fost rândul șefului Senatului de a participa la târgul Indagra. Călin Popescu Tăriceanu s-a plimbat printre standuri, a intrat în fiecare cort, iar după aproximativ o jumătate de oră de la sosire a intrat în cortul dedicat campaniei „Alege oaia” desfășurată de Ministerul Agriculturii, unde mâncat alături de reprezentanți ai ministerului și producători. La final, el a stat de vorbă și cu jurnaliștii și a declarat că a discutat cu mai multe asociații de agricultori, care i-au spus problemele cu care se confruntă, precum intabularea terenurilor și transportul ovinelor. Tariceanu a adăugat că mulți comercianți s-au plâns de înmulțirea urșilor, care au devenit, în ultima vreme, un pericol atât pentru culturi, cât și pentru oameni.

Anul acesta la INDAGRA numarul companiilor straine a fost cu mult mai mare fata de anii anteriori. Companii din Elvetia, Ucraina, Moldova, Italia, etc . Multe dintre acestea au prezentat fie utilaje agricole, fie echipamente specifice prelucrarii carnii sau a fructelor. La multe dintre aceste standuri au avut permanent loc demonstratii care au atras si incantat vizitatorii. Daca ar fi sa acordam o bila neagra Targului INDAGRA 2017, aceasta ar viza doar majorarea pretului biletului de intrarare pentru vizitatori, dublu fata de anul trecut. In ciuda celor 20 lei care trebuiau platiti pentru a intra sa vizitezi cel mai mare Targ Agricol din Romania, numarul vizitatorilo a fost mult mai mare fata de editiile precedente. Un semn ca romanii inca mai cred in agricultura Romaniei !

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....