Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Remaniere de primăvară. Cu puternică furtună / ANALIZĂ

Publicat

in

Termenul ultimativ a expirat. Dacă ne prostim și luăm în calcul zilele nelucrătoare, mai expiră o dată. Luni. Iar președintele Klaus Iohannis nu dă niciun semn că se conformează. Dimpotrivă. Nu va numi niciun ministru. Și va trage cât poate de timp. Remanierea de primăvară se tranformă într-o puternică furtună. Cu grindină și vijelie.

Citește și: Acuzații EXPLOZIVE: ‘Băsescu și Udrea i-au înscenat lui Dragnea dosarul Referendumului, dar acum îl roagă să îi scape de mititica’

Care este planul lui Liviu Dragnea pentru această remaniere, pe care a anunțat-o extinsă? Și care numai extinsă nu e? Vrea să o transforme în restructurare. În eventualitatea cât se poate de probabilă a unui refuz prezidențial. Sau chiar a ignorării cu dispreț de către Klaus Iohannis a solicitării premierului Viorica Dăncilă. Pentru restructurare, este însă necesară îndeplinirea cumulativă a unor condiții. Care sunt acestea?

În primul rând, ar fi condiții de legalitate. Am explicat într-o analiză anterioară că practic PSD intenționează să suprapună o procedură parlamentară peste o altă procedură, constituțională, declanșată la Cotroceni. Și că treaba asta, făcută în doar câteva zile, nu prea este în regulă din perspectiva legii Fundamentale a României. Ceea ce înseamnă că lucrurile s-ar putea împotmoli o vreme la Curtea Constituțională. Apoi, admițând că majoritatea ar putea sări cu nonșalanță peste această etapă, mai există chestiunea cvorumului. Cu numai câteva voturi în plus pe calcul numeric și cu speranța aproape oarbă că minoritățile alta decât cea maghiară vor vota la foc automat cu PSD, nu este deloc exclus ca Liviu Dragnea să se trezească în plin coșmar. Suntem în pline sărbători Pascale. Aproape fără excepție, parlamentarii și-au programat departe de București, unii chiar departe de țară, concediile. Iar unele concedii au fost deja plătite. Și se desfășoară cu o bună parte a familiei. E greu de presupus că deputații și senatorii PSD sunt atât de disciplinați încât toți, fără excepție, să-și întreupă pentru mai multe zile vacanța. Sau pur și simplu să o anuleze. Nici starea lor se sănătate nu este excelentă în fiecare caz în parte. Unii vor fi bolnavi în ziua votului. Alții se vor preface că sunt bolnavi. Și, atenție, minoritățile au mai jucat și în alte ocazii pe dos, contribuind la răsturnări politice spectaculoase. Cum a fost de pildă în cazul Guvernului Răzvan Mihai Ungureanu.

Sunt foarte curios ce vom afla din direcția Legislativului marți. Și ce se va întâmpla miercuri. Pentru că fix miercuri este ziua în care, conform calculelor lui Liviu Dragnea, majoritatea PSD plus ALDE și cu cine s-o mai nimeri va lovi cu barda instituția prezidențială, va da cu Klaus Iohannis de pământ, îl va lăsa să viseze că se opune formării unui nou Executiv, dar va proceda la remaniere prin restructurare în Parlament.

Apare însă o problemă. O mare problemă. Sau o chichiță, cum i-ar spune susținătorii frontului PSD. Dintre miniștrii scoși din Guvern, doar unul este și revocat, prin adresa oficială a premierului trimisă la Cotroceni, dar și demisionar, prin propria voință. Domnul Tudorel Toader, de la Justiție. Revocarea nu este ireversibilă, dacă se renunță la procedura prin Palatul Cotroceni și se recurge la procedura parlamentară. În schimb demisia este. Demisia este un act personal de voință ireversibil. Odată dată, e bună dată. Așa că mai apare o problemă. Pe care, dacă dorește, domnul Tudorel Toader ne-o poate explica într-o zi și jumătate. Sărbători Fericite!

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Maia Sandu și Igor Dodon ar ieși în turul doi la prezidențiale – sondaj

Publicat

in

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 27,9% din respondenții deciși ai unui sondaj realizat de iData ar vota-o pe Maia Sandu, 13,3% – pe Igor Dodon, 5,7 % – pe Ion Chicu, 4,4% – pe Ion Ceban și 4,3% – pe Irina Vlah. Cât privește organizarea în aceeași zi cu alegerile a referendumului pentru aderarea la UE, 43% ar susține această idee, 43,9% sunt împotrivă, iar 13,1% sunt indeciși sau nu au dorit să răspundă. Datele se conțin în Barometrul iData pentru luna martie 2024, relatează stiripesurse.md

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al companiei sociologice iData, Mihai Bologan, a declarat că, cel mai probabil, în cazul alegerilor prezidențiale va fi nevoie de două tururi, deoarece Maia Sandu nu acumulează un procent destul de mare ca să poată câștiga din primul tur. Nu va acumula suficient nici chiar cu voturile din diasporă, chiar dacă se va vota masiv. Cât privește referendumul, datele sociologice arată că moldovenii sunt pro UE.

Barometrul mai arată că în martie 2024, tendințele lunilor precedente în ceea ce privește distribuirea încrederii în politicieni moldoveni rămân aceleași. Primii trei politicieni în care oamenii au cea mai mare încredere sunt: Maia Sandu – cu 24,3%, Ilan Șor – 11,49% și Igor Dodon – 11,2%.

În cazul alegerilor parlamentare, din cei deciși, 36,3% ar vota pentru PAS, 20,0% – pentru PSRM, 18,8% – pentru PP Șansă și 7,6% – pentru PCRM. Partidul politic Partidul Nostru ar obține votul a 4,7% din cei deciși.

Numărul celor care cred că lucrurile în Republica Moldova merg în direcția greșită a scăzut de la 49,5% în ianuarie 2024, la 47,3% în martie 2024. La fel a scăzut și numărul celor care declară că lucrurile merg într-o direcție bună, de la 39,5% în ianuarie 2024 la 37,7% în martie 2024. Numărul celor indeciși a crescut de la 11% în ianuarie la 15% în luna martie 2024.

La întrebarea despre nivelul de fericire, 18,3% din moldoveni s-au declarat foarte fericiți, 30,3% se simt mai degrabă fericiți, 35,4% simt un nivel mediu de fericire, iar nefericiți și deloc fericiți se simt 9,6% și 5,5%  din moldoveni.

Instituțiile cu cea mai mare încredere, conform „ratingului net”, sunt Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, indicând o încredere substanțială în instituțiile religioase. Poliția vine următoarea, sugerând un nivel relativ ridicat de încredere în forțele de ordine. Instituțiile guvernamentale, cum ar fi Parlamentul și Guvernul, prezintă ratinguri de încredere pozitive, dar sunt mai scăzute decât în cazul instituțiilor religioase sau poliției.

Sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE rămâne aproximativ la același nivel, cu o ușoară creștere – 57,4% martie 2024, în comparație cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, numărul celor care se declară împotriva integrării europene a scăzut de la 34,4% în ianuarie 2024 , la 32,8% în martie 2024.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1131 persoane din 322 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost18-24, iar eroarea maximă de eșantionare este 2,85%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră, subliniind că România va continua să fie un actor influent şi constructiv în interiorul NATO, informează News.ro.

”Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. În cei 20 de ani de apartenenţă la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei respectându-şi angajamentele de securitate în zona Mării Negre. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării şi dezvoltării alianţei noastre în aşa fel încât garanţiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea şi siguranţa de care au nevoie pentru dezvoltarea României!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend