Conecteaza-te cu noi

Reportaj

Record mondial şi bătaie de joc pe DN 73 C !  General Trust Argeş  a „reparat” 40 kilometri de drum in doar 3 zile

Publicat

in

Incredibil dar adevărat ! Cel mai prost drum naţional din Argeş, cel mai ocolit de politicieni între campaniile electorale şi cel mai promis la reparaţii în perioada alegerilor, a intrat de săptămâna trecută în reparaţii. Dar ce reparaţii ! Mai mulţi cititori din zona Berevoieşti ne-au semnalat faptul că o mînă de muncitori dotati cu o roabă şi cîteva lopeţi, plombează-n doru lelii doar câteva din zecile de mii de gropi devenite o emblemă a celebrului drum naţional dar şi a Argeşului turistic. Aşa se face că o echipă a ziarului nostru s-a deplasat în zonă şi, surpinşi de modul de lucru al celor câţiva muncitori, am decis să îi monitorizăm. Va prezentam azi cum firma General Trust Argeş a reuşit practic recordul mondial de a repara un drum naţional de circa 40 km in doar trei zile,  distanţa Campulung- Curtea de Argeş fiind reparată în bătaie de joc, pe repede înainte, de firma lui Cătalin Spătaru.

Ritm ameţitor – 13 km pe zi cu doar 6 oameni şi o roabă

DN73 1Pentru că nu aveau echipamente adecvate, muncitorii de la General Trust Argeş au luat în vizor doar gropile centimetrice ca suprafaţă şi adâncime. Modul de lucru era, la fel, de râsul curcilor, în sensul ca doi inşi aruncau doua lopeţi de bitum iar alţi doi îl batatoreau ca să intre în micile găuri. Deoarece gropile erau foarte multe iar bitumul cât sa încapă în doua, trei roabe, GTA a reuşit performanţa sa „repare” câte 13 kilometri de drum naţional în fiecare zi. ” Ce vorbeşti, domnule ! Ăsta e drum naţional, asta e reparaţie ce fac băieţii aştia aici ? Dracu mai calcă vreodată prin zona asta !”, ne-a spus un şofer din Prahova ajuns cu treburi prin zonă.
Să mai spunem ca, oficial, pentru o sumă deloc de neglijat dar care nu se regăseşte în calitatea reparaţiilor, de administrarea şi intreţinerea DN 73 C se ocupă General Trust Argeş, aceeaşi firmă abonată permanent la contractele cu statul român.

Responsabilul cu DN-urile în judeţ e mulţumit de DN 73 C

DN73 2Sesizând recordul mondial dar şi bătaia de joc în privinţa reparaţiilor făcute de GTA, responsabilul în Argeş cu drumurile naţionale, domnul Ghoerghe Mihăiţă, ne-a confirmat faptul că firma lui Cătălin Spătaru are in administrare şi întreţinere cei 40 de kilometri dar şi că este mulţumit de prestaţia lor. ” Avînd în vedere condiţiile meteo este normal acest mod de lucru pentru ca se foloseşte mixtură asfaltică stocabilă. Adică se încălzeşte la faţa locului şi se aşează pe gropile cele mai periculoase”, ne-a spus acesta, neştiind ca muncitorii de la GTA făceau totul pe invers.Să mai precizăm că Mihăiţă a declarat sus şi tare că este normal ca o echipă de 6 muncitori, o roabă şi câteva lopeţi să poata repara 40 de kilometri de drum in doar 3 zile !!!

Nici Poliţia nu îşi mai face datoria !

Pentru oficialii judeţului dar şi cei ai ministerului, le reamintim că DN 73 C arată ca după bombardament de mai bine de 10 ani. Slaba întreţinere a acestuia a facut ca în nu mai puţin de 7 locuri, drumul să fie rupt efectiv, o bandă de circulaţie pravalindu-se, neavănd un stabiliment solid. În loc să se consolideze porţiunile respective, responsabilii, DN73 3cei de la CNADNR, s-au mulţumit doar să monteze panouri de avertizare cu restricţii de circulaţie pe care, în lipsa Poliţiei, nimeni nu le respectă. Aşa se face ca între Campulung şi Curtea de Argeş sunt montate nu mai puţin de 167 astfel de panouri, 39 dintre acestea, de exemplu, avertizând că urmează drum cu denivelări iar viteza maxima este de 30 km/oră. Mai sunt încă vreo 30 de panouri care limitează accesul vehiculelor grele dar, aşa cum spuneam, nici măcar Poliţia nu se mai încumetă să trimită echipaje pe drumul groazei, iar în aceste condiţii camioanele grele trec fără a păţi nimic, ceea ce nu se poate spune de drum care pe zi ce trece se distruge şi mai rău sub greutatea mastodonţilor.

 

DN 73 6 DN 73 4

ACTUAL

Mercurialul şpăgii – Cât mai e ŞPAGA în SPITALELE din ARGEŞ

Publicat

in

De

Nu mai este un secret că în spitalele din Argeș, la fel ca în toată România, pacienţii oferă bani personalului medical atât din proprie iniţiativă, cât şi la cererea cadrelor medicale – medici, asistente, infirmiere şi chiar liftieri. Şpăgile merg de la câteva zeci sau sute de lei pentru consultaţie sau pur şi simplu pentru „a fi băgat în seamă” până la mii de euro în cazul unor operaţii complicate. Piatadespaga.ro, o platformă creată din iniţiativa organizaţiei non-guvernamentale Funky Citizens, arată că în Argeș șpaga medie este de 169 Euro. Ca in fiecare an, redactorii PROFIT s-au transformat în pacienţi şi au mers zilele trecute în trei spitale din Argeş pentru a vedea care mai este nivelul real şpăgii ce trebuie dată medicului in anul 2019, anestezistului sau infirmierei pentru a fi tratat ca un pacient european. Așadar, în această săptămână va dezvaluim mercurialul săagii in spitalele din Argeş care, să o spunem, coincide in mare cu ceea ce apare pe siteul dedicat spăgilor din România. Cu precizarea că sumele au fost avansate atât de pacienţi din saloanele spitalelor dar şi de asistenţi sau anestezişti, vă spunem că şpaga în spitalele din Argeş se menţine la cote înalte şi ea porneşte de la minim 500 lei pentru o simplă cezariană şi până la 3000 lei o operaţie de ulcer sau piatră la rinichi, în funcţie de spital.

La Spitalul de Urgență din Piteşti, şpaga negociaza !

La Spitalul Judeţean din Piteşti am constatat că putem negocia valoarea şpăgii. Cum aveam nevoie să ne operăm de ulcer, unul dintre medici ne-a dat de înţeles că se rezolvă cu 3000 lei pentru “all inclusive”, adică partea medicului, a anestezistului dar şi a asistentei. Spunându-i că lucrăm la o firmă de cablaje auto, domnul doctor a zis că “hai, fie 2000 lei pentru voi”. Ajunşi şi la unul din saloanele postoperatorii, ruda unei paciente ne-a luminat: ” Eu am scăpat cu 15 milioane dar acum, zilnic, dau câte 10 lei la infirmiera care îi schimbă pansamentele soţului. Nu dai, nu te bagă în seamă cu zilele”, spune A. T, din Bradu, venită la judeţean pentru a avea grijă de soţul său, proaspăt operat. De la una dintre asistentele mai tinere, am aflat că pentru operaţie de colecist şpaga este un pic mai mare. Tot ea ne-a spus că şi cezariana s-a scumpit şi ajunge şi la 2000 lei dacă vrei şi un salon mai curat. “Dezastru, am pe cineva la Spitalul Judeţean, în stare gravă, şi la fiecare pansat trebuie să dăm asistentei minim 10 lei. De trei ori pe zi cotizăm, iar ele se vaită, că nu au bani, din ce văd eu, fetele astea câştigă mai mult decât doctorii, care au făcut o facultate”, ne-a spus un angajat de la Dacia venit la judeţean cu fratele grav bolnav. O alta tanara mamice ne declara ca ” Am facut cezariana in spitalul judetean si m-a costat 250 lei anestezist, 250 mana a doua si 200 asistente. Aceasta suma ne-a fost impusa sa o platim, plus 200 lei medicului neonatolog, iar daca sotul vroia sa vada copilul trebuia sa mai scoata fin buzunar 50 lei la asistenta”

La Curtea de Argeş, şpaga pornește de la minim 100 lei

La Municipalul din Curtea de Argeş, preţurile nu par aşa de piperate. Potrivit pacienţilor de aici, pentru naştere şpaga este minim un milion de lei vechi dar şi aici se plăteşte în plus şi salonul în care vrei să fii lǎuză. ” Dacă nu dai încă 100 – 200 lei cel puţin, te bagă în salon cu gândaci şi ţânţari”, spune o proaspǎtă mămică care spune ca, totusi, fata de acum cativa ani, saloanele sunt mai curate si primitoare dar nu demne de un spital european. La secţia Chirurgie, preţurile sunt ceva mai umflate, şi pentru o operaţie simplă, de apendicită, şpaga minimă este de 300 lei. Dacă ai nevoie mare şi de anestezist trebuie să mai scoţi din buzunar încă 100 lei. Unul dintre medicii de aici susţine că fiecare dă cât vrea, nu există o sumă fixă. ” Noi nu cerem, eu personal, adica ! Nu strică o mică atenţie, mai mult pentru asistente sau infirmiere. Mie… nu contează! Eu oricum, îmi fac treaba cu sau fără şpagă”, susţine un tânăr doctor.

Şpaga se accepta şi în natură – Băuturi, cafele sau gaini de rasa !

La Spitalele din Argeş, şpaga se dă şi în natură, dar musai trebuie să completeze pe cea în bani. Arareori medicii acceptă doar produse, mici cadouri, de bază rămânând hârtiile de 100 lei sau celșe de 100 Euro. Cu toate acestea, majoritatea medicilor spun că nu ei cer ci practic sunt rugaţi de pacienţii ale căror rude, mai că le bagă banii în halate. Când nu au bani, pacienţii, în special cei de la sate, vin la doctor cu sacoşile în care pun de toate, de la ţuică, vin şi până la cafea, curcani sau chiar produse lactate. Medicii nu le refuză iar unii chiar se bucură că în acest fel duc acasă produse naturiste, eco, de la ţară.


MERCURIALUL ŞPĂGII ÎN SPITALELE DIN ARGEŞ
Cezariana
⦁ 800 – 2.000 lei – medic
⦁ 100- 500 lei – anestezist
⦁ 100 – 500 lei – neonatolog
⦁ 10-50 lei – asistentǎ
Operaţie la coaste, fracturi membre inferioare sau superioare
⦁ 500 – 1.500 lei – medic
⦁ 150 – 500 lei – anestezist
Operaţie de hemoroizi
⦁ 400 -1500 lei – medic
⦁ 100- 400 lei – anestezist
Operaţie Colecist sau Ulcer
⦁ 800 – 3.000 lei – medic
⦁ 100- 500 lei – anestezist
⦁ 10-50 lei – asistenta
Operatie la uretră
⦁ 1.500 – 3.000 lei – medic


Iată câteva șpăgi și în alte județe așa cum reies dintre cazurile semnalate de pacienți pe site-ul piatadespaga.ro
⦁ 2.000 RON pentru operație de ligamente încrucișate la Spitalul Militar din Brașov
⦁ 4.300 RON pentru o naștere la Spitalul Filantropia din București
⦁ 1.400 RON pentru operație la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
⦁ 10.000 RON pentru operație la inimă la Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon din Iași
⦁ 500 EURO pentru operație la șold la Spitalul Foișor din București (la cererea doctorului)


NU RATATI, saptamana viitoare ! Prezentam mercurialul SPAGII in ARGES pentru angajarile la stat ! Spaga pentru angajari in primarii s-a dublat fata de acum 2 ani. La o companie de stat, un argesean sustine ca a dat spaga 10.000 Euro pentru un post platit cu 1000 Euro/luna

Citeste mai mult

ACTUAL

ALERTĂ ! GREVĂ LA HIDROSERV Curtea de Argeș – restanțe salariale uriașe și alte nemulțumiri

Publicat

in

De

Liderul Sindicatului Hidroserv Curtea de Argeș ne-a vizitat la redacție, astăzi, pentru a ne informa că angajații HIDROSERV se alătură protestului Sindicatului Porțile de Fier și anunță că membrii de sindicat vor intra în grevă japoneză începând cu data de 06.11.2019, ora 8.00.

„Am ales această formă de protest pentru că suntem conștienți de importanța menținerii în siguranță a instalațiilor din centralele care aparțin SC HIDROELECTRICA SA. Dorim pe această cale să tragem un semnal de alarmă asupra stării precare a instalațiilor hidroenergetice din cadrul societății Hidroelectrica SA, dar și asupra modului în care sunt tratați cei care mențin prin munca lor, funcționarea în siguranță a acestora, salariații din cadrul HIDROSERV SA”, ne-a declarat Gheorghe Dică, liderul de sindicat.

Probleme mari, oameni neplătiți, lipsa investitii

Acesta ne-a mai spus că, odată cu intrarea în insolvență în anul 2016, dotările cu aparatură și SDV-urile au încetat. Mijloacele de transport s-au degradat datorită stării de uzură avansată datorată timpului lung de exploatare. Nu au fost plătite drepturile salariale anterioare intrării în insolvență, respectiv 2013-2014 dar nici cele pe anul 2017 când eram deja în insolvență. A fost depășit cu mult numărul de zile pentru lucru în regim de delegație, încălcându-se în acest fel Codul Muncii, care limitează această perioadă la 60 zile calendaristice din an.

Salariații direct productivi, cei care lucrează de cele mai multe ori în condiții grele și periculoase au un salariu situat aproape de venitul minim garantat decât de venitul mediu pe economie adică 2300-2400 lei.

SC Hidroserv SA este datoare salariaților din cadrul secției Curtea de Argeș, suma de 15 milioane lei, sumă ce reprezintă drepturi salariale neacordate anterior intrării în insolvență și înregistrată la Masa Credală.

Administrația nu a luat nicio măsură concretă împotriva celor care au prejudiciat prin furt societatea Hidroserv SA- Secția Curtea de Argeș, prejudiciul creat depășește datoria Hidroserv către angajați.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend