spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Reacţii alergice pe care nu ar trebui să le ignori

Facebook Twitter Google+
Reacţii alergice pe care nu ar trebui să le ignori

Este destul de posibil ca atunci când prezinţi simptome ale unei alergii acesta să fie ultimul tău gând în legătură cu cauzele acestora, pentru că ştii că în copilărie nu ai fost diagnosticat cu o astfel de afecţiune. Doar că, datele unui studiu recent publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology arată că aproape jumătate dintre persoanele cu alergii alimentare le dezvoltă ca adulţi. Partea înfricoşătoare? Reacţiile imediate la consumul de alimente care provoacă alergii sunt din ce în ce mai frecvente. Cu alte cuvinte, consumul unei întregi farfurii de fructe de mare atunci când nu ştii sigur dacă eşti sau nu alergic la ele ar putea avea un risc neaşteptat.

După analizarea a mai mult de 10 ani de date, autorii studiului au estimat că, la nivel global, aproximativ 4% dintre persoane se confruntă cu alergii alimentare. „Se ştie puţin despre exact cum şi de ce se dezvoltă exact alergiile”, spune autorul studiului, medicul Ruchi Gupta. „Alergiile la adulţi sunt deosebit de interesante pentru studiu, deoarece implică probabil pierderea toleranţei imune la alimentele pe care adulţii le-au consumat anterior fără a avea o reacţie alergică”. În plus, este posibil să dezvolţi o alergie la un aliment pe care nu l-ai consumat niciodată, a adăugat dr. Gupta.

Reacţiile alergice sunt răspunsurile sistemul imunitar care au loc atunci când corpul consideră în mod greşit că un aliment este un invadator şi încearcă să distrugă, potrivit specialiştilor Cleveland Clinic. Mai mult de 160 de alimente pot provoca aceste reacţii. Pentru adulţi, cele mai frecvente alergii alimentare sunt la fructe de mare, fructe, legume, lapte şi arahide – şi bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile, conform studiului.

Alimentele cu potenţial alergen sunt extraordinar de imprevizibile. O reacţie alergică poate afecta pielea, sistemul respirator, tractul digestiv şi chiar inima, în funcţie de locul în care organismul eliberează cocktailul de anticorpi şi histamine, pentru a combate alergiile. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, modul în care reacţionezi la un aliment o singură dată ar putea să nu fie modul în care reacţionezi la el în continuare.

„Dacă ai simptome specifice asociate atacurilor alergice în câteva minute până la câteva ore după ce ai consumat un anumit produs alimentar, poţi avea o alergie alimentară”, spune medicul James Baker, CEO şi director medical al FARE. Iată câteva reacţii alergice pe care trebuie să le iei în serios:

Te mănâncă pielea foarte tare

Gândeşte-te la: senzaţia de mâncărime, apariţia de urticarie sau chiar erupţia unei eczeme care provoacă la rândul ei pete roşii, umflate de piele, de obicei pe mâini, picioare şi articulaţii. Dacă observi orice pată roşie, umflată sau o mâncărime pe piele după ce ai consumat un anumit aliment,  sau dacă zona din jurul gurii se înroşeşte, ar putea fi o reacţie alergică la ceva pe farfurie, aşa că mergi imediat la medic.

Îţi scade pulsul

În unele cazuri, o alergie alimentară merge mai mult departe decât manifestarea cutanată. Potrivit FARE, modificările tensiunii arteriale – cum ar fi o scădere bruscă sau un puls slab – pot fi rezultatul unei reacţii alergice. Dacă nu îţi iei tensiunea arterială la fiecare masă, probabil că nu vei şti dacă există o legătură directă. Cu toate acestea, dacă te simţiţi slăbită sau ai un puls slab, acesta poate fi un semn al unei alergii. Ca orice reacţie alergică, acest simptom poate merge de la o formă uşoară care se poate agrava însă foarte repede, deci dacă te simţiţi ciudat, nu ignora acest lucru şi mergi imediat la medic.

Simţi disconfort la nivelul gurii

O alergie poate provoca, de asemenea, senzaţia de mâncărime la nivelul gurii sau o uşoară tuse uscată. Aceasta se întâmplă de obicei cu fructe sau legume, care au proteine similare cu polenul. Potrivit FARE, mâncărimea este, de obicei, limitată la zona gurii şi dispare la câteva minute după ce ai înghiţit alimentele care au provocat reacţia alergică. Dacă senzaţia de disconfort persisită, este indicat să mergi la un consult de specialitate.

Ai dureri în piept

Dacă întâmpini dificultăţi la înghiţire in timpul mesei sau ai senzaţie de durere în piept, ai putea suferi o esofagită eozinofilă. Alergenii alimentari pot declanşa un răspuns imun care trimite un număr mare de celule albe din sânge (numite eozinofile) la esofag, ceea ce face să se inflameze, ceea ce poate duce la senzaţie du durere în piept, sufocare sau chiar alimentele să rămână blocate în trahee. Dacă senzaţia persistă, mergi cât se poate de repede la medic.

Ai probleme de tranzit intestinal

Dacă mâncarea te face să îţi fie greaţă, îţi dă o durere de stomac insuportabilă sau te trimite urgent la baie, nu te grăbi să dai vina pe o toxiinfecţie alimentară sau pe o presupusă intoleranţă la lactoză – dacă se întâmplă de fiecare dată când mănânci un anumit produs alimentar, ar putea fi o alergie. Dar în acest caz este de multe ori greu de spus dacă ai de-a face cu o intoleranţă alimentară în schimb, care este în mod obişnuit declanşează probleme digestive. Spre deosebire de alergii, o intoleranţă alimentară nu este un răspuns imun şi, în general, are simptome mai puţin grave. Adulţii au adesea o reacţie adversă la un aliment şi pur şi simplu încep să-l evite, dar este important să afli dacă reacţia este o alergie sau o intoleranţă, astfel încât să ştii că, dacă bei paharul de lapte, acest lucru te va trimite pur şi simplu la baie sau dacă vei suporta o consecinţă mai gravă, cum ar fi simptomele enumerate mai sus.

Facebook Twitter Google+

Redactor colaborator

Facebook Comments

Mai poti citi si....