Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raed Arafat rupe tăcerea!

Publicat

in

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a ieșit cu declarații referitoare la cazul fetiței din Râmnicu Vâlcea.

„O știre difuzată ieri a explicat cum sistemul de urgență a “batjocorit” o fetiță de 10 ani accidentată, cum ambulanță a “ratat” elicopterul și cum fetiță a stat cu orele în UPU la Râmnicu Vâlcea.Normal că astfel de știre impune verificarea a tot ce s-a întâmplat și identificarea celor vinovați de astfel de situație, dacă știrea este corectă bineînțeles. Numai că verificările arată total altă situație și arată de fapt că toți cei implicați au făcut tot posibilul pentru că fetiță să primească cea mai bună îngrijire, numai că nu putea niciunul să controleze timpul și să-l oprească astfel în cât fetiță să poată fi preluată de elicopter pe lumina zilei și înainte de a se lasă întunericul, făcând decolarea elicopterului în condițiile respective foarte riscantă pentru pacienta cât și pentru echipajul din elicopterul SMURD.

Din informațiile pe care le am până la acest moment, apelul a intrat la dispeceratul de la Rm Vâlcea pe la 15:47 anunțând accidentul la Băile Govora, fiind implicată o fetiță de 10 ani.

Au fost trimise două echipaje, unul de prim ajutor, aflat la 6 km de locul accidentului și care a ajuns la orele 15:55, acesta fiind alertat la 15:51, și un echipaj cu medic care a plecat de la Rm Vâlcea la 15:48 și care a ajuns la orele 16:03.

La sosirea echipajului cu medic, fetița, aflată în comă, era deja în ambulanță de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată și cu guler cervical. Medicul decide să însoțească fetița în ambulanță de prim ajutor iar pe drum au trbuit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea cailor respiratorii și asistarea fetiței care era inconștiență și varsă, având un traumatism cranio-cerebral.

Medicul a tentat să efectueze intubatia însă fără succes, și a decis continuarea drumului către spital, ce este un demers corect, și de înțeles, acțiunea acestuia fiind în interesul pacientei.

Între timp, la orele 16:03 elicopterul de la Craiova primește o alertă de decolare pentru un accident rutier în zona Drăgășani, județul Vâlcea, iar la 16:17 minute, în urmă informaților că nu mai este nevoie de elicopterul SMURD la accidentul respectiv, dispecerul, aflând de accidentul de la Băile Govora, redirecționează elicopterul către locul de aterizare din Fedelesoiu, la 8km de Rm Vâlcea, locul obișnuit unde se aterizează în vederea preluării pacienților ne-existând un loc de aterizare special destinat lângă spital. Decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora era bazată pe informația că ambulanță în care se află fetiță se îndreaptă deja sprea Rm Vâlcea fiind inutilă deplasarea la Băile Govora.

Elicopterul aterizează în jurul orelor 16:40 și anunță medicul care era cu echipajul de prim ajutor SMURD că elicopterul nu poate aștepta mai mult decât 8-10 minute, întrucât urmează să se lase întunericul iar decolarea devine riscantă în zona respectivă.

Medicul care însoțea fetița, și care a fost obligat să se oprească de mai multe ori să o îngrijească, sesizează că nu are cum să ajungă în acest interval de timp la elicopter și decide să ducă fetița la UPU din cadrul Spitalul de Urgență Rm Vâlcea.

Elicopterul a părăsit zona la orele 16:48 iar pacienta a ajuns la UPU la orele 16:56, întrând în investigații după ce a fost stabilizată și intubată, fiind pusă în comă indusă, de medicii de la UPU.

În cazul în care medicul decidea să meargă cu fetița la elicopter, acesta ajungea mai târziu decât orele 16:56 având o distanță suplimentară de parcurs, iar medicul de pe elicopter trebuia să intubeze fetiță și să o stabilizeze înaintea decolării cu ea în elicopter, ce ar fi însemnat o muncă de cel puțîn 20-30 minute la față locului, devenind imposibilă decolarea, conform procedurii în zona respectivă, înaintea de lăsarea întunericului.

În urmă investigării fetiței, și efectuării examenului computer tomografic, s-au constatat leziuni grave la nivel cranio-facial, fiind necesar transferul la București într-o secție de terapie intensivă specializată, nefiind necesară o intervenție chirurgicală la momentul respectiv, conform afirmațiilor medicilor din Rm Vâlcea.

Fetița a fost transferată cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Vâlcea la Spitalul Bagdasar după finalizarea investigațiilor, stabilizarea ei și obținerea acordului de transfer din partea medicilor de la Sptialul respectiv.

Datele de mai sus sunt cele primite până la ora această la nivelul DSU, și de mine personal, ele putând suferi unele modificări în urmă primirii rapoartelor solicitate. Până la acest moment singurul lucru care aș cere o explicație pentru el este timpul parcurs între apelul de urgență primit la 15:47 și momentul alertării echipajului de prim ajutor SMURD la 15:51 mai ales că ambulanță de la Serviciul de Ambulanță a fost alertată la 15:48. Însă și așa, echipajul de prim ajutor a ajuns într-un tiimp foarte scurt la locul accidentului și a efectuat manevrele de stabilizare confrom competențelor pe care le au membri echipajului.

Cu siguranță nu putem vorbi de “batjocură” în acest caz. Redirecționarea elicopterului a fost o încercare de a da fetiței o șansă și este clar că toți cei implicați știau că este o limita de timp și că este posibil să nu reușească să preia fetiță la timp și să decoleze în siguranță. Nu este prima dată, și nu va ultima dată, când o misiune de salvare aeriană se abandonează din motive de siguranță și se găsesc alternative care să permită îndeplinirea misiunii în siguranță pentru toți chiar dacă soluția optimă pentru pacient ar fi fost utilizarea elciopterului.

Dușmanul nostru este timpul și oricât am face sunt situații în care soluțiile optime nu pot fi aplicate din cauza unor limitări care nu depind la momentul respectiv de noi, cei care încercăm să salvăm o viață, și ne obligă să găsim soluții alternative care nu sunt cele ideale pe care ne-am fi dorit să le aplicăm.

Le rog pe reprezentatnii mass media să verifice foarte bine datele și informațiile iniante de a ieși cu știri și cu titluri care nu au nimic cu realitatea, punând sub semnul întrebării personalul care a acționat cu cele mai bune intenții și cu profesionalism pentru a salva o viață.

În cazul în care rapoartele vor aduce date suplimentare de interes, vom completă informațiile printr-un comunicat oficial al DSU.

În viitor soluția normală ar fi înființarea unor platforme de aterizare și decolare pentru zi și noapte care să fie autorizate și utilizate pentru aceste situații, astfel am putea fi foarte eficienți în preluarea pacienților critici și în cursul nopții. Costul unei platforme de aterizare / decolare pentru un municipiu nu este deloc semnificativ, a explicat dr Raed Arafat pe facebook.

Vezi și

Ordonanță de Urgență cu dedicație pentru SRI: Școala de spioni, la secret! Guvernul Orban a bătut palma cu Eduard Hellvig

Apel urgent către Guvernul Orban: Va intra în vigoare la 31 decembrie 2019 și va provoca un blocaj total în întreg sectorul

Polițiștii n-au scăpat! Proiect demarat în procedură de urgență împotriva lor

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Adrian Năstase: PSD a intrat în modul ‘turbo’

Publicat

in

De

Fostul premier Adrian Năstase le recomandă social-democraților să învețe din campaniile pentru Brexit și din campaniile prezidențiale ale lui Barack Obama și Donald Trump faptul că metodele clasice cu mitinguri și mersul din poartă în poartă au fost depășite de „inteligența” artificială și că PSD, pentru a câștiga alegerile locale si parlamentare, trebuie să vină cu ceva mai mult decât pensii si salarii.

„La sfârsitul acestei luni, Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeană. Nu-mi propun, deocamdată, să discut consecintele acestei decizii. Cred insă că merită să examinăm, mai atent, MODALITATEA prin care s-a ajuns la această decizie (referendum plus rundă de alegeri). In acest an, la noi vor avea loc si alegeri locale si alegeri parlamentare. Cum pot fi pregătite aceste alegeri? Imi permit să sugerez vizionarea si analiza unui film exceptional – BREXIT, in regia lui Toby Haynes, cu Benedict Cumberbatch in rolul principal. Cred că, mai ales, pentru organizatiile de tineri, ar fi un exercitiu foarte util.

Felul in care au fost construite mesajele de campanie, in special pentru tabăra „leave”, semnificatia sloganului „take back control”, felul in care prin internet pot fi identificate segmente ale electoratului tintă reprezintă teme de reflectie. Spre deosebire de partidul laburist, inghetat in metodele traditionale de campanie – „door to door”, mitinguri, etc, echipa lui Cummings găseste – intr-un fel regretabil, poate – modalitatea de a ajunge la frustrările cumulate in zeci de ani in societatea britanică. Si nu doar in legătură cu imigrantii.

Pornind de la campania lui Obama, apoi cea a lui Trump (unde a existat acelasi principal finantator ca si in cazul Brexit), regăsim ‘inteligenta’ calculatoarelor si softuri tot mai sofisticate in slujba campaniilor electorale, firme de genul Cambridge Analylica (unii vor spune poate că si la noi STS ar putea să povestească pe această temă…) si au devenit actori importanti in campaniile electorale.

Sper ca si PSD să fi invătat din lectiile campaniilor din 2019 că, pentru a convinge electoratul, e nevoie de mai mult decât de mesajul cu salariile si pensiile.

PS M-am bucurat să aflu că departamentele partidului („guvernul din umbră”) functionează in modul „turbo” iar Institutul social democrat „Ovidiu Sincai” si-a redeschis portile pentru viitoarele cadre ale partidului. Asta arată că partidul este pregătit pentru (re)intâlnirea cu alegătorii din acest an”, a scris Năstase pe blogul său.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Rareș Bogdan a contabilizat: `Sunt mai mult sau mai puțin mulțumit`!

Publicat

in

De

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a dat o listă a miniștrilor pe care îi consideră buni comunicatori ai Guvernului.

De pe această listă lipsesc doi dintre miniștrii-vedetă ai PNL: Florin Cîțu și Violeta Alexandru. Este posibil ca Rareș Bogdan să îi fi omis intenționat, cei doi fiind implicați în mai multe scandaluri și par a suferi de meteahna ”răzgândelii”.

”Sunt foarte mulțumit de comunicarea premierului Ludovic Orban, de comunicarea domnului Vela, comunicarea domnului Ciucă , de comunicarea domnului Predoiu, a domnului Bode sau comunicarea domnului Virgil Popescu. De a altora sunt mai mult sau mai puțin mulțumit, dar prefer să nu dau nume.”, a spus Rareș Bogdan, informeaza stiripesurse.

Vezi și:EXCLUSIV Succesorul Laurei Codruța Kovesi a dat în judecată Statul Român! A atacat inclusiv Guvernul!

EXCLUSIV Ministrul Marcel Vela echipează Poliția! Mutarea făcută în luna februarie

Omul Sistemului din CSM a fost executat! Codruț Olaru trecut pe linie moartă de Codruța Kovesi

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend