spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

RADARUL PREȚURILOR ! – Lemnele de foc, calvarul argeșenilor ! Prețurile au luat-o razna !

Facebook Twitter Google+
RADARUL PREȚURILOR ! – Lemnele de foc, calvarul argeșenilor ! Prețurile au luat-o razna !

– Mii de argeșeni caută cu disperare lemne bune și ieftine pentru foc

– Bișnițarii așteaptă clienții la marile magazine sau în fața ocoalelor silvice

Lemnele de foc pentru iarna care bate la ușă au devenit o problemă pentru mii de argeșeni care folosesc sobele tradiționale sau centrale termice pe lemne. Locuitorii din comunele județului s-au înscris cu sutele pe listele primăriilor ca să cumpere lemne mai ieftine, tăiate din pădurile statului. Însă cantitatea oferită nu acoperă nici pe departe solicitările, aşa că sătenii cu sobe sau orasenii cu centrale termice trebuie să cumpere din alte surse. Iar preţurile sunt chiar duble, o arata un raid al redactorilor ziarului nsotru. Ba mai mult, să cumperi lemne prin intermediul primăriei necesită răbdare multă și stres la maxim, asta datorită procedurilor greoaie și a drumurilor tur-retur între primării și ocoalele silvice.

Dai un ban dar nu mai stai… la coadă ! 400 lei mc de fag uscat !

Ca să cumperi lemne de la primărie sau să iți tai proprii arbori pe care îi ai pe proprietate înseamnă să ai multă răbdare dar și ceva bani. Teoretic, lemnele de la stat sau cele deținute de propria moșie sunt aproape gratis dar… Exista un mare dar ! Primul pas, în ambele cazuri trebuie făcut la primărie unde completezi o cerere. Dacă ești sătean bun, ai votat cum trebuie, primești rapid o cotă sub forma un ei hârtii pentru care nu trebuie să scoți bani mulți din buzunar. Dacă tai din prorii arbori, începe , la fel, același calvar. Va trebui să mergi la Ocolul Silvic pentru „docomente” apoi să revii la primărie. Dar asta nu e totul ! Va trebui să aștepți marcarea arborelui tău și sunt cazuri când aștepți și câteva săptămâni. Odată marcat arborele trebuie să faci iar rost de bani necesari drujbistului dar și celui care ți le aduce în curte. Făcând un calcul simplu, toate acestea adunate fac un preț total de circa 150 lei/mc lemn de esență tare. Ieftin în comparație cu oferta fără stres, drumuri și așteptări.

Bișnițarii de lemne stau la pândă peste tot

Asta pentru că privații vând lemnul de foc de fag, cel mai căutat, cu cel puțin 250 lei/mc. Pentru a avea rapid lemnele în curte ai două posibilități: fie cauți prin anunțurile pe OLX ai sunat, negociat și în maxim o zi a lemnele în curte, fie mergi la marile magazine gen Dedeman, Bricodepot sau Practiker. Pentru prima varianta nu există posibilitatea de a vedea lemnele pe care le cumperi și trebuie să crezi ceea ce ți se spune la telefon. Prețurile oscilează între 250 lei/mc și 350 lei/mc. Ai însă posibilitatea de a lua și altceva în afară de fag la prețuri mai mici dar și deșeuri de brad care mai mult înfundă sobele dar .. sunt aproape gratis. A doua variantă este să mergi la magazinele amintite: aici sunt prețurile bătute în cuie și vezi marfa la fața locului. Lemnul de fac paletizat la metru cub se vinde cu prețuri cuprinse între 350 lei și 400 lei /mc. Ai însă de trecut o piedică, anume bișnițarii care te așteaptă chiar acolo oferindu-ți lemne la vânzare la un preț un pic mai mic decât la Practiker sau Dedeman. ” Eu sunt din Mălureni, sunt șofer la acest magazin dar oamenii cumpără mai mult de la mine. Păi le explic eu aici că de ce să dea 400 lei pe metru cub când le dau eu cu 300 lei adus în curte. Alții îl vând cu 350 dar eu îl dau cu 300 că folosesc și masina de la Bricodepot si mai iau și salariu de la ei”, ne spune nea Vasile, șoferul de le Bricodepot Pitești. Una peste alta, pentru a fi siguri de o iarnă călduroasă trebuie să cumperi circa 10 mc de lemne, asta înseamnă undeva la 4500 lei. Dacă nu ești mofturos, cu maxim 200 lei poți umple curtea cu lemn de păr, măr sau prun la care mai adaugi și o remorcă de deșeuri.

Primarii nu stiu ce sfaturi să dea

Nu are cum, mi se pare aberant să dai 400 lei pe mc cât am vazut și eu ca vând unii. Atât costă buşteanul de lemn de lucru, de calitate bună. La ocoalele silvice se vinde cu 110-120 lei/mc lemnul de foc”, ne-a precizat un primar din Argeș . Acesta se întreabă şi de ce Romsilva vinde atât de puţin lemn la populaţie, raportat la suprafaţa de pădure administrată, în condiţiile în care, prin Codul Silvic, regia e obligată să asigure cu prioritate lemnul de foc la populaţie. „Probabil e mai simplu să vinzi pe picior la agenţii economici, care impun apoi preţurile lor”, a adăugat acesta. Una peste alta, primarul spune că oamenii îi cer sfatul dar nu știe ce să le spună. ” Ce să le spun, că apoi mă înjură. Am avut cazuri când am dat lemne prin primărie și, cu transport, cu tăiat la diomensiune și spart, ajunge omul cam la același preț ca la Dedeman”. Analizând însă în ansamblu situația, problema lemnului de foc e tot mai gravă, mai ales că cea mai mare parte din copacii tăiaţi din pădurile de stat – adică 70% – este vândută de firmele de exploatare forestieră. Mai puţin de o treime ajunge la instituţii publice: şcoli, primării, ocoale silvice. Atât oamenii cât și primarii spun că prețul lemnului aproape s-a dublat față de anii anteriori.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....