Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Profilul psihologic al românilor. Cum suntem, cum credem că suntem și cum vrem să fim: Concluziile unei cercetări făcute o dată la 100 de ani

Publicat

in

Neîncrederea în oameni este trăsătura de bază a românilor, sentiment care s-a adâncit în perioada de criză financiară. Asta se desprinde din studiul „Psihologia Poporului Român. Profilul psihologic al Românilor”, cea mai importantă cercetare de acest gen din ultimii 100 de ani, coordonată de psihologul Daniel David, profesor în cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

Studiul, care va fi publicat cel mai probabil în luna iunie şi va face obiectul unei cărţi, a analizat îndeaproape profilul psihologic a peste 50.000 de oameni.

„Românii şi-au format autostereotipuri pentru că ei nu s-au comparat niciodată cu alte popoare. Ei se consideră ospitalieri, prietenoşi, dar în realitate nu sunt aşa. Neîncrederea poporului român s-a dezvoltat ca un mecanism de apărare. Dacă eşti mereu atacat şi eşti în vizorul puştii, aşa se întâmplă”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Daniel David.

Românii au o atitudine defensivă: „Potenţialul ridicat pentru inteligenţă cognitivă, emoţională, creativitate şi învăţare nu este valorificat, Structura de personalitate este adesea defensivă, susţine unoeri prea multe aspecte negative, iar comportamentul este unul care nu se supune normelor şi regulilor”, atrage atenţia Daniel David

Preocuparea pentru binele altora nu depăşeşte zona familiei : „Românii au scoruri mai mici la valori ca universalism (preocuparea pentru binele general), benevolenţă, hedonism, stimulare şi autodeterminare, dar aparent, pentru a face o impresie bună, se pot prezenta ca acordând importanţă acestor valori”, scoate la iveală studiul.

 Mai exact, preocuparea pentru binele altora nu depăşeşte la români zona familiei şi ajunge maxim până la personele pe care le cunosc.

Reputatul psiholog Daniel David precizeaza că, „pentru a înţelege corect profilul psihologic al românilor, am analizat toate studiile de specialitate publicate până în ianuarie 2015 pe această temă şi am demarat o serie de studii proprii. Totalul subiecţilor care au intrat în studiile analizate/derulate de noi depăşeşte 50.000 de români, din diverse zone ale ţării, cu vârste de la 2 ani la +80”, a conchis David.

Citiți AICI textul integral „Psihologia Poporului Român. Profilul psihologic al Românilor”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mozilla a blocat aproape 200 de extensii pentru Firefox

Publicat

in

De

Producătorul browser-ului Firefox a făcut curăţenie în rândul extensiilor, eliminându-le pe acelea care folosesc practici dubioase pentru a colecta datele utilizatorilor, scrie news.ro.

197 de extensii pentru Firefox au fost blocate de Mozilla pentru diverse motive, printre care executarea unui cod care creează probleme sau furtul datelor personale.

129 dintre cele 197 de extensii eliminate aparţineau unui singur producător – 2Ring un furnizor de soluţii B2B. Extensiile acestuia executau cod de pe propriile servere, ceea ce punea utilizatorul în pericol.

Regulamentul impus de Mozilla pentru extensii prevede că acestea trebuie să conţină tot codul de care au nevoie pentru a funcţiona, nefiind permisă descărcare şi executarea codului din alte surse.

Altele, printre care instrumente pentru gestionarea PDF-urilor şi extensii ce afişau condiţiile meteo, au fost eliminate pur şi simplu pentru colectarea ilegală a datelor personale ale utilizatorilor care le instalau.

Au fost însă şi extensii de-a dreptul periculoase, care au fost eliminate deoarece conţineau malware. 30 de extensii din cele 197 au fost în această situaţie.

Toate extensiile în cauză au fost eliminate din magazinul oficial, dar au fost şi şterse din browser-ele utilizatorilor, pentru a elimina orice risc.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Comandantul libian Khalifa Haftar a încercat duminică să deschidă un nou front, către oraşul Misrata

Publicat

in

De

Comandantul libian Khalifa Haftar, din estul ţării, a încercat duminică să deschidă un nou front, către oraşul Misrata, care este aliat cu guvernul recunoscut internaţional, au declarat oficiali şi locuitori ai oraşului, transmite Reuters, citat de news.ro.

Intensificarea luptelor erodează armistiţiul fragil şi survine la o zi după ce Naţiunile Unite au avertizat că puterile străine care susţin taberele rivale din Libia încalcă un embargou al armelor.

Emiratele Srabe Unite, Egipt, Rusia şi Turcia au convenit cu puternile occidentale, la un summit organizat în urmă cu o săptămână la Berlin, să susţină un armistiţiu durabil şi să menţină embargoul armelor.

Dar Armata Naţională Libiană (LNA) condusă de Haftar s-a mutat din oraşul Sirte, din centrul ţării, către Misrata.

Luptele dintre LNA şi forţele din Misrata s-au centrat în oraşul Abugrain, aflat la 120 de kilometri este de Misrata, au confirmat ambele părţi.

Doi luptători ai LNA au fost ucişi şi alţă opt răniţi, a spus o sursă din LNA, adăugând că forţele sale s-au retras ulterior, luând şi prizonieri.

În aprilie, Haftar a lansat o ofensivă la Tripoli şi a făcut uşoare progrese, cu ajutorul mercenarilor ruşi şi africani.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, care a trimis trupe pentru susţinerea guvernului de la Tripoli, a spus că nu se poate avea încredere în Haftar.

Generalul libian a abandonat discuţiile de la Moacova referitoare la un armistiţiu şi a blocat exploatările petroliere libiene în timpul summitului de la  Berlin.

LNA este susţinută de Emiratele Arabe Unite şi de Egipt, în timp ce Turcia sprijină guvernul premierului Fayez al-Serraj.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend