spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Profilul psihologic al românilor. Cum suntem, cum credem că suntem și cum vrem să fim: Concluziile unei cercetări făcute o dată la 100 de ani

Facebook Twitter Google+
Neîncrederea în oameni este trăsătura de bază a românilor, sentiment care s-a adâncit în perioada de criză financiară. Asta se desprinde din studiul „Psihologia Poporului Român. Profilul psihologic al Românilor”, cea mai importantă cercetare de acest gen din ultimii 100 de ani, coordonată de psihologul Daniel David, profesor în cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

Studiul, care va fi publicat cel mai probabil în luna iunie şi va face obiectul unei cărţi, a analizat îndeaproape profilul psihologic a peste 50.000 de oameni.

„Românii şi-au format autostereotipuri pentru că ei nu s-au comparat niciodată cu alte popoare. Ei se consideră ospitalieri, prietenoşi, dar în realitate nu sunt aşa. Neîncrederea poporului român s-a dezvoltat ca un mecanism de apărare. Dacă eşti mereu atacat şi eşti în vizorul puştii, aşa se întâmplă”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Daniel David.

Românii au o atitudine defensivă: „Potenţialul ridicat pentru inteligenţă cognitivă, emoţională, creativitate şi învăţare nu este valorificat, Structura de personalitate este adesea defensivă, susţine unoeri prea multe aspecte negative, iar comportamentul este unul care nu se supune normelor şi regulilor”, atrage atenţia Daniel David

Preocuparea pentru binele altora nu depăşeşte zona familiei : „Românii au scoruri mai mici la valori ca universalism (preocuparea pentru binele general), benevolenţă, hedonism, stimulare şi autodeterminare, dar aparent, pentru a face o impresie bună, se pot prezenta ca acordând importanţă acestor valori”, scoate la iveală studiul.

 Mai exact, preocuparea pentru binele altora nu depăşeşte la români zona familiei şi ajunge maxim până la personele pe care le cunosc.

Reputatul psiholog Daniel David precizeaza că, „pentru a înţelege corect profilul psihologic al românilor, am analizat toate studiile de specialitate publicate până în ianuarie 2015 pe această temă şi am demarat o serie de studii proprii. Totalul subiecţilor care au intrat în studiile analizate/derulate de noi depăşeşte 50.000 de români, din diverse zone ale ţării, cu vârste de la 2 ani la +80”, a conchis David.

Citiți AICI textul integral „Psihologia Poporului Român. Profilul psihologic al Românilor”

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments