Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PROBLEME MARI cu spălarea banilor în UE – Mai multe ţări cer un organism de luptă împotriva acestei fapte

Publicat

in

Franţa, Germania, Italia, Letonia, Olanda şi Spania au adoptat o declaraţie comună prin care cer înfiinţarea unei noi autorităţi de supraveghere care să preia de la statele membre ale Uniunii Europene autoritatea pentru combaterea spălării de bani, a anunţat Reuters sâmbătă, citat de AGERPRES. Cele şase ţări consideră că este nevoie de un organism de supraveghere „central”, pentru a opri fluxurile de bani murdari din sistemul financiar al UE, potrivit AGERPRES.

Iniţiativa a apărut după o serie de scandaluri legate de bănci europene. Mai multe instituţii de credit au fost închise în Letonia, Malta şi Cipru, pentru spălare de bani, iar bănci mari din ţările baltice şi din nordul Europei au fost implicate în tranzacţii de miliarde de euro cu bani murdari, prin filiala din Estonia a Danske Bank – un scandal la nivel continental.

Necesitatea unei autorităţi europene este susţinută de istoricul multor eşecuri ale organismelor naţionale de supraveghere, care ar fi trebuit să identifice şi să blocheze spălarea de bani, se arată în declaraţia celor şase ţări. „Când sunt în joc interese financiare mari, există riscul ca supraveghetorii naţionali să fie influenţaţi direct sau indirect de instituţiile supravegheate sau de grupuri de interese”, afirmă documentul.

Statele semnatare apreciază că pentru combaterea spălării de bani ar putea fi înfiinţată o nouă organizaţie sau ar putea fi extinse atribuţiile Autorităţii Bancare Europene (EBA). Anul acesta, UE a acceptat ideea revizuirii mandatului EBA în direcţia respectivă, reaminteşte Reuters, însă reforma propusă de comisarul european pentru finanţe, fostul premier leton Valdis Dombrovskis, a fost considerată rapid ca insuficientă.

Declaraţia celor şase state marchează o schimbare a poziţiei Germaniei, care s-a opus până acum unor schimbări mai ambiţioase, cerute de câteva luni de Franţa, Italia şi Spania. Documentul cere, totodată, noi reglementări împotriva spălării de bani, după ce legislaţia europeană în materie a fost revizuită deja de cinci ori – ultima oară, în urmă cu un an.

Apreciind că reformele de până acum nu au fost ferme, cele şase ţări susţin că reglementările existente trebuie incluse într-o lege unică, aplicabilă în toate statele membre ale UE, şi eliminarea posibilităţii actuale de adaptare a legislaţiei europene în materie la prerogativele naţionale. Astfel de adaptări au permis deja aplicarea mai îngăduitoare a regulilor în mai multe state, care – arată declaraţia comună – ar putea oferi „oportunităţi de arbitraj” pentru a atrage firme din domeniul financiar.

Miniştrii europeni de finanţe au discutat deja, luna trecută, despre reforma legislaţiei împotriva spălării de bani, iar o nouă reuniune pe această temă este programată în decembrie, când se aşteaptă adoptarea unei poziţii comune la nivelul UE. Preşedinţia finlandeză a Uniunii a pregătit în octombrie un proiect de rezoluţie care ar putea fi adoptat luna viitoare; potrivit Reuters, schimbările prevăzute sunt în mare măsură similare cu cele propuse în declaraţia comună a celor şase state.

Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Organizația Jihadul Islamic pune condiții pentru încetarea atacurilor cu rachete

Publicat

in

De

Organizația Jihadul Islamic în Palestina a prezentat miercuri mai multe condiții pe care Israelul ar trebui să le respecte înaintea unei eventuale încetări a focului în Fâșia Gaza, informează Reuters, citat de Mediafax.

Condițiile au fost prezentate de către liderul organizației, Zeyad al-Nakhala, în cadrul unui interviu televizat. Jihadul Islamic cere, printre altele, ca Israelul să înceteze atacurile care vizează liderii grupării, să nu mai răspundă în forță față de protestele palestinienilor de la granița cu Fâșia Gaza, dar și măsuri legate de ridicarea blocadei israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Zeyad al-Nakhala a mai declarat că dacă Israelul nu va respecta aceste condiții, gruparea sa nu ia în calcul încetarea conflictului actual. Confruntările au izbucnit după ce armata israeliană l-a asasinat pe Bahaa Abu al-Ata, unul dintre liderii organizaţiei Jihadul Islamic.

Peste 190 de rachete au fost lansate de grupuri islamiste palestiniene spre Israel. Serviciul medical Magen David Adom a anunţat că 46 de israelieni au primit îngrijiri medicale de la iniţierea confruntărilor militare.

Aviaţia militară israeliană a atacat obiective din Fâşia Gaza. Cel puţin 23 de palestinieni, inclusiv membri ai grupurilor islamiste, au fost ucişi în urma confruntărilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Subiectele zilei: Cum îţi poţi schimba sexul în România. Doi dintre cei care au făcut asta în ultima vreme sunt elevi de liceu; Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale

Publicat

in

De

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale: „M-a lovit în abdomen. Mi-a spus că alte fete și-au luat bătaie ca să învețe să stea în poziția capră”. Jurnalistul independent Matei Bărbulescu a documentat timp de un an abuzurile petrecute la cea mai cunoscută școală de dans din Constanța. Profesorul și coregraful Gigi Marian Osoloș, se folosește de poziția de putere pe care o are în cadrul trupei de dans “Total Dance Center” din Constanța, pentru a le abuza fizic și a obține favoruri sexuale de la elevele lui, notează Libertatea.

Cum îţi poţi schimba sexul în România. Doi dintre cei care au făcut asta în ultima vreme sunt elevi de liceu. Cinci sătmăreni, dintre care doi liceeni, şi-au schimbat sexul în ultimii ani, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din Satu Mare fiind obligat prin sentinţă judecătorească să le dea un nou Cod Numeric Personal şi o nouă identitate. Toţi sunt tineri, însă ultimele două cazuri sunt elevi de liceu care abia au împlinit 18 ani, potrivit Adevărul.

CTP: Dăncilă a avut „zbaterea” cu Iohannis! În replică la răspunsurile libere la întrebările jurnaliștilor pe care le-a dat vreme de aproape o oră și jumătate Klaus Iohannis, Dăncilă a năvălit în sediul PSD, a citit de pe hârtii o listă de minciuni, insulte și victimizări feministe la adresa lui Iohannis, elaborată într-un timp de record mondial, arătând exact ce ar face dacă l-ar avea în față. Nu a asigurat nici măcar un microfon pentru jurnaliștii prezenți, ca să audă ca lumea telespectatorii întrebările lor, scrie Republica.

Iohannis în „escape room” Nu ştiu dacă Iohannis se pricepe la jocul zis Escape Room.
Dar e-n capcană şi nu singur. Nu dezbaterea-i problema. Şi cu atât mai puţin Dăncilă, în faţa căreia preşedintele ar urma să câştige, cum spun sondajele, lejer. Un prieten sibian, sas, ca şi preopinentul pe care-l ştie bine, personal, mi-a recomandat cândva, pe nemţeşte, să-l las, fiindcă-i ”beratungsresistent”. Rezistă cu remarcabilă rezilienţă, adică, la orice sfat. Mai ales la cele bune. Dar adevărul e că preşedintele Iohannis nu pare să aibă o ieşire convenabilă din dilema în care s-a vârât, relatează Deutsche Welle.

Salariu de șef la firmele PMB: 3.600 de euro, fără sporuri, la Consolidări. Laurențiu Ioan Moater, directorul general adjunct al Companiei Municipale de Consolidări, și-a angajat fiul în subordinea sa, pe funcția de asistent manager. La doar 21 de ani, tânărul Gabriel Ioan Moater primește un salariu de aproximativ 6.900 lei, adică în jur de 1.500 euro. Pe pagina sa de Facebook, Moater junior a menționat că lucrează „Boss la Apple”. În realitate, este „boss” la Consolidări, conform News week.

Ceasul care eclipsează broșele Vioricăi Dăncilă în campania electorală. Viorica Dăncilă a apărut în seara primului tur al alegerilor prezidențiale purtând un ceas despre care deputatul PNL Florin Roman spune că valorează 20.000 de euro. Broșele fostei șefe a Guvernului, care au fost comentate îndelung, suscitând întrebări privind valoarea lor, au trecut în umbră, după ce deputatul PNL a prezentat ceasul unei case de bijuterii despre care crede că l-a purtat candidata PSD la alegerile prezidențiale. El o acuză pe Viorica Dăncilă de fals în declarația de avere, scrie Radio Europa Liberă.

Ce salariu avea Nicolae Ceauşescu pentru funcția de președinte al României: ”Fotbaliștii de la Steaua și Dinamo câștigau de trei ori mai mult”. Un jucător de la Steaua şi de la Dinamo câştiga pe lună în anii aceia, am prins şi eu şi am avut această capacitate care-mi intra în buzunar, de două-trei ori mai mult decât câştiga Ceauşescu şi ceilalţi conducători ai ţării. Deci el avea, Ceauşescu, 10.000 şi ceva salariu, iar un fotbalist de la Steaua şi de la Dinamo, ca să nu mai spun deplasări, vamă şi aşa mai departe, lua 20.000 – 30.000 de lei pe lună”, a dezvăluit Cornel Dinu, potrivit Telekom Sport.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend