Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primul pas spre aprobarea legii prin care Avocatul Poporului să aibă salariu de judecător ICCJ / Proiectul, depus în plină pandemie de coronavirus

Publicat

in

Proiectul de lege depus în plină pandemie de coronavirus care prevede, printre altele, ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizaţie lunară echivalentă cu a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost avizat favorabil joi în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, într-o şedinţă online, se menționează în raportul comisiei, publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Ce prevede proiectul de lege:

  • Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de la Curtea de Apel.
  • La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului şi adjuncţii săi care au îndeplinit cel puţin un mandat complet beneficiază de pensie calculată potrivit legislațieie aplicabile judecătorilor. Foştii avocaţi ai poporului şi foştii adjuncţi ai acestuia care au îndeplinit cel puţin un mandat complet au dreptul și ei la pensie şi recalcularea acesteia în aceleaşi condiţii.
  • Avocatul Poporului şi adjuncţii care nu au domiciliu şi nici locuinţă proprietate personală în Bucureşti beneficiază, de la data numirii în funcţie, de cazare gratuită, de transport săptămânal la şi de la localitatea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege pentru deputaţi şi senatori.
  • Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au dreptul la paşaport diplomatic în condiţiile legii, mai stipulează proiectul de lege.

Comisia pentru drepturile omului a avizat favorabil proiectul cu unele modificări:

„Scopul adoptării unui nou act normativ, după aproximativ 23 de ani de la prima reglementare a legii de organizare și funcționare a instituției Avocatului Poporului și după multe modificări și completări este de natură a îmbunătăți cadrul legal necesar garantării drepturilor și libertăților constituționale ale persoanelor fizice,” susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

Conform actualei legislații, funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang, salarizare și condiții de pensionare cu funcția de ministru, iar funcția de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată cu funcția de secretar de stat, beneficiind de toate drepturile acestora.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Presa din Ungaria scrie despre reusita social-democratilor…

Publicat

in

De

Publicatia portofoliu.hu scrie despre ultimele decizii ale Parlamentului de la Bucuresti:

„Legea care vizează ajutorarea persoanelor fizice și a întreprinderilor afectate de restricțiile impuse de epidemia de coronavirus a fost adoptată vineri de parlamentul român la inițiativa social-democraților din opoziție, o lege pe care liberalii de guvernare trebuie să o conteste în Curtea Constituțională.”

Tot acestia mai noteaza, ca: „Legea a fost susținută de toate partidele, cu excepția Partidului Național Liberal (PNL) de la guvernare, cu 243 de voturi pentru, 81 împotrivă și trei abțineri. Liderii PNL au anunțat, după o votare în Camera Reprezentanților, vineri, că vor apela la Curtea Constituțională, deoarece au spus că legea încalcă Constituția.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Prahova – Un incendiu de vegetaţie a izbucnit în apropierea unei păduri, afectând 35-40 de hectare

Publicat

in

De

Un incendiu de vegetaţie uscată, extins şi la litiera unei păduri din zona localităţii prahovene Salcia, a afectat o suprafaţă de 35-40 de hectare, a anunţat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

„Incendiul de vegetaţie din zona Salcia se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 35-40 hectare – vegetaţie, litieră, doborâturi”, precizează ISU Prahova, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Video Momentul în care un primar PSD ia șpagă, în plină epidemie de coronavirus

Pentru localizarea şi stingerea focului intervin 23 pompieri, şase reprezentanţi ai ocolului silvic şi trei localnici.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend