Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primul GREU din PSD care îi răspunde lui Klaus Iohannis: ‘A încălcat Constituția. Nu e chestiune de opţiune – dacă vreau, dacă-mi place’

Publicat

in

Senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că preşedintele Klaus Iohannis încalcă Constituţia prin refuzul de a numi miniştrii propuşi de premieri şi îi transmite şefului statului că, dacă constată că prin propunerea de remaniere se modifică structura politică a Guvernului, nu are decât să ceară Parlamentului să se pronunţe.

„Vorbitul sacadat şi la oră fixă nu ţine loc de argumente. Dl Iohannis continuă să se afle în afara Constituţiei (…) Nu există în Constituţie mesaje transmise premierului prin intermediul declaraţiilor de presă, nu există în atribuţiile preşedintelui să ceară Guvernului să îşi verifice periodic susţinerea parlamentară, nu există refuzul de exercitare a atribuţiilor. Poate o să înţeleagă faptul că are obligaţii faţă de cetăţeni şi faţă de poziţia pe care o are. Nu-i o glumă, nu e cu joaca politică atunci când vorbeşti de Constituţie şi de instituţiile fundamentale ale statului”, a declarat Şerban Nicolae.

Citește și: Liviu Dragnea, la prima apariție publică după încătușare! Cum arată fostul lider PSD

Senatorul PSD susţine că preşedintele a încălcat Constituţia atunci când a refuzat să numească miniştrii interimari.

„Dacă ar fi citit Constituţia, ar fi văzut că este obligat, şi eu îmi permit să anticipez decizia CCR, să vă spun de acum că a încălcat Constituţia, pentru că în toate ipotezele când se vacantează un loc de membru al Guvernului, afară de cazul când prim-ministrul cere revocarea, obligaţia preşedintelui este să numească interimari la propunerea primului ministru, pentru cel mult 45 de zile. Aici nu e chestiune de opţiune – dacă vreau, dacă-mi place, dacă propunerea este motivată sau nu -, este obligat. Mai mult, dacă citim cu atenţie Constituţia şi legea specifică organizării Guvernului – mai nou, Codul administrativ, dar în formula veche Legea 90 -, se spune că premierul este obligat să înceapă demersurile de înlocuire cu un nou membru al guvernului înăuntrul celor 45 de zile, deci este evident pentru orice om de bună credinţă că există un interimat, că cele 45 de zile trebuie să curgă şi că asta este procedura de urmat. Faptul că dl Iohannis a inventat somaţia publică prin declaraţii de presă prin care Guvernul trebuie să-şi verifice periodic susţinerea parlamentară este şi neconstituţional, dar este şi ilogic, pentru că nu preşedintele controlează politic Guvernul, ci Parlamentul”, a declarat Şerban Nicolae.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Dezvăluirea făcută de Radu Cristescu

El a mai spus că preşedintele este cel care trebuie să ceară Parlamentului să se pronunţe, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă componenţa politică a Guvernului şi că, pentru aceasta, Parlamentul trebuie să dea un vot cu majoritatea simplă.

„Dacă dl Iohannis constată că prin propunerea de remaniere se modifică structura politică a Guvernului, nu are decât să ceară Parlamentului să se pronunţe asupra remanierii. (…) Aprobarea Parlamentului se dă printr-o hotărâre adoptată cu majoritatea parlamentarilor prezenţi”, a susţinut senatorul PSD.

Citește și: Un jurnalist italian aruncă-n aer cazul Caracal: Filmarea care dovedește că Dincă a făcut trafic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că premierul îi cere cere o remaniere guvernamentală, în opinia sa fiind o remaniere ”neavenită, nepotrivită”, pe care o refuză clar, referindu-se la cele şase propuneri de noi membri ai Guvernului transmise de premierul Viorica Dăncilă. ”Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea în Parlament”, a conchis preşedintele.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că nominalizează în Guvern reprezentaţi ALDE la Mediu – Graţiela Gavrilescu, Energie – Ion Cupă, Relaţia cu Parlamentul – Ştefan Băişanu. Dăncilă a mai anunţat că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi nominalizarea lui Dan Chirilă la MAI şi pe cea a Cameliei Gavrilă la Educaţie, precum şi pe cea a lui Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.

Citește și: Liviu Dragnea, la prima apariție publică după încătușare! Cum arată fostul lider PSD .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Pierdere de 49 milioane dolari la Rompetrol Rafinare/ Compania spune că din cauza factorilor economici din România

Publicat

in

De

​Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, anunță că a încheiat anul 2019 cu o pierdere de aproape 49 milioane de dolari, cu 77% mai mare decât cea din anul anterior. Potrivit companiei, rezultatul negativ este cauzat de fluctuațiile marjei de rafinare, factorii macroeconomici din România și volatilitatea cotațiilor de pe piețele internaționale ale petrolului.

Indicatorii financiari în scădere au fost influențați în principal de fluctuațiile marjei de rafinare (39,5 USD/t în 2019, comparativ cu 45,9 USD/t în 2018) și factorii macroeconomici din România (deprecierea cu 7,5% a cursului RON/USD, inflația de 4% în 2019). De asemenea, la aceste rezultate s-au adaugat volatilitatea cotațiilor de pe piața internațională la materiile prime și produsele petroliere finite„, se arată într-un comunicat al Rompetrol Rafinare.

În ciuda pierderii semnificative, Rompetrol Rafinare se laudă cu valori record la materia primă procesată, producția de carburanți și vânzările pe piața internă. În 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creștere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. „Pentru prima dată în istoria sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depășit pragul de 6 milioane de tone – 6,33 milioane de tone, record istoric„, arată Rompetrol. De asemenea, rafinăria Vega Ploiești a consemnat cifre record – 436 kt, față de cele 406 kt procesate în 2018.

Pe fondul volumelor de materie primă procesată, segmentul de distribuție a înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește comercializarea carburanților. Astfel, în 2019, vânzările totale de carburanți au consemnat o creștere de 5%, de la 2,38 milioane de tone în 2018, la 2,5 milioane de tone, anul trecut.

Rompetrol Rafinare este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,69%).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Wall Street deschide în scădere puternică și pare să se îndrepte spre cea mai proastă săptămână de la criza din 2008

Publicat

in

De

Wall Street a deschis în scădere ședința de joi, continuând evoluția negativă și orientându-se spre cea mai proastă săptămână de la criza financiară din 2008, în condițiile în care avansul epidemiei de coronavirus alarmează investitorii, care se îndreaptă spre activele considerate mai sigure, scrie AFP.

În jurul orei 15:40 GMT, indicele vedetă, Dow Jones Industrial Average, cădea cu 3,33% iar S&P 500 cu 3,44%.

Dow Jones și S&P 500 par să se îndrepte spre a șasea ședință consecutivă de scădere. Dow Jones a cedat peste 10% în raport cu recordul atins în 12 februarie.

Indicele Nasdaq scădea și el cu 3,92%.

În acest stadiu, este vorba de cele mai grele pierderi săptămânale pentru principalii indici după vârful crizei mondiale din toamna lui 2008.

Semn al aversiunii investitorilor față de risc, randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Trezoreriei americane evolua în apropiere de minimul istoric, la 1,259%.

Totuși, Art Hogan, de la National, spune că acest nivel nu este „un indicator de recesiune ci mai degrabă semnul orientării spre active mai sigure precum aurul, dolarul sau acțiunile care generează dividende mari”.

Bursele europene, în scădere puternică

Bursa din Frankfurt a terminat joi în scădere puternică, indicele Dax cedând 3,19%.

Indicele vedetă a cedat cu 407,42 puncte, până la 12.367,46 puncte, astfel încât pierderile săptămânale ajung la 8,92%.

La minimul ședinței de joi, Dax a atins pentru scurt timp 12.211,63 puncte, respectiv o scădere de peste 10% în raport cu închiderea de vinerea trecută.

La Londra, bursa a scăzut cu 3,49%. Indicele FTSE-100 al principalelor acțiuni a pierdut 246,07 de puncte, după ce atinsese o scădere de peste 4% în cursul ședinței.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend