Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prima reacție din PNL după ce USR a încasat o lovitură usturătoare în Senat: ‘Majoritatea obținută pentru demiterea Guvernului Dăncilă, fragilă’

Publicat

in

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat că liberalii vor încerca să formeze o majoritate pentru ca proiectul privind alegerea primarilor în două tururi să treacă de Camera Deputaților, deși nu va fi ușor, pentru că majoritatea obținută pentru demiterea Guvernului este fragilă.

„(…) Mie mi se pare normal să le spunem oamenilor cu onestitate, majoritatea parlamentară obținută pentru demiterea Guvernului Dăncilă este una destul de fragilă, de aceea, fiecare vot important va trebui negociat, și evident, partenerii de negociere să respecte negocierile. Noi vom urmări lucrul acesta și este foarte important ca niște proiecte care țin de așteptările foarte multor oameni, de reconstruirea scenei politice într-un mod normal, vor fi prioritatea noastră”, a declarat Ralcua Turcan, miercuri, în urma respingerii proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi, la Senat, conform Mediafax.

Ministrul Muncii, atac EXPLOZIV la cei din PNL: Ei vin cu refrenul defunctului PDL

Prim-vicepreședintele PNL a mai spus că alegerea primarilor în două tururi este un obiectiv guvernamental al liberalilor.

„În privința legii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, vreau să spun că PNL a inițiat un astfel de proiect de lege, așadar PNL urmărește acest obiectiv parlamentar, și din punctual nostru de vedere, vom discuta cu toate celelalte formațiuni să avem majoritate pentru a fi votat acest proiect de lege, e un lucru simplu”, a completat Turcan.

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”.

Proiectul de lege, inițiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scruin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gabriela Scutea a rămas fără ‘onoarea de profesionist’: Noul procuror general credea săptămâna trecută că are probleme de legitimitate (VIDEO)

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Scutea şi Hosu au fost avizate negativ săptămâna trecută de Secţia pentru procurori a CSM. În cadrul interviului susţinut în faţa procurorilor CSM, Gabriela Scutea susţinea că respectarea avizelor CSM este obligatorie, pentru că aşa spune Comisia Europeană în cadrul MCV. Ulterior, aceasta a „uitat” de propriile principii.

Dialog Ban-Scutea la interviul de la CSM:

Cristian Ban: „Sunteţi expertă în materie de MCV, de aceea îmi permit să pun această întrebare. Care ar fi soluţia pe care o propuneţi dvs. dacă sunteţi procurori general în legătură cu implementarea recomandărilor MCV nr. 1 din 2017 şi nr. 6 din 2018? Recomandarea 1 sună aşa: ‘Punerea în practică a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente.’ Recomandarea nr. 6 din 2018 spune aşa: ‘Respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea în posturile de conducere a procurorilor sau revocarea procurorilor din funcţiile de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 din 2017.’

Gabriela Scutea: „Referitor la recomandarea 6, în eventualitatea unui aviz negativ cred că aş fi prima care să transmit domnului ministru regretul că performanţa mea nu a fost convingătoare şi probabil domnul ministru sau orice ministru nu va da curs mai departe unei astfel de proceduri cu un aviz negativ. Eu mă refer la mine. Aceasta este onoarea mea de profesionist şi deja multor cunoştinţe care… aşa, percepând din spaţiul public, ca neprofesionişti, spuneau că avizul este doar consultativ, le-am spus: ‘Atenţie, MCV recomandă unui ministru, oricare ar fi el, ca în cazul unui aviz negativ să nu continue cu o procedură pentru că de fapt avizul poate însemna o discuţie, un semn de întrebare asupra legitimităţii candidatului.

Cristian Ban: „Care este caracterul recomandărilor MCV?”

Gabriela Scutea: „Eu îl consider obligatoriu.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban: USR se comportă ca PSD / VIDEO

Publicat

in

De

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat joi ca este „mâhnit” de criticile USR la adresa liberalilor și la adresa șefului statului și că USR a ajuns ca PSD, afirmatiile lui Orban fiind un atac fără precedent la USR.

„Ma mahneste atitudinea pe care o au in ultima perioada. Nu am raspuns, nu voi raspunde in niciun fel acestor atitudini pe care nu le consider normale, cu atat mai mult cu cat partenerii de la USR stiu ca vrem un proiect comun de guvernare si nu face bine pentru coeziunea fortelor democratice aceasta atitudine care practic ii plaseaza umar la umar fata de PSD. Eu le-am solicitat colegilor mei sa nu raspunda la niciun fel de atac”, a declarat Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend