Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prim-ministrul albanez Edi Rama: ‘Amânarea discuţiilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord se datorează disputelor din interiorul blocului’

Publicat

in

Eşecul Uniunii Europene de a ajunge la un acord pentru începerea discuţiilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord se datorează disputelor din interiorul blocului şi „nu are nimic de-a face” cu acţiunile celor două state balcanice, a declarat miercuri prim-ministrul albanez Edi Rama, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel „Macron nu este pregătit pentru extindere înainte de a face eforturi pentru reforme în Uniunea Europeană”, a considerat Rama într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

„Este important să înţelegem că aceasta nu este o poziţie împotriva Albaniei şi Macedoniei de Nord sau împotriva (…) Balcanilor de Vest în general”, a notat Rama.

„Nu are nicio legătură cu ceea ce am făcut sau nu”, a adăugat el.

Statele membre ale UE au eşuat cu o zi înainte să ajungă la un acord asupra deschiderii negocierilor cu cei doi candidaţi din cauza opoziţiei conduse de Macron şi în ciuda sprijinului exprimat de majoritatea capitalelor UE.

Franţa spune că vrea să vadă reforme făcute în însuşi procesul de aderare înainte de a declanşa discuţii. Problema urmează să fie discutată acum de liderii UE la un summit ce începe joi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Hoteluri și pensiuni rechiziționate pentru carantină! Capacitatea spațiilor instituționale a ajuns la limită în Bihor

Publicat

in

De

Mai multe hoteluri și pensiuni din Bihor sunt transformate în spații de carantină, în condițiile în care capacitatea de carantinare din județ a ajuns la limită.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor a decis rechiziționarea unor hoteluri și pensiuni din județ pentru a fi transformate în spații de carantină.

„CJSU Bihor a aprobat cu unanimitate de voturi declanșarea procedurii de rechiziție a spațiilor de cazare din Bihor (hoteluri și pensiuni), în vederea obținerii avizului Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Decizia are la bază faptul că, în ultimele zile, numărul bihorenilor care revin în țară a crescut foarte mult, iar capacitatea de carantinare a județului Bihor a ajuns la limită, în acest moment fiind carantinate peste 800 de persoane. (…) Apelul public lansat de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, prin care operatorii hotelieri erau invitați să depună oferte pentru închirierea locațiilor ca spații de carantină, nu s-a soldat cu niciun rezultat”, se arată în comunicat, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: VIDEO Cum să îţi faci acasă o mască de protecţie împotriva COVID-19

Reprezentanții CJSU Bihor au precizat că în urma unui ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se prevede ca, în situația epuizării locurilor stabilite de carantină, se pot face demersuri pentru contractarea unor spații noi, iar în cazul refuzulul proprietarilor/ administratorilor spațiilor respective, se va proceda la rechiziționarea acestora.

În județul Bihor se aflau, luni, în carantină 961 persoane carantinate, 2299 persoane autoizolate la domiciliu, 5 persoane vindecate, fiind înregistrat un deces.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Polonia va rectifica bugetul pe 2020 în lunile următoarele, dar nu se grăbeşte

Publicat

in

De

Bugetul pe acest an al Poloniei ar putea fi rectificat în următoarele două-trei luni, moment la care va fi luată şi o decizie cu privire la cât de mare va fi deficitul bugetar, având în vedere măsurile adoptate pentru a contracara pagubele economice provocate de coronavirus, a declarat luni ministrul de Finanţe, Tadeusz Koscinski, transmite Reuters.

De asemenea, Tadeusz Koscinski a făcut un apel către Uniunea Europeană să analizeze modalităţile prin care pot fi strânşi bani pentru combatere coronavirusului în afara bugetelor naţionale şi cum pot fi utilizate resursele UE în acelaşi scop, transmite Agerpres.

„Nu credem că rectificarea bugetară este o chestiune urgentă. Bugetul adoptat de parlament este unul echilibrat, avem o datorie redusă şi ne-am asigurat aproximativ 90% din necesarul de împrumuturi pentru acest an”, a spus ministrul polonez de Finanţe.

Parlamentul de la Varşovia a aprobat un buget pe 2020 care prevede un deficit zero. Cu toate acestea, eforturile pentru combaterea pandemiei de coronavirusului au forţat autorităţile publice să aloce fonduri pentru lupta cu virusul şi a ajuta firmele şi cetăţenii, încetinind economia.

„Cu toate acestea, mă aştept ca în următoarele două trei luni bugetul să fie rectificat şi atunci va fi luată o decizie cu privire la cât de mare va fi deficitul bugetar” a spus Tadeusz Koscinski. „Se pune întrebarea dacă este posibil să decidem imediat cu privire la un deficit mare? Şi ce se întâmplă dacă revenirea din criză va fi una în formă de L, mai degrabă decât una în formă de U? În acest caz, nu putem să ne folosim toată muniţia deodată”, a apreciat ministrul polonez de Finanţe.

Citește și: VIDEO Cum să îţi faci acasă o mască de protecţie împotriva COVID-19

Tadeusz Koscinski a recunoscut că este posibil ca Polonia să intre în recesiune în acest an, dezvăluind că Guvernul de la Varşovia pregăteşte un al doilea „scut de măsuri anticriză”, care prevede noi ajutoare pentru firmele mici şi mijlocii.

De asemenea, Koscinski a spus că Polonia sprijină eforturile Uniunii Europene destinate combaterii pandemiei dar a avertizat că povara finanţării nu ar trebui să cadă pe bugetele naţionale. Oficialul polonez a adăugat că există deja unele idei cu privire la modul în care pot fi utilizate resursele proprii ale UE, apreciind că acestea ar trebui utilizate în primul rând.

„De exemplu o taxă pe tranzacţiile financiare, sau o taxă digitală. Trebuie să ne bazăm în primul rând pe aceşti bani şi abia apoi să neîndreptăm spre resursele statelor”, a spus Koscinski, care a prezentat aceste propuneri într-o scrisoare trimisă instituţiilor europene. „Acelaşi lucru este valabil pentru paradisurile fiscale. Foarte mulţi bani sunt transferaţi în afara ţării şi merg spre paradisuri fiscale. Aceşti bani ar trebui să rămână în interiorul ţării şi să fie utilizate pentru a combate efectele coronavirusului, inclusiv să ajute afacerile de familie”, a adăugat ministerul polonez de Finanţe.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend